Csillagkapu - miért nem érdekel senkit?

El kell ismerni, volt egy jelentősebb népszerűsége a sorozatnak. Sőt, franchise-nak.
De ennek mára vége. Mikor megpróbáltam rákeresni hátha foglalkozott vele valaki miért, csak egy olyan kérdést találtam, "Miért tűnt el a befejezése után, ellentétben a Star Trekkel olyan gyorsan?"


Kicsit értelem és szándékom szerint fordítottam, de ezt remélem nem róják fel nekem.

Mindenesetre eszembe jutott egy lehetséges magyarázat, amihez a Star Wars is segített.

Tehát mi a különbség egy Csillagkapu és egyStar Trek/Wars között, és hogy jön ide az SG-Atlantisz (és a Continuum)?

Van egy egyértelmű különbség a Star Trek és a Csillagkapu között: a ST minden alkalommal behozott egy új csapatot, a harmadik alkalommal rögtön kettőt egyszerre (ST:DP9, ST:V). Új lények, új csapat, új problémák.
A Csillagkapu teljes futása (SG-1, SG-C) során a csapat állandó maradt, és azellenfelek se sokat változtak, és véglegesen le is lettek győzve.
AST átka is az, hogy az ellenségekre mindig végleges megoldást találtak. De ott volt alapban 4 szektor ami 4*10 évadot jelentett potenciálisan, de legalábbis 4 sorozatot. Más kérdés, hogy végül a Béta Szektort sose használták fel, és ennek ellenére lett 4 sorozat, és most már még több.

De a Star Wars főbb alakjai is mondhatni állandók voltak - nem? Nos, a SW folytathatóságát a könyvekkel oldották meg, amik igen nagy időszakot öleltek fel nagyon hamar. Nagy időt, és nagy területet. Azaz a folytathatóság maga a végtelen volt. Persze a Disney ilyesmivel nem tudott soha mit kezdeni, ők csak a tehenek szárazra fejéséhez értenek...

Szóval szerintem ez volt a gond. A történet lezárult, és nem mutattak be új karaktereket akikre át lehetett volna terelni a fókuszt.
Ugyan az Atlantisszal találtak egy lukat ahol folytatni lehetett - de az is bedöglött. Miért vajon? Szvsz azért, amiért a fősorozat is bedöglött, és az Orville az Új Star Trek: az ellenfelek mindig le lesznek győzve. Az SG-1 pedig legyőzte Rá-t, legyőzte az összes rendszerurat, legyőzte Anubiszt, legyőzte a replikátorokat, legyőzte Baalt (az utolsó rendszerúr), legyőzték még az Ori-t (kereszténységet) is.Ez legalább 5 ellenség 10 évad alatt, míg a Star Trekben 1 ellenség = 10 évad. Még a Voyagerben sem haladta meg ez a száma 3-at (a nagyhajú kazonok, a borg, meg azok az orvos-lények). Ha valaki hiányolja a Q-kat, a ST:V-ben ők barátiak voltak, a ST:TNG-ben mondhatjuk őket ellenségesnek.

Szóval a folytathatóság lehetősége komoly faktornak tűnik egy sorozat megítélésében, legalábbis ha egy középszerű, franchise-népszerűségre építő sorozatról/történetről van szó.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad