Stephen King filmadaptációk - Kedvencek temetője (2019), Tűzgyújtó (2022)

 Na, Kedvencek Temetőjéből már volt egy eredeti film, meg annak egy második "része", sok különbség nem volt köztük, így akár mondhatjuk, hogy ez a 3. feldolgozása tök ugyanannak.

A filmminőség egyértelműen jobb, a macskának meg most hosszú a szőre.
A temetőt meg most egy vendigó tartja megszállva? Ami azért fura, mert a vendigó az igazából csak egy kannibál indián.
 
A maszkos gyerekeket pedig ki kellett volna fejteni.
 
A befejezés kicsit jobb, gyerek és anyu a temetőben csapnak össze apuval, rögtön el is ássák, kimászik a sírból, mennek a másik gyerekért.
 
Összességében az a gond, hogy se történetben, se alakításokban, se stílusban, de máshogy nem különbözik a korábbi feldolgozásoktól, így minek töltsük vele az időt?
 
------------------------
 
 Tűzgyújtó. Egyszer már feldolgozták, és két nagyon hasonló másik története is van Kingnek (Carrie, The Institute), nem szólva a Tűzgyújtó 2 minisorozatról, a Carrie 2 filmről...
 
 Az első képünk a filmből egy extrém közeli egy szoptatós nő melléről. Uhm...
A gyerekről azonnal kiderül, hogy telekinetikus. Meg pirokinetikus (tűzgyújtó).

Miért nézi videon (és komolyan? VHS 2022-ben?) az egyetemi évei alatt készült kísérleti anyagot? Egyáltalán, hogyan jutott hozzá? Ez aaannyira lusta.
 
Annyit a javukra kell írni, hogy a kísérletet a könyvhöz méltóan mutatták be végre. A paciens kitépi a saját szemét, teljes felfordulás, meg minden.


Akartam mondani hogy elég jól leköveti a könyvet - a könyvet, ami amúgy nem volt túl jó -, de akkor bekúsztak ezek a kis részletek, amikkel frissíteni akarták a kort: általános az internethozzáférés, meg ilyenek. De ez nem működik, pont ugyanúgy és ugyanazért nem, mint a Végítélet kiadói és írói változatánál. A kormányzat MA nem kísérletezik az átlagpolgár szerint rajtad, pláne nem fejleszt benned szuperképességeket, pláne nem úgy, hogy utána csak úgy elenged. Ha a kormányzatnak szuperhősködsz mint Amerika Kapitány, az persze más.
Ez így fölösleges és hiteltelen.

A macska felgyújtása, az meg rohadtul nem kellett volna, mi ez snuff-film?!?

A film továbbá kurva lassú. Ez elment a '970-'980-as években, de ma nem, ezekkel  a lehetőségekkel NEM. Az elején még azt gondoltam ez szándékos, hogy összehangban van a film sebessége azzal, hogy a gyereket igyekeznek visszafogni - de nem pörög fel a végére sem, sehol nem kapunk egy Stranger Things akciójelenetet.
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad