Ayvar

Most visszafelé fogunk haladni az eseménysorrendben, hiszen a Mokharában már olvastunk egy említést.. Hátha beválik.
 
Az ayvari mágus
 
Térkép:
 

Érdekesség, hogy az író szükségét érezte a könyv elején közzétenni a teljes stáblistát. Olyan kis emléncségek vannak benne, mint utalás a Pinky & the Brain rajzfilmsorozatra, vagy a Pöcsmadár figurája. Magas irtodalom leszesz ez khérem szípen!

20 oldalban magyarázza amit 2 oldalban elmondott. Ez unalmas lesz.

Szóval van egy amnéziás emberünk egy háború kellős közepén.
Bekódorog vmi városba, hátha lesz valami. Ahol valaki felismeri - állítólag bandita. rögtön el is fogják. Ám még ítélet előtt bevágják valami zsoldosseregbe, ami A Velő névre hallgat, de mintha úgy lenne a banditák, mint az állam katonái ellen is. Ennek amúgy nem tudom mi jelentősége, mert megindul egy ostrom, és az 55. oldalra máris a hivatalos katonaságban találja magát. Vagy a Valő lenne a hivatalos katonaság? Eh, kit érdekel. Hol van végre egy mágus? Mondjuk elég nyilvánvaló: Mr. Amnéziásról fog kiderülni, hogy a varázsló, hm?
Közben a könyvtárba jár, hátha, és egy nap találnak egy dobozt. És igen, tlejesen egyértelmű, hogy Mr. Amnézia = Az Ayvari Mágus. Az 1 db, merthogy nincs több, lévén az Ayvar-szigeteken nincs mágia. Mehetünk haza? Fene, még csak 83 oldal telt el a 183-ból...

Ha számít, az ostromlóknak van 15 démona. Már csak 14...

Aztán varázsolni kényszerül, amire persze az összes szemtanú elkezdi kérdezni magától, miért nem dobál inkább tűzgolyót az ellenségre.
És persze megy a romantikus szál is a könyvtároslánnyal.

De erre se érünk rá, a könyv kb. teljes második fele egy mágikus (álom-)utazás az emlékeiért... A testvéréért... Vagy ami lesz belőle.
Láthatatlanná tévő köpeny lesz belőle. Így már egy akciójelenettel le lehet nyomni az ellenséges sereg vezérét, és akkor már minden oké lesz.

Egy érdekes kérdés: mi a ráknak raksz a regényedbe verseket? Különösen ha azokat nem te írtad, semmi közük a történethez, csak kényszeresen azzal kezded minden fejezeted? Ettől így elitebb lesz az egész, vagy mi a hipotézis a dolog mögött? Mert én mostanra simán átugrom mintha ott se lennének.

A könyv végén felbukkan a valódi Shayand di Grasya, közli, haha, kis lúzer, oszt balra el.

------------------------------

Fekete lángok

Hát én nem tudom mit vártam, de az biztos hogy többet.
Shayand di Grasya-t zaklatja egy szomszédos sziget uralkodója, hát  megszáll a két nőjével három sárkányt, és jól megmutatják nekik. Hát, a megmutatás legalábbis egyetlen, véletlenül arravetődő hajó elsüllyesztését jelenti, ami lehangoló.
Állítólag a hajó ajándékot hozott, valami mágiallenes vacak a gyanús, de elkergette őket a szigetről egy "kísértet". Meg vannak itt vmi fekete lángok is. Mindenki átoktól tart, de ez akkora red herring mint ide lacháza.
Túl sok a rejtélyes jelenség, és túl kevés a szilárd pont a könyvben. A szereplők is csak homályos ecsetvonások. Plusz Choler se tűnik föl.

"-Miben veszélyeztet mindez bennünket? Ha jól értelmezem a szavaidat, szerinted sem fenyeget semmilyen veszély." - akkor engem miért érdekeljen a könyv? miért érezzem úgy, megérte pénzt, időt adni érte?
 
Aztán a könyv majdnem kétharmadánál az író előáll azzal, hogy a főszereplő, meg a két csaja, akikről már a Mokhara-kötetekben is olvastunk, nem is ősi faj tagja, hanem Sötét Láng, ami egy elsüllyedt kontinens élőhalott mhyorjai a'la A káosz Elszabadul. Uhm.
Rosszabb: igazából senki nem tudja mi folyik itt, az egész alig-megalapozott találgatás.
A végén pedig mindneki meghal, vagy nem igazán.
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad