A Három Nagy Anime

Igazából az elnevezés sántít, mert "a három nagy shonnen jump anime a'90-es évekből" kellene legyen a pontos megnevezés. De persze marketingfogásként ezt igyekeztek lerövidíteni, a rövidítéssel általánosítani, és ezzel piacot nyerni a többiek kiszorításával - csak hogy mi van ha mi most fordítva gondolkodunk, és megnézzük, mik voltak a ténylegesen három legnagyobb, pláne erre?

A három Nagy Shonen így néz ki:


Tehát a Dragon Ball és Dragon Ball Z 0. generáció, és onnan jött a három shonnen jump cucc: Naruto, Bleach és One Piece.

Csakhogy ide nem jutott el a One Piece. Mit találunk a helyére? És mit kapunk ha nem csak a shonnen-alapanyagokat nézzük?
Akkor máris így néz ki a kép:


Így van, a 0. generációba bekerül Sailor Moon, és a Nagy Háromba a pokemon.
A Dragon Ball alapszéria amúgy 1986-ban indult, Sailor Moon 1995-ben (de a Dragon Ballal együtt ért Nyugatra 1995-ben), a Pokemon 1997-ben. Érdekes, de a Naruto 2002-ben, a Bleach pedig 2004-ben.
Szóval lehetne egy olyan felosztás ahol a Pokemon/Sailor Moon/Dragn Ball egy sorban van, de a Pokemont alacsonyabbrendűnek tartom a másik kettőnél, szóval részemről nem.
Bár ezzel a logikával leszedhetem a Bleachet, vagy a OnePiece-t, attól függ milyen szempontokat alkalmazok...

Útközben pedig kiszelektálódtak olyanok, mint a Digimon, vagy a Yu-Gi-Oh, esetleg Inuyasha. Megvolt a maguk korszaka, de nem lettek legendás hősök.

Egyébként hogy a két évtized pont 3, időtálló gigafranchise-t tudott felmutatni, tökéletesen véletlen. Vajon a 2010-es évtizednek mi lesz a csúcspontja?
 Deadman Wonderlan (2011), One Punch Man (2015), Goblinslayer (2018) lennének az én jelöltjeim, de ezek mind egyévados cuccok.
Lehetne mondjuk az Attack on Titan, de az pont úgy döglött, mint a Trónok Harca, Walking Dead, és a többi hasonló show: jó indítás, elpárolgott népszerűség.

Valahol persze jegyezni kéne az olyanokat is mint a Cowboy Beebop, Neon Genesis Evangelion, JoJo's Bizare Adventure - de ezek adott célközönséghez kötődő zsánertermékek, nem mindenki által megközelíthető szériák.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad