Az eredeti Káosz Trilógia

A Káosz Éve, A Káosz Káosza, A Káosz Elszabadul egy felületes átlapozás után is látszik, hogy egy nagy történetnek lett tervezve, már csak az egész Cherubion-kapcsolat miatt (a világ, nem a kiadó), és annak elhelyezése okán.
Hogy ez a kapcsolat mennyire kánon, azt most kiderítjük.

A Káosz Éve
 
"Az óriásasszony bebújt, felemelte irdatlan bunkóját, és kedves brutalitással Skandar Graunra vicsorgott. De ezen túlmenően nem tett fenyegető mozdulatot, csak megállt az ajtó mellett, és görnyedt tartással bunkójára támaszkodott." - most felemelte, vagy támaszkodott rajta?
 
Mint kiderül, a csapat maradék tagjait elfogták, a gilf nőnek meg kampó Groomsnál, mert hát a Káosz Szíve mégis csak a mindentvivő mcguffin.

Bedobják Ynev nevét, de ez csak namethrowing, nem érdemes előhúzni a Valhalla Páholy kiadványokat hivatkozásért.
Az se lenne baj ha egy oldalon nem írnák le 25-ször SG nevét. 
 
Graun bá' választást kap: kinyírják, felesküszik a Rendre, vagy utcaseprő lesz a Rend fővárosában. Félorkunk utóbbira szavaz, amivel mindenkinek az idegeire megy.
De mégis, 40 kilos zsákokat 4-500 méteren át "kézben" hurcolni? Ez az író se végzett fizikai munkát életében!
A Rend amúgy egy rakás büdös náci, totális hierarchiával, kizsákmányolt, rabszolgaként tartott munkásosztállyal, luxusban tengődő elittel. Szóval kinyírnak ők is, csak még annyival rosszabbak a Káosznál, hogy elhitetik veled, ez a Te érdekedben történik.
Azt meséltem, hogy a Rendben, Makk Jenő szigetén törvényes a nemi erőszak? És hogy ha megtámadnak, nem védekezhetsz? Ha mégis megteszed, téged is kivégeznek... És mint a valóságban, ez itt sem befolyásolja fikarcnyit sem a verekedések, gyilkosságok számát.

"A törpék, az orkok, a szürke és fekete tündérek, az elfek, a gilfek, az óriások, a manók és az összes faj mind-mind az emberi faj változatai. Valaha… amikor Mark’yhennont még Mark Yennonnak hívták, s nem tett szert isteni erőre, a világon az ember volt az egyetlen értelmes faj. Ám a mhyori mindent megváltoztatott."

Van valami kavarás Ywerddel, de leginkább mennek megtámadni Groomst. A Rend a Rend ellen vonul... Peltár meg ad Graunnak 6 varázslatot, önkioldósat - pontosabban 5 önkioldó, egy pedig:
"Hajolj közelebb, és jól jegyezd meg a nevet, amit súgok neked. Sohase mondd ki fennhangon, csak akkor, ha meg akarod idézni! A démon neve: Lensver! A létsík: Cherubion!"

"Miután Peltár elbocsátotta, Skandar Graun épp a szállása felé tartott új holmijával, amikor szerencsésen összetalálkozott Baltás Bodinnal és még két cimborájával, egy megtermett barbárral, aki a Gork névre ugyanúgy nem hallgatott, mint bármi másra" - a poén jó, de mimért kezeli úgy a barbárokat, mintha faj lennének?

Az Ywerd/Ylmor kérdéssel az a baj, hogy ezt nem először játssza el a brand, és korábban sem volt végül semmi jelentősége. Akkor most miért figyeljünk?

Útközben, kb. pont az út végén közlik Skandarral, hogy ugyan, foglaljon már el egy hét alatt 3 várost, terv az nincs, oldja meg ahogy tudja. Én meg itt ülök, és azt gondolom: ezek nagyon hülyék. Nagyon hülyék, mert az első "város"-ról kiderül, hogy egy aprócska falu, 3 hadra fogható férfival, akiket tíz perccel korábban nyírt ki SG, mert megpróbálták megenni. És neki 100 főt kéne verbuválnia... Eleve gyanúsak nekem ezek a Rend-esek, mert felszerelést se hoztak a jövendőbeli seregnek, oldják meg ork-módra dakkával, szólt az utasítás. Végülis csak egy istent mennek lezúzni, mi az nekik.

Pár következetlenség után az erdőből előbukkan 50 lázadó akiket azonnal besorozunk, és elérünk a 3. városhoz, ami konkrétan egy vár, 300+ ellenséges katonával. Lol. Szerencsére a helyi kémeknek sikerült fellázítaniuk a lakosságot, így már csak az emberekkel kell elhitetni, hogy Mark Y. egy orkot küldött az orkok ellen.
 
Közben ha jól sejtem, a TNG-dalocskából a Rend-esek azt szűrték le, nem SG lesz a világvége elhozója, hanem a gyereke, ezért próbálják úgy intézni, mindenféle egyébként kényelmetlen nőstények szaporodni kívánjanak vele. A nemi erőszak mondom én, Rend-ben van :(
Valamint feltűnik bizonyos Holdfénytolvaj Ymdar...
 
A 6. napon aztán a hajóval nem  Peltár tér vissza Rend-esen, hanem Ywerd egy rakás káosz-hívővel. Peltárnak meg annyika. Skandinak is az lenne, mert mozdulatlanságvarázs hatása alatt beesik a vízbe - de ekkor megtudjuk, miféle varázslatot plántáltak a vértjébe, legalábbis egyet belőlük.
 
-------------------------
 
A Káosz káosza
 
Az előző könyv úgy 5 hónapot foglalt magába, itt az elején egy 8 hónapos ugrás van. Azt nem tudni, mennyi telt el a ...szava és a ...Szíve között.
Szóval DG Hilgarral az óriásnővel dekkol vmi barlangban, mikor befut  Baltás Bodin a törpe, és vele a remény, hogy netán kimozdulnak a dolgok a holtpontról. Merthogy "odahaza" háború dúl, itten meg manók lopkodják akit tudnak - SG meg hát megy megmenteni a nőjét, vele egy osztag törpét, meg vmi titokzatos talán-druida csajt, akit hamarosan elvisznek a farkasai se szó, se beszéd.
A következő vágásnál már vissza is jön, és visszamennek lezúzni a manókat. Eme kis közjáték után megkapjuk a valódi küldetést: a Káosz Szívét visszajuttatni a Limbóra.
 Groomar kapujában Maldyce, a démonnő kezdi üldözni a nyílt utcán Graunt, akinek az alakjában mostanság amúgy jár, de helyette a druidák érik utól Skandart...? Remélem ezt a szálat végre akkor lezárhatjuk.
 
A 8. fejezet az igazán izgalmas: felbukkan az előző kötetben ígért Lensver, alias Leon Silver! Nem, ez nem csak egy ÉjKáosz-trilógia poén volt, ez megtörtént.
"-    Hol vagyok? Ez... Amrik? Ez lenne Otoaak birodal­ ma? És mifélék voltak, akik rám támadtak?" - hm, lehet hogy bele fog férni mégis az idővonalba?
Ééés igen, sikerül megcsinálni. Ez nagy szó!
Az viszont igen érdekelne, mit akarnak még kihozni Maldyce-ból, hogy nem engedték kinyiffanni.

Az utolsó 40-50 oldal giga csatajelenet viszont bármely hollywoodi produkciónak becsületére válna, azt meg kell hagyni.
A Szív végül Ywerd kezében van, és elindulnak Yennon Szigetére vele.
 
MEGJEGYZÉS: ennek ak önyvnek a végén tartott expozíciójának ismeretében marginálisan jobban hangzik az előző kötetben látott haditerv.

-------------------------
 
A Káosz elszabadul
 
Eh, megint a druidákkal vacakolunk. Sehová nem tart az a szál. Elvileg most végre ki is írják. Hogy 63 redves oldal után végre elinduljunk megmenteni Ywerd apját.
A 10. fejezetre, a 81. oldalon minden különösebb esemény nélkül megérkezünk / visszatérünk Yennon Szigetére. Mivel ment el 20 oldal? Azzal, hogy megjósolták 2 partytag halálát. Bár nem tudom minek jósolgatni azt, amit amúgyis tudunk?

Paranoid légkörben érünk partot, és mikor a kiszabadításra kerül sor, elkezd igen érdekelni, tulajdonképpen mit is csinálunk, vagy éppen miért nem vezetnek a Rend-esek rendes listát a fogjaikról?
 
"mely iszonyatos ferocitással ütötte-vágta" - aki ezt a mondatot leírta...

Szóval úgy tűnik, Makk Jenő a saját istenbiztos börtönének fogja, ez a sok kelekótya meg nem vezetett nyilvántartást, és helyette A Mhyorit sikerült elengedni. Amiről nem tudom lény, vagy fogalom...
""[A Mhyori] A gázlények ősi istene - sipította a kard. - Ám az ősidőkben az istenük elhagyta a mhyorokat. S Yvorl szolgálatába állt.""
 
------------------------- 
 
Ez a novella olyan funkciót tölt be, mint A Káosz Hősei írások, vagy mi:
 
Sárkányok antológia: Sárkánypapok
 
Ez egyértelműen egy AD&D-re készült  novella. Amit elég nyilvánvalóan megerőszakoltak hogy beférjen a Worluk-settingbe. A sárkánypapok teljesen ismeretlen szervezet, "a napisten" is eléggé kilóg Worluk isteneinek sorából, és mivel Ywerdet választották húzónévnek, a háttérörténet is zavarossá vált.
Eredetileg bő közepes novellácska volt, a módosítások viszont rontottak rajta.
 

A 170. oldaltól tök nyilvánvaló hogy a Káosz Szavával lehet legyőzni ezt a gázlény-konglomerátumot.
 
A végén MY törli SG emlékezetét, és elrakja Kirovangba, ahonnan a Káosz Szavában elindult. Ugyanazt a szart csinálja, csak kapott hozzá még egy ork nőstényt is. 

------------------------- 

Démonhercegnő: Büntetés

Nem tudom ennek mi volt az értelme. Egy valószínűleg-kivégzést nézhettünk végig, szerencsére tán 5 A5-ös oldal terjedelemben, nem többen. Semmiféle kontextust nem kapunk ki mit, miért, mi közben.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad