Megszűnhet az óraátállítás?

Legyünk őszinték, az óraátállítás egy BAROMSÁG.

Na jó, VOLT annak oka: azamcsik találták ki, hogy a korabeli (1918!) gyenge elektromos hálózatuk csúcsidőben ne haljon le.
Aztán vki kitalálta hogy ezzel "spórolunk" - bár senki nem vezette le hogy ez miből adódna. Persze nem szabad elfelejteni, hogy mikor ezt elkezdték emlegetni, még nem létezett légkondícionálás, számítógép, heti egy nap egyáltalán nem volt tévéadás amikor meg volt akkor se sok, és a közvilágítást Józsi kapcsolta át éjszakára/napplra a műszakváltáskor. Szóval mindenféle ami ma már nemlétező indok.

Maga a felvetés is szavazatokat jelent bárkinek, pláne ha megvalósítják. Nem csak a menetrendek nemzetközi összehangolását segítené (nem, nem egységes nemzetközileg mikor kell órát állítani! Sőt, fele egyáltalán nem állít órát), de csökkentene egy csomó bioritmus-problémát (ami jelent kevesebb szívrohamot, kevesebb fáradtságot, kevesebb agressziót, kevesebb balesetet, megnövekedett teljesítményt stb.), kevesebb problémát azzal hogy az állítás napján mikor hány óra van, miegyéb.

A javaslat elfogadásával egy gond van: a Jobbik javasolta, nem a fideszkdnp. A fideszkdnp meg semmit nem fogad el amit nem ők javasoltak, pláne útálják most a Jobbikot a zalaptörvényhódosítás bukása miatt (nem kellett volna lenácizni őket, eh?).
Másik oldalról pont a fenti miatt lehetőség ez hogy visszaküzdjenek maguknak savazókat.

És hogy vajon nyári vagy téli időszámítás lenne a jobb?
Ehhez azt kell megnézni, ki mikor dolgozik, előtte pedig hogy mikor kel/nyugszik a nap nyári/téli időszámítás szerint:

Nap kel/nyugszik nyár/tél időszámítás szerint:
nyáron: 6.00/5.00 - 21.00/20.00 (kb.)
télen: 8.00/7.00 - 17.00/16.00 (tuti)
A nyári nappali időszak mint látható átokhosszú, gyakorlatilag lényegtelen mikor kezdődik-végződik.

- az éjszakai műszak kezd 22.00-kor, és dolgozik 6.00-ig.
Az éjszakai műszak tehát mindegy mit csinál, napfényben fog aludni (húzza be a függönyt) és töksötétben ügyködik - általában mindenki fedetthelyen van, így ebből persze semmit nem vesz észre.
Viszont dönthet hogy délelőtt vagy délután alszik, szóval ossza be.

- a délutáni műszak kezd 16.00-18.00 között valamikor, és dolgozik 8 órát. Vagy 6-ot. Tökmindegy, mert műszak után alszik, aztán világos van, aztán dolgozik és így tovább. Tehát nekik mindegy.

- a nappali műszak az kezd 8.00-10.00-kor, mindegy mit dolgozik, és dolgozik 16.30-18.00-ig valamikor. Tehát mindegy mi történik, a nappali időszakból nem érzékelnek semmit, mivel fedett helyen tartózkodnak (kivéve a ritka kivételt, de azokat mivel ritka kivételek elhanyagolhatjuk).
Náluk viszont sázmít mikor KELNEK.
Nyári időszámítás szerint 8.00-kor kezd el világosodni. Ha emelett 8.00-kor kezdenek el dolgozni, akkor nem látnaknapfényt, a sötét utcáról mennek be a munkahelyre (a közértestől a bankig), azaz még nem volt lehetőségük felébredni de már teljesíteniük kellene.
Téli időszámítás szerint viszont 7.00-kor már világosodik, így 1 teljes órájuk midnenképpen lesz hogy magukhpoz térjenek, mielőtt a produktív időszakban számítanánk rájuk.

Ebből logikusan az következik, hogy a téli időszámításnál kellene maradni, bármi is volt az"eredeti".
Viszont létezik egy másik fontos szempont is: a Nemzetközi Szabványosítás. Hiszen vannak olyan országok amik nem élnek az óraállítgatás rémálmának terhe alatt. Ők vajon hova voksoltak? Egységesen tették-e? Elvégre ha mindenki egy álláspontnál maradt, akkor legegyszerűbb annál maradni, elkerülni az egyeztetési/menetrendi problémákat.

De bárhogy lesz is, maga az óraállítgatással való felhagyás önmagában is mindenképpen üdvözlendő lenne!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad