Steven Seagal 2 - Ölve vagy halva (1990)

Seagal karakterének foglalkozása:
- akupunktúrás, kínai gyógyfüves harcművész
- nyomozó

Eredeti cím: Hard to Kill = Nehéz megölni

Valaki szenátori babérokra pályázik, ezért felbéreli éppen a maffiát, hogy likvidálják aki épp szenátor. Azt ezek szerint Seagal nem tudja, hogy a szenátorokat nem élethosszig választják, és hogy választják őket, nem pedig öröklődik a szék. De akkor egyébként ez a fickó meg akit ki akar nyírni egy pártban vannak? Különben tényleg semmi értelme.
Seagal közben távmikrofonnal veszi az egészet - de nekiáll zörögni, mert hülye, hát pucolás. Egyébként a kérdés logikus: miért sikátorokban üzletelnek ezek az emberek, miért nem valami irodában? Én azt tenném.
Seagal meg ahelyett hogy elmenne, kinyírja aki utánamegy, ezzel kiprovokálva egy autós üldözést. Mármint autós üldözés törölve.
De mégsem maradunk akció nélkül, mert Seagal bemegy egy vegyesboltba, amit rögtön neki is lát kirabolni egy rakás martalóc. Akiknél puska van, de nem lövik le Seagalt, mert akkor máris vége lenne a filmnek.

Seagalnak van egy szőke felesége. Meg egy fia lánya fia. Mindjárt meglátjuk meddig, mert megjöttek a rosszfiúk, ami nekem azt mondja, valaki áruló a rendőrségen.
Seagal amúgy akkori májer, hogy bár elvitte a fél mellkasát egy közelről leadott sörétes lövés, ő továbbjön!


Aztán meglövik még egyszer, megint sörétessel (asszonypajtásnak közben annyi), de Seagal még ekkor is vígan magánál van!


A dokik közlik, hogy Seagal meghótt, nyilván azért hogy a rosszfiúk azt higgyék, aztán fél perccel később azt mondják "Mégis életben van." Egy minimálisan kompetens forgatókönyvíró ezt a fordulatot a belsősök számlájára írták volna mint tanúvédelem, de itt csak simán véletlen.

Némi képzavar után csak sikerült kiókumlálnom, hogy 1990-be ugrunk, akit meg akartak ölni azt megölték, aki szenátor akart lenni az szenátor lett, és már alelnökjelölt is '92-re.


Seagalra egy perverz nővérke vigyáz, aki alig várja hogy felkeljen a kómából, mert ekkora farkat azonnal meg akar baszni.


Aztán a kórházi ágyon fekve simán megszökik a kórházban őt üldöző bérgyilkos elől. Közben a nővér fellökte az infúziós állványát simán kiszakítva a karjából az infúziót, a földszintről a 15-re tartó (és vissza) kórházi liftet egyszer sem állították meg útközben, ha, ha.
Milyen kórháznak van amúgy 15 emelete (plusz alagsor)? Mármint miféle épület ez egyáltalán?


Amúgy a szitun nem értem:
- miért aggódnak Seagal miatt, nyilván nincs nála a felvétel (egyébként láttuk is hogy anno elvették tőle)
- a nővér, aki persze Seagallal ment, miért tolta ki a kórházból emberünk, miért nem szólt a biztonságiaknak, vagy miért nem ment rögtön a rendőrségre - máris nem kéne aggódnia.

Ez meg amúgy nem igaz:


A gyerek ugyanis kiugrott az ablakon (földszint? 1. emelet?) mielőtt lelőhették volna, és nem mentek utána a nagy siettségben.
Mindenestre Seagal megszúrkálja magát pár tűvel, szopogat egy kis rénszarvas-péniszt, és máris súlyokat emelget.

Nos, ezen a ponton úgy állunk, hogy van egy telefonszámuk, de ehelyett a nővérke elmegy egy másik nővérkéhez - akiről kiderül hogy közben meghótt, mert miért pont azt ne -, ezzel persze le van bukva, mehetnek utána a rosszfiúk. Elvégre valahogy vissza kell pakolni az akciót az akciófilmbe!
Közben viszont Seagal a telefonszám nélkül(!) megtalálja az egykori nyomozót aki eldugta a rosszfiúk elől. Itt kiderül, a gyerek tényleg mégse halt meg.
A következő akciójelenetben ez a legkínosabb mozzanat:


Két teljes másodpercig a késes abszolut semmit nem csinál. A rendezőnek nem sikerült elérnie hogy a nővérke tartsa fel a fickót. Szóval a késes csak áll ott, és várja hogy kinyírják.
Állj. Honnan szerzett Seagal gránátot?
Az is igen érdekelne, milyen fegyver tud ilyen lőpályát, vagy esetleg a kocsi az utasaival anyagtalan-e?


A szétlőtt dzsippet elcseréli egy rakás fekával, akiknek lerobbant a kocsija, aztán elhajt a lerobbant kocsival anélkül, hogy legalább a motorházba benyúlt volna.

Aztán elmennek Seagal volt házába, ahol elrejtette a kamerát - néztem is anno, hogy akkor miért volt nála a kazetta. Most kiderül, a kazetta végig a felvevőben volt. 


Á. Szóval külön van hang- és képfelvétel. Ez nem így szokott működni, de tőlem aztán...

Most elmondhatnám hogy a terv az volt, hogy Seagal Fiát a bentlakásos sulijából elküldik Tahitire, ehelyett idehozták hogy seagallal együtt utazzanak el - naná hogy lelövik emiatt a Jó Zsarut fogócskázás közben. Seagal most egy ázsiai boltot tesz tönkre.

Az első cickó!


És mivel már alig van valami a filmből, Seagal megy, és megöl mindenkit.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad