A magyar filmgyártás filmjei - 2021

1    Mesék a zárkából
2    Spirál
3    Fűzfa
4    Hét kis véletlen
5    Éden
6    Vad víz – Aqua Hungarica
7    Űrpiknik
8    Tobi színei
9    Rengeteg – Mindenhol látlak
10    Kövek
11    Hajszra és cselőre
12    Becsúszó szerelem
13    A kuflik és az Akármi
14    Így vagy tökéletes
15    Mentés Másképp
16    Toxikoma
17    Hasadék
18    Szent Ignác útja
19    Természetes fény
20    A legjobb dolgokon bőgni kell
21    A feleségem története
22    Külön falka
23    Eltörölni Frankot
24    Elk*rtuk
25    Éjjeli őrjárat
26    Post Mortem
27    Magyar Passió
28    Vadlovak – Hortobágyi mese
29    Evolúció
30    Nagykarácsony
31    El a kezekkel a Papámtól!
32    Legjobb tudomásom szerint
 
Igen, bár covid-karantén volt, meg minden, ezeknek mégis sikerült 32 filmet gyártaniuk az évre!
 
Dokumentum- és életrajzi filmek:
- Mesék a zárkából: 190,000 eurót (kb. 75 millió HUF) pazaroltak erre a senki által meg nem nézett propagandafilmre, hogy milyen rossz már a börtönben, ne akarjál tüntetni
- Vad víz – Aqua Hungarica: ennél el se merik mondani mennyibe került.
- Tobi színei: 93,000 EURra hozott 6,167 USD-t. Ezért minden cégnél kirúgnának.
- a Kövek (2021) kapcsán annyit érdemes tudni, hogy az imdb-re már nem került fel (ilyen címnél a rendező nevére kell keresni). Egyébként meg u2bon fent van.
- Hajszra és cselőre: elég annyit tudnunk, hogy 2,648 $ bevételt termelt. Az kb. 1 millió HUF. Vegyünk mondjuk 1,500 HUF-ért olcsóba mozijegyet, és akkor 700 fő nézte meg. Számoljunk kis termekkel: 200 fő. Az 4 vetítés? Szánalmas.
- Toxikoma: 545 millió HUF költség (ebből 370 millió HUF az adódból), 516,441 $ bevétel. Az bőven kevesebb, mint a fele, azaz Szabó Győző nevével sem lehet eladni semmit 500+ milla értékben,
- Szent Ignác útja - a wikipedia rejtegeti, hogy ez a Camino-hittérítő filmsorozat, ismételten állami pénzből törvénytelenül finanszírozott hulladékterméke. A teljes cím: Szent Ignác Útja - Camino Ignaciano. Ne is találgassuk mennyibe került az adófizetőnek ez a keresztény hittérítőműsor, az biztos, hogy senki nem volt kíváncsi rá: 4,176 $-t hozott (másfél misi).
- Legjobb tudomásom szerint: úgy kezdődik, hogy "Valós történet alapján". Én meg nem hiszem el, de akkor megy a "kurvára leszarom" halomba. Ismételten nyilvánvalóan  túlköltekeztek rá, mert csak 13,741 $-t hozott. Ami dokumentumfilmnél nem is lenne annyira rossz - ha nem tapsoltak volna el rá százmilliókat.
- Vadlovak: Hortobágyi mese: dokumentumfilmekhez képest meglepően sokat hozott, 115,650 $-t, az kb. 35-40 misi. De vajon mennyibe került? Ha jól ismerjük a "magyar filmgyártás"-t, túl sokba. 
PS: kis nyomozás után kiderült, egy MÁSIK filmcímre a Filmintézet adott nekik 110 millát, bár saját bevallásuk szerint ennél sokkal többet költöttek:


Ami különösen érdekes, és szélhámossá teszi őket (scammer), hogy a költségeket (befektetők investjét) bevételként kezeli, nem költségként. az egyébként pedig nem igaz hogy eladták volna Portugáliába, akkor erről lenne infó az imdb-n:
 

 Mint látható, Japánba, Németországba, és Svédországba küldték forgalmazásra a filmet. A rendező hablatyából annyi lejön, hogy ennek a költség- és bevételi számait nem látjuk - de nem is érdekel minket, mivel a költségért az ottani vetítésből származó bevétel akkor az övék.
Tehát marad az, hogy magyarországon a költségeket csakis a magyar vetítések tudnák fedezni - de az messze elmarad a megtérüléstől. Száztíz millára annak jó ha harmada került a bevételi oldalra, mely esetben kirúgni, kirúgni, kirúgni.


 Állami propaganda filmek:
- Természetes fény: kommunistázás. egyébként ha ilyen "de szar kaotnának lenni" filmekkel toboroz Orbán katonákat a fasiszta hadseregébe, szerint a dolog kontraproduktív. De hát másként nem tudja összerakni a szalmaemberét amit legyőzhet - a valóságban ugyanis nincsen igaza abban amit mondani szándékozik.
Költség: 265,726,549 adóforint.
- Magyar Passió: kommunistázás, és ezúttal már nyílt ateistázás is!
- Evolúció: Orbán fajelméleti fejtegetésére aki még kíváncsi, annak itt van bővebben
- Elk*rtuk: Gyurcsányozás ezerrel, 1,142,857,143 HUF-ból.
- Eltörölni Frankot: 448,138,075 HUF ment el erre adóforintjainkból a Nemzeti Filmintézet jóvoltából. 20,167 $-t bevételezett, ami ha 8 millió HUF (400-as áron számolva, tehát a valóságban számottevően kevesebb). Ez azt jelenti, úgy 1%-át termelte vissza a ráfotdított összegnek. A film sima mocskoskommunistázás, hogy a ballibsik eltörlik a kultúrádat. Eközben a fideszkdnp kihelyezett tagozatánál:


 
A film, ami nem létezik:
- A kuflik és az Akármi egyszerűen nem létezik, imdb-n biztos nem. Úgy nem, hogy amúgy a kuflik-franchise részei nyilván vannak ott tartva. u2bon viszont nem volt gond megtalálni a készterméket.
 
 

 A film, ami nem is magyar:
- Fűzfa: valahol volt benne magyar kéz, de legalábbis magyar pénz, de ez nem magyar film. A színészek között egyetlen magyar sincs, a rendező sem magyar.
Aztán ott a wikipédiával a probléma, miért jegyzi ezt a 2019-es filmet 2021-nél? Ha azért, mert 2021 előtt ez csak fesztiválfilm volt, felmerül a kérdés, miért jegyeznek bármit, ami nem került rendes mozis bemutatásra, csak fesztiválokra, vagy tévére, mozit rögtön kihagyva?

 
Spirál:  Ezzel a "remek" névvel csak a rendezőn keresztül sikerült megtalálni - és imdb szerint 2020-as! Bevételi adat alapján (15,117 $) nyilvánvalóan bukott ordasat. Itt valószínűleg Asylum-ot próbáltak játszani (a Fűrész-film tényleg 2021-ben jött ki), de az Asylum tisztában van vele, hogy akkor a költségeket alacsonyan kell tartani. Mind tudjuk, hogy ez is százmilliókba került.
Természetesen nem fellelhető, és nem is lesz.
PS: Hé, mégis megvan! Mi ez ba'meg, Matula-bácsi a pusztában? 1/10
PPS: a költség 140+ millió HUF volt.


Hét kis véletlen: Természetesen a fim sehol, mindössze a Tabán-mozi játszotta, de nyilván az sem véletlen, hogy a bevételi és költségadatok nem hozzáférhetőek - a közpénz elveszíti közpénz jellegét az Átláthatóság nevében, lol.
Amúgy valami szar kis dráma, szóval nyilvánvaló hogy a kutyát nem érdekli.


Éden: a rendezőp neve most is segít, és javára írandó, hogy legalább a videa-n fent van.
Ez egy kormányzati propagandafilm arról, hogy a Globális Klímaváltozást, meg úgy az egész Környezetvédelem-dolgot csak a ballibsi ateisták képzelik be, és valójában nem léteznek ezek a problémák.
Szokás szerint kurva lassú, iszonyú beállított kevés szereplő ("mert attól scifi"), folyamatos alapzúgás ("mert attól scifi"), 0 érzelmek, 0 sebesség, 100% egzisztencializmus - "mert attól scifi",


Űrpiknik: Mielőtt valaki izgatottá válna, az angol címe - mert persze hogy olyan is van - "Garbage Theory", azaz ez a The Big Bang Theory (Agymenők) farvizáén próbálkozik - ami egy szar show, ma már mindenki belátja. A madzsarok persze megint le vannak maradva.
Aki ennek ellenére akarja, az persze épp megnézheti, csak ne várjon sokat. Végülis már a box office is megmutatja a bukást: 128 millióra hozott 14,616 $-t (kb. 6 millió HUF). Mindenkit ki kellett volna rúgni egy ilyen kudarcért. Összehasonlításként, a gyártási költség (minimum) 81 millió HUF volt.
 Tízpercnyi expozíció az elején, innen-onnan összelopkodott képi jelenetek (előzetesekből, csakis!), élvezhetetlen színészek és szereplők, végtelen szobában ketten üldögélés, kizárólag közelik és szuperközelik használata...
Ha ezt így valaki a kertjében, haverokkal, engedély nélkül függetlenfilmesként forgatja le, tlaán belemásznék. Úgy, hogy 128 millió HUF-ból rakták össze, ez elfogadhatatlan. Úgy, hogy profitot sem termelt (14,616 $ bevétel, kb. 6 milla HUF), végkép.
Mondjuk már az gyanús lehetett volna, hogy nincs "scifi" a taggek között.


Rengeteg - Mindenhol látlak: No, csak sikerült megtalálni. Antológiafilm. Néző úgy jellemzi: Tarr Béla hangulata van. Azaz katasztrofális. 160,000 EURba került (kb. 65 milla forintban), nyilván nem fogják megmondani mennyi volt a bevétel - egyértelmű hogy jóformán semmi.
Mintha egy évnyitóról készült házivideot néznék. 1-1 arc beszél 1-1 szobában - mnden .. jelenet? rész? ilyen. Elfogadhatatlan.
 
 
Becsúszó szerelem: focis film a Viktátornak. Gondolom rajta kívül senki nem is látta. Már olyan, aki fizetett érte, mert ez is fent van a videán.
Nyilván nem hozta be a pénzét, 42,775 $ bevétellel.  17 milla a szokásos 100+ milla költségen, az ugye a befektetett összeg egytizede.
Amúgy meg nem vígjáték, mert nem vicces. Ez egy sima tv-film, oszt hagyjatok lógva. Ja, persze istenezés, az van benne. A film végén pedig a fociultra átadja alabdát a következő generációnak, hogy az is ordítsa majd "BÜDÖS SZLOVÁKOK! ANYÁDBA TAKAROGGY!"
Költség:  349,361,075 adóforint. 100 milla? Hah! Háromszor annyi ment el rá! Hiába no, ez is bizonyítja, a foci senkit nem érdekel a Führer kivételével.


Így vagy tökéletes: 40 milliót hozott, ebből kikövetkeztethetjük, hogy 400 millióba került. Ééés jól tippeltem, a Nemzeti Filmintézet 349,945,000 adóforintot öntött ebbe a feneketlen gödörbe!
Videan, u2bon nincs, de máshol igen.
 

Tettetős, saját fingját szagoló kretének alkották ezt a semmit. Wooden acting, pretentious directing, humourless - na ezt valaki fordítsa le,m mert szerintem a magyar alkalmatlanná vált a dolgok kifejezésére, és nincs magyar megfelelőjük ezeknek a szavaknak. Google se tudja lefordítani:


Mentés másképp: Mindenkit megnyugtatok, nem fogytunk ki a videas hozzáférésből.
 No. Ez meglepő. 5 millióból forgatták, és 10 millát kaszált. Mi történt?
Tudjátok mit? Ezért a teljesítményért önálló posztot kap!


Hasadék: Imádom ha könnyen mennek a dolgok. A sztori dióhéjban: a magyar etnikumú hazaemigrált román Apa jól megmenti a büdös ballibsi brüsszelista nyugatbérend románoktól a gyerekét, aki anno a román-román anyával marad, és belátja, jobb nem kitenni tisztavérű polgárainkat a faji keveredésnek.
 A film még kétnyelvű is, csak hogy olvasni kelljen. történik benne a Nagy Semmi, aztán Frodóék átjutnak a hegybe vájt járaton igaz madzsar földre, miután a mocskos geci románokba majddnem belehaltak, mer' civilizálatlan nép az:


PS: Költség: 289 millió adóforint.


A legjobb dolgokon bőgni kell: Hát ki ne akarna szenvedést látni, hogy még fizetett is érte, he? Ez a vígjáték + dráma kombó elharapódzása a filmek között visszataszító.
Ja: megnézési lehetőség (bár nem értem miért tennéd).
Felismerem a sztoriban a Gogolra Várva koppintást. Azt hitték, nem fogom?
 

Ja, bevétel: 7.5 millió HUF-nál állt meg, tehát biztos hogy veszteséggel zárt. Másik érdekesség, hogy 300 HUF/USD áron számoltak Az úgy nagyjából stimmel. Mármint az átváltás. A pénzügyi bukás, az nincs rendben.
Ah, sikerült találni egy cikket költségadattal, aszerint 62 ,oéé HUF-ba került, és ez csak amit a Nemzeti Filmintézettől kaptak. Tizedét hozta vissza.

 
A feleségem története: Valami 1920-as évekbeli könyv megfilmesítése, amin Enyedi Ildikó 1980 óta dolgozott. Nevetséges. Még nevetségesebb, ahogy a bevételeket be akarják állítani. Wikipédia szerint 40,244,944 HUF-ot hozott, imdb szerint 278,849 $-t. Ezek szerint valaki nagyon jól váltott, mert ez 144.3 HUF-os HUD/USD át 2021-ben! Elképesztő. Na jó, mondjuk ki: valaki hazudik. Valószínáleg aki átváltotta dollárba. Így a tényleges USD-adat inkább a FELE az imdb-n hazudottnak.
Az Index szerint a film a ffi-nő kapcsolatról szól - 1920-as erkölcsökkel, azaz a nő verve, a konyhában jó, ha szül. Stimmt.
Áh, lett adatunk költségekről! Az origo elkövette a hibát hogy azt hitte, csak fasiszták olvassák, mások rá se néznek. Lol.


Tehát ez a szemét 1.15 milliárd HUF-ra termelte a bevételt. Az mennyi is? 1,150 millió HUF. Erre termelt 40 millió HUF bevételt.
#Pénzmosás
#Kormányváltást
Megnézési lehetőség ITT.

 
Külön falka: ez a film vagy nagyon jó, vagy nagyon remléi hogy profitot fog termelni valahogy, mert rejtegették mint a fene.
 Fent említett cikk szerint 62 millió HUF-ba került, 45,870 $-t hozott, az még a mai, 400 HUF/USD-s áron számolva is csak 18 millió HUF. A harmada a költségeknek. Talán akkor lehetett volna kevesebb meghallgatást tartani, nem? (a film összes promóanyagában benne van, hogy 1500 személyt hallgattak meg a lány, 400 személyt az apa szerepére).


Post Mortem: Áh, Post Mortem. Ami azt ígérte, olyan lesz mint a Viy (orosz, népmesékre épülő horrorfilm/ek). Aztán dögunalmas falubanücsörgős semmitcsinálás lett belőle. De addigra késő volt, megvetted a mozijegyed, nálunk a pénzed, nem adjuk vissza.
Ennek ellenére, vagy pont emiatt a 2,800,000 $-os költségvetésre csak 386,528 $-t hozott vissza - mi ütött az imdb-be hogy egyforma mértékegységben adta meg a dolgokat?


Nagykarácsony: A videa-ról leszedték, de ne tessék kétségbeesni, másik (elég standard) helyen fenn van.


Stabil, túlárazott romantikus vígjáték. Egyetlen szerencséje hogy itt a stáb valahogy minimálisan kompetensnek tűnik, ezért nem 1-pontozom le izomból. De mégis át kéne gondolni a költekezést. 893,937,889 költségre (többsége adóforint, ott a filmen a Nemzeti Filmintézet neve) 570,752$-t hozni - 400-as áron számolva az még mindig csak 228 millió HUF, miközben elköltöttek 900 misit. Az úgy nem jó.
 
 
El a kezekkel a papámtól!: Bevétel: 151,793 $, a wikipédia szerint 58,346,218 HUF, ami 384 HUF-os árfolyam. Vagy ez az átváltás nem stimmel, vagy a korábbiak. A költségek? 1,500 millió HUF, ezzel ez az év rekordere.
Ezen a költségvetésen egy máshol kisköltségvetésű filmet sikerült összebarmolni. Minek?
És még a tetejébe musical.
VIDEA link. Egyértelműen egy Mary Poppins nyomdokain járó selejt. Na jó, nem igazán selejt. Ha ezt Hollywoodban gyártották volna, csak az USA-ban terítve is tuti hozna tisztes hazsnot. De mikor utoljára néztem, nem az USA-ban voltunk. Egy putyinista diktatúrában voltunk, tehát még csak el se tudjuk adni valami külföldre. Ez így egyszerűen nem rentábilis.
Ébredj fel magyar filmgyártás! Ébredj fel magyar adóhatóság! Ébredj fel magyar újságírás! Mert ez így nem mehet tovább, ez stadionépítés pepitában.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad