A night to dismember (1983) + A night to dismember (1983, the lost version)

 Ennél a filmnél álítólag az eredeti kópia felrobbant valahogy, legalábbis ami a rendezőnél volt. Később egy másolat előkerült Samatha Foxtól (a húzónév becsapós, ez egy pornósztár, nem az énekesnő), aki az eredeti változat főszereplője volt.

Egy dologban reménykedek: ez nem egy olyan film lesz mint pl. a Bone Sickness (2004), aminek a forgatókönyve valahogy így néz ki:
- vki ül egy ágyon
- vki (vki más) hullát ás a temetőben. Elszalad. Majd visszajön, és a sírnál hagyott balta valahogy most nála van, amivel lecsapja a temetőőrt.
- Pasi csontjait érintő betegségben szenved, ágyhoz kötött, tehát ő egy harmadik illető a filmben. Mivel felülni sem tud, nyilván a Feleségen keresztül kéne érdekeljen a személye. Csakhogy a feleség nem szereti teljes odaadással, így nem érdekel Pasi. Áttétesen pedig nem érdekel a film.
- zombik kezdenek előmászni a temetőből. Jól néznek ki, de miért? Még meg tudom őket racionalizálni, de akkor előmásznak a
- goblinok
Tehát "Dolgok Történnek", történet nincs.
Lássuk ITT mi a helyzet.

Kezdjük a moziba került változattal:


Jó hosszan beszél bevezetőként a Narrátor: okt.15-én (milyen furcsa!) a Kent-család és barátaik ellen slasher történt. 1 túlélő volt.
 

Lehet válogatni kérem melyikük.
Segítek:  egyik sem, vagy akármelyik, mert mint egy másodperccel később kiderül, visszaugrottunk az időben a nap elejére (10:00 AM), amikor Suzan, az idősebbik lánytestvér kinyírta Bonnie-t, mert úgy érezte, apjuk, Taddeus őt jobban szereti.


Aztán Suzie ráesett a baltájára, és meghótt.
Az első fickó az irodából a Narrátor. 1:30 PM-kor Broderick felhívta a felesége halálhírével, aki pucér mellekkel mászkált szokás szerint a kertben. A rendőrségi kihallgatáson megtört, és bevallotta, hogy felbérelt valakit, aki szintén nudista, hogy ölje meg a feleségét. Hogy lebukott, inkább felakasztotta magát:


Ezt a rendezőt is jobban érdeklik a csöcsök mint a slasher-aspektus.

5 évvel ezelőtt amúgy Vicki-néni kinyírt két srácot, amiért diliházba dugták.
Ez egyébként az első hosszabb jelenetünk (tehát ami több mint 10 mp-ig tart). Közben meggyőződhetünk róla, hogy a rendező vagy egy 15-éves volt, vagy full-exploitation módban tolja, mert ebben a városban egy nap annyi nemi erőszak történik, hogy megtölti az újság címlapját:


A tesója Billy, félvén hogy mégsem gyógyult meg, terveket szövögetett.


Látjátok? Ez a baj: nem tudom, a narrált szövegnek van-e bármi köze a képen látottakhoz!
A film úgy tűnik, mint a Fallout 2 egyik karakterének sztorija, de láthatólag nem érdeklik a rendezőt a halálesetek, amik a sztori vázát, alapját adnák. Úgy meg kit érdekel?
 
 
Aztán csak kiderül, hogy a nyanya fenn Vicky ANYJA.


7:40-nél van egy elég jó jumpscare. Vicky ül a kocsiban, éppen viszik haza a gyogyóból, előrenyúl, megcirógatja az anyja sálát - majd egy hirtelen mozdulattal megrántja! Nem gyilkossági kísérlet, de ez jó feszültségteremtés.
Viky amúgy nem nagyon bírja az autokázást, és azt is megtudjuk, nővérének Merrynek se tetszik hogy V hazajön, így ő is terveket szövöget. Példul ilyeneket:


Tanulság: ha bemész egy szobába, KAPCSOLD FEL A VILLANYT!

Mondjuk a szülők is szép mintapéldányok, Merry széttépi Franky (ki a fene az a Franky?) fényképét Vicki szeme láttára, azok meg nem szólnak egy szót se.
Áh, megvan Franky, V expasija (és M jelenlegi pasija?)


Felhívnám a figyelmet rá, hogy már este van. Ééés... hogy került innen vágóképre hogy Franky és Sandy dugnak? ki a fene Sandy? És HOL van Franky? Kenték házában - vagy ha nem, akkor hogy került hozzá az egyik Kent?

A vágás egy szar, de ha a film készítését nézzük ez-az megbocsátható ebben. És bár a forgatókönyv elég követhetetlen, de a film készítője azért nem volt teljesen inkompetens.

Na, de ez a kettő is meghalt. Érdekelne ki végzett velük, de egyelőre beérjük ennyivel.


Egy utcával arrébb ahol Franky és Vicki találkoztak 6:25+kor meglepően világos volt:


Vicki mindenesetre a vacsora alatt lelép Sebastian-bácsihoz.
Valami, valami, valaki van Sebastiánéknál, bla-bla - a forgatókönyvnek láthatóan elveszítette a fonalat miért kéne S-nek ellenségesnek lennie és kivel szemben. Lényeg: V nem jut be. Abban is elég biztos vagyok, hogy közben másnap lett:


De "legalább" ezeknek is annyi, a kocisban kettőt fejbevernek baltával (nem is kérdezem ez fizikailag hogyan lehetséges), a harmadik meg talán szívrohamot kap menekülés közben. Aztán akárki is a gyilkos, puszta kézzel a háton benyúlva a mellkason elöl áttolva kitépi az egyik szívét.



Arra azonban kíváncsi lennék ki az aki itt elfut


és a gyilkos hogyan tervezi beérni, ha előtte el van foglalva a kocsiból kiszállt tetemének felaprításával.


Áh, már értem mi történt! Másik Nőt mégse verték fejbe baltával, így aztán ki tudott teleportálni a kocsiból, és a marha visszamenekülve a házba nem zárta be maga mögött az ajtót!

Közben/Utána V lement a tóhoz, és ott egy random Jason Vorhees!


Billy lebukik, és mielőtt megkérdezed, igen, "teljesen normális" a tesód előtt tök pucérnak lenni!


Btw, mivel eleve nyilvánvaló hogy a népeket Merry írtja, meg kell kérdeznem: valóban hatékony módszert választott saját maga megítélése szerint?

V megint kinn ül a járdán, nyomozó? riporter? Narrátor odamegy hozzá - és ráüvölt, hogy övé-e az a sál. V érthető módon bemenekül a házba, Narrátor elkezdi kulloni. V reakciója:


Mivel egy örökkévalóság óta nem halt meg senki és meztelenség se volt, kapunk egy fura tranziciót, és artsy pucérkodást. Ez semmivel nem járul hozzá a filmhez műsoridőn kívül.
Aztán rohadtul érdekelne, Bille Bátyó hol van. Értem mi történik: elvileg összecirógatja maszkban V-t. De nyilvánvalóan nem ugyanabban a szobában van, és ha ott is lenne, fizikailag akkor se stimmel a testek pozíciója:


Az is érdekelne, a nagy sikoltozásra Apu és Anyu miért nem ifgyel föl? Az is érdekelne, mégis mekkora az a szoba, mert a falhoz lapulva nagyon, nagyon sokáig megy egy irányba V. Vagy falat azt vált - de a szobának nincs ajtaja.
Aztán ha ott lépked mögötte B, hogyan (ki) került elébe? Ha végig jobbra ment, hogyan került vissza az ágyhoz? Ha az összes fal egységesen szürke malterozott fal, az ágynál miért/hogyan van lambéria?
Hogyan sikerült V-nek elaludnia, ha a szobában ott van vele Maszkos B? Mit csinált ez alatt Narrátor hogy csak most ért vissza az ablakhoz? Hová ment közben? Miért jött vissza?

Btw, ha valaki még elhiszi hogy ez az egész egy nap alatt történik, itt egy időjelző:


És akkor V megint álmodik. Artsy snuff-film happens. Engem viszont az érdekel, mit kezdett el a rendező a Narrátorral, és hogy akkor Narrátor ott fog végig állni az ablak alatt?
De MOST bezzeg felébrednek a sikoltozásra! Jól meg is mondják neki: KUSS, HÚZZÁL VISSZA ALUDNI!!! Tudod, ahogy egy elmegyógyintézetből frissen szabadultnak szokás.
Közben M művért öntött a mosogatóba. Szülők ki is hívják a rendőrséget. Jelezném, hogy a művért a rendőrség előbb-utóbb ki fogja kacagni. Mindenesetre Narrátor ezek szerint rendőr.

Btw, a 30. perc óta azt kérdezem magamtól: ez a film örökké fog tartani?

Kimegy az áram, mire Apu és Anyu kószálni kezd a házban. Láthatóan egyik sem a biztosítékhoz megy.


Ennek a verziónak a főszereplőjét (Vicki) játszó Samantha Fox állítólag 2,000 $-t adott a rendezőnek a szerepéért, ami felveti a kérdést, a film eredeti változatának pusztulása előtt vagy után történt ez, és hogy igazából mekkora lehetett a költségvetés, ha 2,000 $ megérte elpusztítani a kész kópiát és újat forgatni.

Muter egyszercsak azt kiabálja: Ádám, hol vagy?


A háttérzajokból ítélve Apu egy második világháborús forgatásra tévedt át :D

Azt nem tudom visszajött-e már az áram (mintha lerakták volna a zseblámpát), de Apunak annyi!
És Anyunak is.
Nem, nem vagyok hajlandó foglalkozni vele hogyan, mert csak felbosszantom magam a teleportáló gyilkoson, a kantárosnaciból előhúzott eszközökön, a hangszerelésen ami azt mondta épp szétütik Anyut miközben nem is, hogy anyu a gyilkos szeme láttára bemászik-befekszik a fagyasztóba és a fejére húz egy lepedőt...
A renegteg vágás miatt meg nem lehet mondani hogy slasher-gore lenne itt sem, olyan mint egy Derrick-epizód. Ráadásul "szerintem" a végét valaki mással vették fel:


Egyáltalán, baltával hogyan szúrta ki a szemét?!?

Billy-bátyó észreveszi a gyilokot, mire elmenekül. Én azt hittem a film azt mondta, ezek összebeszéltek, de hát mit tudok én. Mindenesetre AZT tudom, hogy a színész egy rakás szar, mégis mi ez az arckifejezés menekülés közben???


Ó, várj! Nem V álmodta hogy kinyírja a családja, hanem M! Aminek semmi értelme, és nem magyarázza a korábbi gyilkosságokat, és semmi nem magyarázza, hogy most hirtelen lelkiismeretet növesztett, és mindent be akar vallani a zsaruknak.
Annak sincs értelme, hogy V-t miért nem, vagy mit csinál eközben Zsaru Narrátor. Vagy hogy akkor ez már a harmadik nap?
De ez mind semmi ahhoz képest, amikor megtalálja A SAJÁT FEJÉT egy kalapdobozban!


Egyértelműen itt a forgatókönyv csatornát váltott, egy másik filmre. Esetleg kettőre. És a filmzene is totálisan eltévedt. Az eredeti változat szerint Merry lehetett a gyilkos, mert pl. arról is víziója van hogy Maszkos Billy molesztálja az ágyban, ami ugye itt V-vel történt.

M végül lelép, V megtalálja a baltát, és első dolga összekenni magát vérrel.

V megöli Narrátort. Na ennek aztán végkép semmi értelme strukturálisan.
Narrátor kinyírja V-t:


Oh, Narrátor simán túlélte a 15 fejszecsapást. No problemo.
Ja: melőtt M lelépett, magával vitte a baltát egyébként.

AMERIKA!



---------------------------
---------------------------

És akkor most lássuk az elveszett aka. eredeti verziót.
De előtte a release-versionről: az tiszta volt hogy ez egy rossz és katyvasz film lesz, de akkora sebességben volt, és olyan jól hozta be az újabb és újabb hullajelölteket, hogy azt gondoltam, a végeredmény legalább vicces lesz. Ám egyre többet veszített a koherenciájából, és a végére olyan igénytelenséggel lettek forgatókönyvhibák pakolva, hogy még egy vaknak is szemet szúr.
Kár érte.

---------------------------
---------------------------

Ebben  a változatban főcímkártya nélkül egy temetőben kezdünk:


Kapunk itt is egy Narrátort, de más jellegűt, ez a Kripta Őrét idézi:


90 perces műsoridőt ígér, de csak 80 lesz az.
Főcímkártya:


Itt rögtön az elején tudjuk hogy ez M története, és hogy a naplójából tudjuk mi történt.


Sam épp elutazik, ő M tesója. M. terhes Frankytől, és fél orvoshoz menni, nehogy a szülei megtudják.


A szereplők rendesen beszélnek, nem leíró-narrálást, meg azt kiegészítő borzadály hangalámondást kapunk. Már-már úgy néz ki, mint egy film.
A hangkeverés ettől függetlenül pocsék. Mindenesetre az történik, hogy M villámcsapás következményeként hangokat kezd hallani, amik arra bíztatják, hogy végezzen azokkal, akik ártottak neki. Szóval olyasmi történt mint az elektrosokkterápiia, csak amíg az őrültet az kigyógyítja, az egészségest megőrjíti.
Mindenestre felkeresi Frankyt - és rajtakapja, hogy éppen megcsalja.


Zaj van, F megnézi, de biztos csak a macska volt, mire:


Fater közben megvádolja M-et hogy lopja a pénzét. Valójában Fiútesó nyúlja a pénzt lovira.


Ekkor Anyu előtt M jól le is bukik hogy terhes, így megöli Billyt a fiútesót.


Sőt, ez a halál jelentősen hosszabb, mert a leütött fickót el is ássa (nincs kivehető képem).
Hazaérve nem lesz jobb, Anyu lebuktatja M-t Apu előtt a terhességgel, mire az megveri.
M erre felhívja Nancyt, aki viszont már szintén tudja, és elküldi a sunyiba.


Te, ezek vagy nagyon közel laknak egymáshoz (pl. szomszédok), vagy M megtanult teleportálni.
 


Kimegy az áram, és ebben a verzióban Anyu és Apu mindenféle hangokat hall, tehát okkal mászkálnak és rémüldöznek. Aztán visszajön az áram magától, aztán ugyanúgy el lesznek intézve mint fent.
És még a film fele sem telt el!
De még van likvidálható rokon: Sem Kent, M bátyja. Nos, ő hazajött, és megtalálta a szülők hulláját. Azt továbbra sem tudom, ő ki:


Merry meg éppen szült! És belehalta szülésbe. A gyereket meg örökbeadták, ahogy a szülők tervezték (csak akkor még volt anyja a kölöknek).
A gyereket 16 évesen vmi távoli rokonok örökbefogadták. Az előző filmből ismerheted az arcokat:


A gyerek neve (felső kép) Vicki.
Itt jön a másik verzióból a filmvégi rohangálás, meg az egyik artsy álom-rész. Aztán ott A Fej A Kalapdobozban is.
A parton talált csontvázról itt kiderül, hogy nem hallucináció.


A két srác megölésének a temetőben itt van értelme. V vagy őrült, vagy megszállta M (ezt valószínűleg szándékosan hagyja nyitva a film), és azért nyírja ki őket, mert véletlen arra jártak és rájött a roham / biztos úgy érzi megszentségtelenítették a helyet azzal hogy ott játszottak, vagy úgy néztek rá, vagy valami.


Aztán 8 percen keresztül semmi nem történik


illetve talán egy minimalbudget Carrie-nagyjelenetet láthattunk. Nem vagyok biztos a dologban.
Aztán 4 percig nem történik semmi,


pontosabban a fenti csaj, aki nyilvánvalóan a party házában lakott (egyel feljebb) vmiért a jelenet vége előtt elhagyta a partyt nagyon rémülten (érzékelte a pszít?), és elment egy másik házba, ahol nem csinált semmit. Itt nagyon látszik hogy a rendező tehetségtelen, mert képtelen elérni bármiféle feszültséget (2-3-szor majdnem leszúrja V ezt a Ninát).
Aztán elindul a slasher-kergetőzés, ahol az üldöző bár lépésben megy, simán lépésttart az üldözöttel, aki sprintel.

1 óra 5 perc után bizonyossá válik, hogy itt vmi természetfeletti zajlik. Emlékeztek a csontvázra. Arról itt most egyértelművé teszik hogy túl mélyen volt ahhoz, hogy tényleg belebotoljon V, szóval biztos "sátáni erejével" érzékelte a "gonoszt". Következtetés: vissza kell dugni az árvaházba!
Itt akkor érthető miért álmodja össze hogy ez a család ki akarja nyírni.

Yep, jön az autobangyilkolós jelenet, majd elrakja a baltát, beül a taxiba - amit itt nem bánt. Pluszban a Kriptaőr elköszön.
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad