Deus (2022)


 A film azzal kezdődik, hogy Caludia Black karaktere egy anekdotát mond a túlnépesedésről. Nem tudom ennek mi köze lesz a filmhez, illetve hogyan lenne rá megoldás Isten...
Igazából az összefoglalót sem értem: "Egy fekete gömb jelenik meg a Mars körül keringve, és egyetlen szót sugároz a Föld összes nyelvén: Deus".
A fentiekkel alapvetően az a gond, hogy a "Deus" egy latin szó, az összefoglaló viszont nem latinul van, tehát egy ötbetűs értelmetlen betűsort sugároz valójában. Az "összes nyelv"-be már bele sem kötök. Lehetne, de nem szükséges. A "Deus" épp elég nagy hülyeség.

A következő kép, hogy Ms. Black és a társai felébrednek hibernációból. Ez mikor miért és hol történt vajon.
Igazból még a szóválasztás is érdekes: "Hybernation is terminated" - ebből azonban nem eldönthető, hogy befejezték, vagy megszakították.

Szóval tényleg van valami fekete izé a Mars körül, és jöttek kivizsgálni, hátha közelebbről jobban megy. Mi lett Ms. Black lányával a film elejéről? Ki tudja, és nem biztos hogy a filmet érdekli.

A 12. percben tulajdonképpen utasítást kapnak az emberi vizsgálatra műszeres vizsgálat helyett.
Én azért megpróbálnék először leszállni egy szondával..
És ekkor Ms. Black hallucinálni kezd mindenfélét az életéből, amitől rögtön elkap a Solaris.
Közben adás jön a Földről, természetesen időeltolódás az scifiben nincs. Az adás azonban megszakad, a számítógép bejelenti, hogy "ismeretlen tér-idő-anomáli miatt". Amit nem értek: most vagy mérni tud valamit, és amiatt mondja hogy tér-idő-anomália, vagy mi van?


Á, szóval NEM "minden nyelven" sugároz, egyszerűen Ms. Black önkényesen azt feltételezi, hogy a Fekete Gömb latin.

No, Igaz Keresztények vannak itt a fedélzeten:
- az egyik oda akar menni, mert Isten
- a másik el akar menni, mert Isten
- a harmadik fel akarja robbantani, ha nem Isten.
Fura, hogy nincs a fedélzeten egy tudós sem, fura hogy nincs követendő protokol, fura hogy nincs más vallású.

Kérdés egyébként: ha Ms. Blacknek súlyos PTSD-je van, ami hallucinációkkal jár, ami miatt időnként cselekvésképtelenné válik - hogyan engedhették repülni, pláne erre a küldetésre?
 
Aki el akart futni, asszem megőrült:
 


 Egyébként hirtelen-sátánistaként miért 6 gyertya közt állva tolja a rituálét?


28:28-nál kinyírja az első legénységi tagot (vmi nőci).
 
 
Nem kell aggódni, a 31. percre elintézik a mukit.
 
Leszállás közben a műszerek érzékelik a Gömböt (mondtam én hogy szondát kellett volna küldeni), leszállás után helyreáll a kommunikáció a Földdel. Amiből megtudjuk, hogy a FöldÖN, tehát nem a Föld KÖRÜL megjelent 10,000 Fekete Gömb. Tehát kizárhatjuk, hogy a Fekete Gömb egyenlő lenne Istennel, mivel sokan van.

A 40. percre kiszálltak a felszínre. Azért mondhattak volna valamit mekkora ez az izé...

Ma még bárki használja az "Ez nincs a periódusos rendszerben" maszlagot? Amúgy mintavétel, vizsgálat?

Igen, már vártam a 2001 Űrodüsszeia hivatkozást:


Uhm, mióta van az Eseményhorizont-nak egyezményes jele, és miért nem ismeri azt egy űrhajós?
Amúgy valaki menjen át a "kapun", és azonnal jöjjön vissza. Hol itt a gond?
És miért nem tudja Ms. Black megkülönböztetni a mikrofonon át érkező hangokat a nem a mikrofonon át érkező hangoktól?
Ja, és ennyit arról, hogy egyedül azt a szót közvetíti: Deus:


Hm, mikor tanult meg a Gömb angolul?

Ni, valaki megjelent a kapuban:


Szarakodnak azzal, hogy az idegen közli, azt szeretnék ha midnen ember engedelmes rabszolgaként átlépne a kapukon. Azt is közlik, ez választás kérdése. Namost az én kérdésem az lenne, ami a filmben nem hangzik el: mi a másik lehetőség?
És miért van szüksége Istennek egy űrhajóra? Vagy teremtgetésre, ha már itt tartunk?
Az azért korrekt, hogy bemehetnek körülnézni, aztán kijönnek és elmondják mi van.
Áh, várj, mégis eszükbejut megkérdezni mit az alternatíva:


Másszóval: KINYÍRUNK BAZ'MEG!

aZTÁN mS. bLACK EGY ASZTALON ÉBRED a hajón, ÉS "SZÍVROHAMA" VAN? dE 150-es szívverés az nem is sok. Jó, mondjuk a szívroham nem attól függ, az ritmuszavar.
 Á, Mr. Fegyverbuzi hozta vissza. A másik űrhajós aki bement meg belehalt a Gömb hatásába. A Gömbbe, ami örök életet ígért, lol. Amúgy Fegyverbuzi miért nem ment be?
Ó, és a Másik Fickó, az Egyetlen Tudós A Fedélzeten már nem is szívrohamot kapott, hanem "elszakadt az űrruhája"? Ja, hogy nem is szakadt el, hanem leszedte magár, vagy nem is jól rakta fel, vagy valami, hagyjál már a kérdésekkel? Akkor én most azt mondom valamit kavarnak.

1 óra környékén miért kezdenek neki elhagyni a Gömböt? Innen is át tudnak lépni egy Kapun.

Áh, hát persze hogy a Nem-Wayland-Yutani építette a gömböt. Mit is beszélek, gömÖKet. A ars-körüli gömbbel még nem is lenne problémám, de hogyan teleportálta a Földre a 10,000 gömböt?
Mindezt azért, mert túlnépesedés.
 
Szvsz a gond a tervvel, hogy leginkább a kerezstényeket sikerül kiírtani, ami nem egy rossz dolog, de a túlnépesedést sokkal inkább okozza India (hindu), Kína (kommunista), Afrika (ki tudja). A szegény földrészek. Tehát sikerül kiírtani azok jórészét, akik megoldást találhatnának a problémára. 
Egyúttal sikerül pillanatok alatt kiírtani nagyrakás embert, aminek az eredménye elkerülhetetlenül ellátatlan feladatok garmadája.
Aztán itt van az is, hogy van űrhajójuk, meg hibárnátoruk - miért nem próbálnaki más bolygóra költözni? (Tudjuk miért: a rendező/forgatókkönyvíró keresztény, és mint ilyen károsodott a gondolkodási képessége.)

Kérdés: ha a Földön lévő gömbökbe aki belép meghal, hogyan nem halt meg Ms. Black, ez a gömb mitől más?
Ha ez a gömb más, miért kapott Ms. Black szívrohamot tőle, miért nem jött ki sértetlenül az élményből?

Lol, minden gömbben tényleg van egy fekete lyuk!!!

Óóó, Ms. Black fejébe anno ültettek egy chipet, amivel abszolut uralják amit lát és hall! Hogyan is nincs még Ms. Black deaktiválva?

Egyébként nézzünk már rá a tervre!
A Föld felülete 510,100,000 km2.
A lakosság a filmben ennek 15%-án zsúfolódik össze, ez 510,100,00*0.15 = 76,515,000 km2.
10,000 gömb áll rendelkezésre az átkeléshez, ami még mindig 7,651.5 km2-et jelent minden gömbre. Az kb. 87.5 km oldalú négyzeteket jelent. A közlekedés nyilván ott sincs mindenhol, és milliárdoknak arra sem telik ami van, tehát nekik gyalog kell majd nekivágniuk.
Ha különösen vesszük, hogy ez Mr. Nem-Wayland agymenése, tehát nem egy gazdag elit magánprojektje, hanem egyetlen emberé, akkor azt kapjuk, hogy a gazdagok tuti elsőnek érnek a kapukhoz, akik megmaradnak, azok alulképzett, alulművelt emberek lesznek, akik nem lesznek képesek civilizációt építeni a romokon!

És akkor már álljunk meg a hülye példamesénél.
"5 ember ül egy csónakban, 3-nak elég élelemmel. Mi legyen most?"
Mr. Nem-Wayland válasza, hogy kettő haljon meg. Ez úgy elég logikus, bár igazából ostobaságot tartalmazó válasz, de Ms. Black válasza még ostobább:
"Talán szerencséjük lesz, és szembe jön egy hajó."
A gond itt ott kezdődik, hogy az eredeti feladvány nem teszi lehetővé igazából az extra élelemszerzési lehetőségeket. Megmondja hogy van egy végcél, van 5 ember, az út során X mennyiségű élelem áll rendelkezésükre. Szóval ez a "talán szerencsénk lesz" nem csak reménytelenül optimista, de ellentmond a feladvány logikájának is.
Nem is szólva arról, hogy a valóságot nem teljesen írja le a feladvány. Ahhoz ugyanis az eddigi tendenciákat hozzá kell adni: a csónak egyre kisebb lesz, és egyre több ember mászik fel bele.
De most térjünk vissza Mr. Nem-Wayland megoldására. azt tudjuk, hogy 5 emberünk van, ÉS elég élelem 3 embernek. Ellenben semmi nem mondja, mi történik, ha meghal 1 ember. Azt ugyanis meg lehet enni. Így lehetőség van a feladványban 5-ből 4 ember túlélésére.
Továbbá ott van az a lehetőség is, ott kellene legyen, hogy mind az öten meghalnak. Etikailag, filozófiailag teljesen indokolható lehetőség. Ha ezt integrálnák Ms. Black álláspontjába, elmenne a dolog. Enélkül viszont luk van a történetben.
 
Az egyébként még mindig rohadtul idegesít, hogy itt vagyunk leragadva: a népességszabályozás Isten híveinél csak a "mindenki szüljön amennyit bír", és az "írtsuk ki a felesleget" bináris választásból áll, ami egy vicc.

És miért akarják felrobbantani a Mars-körüli gömböt? Az mindneképpen önmegsemmisít mielőtt kárt okozna, a Földről pedig nem fog eltűnni ettől az a 10,000 gömb.
 
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad