Anne Frank Naplója 2. rész - a beköltözés előtt

Jelen sorozathoz az F. Solti Erzsébet által fordított verziót használom (Anne Frank Maplója - a hátsó traktus)


 A wikipedia szócikke tartalmazza ezt a kijelentést:
"A naplóba úgy írta bejegyzéseit, mintha egy fiktív barátnőjének írt volna, ezért minden bejegyzése megszólítással kezdődik („Kedves Kitty!”)"

Csakhogy ez félrevezető. Az első három bekezdésben ugyanis nincs ez a kitétel (és ahogy láttam van hogy a végén szerepel a bejegyzésnek a kifejezés mindössze, lehet hogy van ahol a közepén, nem tudom).
Pontosabban a 3. bejegyzés az, ahol elmondja hogy kitalálja ezt a Kittyt.

Ami felvet egy érdekes kérdést: egy német kislány, német területen, aki sosem járt külföldön, egy olyan koran amikor még nem lehetett csak úgy nagy távolságokat utazni, és ahol hagyományosan útált mindenkit a két németország (épp véget ért az 1. VH és kezdődött a 2.),  miért talál ki magának ez az illető egy ANGOL képzeletbeli barátot? Bár tekintve hogy valakitől kapott egy "Daisy vakációja a hegyekben" gyerekkönyvet... Ami ha valóban kapható volt jelezheti hogy nemzetközi lett a könyvkiadás, és így ismerhetett angol neveket (bár ez továbbra sem indokolja miért nem a saját nyelvén választott nevet). További információ kellene.

A "laterna magica" egy diavetítő.

Az, hogy a zsebpénzéből a "görög-római regék"-et akarja megvenni, vagy jobb kereskedőcsaládot, vagy alsóbb arisztokrata családot jelez.


A világítótorony őre végre ellenőrizhetően létezik. 1926-os gyártású, és mint látható a kritikus nem volt elragadtatva Lassie-stílustól :D

???
Rögtön az után a bejegyzés (1942.06.15) után, hogy felsorolja nem kevesebb mint három barátnőjét (pontosan ezt a szót használja: "barátnő"), kijelenti hogy nincs egybarátnője sem (1942.06.20)!!!
Teljesen érthetetlen.

Az, hogy 6. osztály után középiskola 1. osztályába kerül nem lehetetlen, bár érdekes tény hogy Agyarországon 1940-ben már a 8-osztályos alapfokú oktatást vezették be. Hollandiában a fene tudja.

1942.06.21
Vasárnap iskola?
És kérem szépen mi az hogy a tanárok SZAVAZNAK arról kit engednek felsőbb osztályba? Nem a jegyek döntik el?

 1942.06.30
Anne arról tudósít, hogy "a húsvéti szünet alatt" ellopták a biciklijét. Ezzel az a probléma hogy 1942 tavaszán már két teljes éve a zsidóknak az 1942.06.20-i bejegyzés szerint tilos bicklit birtokolniuk!
Amúgyis gyanús volt már az 1942.06.20-i bejegyzés, amiben arról tudósít, minden napo biciklivel jár haza az iskolából 13 évesen, azaz 1942-ben!

1942.07.03
Harry a családja előtt nyíltan elutasította a Fannynak való udvarlást, de a barátai előtt nem vállalja? Képtelenség.

 1942.07.08
Vajon mit keresett Herr Frank (eddig nem derült ki a teljes neve) az öregek otthonában? A nagyanya már meghalt (és az előtt különben is velük lakott), más családtagról meg nem tudunk aki ott lehetne.

Miért kap Margot, Anne nővére "behívót"? HOVA hívták be? Miért csak őt hívták be?

 Ha "egyerlen üldözött sem merte volna megkockáztatni hogy tele bőrönddel hagyja el a házat", akkor mennyire lehetett gyanús ha a nyűári füllesztő hőségben SÁLAT viselve mentek ki az utcára? Plusz annyi ruhában csoda hogy nem ájultak el.

Margot-nek honnan van még mindig kerékpárja???

 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad