A magyar filmgyártás filmjei 283 - Kútfejek (2006) / Madárszabadító, felhő, szél (2006) / Mansfeld (2006)

Bevallom sokkal egyszerűbb már a cím elolvasásakor egyértelműen rossz filmeket nézni. Nem aggaszt hogy mennyit kell belőlük végigülni, mert tudom előre hogy ugrálhatok bennük. Végülis ha veszünk 150 filmet, átlag lapos 1.5 órát darabjára, az még mindig 225 óra, ami ha azt vesszük hogy egy hét megállás nélkül 168 óra, ...
Na ez nem olyan.
Kicsit meta, de jól átgondolt a film eleji narráció. És látszik hogy átgondolták a castingot.

Hátrány, hogy a film közepéig mindenki csak teng-leng, nem kerülnek elő afegyverek, pedig vannak itt zsaruk, szökött fegyvencek, benzinkútrablók...
A karakterek ugyan jók, a szövegek is jönnek, de én inkűább kidobtam volna 10-15-20 percet hogy előrehozzam a Cselekményt, és interakció kezdődjön a karakterek között lézengés helyett.

A szövegek jók, és a végén a "bomba" érdekes ötlet, de a film kihasználtsága hagy kívánnivalót tempó terén, ezért 6/10.

-----------------

Előzetesbe' az ajánlót olvasva nekem tök átjön hogy ezt bizony be lehet nézni:

A gond viszont az, hogy az általam talált kópiáról hiányzik valami:

1/10

-----------------

 Ennek a filmnek úgy állok neki, hogy bár az összefoglaló feltehetőleg elmondta a teljes történetet (főszereplő szabadságharcosból lesz terrorista, abból közönséges bűnöző aki átvállalja a bandája büntetését - és mindent meggyőződésből), mégsem látom mia történet, hogy mit akar elmesélni a rendező/író, és miért.Hovátarta film? Mi a tanulsága,mondanivalója? Mert ez nyilván nem mint a bejegyzés első filmje habkönnyű vígjáték, szituációs poénok aminek a végén belesétálunk a naplementébe a csajjal kézenfogva.

A filmnek van BoxOffice-a:
- 80K-néző Agyarországon az valójában elég jó. 100K körül tudnak a csúcsnézettségek, ez meg dráma, és (mint a wiki-oldalpon kiderül) '56-osozik (nehéz olyasmiről beszélni ugye amiről nem tudunksemmit/nincs kialakult fix kép a nézőkben/társadalomban, plusz még vesztettünk is, megint).
- 27 millát hozott 550 milla gyártási költséggel szemben.

Na mondjuk eltudom képelni hogy errefelé ellentétben hollywooddal más egy film üzleti modellje.
Pl. nincsenek filmgyártó cégek. Így a gyártási költségnek úgy kell összejönnie, hogy:
jegybevétel + DVD-eladások + szponzortámogatás (= filmben elhelyezett reklámok) + biztosan várható díjak pénzjutalma = forgatási anyagköltség + fizetések (színész, operatőr,rendező, kiskutyafasza) + DVD gyártási költségei.
Így valójában a film előállítási költsége nem egyezik meg a gyártási költséggel, hiszen a filmet javarészt nem a néző tartja el ezen elképzelés szerint, hanem a filmet szponzoráló cégek. Pl. ha a telenor/vodafon/telekom/tesco/upc/akármi mobilcég temrékmegjelenítésért fizet X összeget a filmhez (pl. mindenki Y cég márkáját használja, rögtön be is mondják a típusszámot, mittomén), akkor azt le lehet vonni afilm össz költségéből hogy lássuk mennyire volt profitképes a film, fizetésként mennyit lehetett kiosztani

Lehet hogy ez most homályos volt, íme egyszerűen:
Tegyük fel a film termel jegybevételként 10 millát. Akkor ennyiből kell kihoznia felszerelés és a stáb árát ha nem veszteséggel akarunk zárni.
Namost tegyük fel hogy a Microsoft befizet még 10 millát hogy Vágási Feri bemondja

akkor ellehet költeni összesen 20 millát azonos fizetések mellett hogy egy jobb filmet hozzunk ki, és mégsem kell több nézőnek jegyet venni rá.

No,de lássuk.

Rohadtul érdekelne mire ment el 550 milla ennél a filmnél ha nem szétlopták, mert szereplő szinte semmi, a forgatókönyv lapos mint a háromnapos tehénszar, és azegész olyan mintha valakiszerzett volna egy normális kamerát, aztán nekilátott az amatőr színházi testületével "filmet"csinálni.

Én készséggel elismerem hogy nemtudnékmegrendezni egy filmet - de nem is próbálok!
1/10







Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad