Dragon Ball - Pilaf Saga

Ah, az első történet a sárkánygömbökkel. Roppant gyors kistörténet, afféle "pilot", erőpróba a sorozat elfogadásához, bár többek között ez adja a vonzerejét is.
Szinte minden részben megtalálnak egy sárkánygömböt, így az egész alig 13 rész, és kb. 2 hét időtartamot ölel fel a karakterek életéből, akikből még nincs igazán sok: Son Goku, Bulma, Zseniális Teknős és a Teknős, Yamcha és Macsek, Chichi, valamint a magyar szinkronban "Dolong"-gá vált "Oolong". A szó "dolong" amúgy egyedül Az Idő Urai c. rajzfilmből ismerős, éssosem voltam biztos benne mit is jelent pontosan (2:30-nál):


A főellenség - inkább rivális - bizonyos Pilaf, aki a világ ura akar lenni. Addig meg vmi miniállam diktátora, legalább két alattvalóval. Az erődje később egy repülő erőd lesz, a'la SHIELD.
Elég sokat használnak  továbbá lőfegyvereket (és egy esetben baltával is megsuhintják a kis lurkónk), de mint kiderül a sorozat alapvetése szó szerint venni a kifejezést "acélossá edzzük testünket a harcművészet által", azaz hőseinkről rendre lepattognak a golyók mint alsóbbrendű dolgok. És bár ez igaz, fejlődési lehetőséget mutat hogy Goku rendelkezik két használati tárggyal is, mondhatni fegyverrel: a repülő felhőjével, és a varázsbotjával.

A sorozat további vonzereje az erős szexuális töltet. Gyakoriak a szexuális poénok, az alig-kitakart meztelen testek (Goku annyira fiatal ő egyáltalán nincs kitakarva, ott mászkál folyton egy szál pöcsben), és szó szerint táskányi pornómagazinok tudnak repkedni a képernyőn - így kamasztól a felnőtt korosztályig bárkinek ajánlható.
Nagy az erőszakossági-szint is. Karakterek jobbra-balra meghalnak (a jók persze nemigen), ráadásul olyanok is vannak mikor Blue Tábornok puszta kézzel megfojt egy elektromos angolnát. Lehet hogy "csak egy állat", de a jelenet nyers brutalitása erre tekintet nélkül különleges.

Fontos részlet az is, hogy Goku bár a legfőbb szereplő, mégsem legyőzhetetlen. Pilafnak a végén sikerül bebörtönöznie (amiből csak a majom-formát felvéve tud kiszabadulni), és nem ő az aki meggátolja Pilaf kívánságát.


Ez egyébként Dolong utolsó jelentős tette. De hozzá kötődik a sorozat írójának egyik következetlensége is: elvileg a malacka legfeljebb 5 percre tud alakot váltani. Ám mikor Goku egy kicsit magára hagyja Yamchát, Bulmát és a két alakváltó állat-humanoidot semmi gond nélkül marad egész nap napernyő a disznó.
Ja, a sorozat univerzumában a "Földön" vannak emberek, állatszerű humanoidok, beszélni képes ( = értelmes) állatok (egy delfin és Zsneiális Tenős Teknőse például), és sima állatok is.

-------------

Goku technikái:
Kő-Papír-Olló,


 Kamehameha (amit a szinkron előszeretettel emleget "életerőhullám"-ként, már amikor nem csak nyüszög a szó helyett, vagy hordössze mindenféle baromságot mint a Die Hardban a "Yippie-kay-yay Motha'fucka'").



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad