Steven Seagal 1 - Nico (1988)

 Seagal híres arról hogy motyog, de én nem fogok szenvedni az eredeti hanggal ha van magyarul is, ennyit nézzetek el nekem.
 
Seagal karakterének foglalkozása:
- aikido-mester
- CIA-ügynök, vietnamban kommandós-bevetésen

Eredeti cím: Above the Law = A törvény felett


Egyébként:


Ez az első kocka Segalról, és mint látni fogjuk, amúgy vézna alkat, de nem véletlenül visel fekete pólót már itt sem.

Gyorsan megtudjuk hogy a CIA látva milyen fasza gyerek rögtön beszervezte, és elküldte kommandós-bevetésre Vietnámban, mert ha egy edzőteremben tudod hajigálni az embereket, akkor biztos biztos tudsz gépfegyverrel is lőni, meg minden.


4:55-nél Seagal, a beszervezett CIA-ügynök, aki pár perccel korábban büszkén mesélte hogy a cIA beszervezte, miért nem tud róla, hogy a CIA-nak dolgozik?
Mindenesetre az érkezett ügynököknek jól beszól mikor azok nekilátnának feldarabolni egy ázsiait, mert azok dézsmálták az USA mákültetvényeit (a CIA akkoriban heroint gyártott nagyiparilag).

Valahogy visszakeveredett az Államokba, épp a gyerekét keresztelik (fúj!), a társa meg egy feka nő, merthogy munkája rendőr.
Első lépésként mint rendőr otthagyja a társát a kocsiban, bemegy egy bárba, szétver mindenkit. Miért? Mint utóbb kiderül, az emeleten van vmi rokona, aki narkós kurva, így sok értelme nincs hazarángatni. És honnan tudta hogy itt van?


A fickót akivel van végül elengedi, mert az infót ad neki vmi szállítmányról, amihez vmi ügyvédnek is köze van.

Ezeknek nyilván semmi dolguk, mert ez után a kisebb megálló után a lányt hazaviszik, aztán beállnak illegális megfigyelésre. Seagal vmi Megtorló-jellegű karakter lehet, mert szándékában sincs - saját elmondása alapján - törvény elé állítani a neppereket.

Akciójelenet jön, a csúcspontok:
- Seagal rohan egy kamionkonténer mellett, amiben mi szemből látjuk, hogy egy fickó lapul puskával. Seagal társa hátulról a röntgenszemével meglátja ezt, figylemezteti Seagalt, aki persze szinte oda se nézve lelövi.
- Seagalt elüti egy menekülő kocsi, de megkapaszkodik a tetejében!

_Mit kiderül, a motorblokkban nem is narkó volt, hanem plasztik robbanószert csempésztek. Seagal egyébként annyira fasza, hogy szagról megmondja, ez C4-es. Nem C-3, nem C-5, hanem C4!

A következő jelenet végén (30 percnél sem tartunk) megmutatják, hogy persze, a mostani főgonosz is az akkori CIA-os.

26:27-nél azt mondja a film, Nico Toscani beosztása őrmester. Ám másnap reggel, 28:45-nél a film hadnagynak nevezi. Heh, he.
Seagal egyébként persze, utasítás ellenére is követi a kiengedett letartóztatottat.
Közben meg a helyi pap illegális bevándorlókat rejteget:


Ez a muszlim nő nem tudom mit keres a misén, de a) robbantani fog b) a CIA megbízásából c) nem tudom elképzelni miért, mert nem Seagal a célpontja, és túl nagy kárt se csinál.


A robbanás után Seagal kifelé egy 50-es nőt támogat, majd egy vágással később egy gyereket visz a karjában. Hehe.
A másik áldozat pedig a CIA-s a templomban?


Azt se nagyon értem, hogyan sikerült felrobbantani az ürgét, ha egyszer a padok ellentétes végén ültek:


Amúgy igazából nem tudom ki volt a szemüveges. Visszapörgettem mindent, de nem láttam sehol. 42:22-nél közlik, hogy valami szenátor. Szóval azért nem tudtam ki az, mert nem mondták. (Később az is kiderül, hogy a CIA ellen folytatott drogügyi nyomozás vezetője volt.) Egyébként "az igazi" bár inkább a második célpont a pap volt, akit viszont a másik pap hazaküldött... akármiért. Mert anélkül máris vége lenne a filmnek, vagy ilyesmi.

Aztán jön egy rakás amatőr, akik ahelyett hogy lelőnék Seagalt, hagyják szétverni magukat.


Seagal tényleg úgy fut, mint egy lány (vmi menekülő után).

51:20-nál (kb.  a film közepe) felfüggesztik Seagalt. Mint minden filmes rendőr főszereplőt a '990-es években :)
Ennél egyébként a poén: jönnek, közlik hogy beviszik. De ahelyett hogy bevinnék, bemennek házkutatni. A fegyverét mindenesetre elveszik, így furán néz ki mikor később kérik, adja le a fegyverét és a jelvényét.

Nem sokkal később megtámadják Seagalt, de szerencsére a kocija (az ablakokat kivéve) vibrániumból van.


Aztán a sok gépkarabélyos fickót egy szál pisztollyal letartóztatja. De persze csak miután pusztakezes összecsapásban lezúzta őket (egyet előtte a nyílt utcán hidegvérrel lelő), közben elpusztítva egy muszlim vegyesboltját.
A végén persze rájön hogy most éppen nem rendőr, meg azt is kiszúrja hogy a kirakatot még nem törte be, így azon át szelel el.
De aztán simán hazamegy, és a rendőrség simán rendőrségi védelmet ad neki, meg a családjának?!?

A rosszfiúk elkapják a papot.

Azon izgulnak, elmondta-e valakinek, meg akarják ölni a szenátort. Hát szerintem eléggé erre utaló dolog hogy felrobbantották a szenátor titkárát.
És akkor Seagalék rajtukütnek, mert Seagal mindent tud, onnan tudták hová kell menniük. Nyilván.
A feka rendőrnő meg meghal, mert nem viselte a rendszeresített golyóálló mellényt. Seagal gyorsan el is megy a lakására az anyagaiért, és közben szól a pornózene.

Hopp, a csajon mégis volt mellény.


De a rendőrfőnök sáros!

1:21:25 "Azt hiszitek, a törvény felett álltok - de nem az én törvényem felett!"

Van egy nagy autósüldözés, de még mindig van 10 perc a filmből mire befejezik (mínusz stáblista).

Seagal mindenkit megöl egy perc alatt, 


aztán happy end.

Azért ezek mind inkább piszkálódások egy rendben élvezhető filmen, azért ami jön, meg mert Steven Seagal nem épp követendő példa.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad