Skorpiókirály 1-5 (Brendan Fraser Múmia spinoff)

Skorpiókirály (2002)
 
Érthető miért készült a film: pénzért. Gyors rókabőr egy papíron erős, de igazából ismeretlen karakterrel. Hozzá az eredeti 'színésszel', aki még elkötelezett is lehetett az után a cgi-szörnyűség után ami miatt a Múmia Visszatér meme lett.
Dwayne nevén meg azért az idézőjel, mert a fickó igazából nem színész, hanem pankrátor. Van átfedés a kettő között, és azért ő mégsem egy Hulk Hogan hogy abszolut okádékokat gyártson, de azért nem egy színészzseni, inkább csak jól mutat, és hozott egy rajongótábort magával korábbról.

Ha nem tudod ki Hulk Hogan kicsit képezd magad, de ha azt nem tudod, mekkora égések a filmjei, íme egy bemutató:

 
De mi a Kőért vagyunk itt, akinek első főszereplése azzal kezdődik, hogy valaki fejbedob valakit dobócsillaggal. Ninjaveszély!


Fura dolog, hogy az első két szereplő akit látunk a filmben, mindkettő félszemű.
Aztán Mr. johnson egy lövéssel ÖT nyilat ereszt el:


Kérlek nézzétek el hogy nem 8KHD-ben nézem... Ezt sem. lol.
A hatásvadász akciójelenetet ez az arc koronázza:


Na ebből gondolom mindenki rájött., hogy ez egy straight-to-DVD slock.
Azt viszont meg kell hagyni, the Rocknak volt karizmája. Ami ma már halványul, színészi képzettséget nem szerzett, és egyre bugyutább baromságokban szerepel, amitől egyre kevésbé lehet komolyan venni. A Vin Diesellel való nézeteltérése se tett jót a megítélésének.


"A Piramisok kora előtt"? Már nem azért, de a Múmia Visszatérből tudjuk, hogy Skorpiókirály i.e. 3067-ben indult hódító útjára. A Piramisokat pedig i.e. 5,000 környékén építették. Khm.
Azért azt meg kell hagyni, ezt még nem spórolásból rakták össze, volt még a kasszában:


Bizonyos Mnemnon és a varázslója játssza az oroszokat, ami persze bassza kis törzsek csőrét. Ezért felbérelik az Utolsó Három Akkádot:


Dwayne különlegessége hogy tevén lovagol, amiről eszembe jutott egy kedves régi film, Puputeve akció. Abban az amerikaiak egy tevés osztag felállítását tervezik. Tök jó film. Tevékről is sokat lehet tanulni belőle.
Persze a filmbe kell a vicces társ is:


Mivel a varázsló dögös,
 
 
és mert esetleg (és tényleg) el is árulta őket az egyik felbérlő, jól fogságbaesik Mátyás. A másik kettőnek ennyi volt. Itt azonban nem tudom mit lopunk: Conant, vagy Winnetout? Az biztos, hogy azok ott Marabunták, a buta hangyák (egy híresen buta hangyás creature-feature).


Szerencsére Comic Relief tud teleportálni.
Van ám itt Mad Max-ember is:


Straight-to-DVD szabály: ha nincs akció, akkor is van akció!


Bemegy a városba, kimegy a városból a varázslónővel, katonák utána, körülmények miatt sikeresen csap velük össze (porvihar, barlang, miegymás).


De jajj, szegényt skorpióméreggel sebezték meg.
Ez a fickó meg feltalálta a puskaport:


Aztán japán indiánok ejtik foglyul őket.

Heh, volt pofájuk a jósnőt Cassandrának elnevezni.
Lévén pedig anno befutott franchise, ennyi a maximum oucérkodás ami jut nekünk:


Nem lenne fair ha kihagynám megemlíteni, hogy a Halálsoronból a fickó szerepel ebben:


Megy a végigvonulunk-a-váron dolog, ami tök poén, mikor Mnemnon leteszteli Cassandrát, hogy megvan-e még az ereje, vagy dugott. Mi persze tudjuk hogy dugott. Ilyen orosz-rullettet játszanak kobrával töltött korsókkal.
És akkor C. benyúl az egyik korsóba - és kihúzza a kígyót! Erre a Harmadik Lehetőségre valljuk be, nem számítottunk :)

A vége persze tökéletesen pozőr és kiszámítható. Matyi kihúzza magából a nyilat, azt rálövi M-re, akiről tudjuk hogy gyakorolta a nyíl-elkapást, de Mátyás íja olyan erős, hogy gyorsabb a nyíl. És közben a többiek felrobbantják a palotát Gyűrűk Ura mintára.


És így lett király Mr. Skorpió.


Szóval ha gagyi is (márpedig gagyi), de van helye a franchise-ban.
 
Csak a tényellenőrzés kedvéért, Memnon i.e. 1700-ban élt egyébként.

-----------------------

A Skorpiókirály 2. - Harcos születik (2008)

Azaz akkor lett a SK-ból franchise. mikor kijött a harmadik Múmia-film.
A címből is kitalálható, hogy ez egy prequel. Szükség volt rá? Nem. Szembemegy a kánonnal? Nem.
Itt most azt találják ki mondjuk, hogy Matyi a Fekete Skorpiók elit törzs, vagy egység szülötte/arkámije volt, attól lett skorpiókirály, nem mondjuk attól, hogy átváltozott félig skorpió démonná (Múmia 2), vagy mert egyszer megmarta egy skorpió és túlélte mert egy szűzzel ~hált (Sk1).
Hát ez olcsónak néz ki:


Szóval megy ez az éves kiválasztás, hogy a jelentkezők egyik fele nyírja ki a másik felét ha tag akar lenni, az egyikről kiderül hogy lány, mire kidobnák, mire Mátyás beszól az edzőnek, az meg izomból kettévágná a király fiát.


Szerintem túlreagálta.
Hm, akkor Assur (lol) mégse a király, csak a legjobb harcosuk - de akkor az edző miért köt bele? Ő ezt nem tudja?
Mert amúgy akkor a kriály Hamurabbi. Akriől a tényellenrőzs azt mondja, nem akkád volt, hanem babilóniai, éspedig i.e. 1800-1750 között, azaz a második filmben SK úgy 50 éves, és majd vissza fog utazni az időben hogy ő legyen a legendás Skorpiókirály!
Az edző pedig Sargon (of Akkad), de a tényellenőrzés erről azt mondja, az a történelmi figura i.e. ~2300 élt, és akkád király volt, köszönjük szépen, nem holmi hadvezér-féleség. Ja, és idetévedt valahogy a Füst a Lostból:


A füst skorpiókká változik, és ezt a bohókás jelenetet produkálja:


Azért a költségvetés még csak elér egy SG-1 szintet:


Akkor a film további részére ő lesz Mattheus:


Úgy tűnik, közben Edző Bá lett a király, rögtön meg is teszi személyi testőrsége tagjának Matyit.
Matyika a 20. percre végre ráébred, tök fölöslegesen csinálta végig a kiképzést, mert Edző Bá varázsló, mint az nyilvánvaló volt.
Valamiért amúgy SK tesójának itt más a neve mint az SK1-ben. Meg ráadásul még meg is hal.


De 1 helyett 2 társ terem: a csaj az elejéről még mindig nem adta fel hogy egyszer harcos legyen, plusz itt van ez az Anakin-klón:


A cél Egyiptom, mert Fáraót megmentette egyszer Apu, ezért hátha kölcsönad egy varázscuccot.
De nem-Anakin szerint rossz varázscuccért mennek,ezért irányt változtatnak (???), és inkább a Knoszoszi palotába hatolnak be, ahol rövid úton beesnek a tömlöcbe - ami nincs bezárva. A foglyokkal etetik a Minotauruszt, tehát a Labirintus a vár alatt van ebben a verzióban. Valamiért költőnk (nem-Anakin) hátramarad.


Mondom én hogy Csillagkapu: Esetleg az a Kull-os sorozat.


Aztán az egész kezd átmenni ilyen Háború a Krull Ellen-be.
Aztán belefutnak vmi istennőbe.


Sikerül belekötni és ezzel elterelni a figyelmét amíg megszerzik Damoklész Kardját.


Közben egyébként a foglyok csatlakoztak, hogy legyenek redshirtök akik fogyhatnak következmény nélkül. Istennő viszont megy árulkodni:


Sargon mindenkit bevezényel az arénába hogy jól feláldozza őket az istennőnek, hát hőseink mennek hogy letörjék cgi-kardjaikat.


Btw, korábban a Labirintusnál ki tudom magyarázni a rendszert: bejutni csak a csapóajtón lehet, egyenesen a tömlöcbe, ahová Minotaurusz gondolom nem jár, csak az etetőhelyre, ahová ... Na itt mégis probléma van - ki kötözi az aktuális foglyot az etetőhelyre? Hacsak nem egymást áldozták fel...

Az istennő ezek szerint Astarté.

Míg a többiek bennragadnak az arénában csinálni a semmit (abból jó sok van ebben a filmben), M elugrik a palotába, ahol lefegyverzi S, csak hogy maga is eldobja a bazi bárdot mikor M bezsól neki


Van egy majdnem-izgalmas rész, hogy akkor most nem-anakin elárulta Mátyást, de aztán kiderül mégsem, és így még a klisé sincs meg.


Mivel a költségvetés kifújt, Sargon egy láthatatlan skorpióvá változik.


Nem mintha az bármit segítene rajta.


Az istennő végül lelép a karddal.
egy random fekete fickó lesz az új király (igazából rosszabb: az előző király fia - a kor szokása szerint őt kivégezték volna igaziból).


A pucérságmérőn is be kell érnünk ezzel:

A film igazából úgy érződik, mintha egy Herkules-epizódra rácsapták volna az SK-logót, az elejébe beleírták megemlíteni Egyiptomot, de igazán nincs kapcsolata a Múmia-franchise-al. Ami fájdalmas ha azt gondolnánk, ez a biztonsági háló volt a Sárkánycsászár... mellé. Nem, ahogy az, ez is csak egy cashgrab volt.

-----------------------
 
A Skorpiókirály 3. - Harc a megváltásért (2012)
 
Míg az első filmet láttam tv-ben, a 2másodikról tudtam hogy létezik, a harmadikról már nem tudtam hogy kijött magyarul is, pedig de.
WTF I'm lookin' at?
 

Ééés Huston, van egy kis probléma.
 

 Nézd, szerintem mókás hogy szakáll nőtt a hónaljára is, de miért ez a színész, és különösen: miért nevezik Skorpiókirálynak? Ha csak brand-recognition, akkor a dolog ultralusta, ha tényleg a SK1 után játszódik időrendben, akkor viszont már kánon-probléma.
Ha emlékszünk, a Múmia Visszatérben az volt a sztori, hogy elment hódítani - a Skorpiókirály arról szólt, hogy mindenki meg akart szabadulni az aktuális Királytól, mert az mindent meg akart hódítani, szóval ez igazából máris egy nagy probléma -, de azt még benéztük. A Múmia... viszont azt mondta, hogy SK-t legyőzték végül, serege maradékával bement a sivatagba, mindenki meghalt rajta kívül, és akkor hip-hop kapott egy anubiszsereget. Tehát ez nem történhet meg azon az idősíkon.
amíg találgatjuk hogy jutottunk idáig, addig viszont értékeljük, hogy az a rész viszont megvan, hogyan haltak ki az akkádok, mert itt egy gyors expozícióban megkapjuk azt a részletet. És egy gyors snittben lefeketetjük, hogy a varázslónős film után vagyunk.


Aztán Matyi egy gagyi straight-to-DVD harcban gyorsan kiszabadul, mert hát mégis csinálni kéne valamit. Nem mondom hogy cselekmény lesz, de fognak dolgok történni.


Te, ez egy Conan-ripoffá változott. Nem-Conan birodalmat akar és fog majd alapítani, yadda-yadda-yadda. Elveszítete szerelmét, de majd újra megleli, yadda-yadda-yadda. Most pénzért dolgozik, mint Conan.
A film alapkonfliktusa ehhez kapcoslódik: Hórusz (ilyen fáraó nem volt, ez egy istenség neve - Ron Pearlman) harcol Talussal (Billy Zane, akit mindig keverni fogok Richard Griecoval, mndketten úgy festik magukat mint gy fürdőskurva).
Btw, a FŐSZEREPLŐT játszó színész föl sem fért az imdb főlapjára mint szereplő! Az mán döfi.


Első csapattag Matyi mellé Olaf.


Na jó, ez Olaf:


Straight-to-DVD colouring:


Olaf egyébként teuton, állítólag, bár az i.e. 4. sz. előttről nem találtam e népcsoportról adatot. De elméletileg legalábbis nem lehetetlen, hogy előtte léteztek, csak jelentőségük nem volt.
Btw, el kéne hinnem, hogy Ron a fiatalabb a kettő király közül?


No, sztori az, hogy Matyit elküldték vmi szoomszéd városba, hogy az majd adjon embert lenyomni Talost, de mire odaérnek, 65 fős sereg már ostromol. Engem az egészből az érdekel: kinek az oldalán vannak az elefántok?


Amúgy rengeteg idáig a random, vagy információt pusztán megismétlő jelenet. És az ostromlott város uralkodója vmi Könyvet emleget.
Ez meg... Komolyanvehetetlen.


Matyi beleegyezik hogy elveszi a lányt a kubista képről, mert van vmi varázsnyaklánca a kép szerint.

Várj. Ez a pali NEM az a pali. A város király Ramusan, míg nekik bizonyos Kobrát kellett volna felkutatniuk. Oké, mindegy.

Nagyon ritkán, de akad pár érdekes vágás, pl.:


Baszod, ninják:


Billy totálisan félre van castingolva. Vagy a rendező nem bírja integrálni az egyetlen színészét, aki valami ízt vinne a filmjébe. Btw, a második negyedben nem random dolgok vannak, hanem unalmas kardlengetések.
Ez a felvétel meg egyszerűen hülyén sikerült:


De most legalább egy tucat Indokolatlan ninja támadja őket :D
Hű, a főninja a hercegnő! Nincs is deformált arca.


Azért ezt gondoljuk át: egyik irály harcol a másik királlyal, és mindkettőnek sikerült felbérelnie a főszereplőt, közben meg a harmadik király lánya ninjaklánt alapított Mezopotámiában időszámításunk előtt majd' 2000 évvel, és most ő Robin Hood. Vettem.

Biztosra akartam menni mikor megkérdezem: mit keresnek a Közel-Keleten ázsiai épületkomplexumok:


Megvan a Könyv, de kell hozzá az Ékkő. Ami állítóleg szintén Billynél van, legalábbis a királylány azt mondta azért fogatta el magát, hogy azt megtalálja.
Ah, tényleg ott az ékkő.


A Könyv a Holtak Könyve. Akkor most feltámasztják Imhotepet? És a Múmia-filmekben miért nem kellett hozzá az Ékkő?

Billy azt mondja, Klatu Berada Nikto, és feltámasztja Dave Bautistát.

 
Meg itt van Cuki is:


Meg van valami feka fickó, akit talán elsőnek idézett meg, de rasszizmusból neki nem jut szöveg:


Az effektekből egyébként csak a megidézésig futotta, utána simán harcosok (jobbára). Viszont harcon kívül előszeretettel lövik el rájuk a pénzt. Azt viszont minek?
 

 Természetesen a feka halt meg elsőnek.
Dagi majdnem-meghal, és végül győznek. SK-nak meg megint van egy királysága - amit megint el fog veszíteni rövid idővel, nyilván, mert még van 2 film.


-----------------------
 
A Skorpiókirály 4: Harc a hatalomért (2015)
 
Azzal indítunk, hogy vki rálép egy skorpióra.
Részemről pedig azzal a megjegyzéssel, hogy belenéztem a Baaad Movies ajánlójába, és nem tudtam követni mi történik. Szóval ez érdekes lesz.
Amúgy a "jó" hír, hogy az előző fimből megtartották a fickót. Sőt, még azt is megengedték, hogy megborotválkozzon!
 

 Egy év random kalandozás után párosunk egy video-játék-folyosóra jut, de lehet hogy csak a Galaxy Questet nyúlják.


De nekik se jön be az Indiana Joneskodás.
Ééés Társ jól elárulja, mert a McGuffin (egy urna) Világuralmat jelent annak aki megfejti - ami neki NEM fog menni, szóval minek pattog.
Ni, egy Rutger Hauer:


Valahogy nehezen tudom elképzelni hogy a megfelelő korban ilyen várat építettek volna, de sebaj:


Te, ez nem egy diszkont Sam Tully (a Trónok Harcából)?


Már másodszor fordul elő a sorozatban hogy Karib Tenger Kalózai-zene-koppintást hallok.
Mátyás hagyja magát letartóztatni, mert a helyi királynak át kéne adnia egy békeajánlatot, ha az urnát nem tudja visszalopni. A cellában megismerkedik az előző király lányával, aki nemet mondott a mostani király fiának, amiért halál vár rá.
A király egyébként aláírná a békét, ám akkor a fia kinyírja skorpiókkal, hogy SK-ra kenje a dolgot. Csakhogy nem-Conannek kezébe nyomják a Kulcsot a Varázsló Kastélyába (Conan 2 ripoff?), oszt uzsgyi.
A felfordulást kihasználva a királylány is szökik.
A film javára írnám, hogy végre könnyeden veszi magát. Idióta mint egy átlag Xéna-epizód, de ez jobban tetszik mint a vérmes komolykodás. A színek is hozzájárulnak hogy nem vakarom véresre a falat.


Jajj, ne, itt a helyi Joxer!
 

 Jóemberünk feltöri a kód ELSŐ RÉSZÉT, mikor belovagol Királyfi és hagyná őket meghalni. Úgy, hogy a kód egésze nem áll rendelkezésére. Gratulálok.

1 óra 7 percnél legalább abban biztosak lehetünk, hogy ez az SK1 után játszódik. Én azt gyanítanám, hogy az SK1 és 3 között. Ezt az is erősíti, hogy halálvágya van, amiből ugye az SK3-ban kigyógyult.

Megy tovább a Xéna-epizód, és hát hogyne, miértne, küzdjünk sárkánnyal!


Btw, közben ez a random alak a királylyány kapcsolata állítólag, akit SK spontán felbérel arany ígéretével - és ez valamiért működik. Teljesen farkánál fogva berángatott figura. Predesztinálva van hogy az utolsó pillanatban köpönyeget fordítson.

 
A film vége amúgy egy sima Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag-koppintás. Oh, szegény nem-Sam (egyébként Boris!) elhalálozik:


Ami viszont tagadhatatlanul kínos, hogy a film úgy tesz, mintha soha senki nem látott volna mágiát.
Az csak simán szemforgatós, hogy Mátyás nem ragadja el a koronát, így az továbbpasszolódik a vénemberre, aki továbbpasszolja királylánynak.

Btw, van egy stáblista alatti jelenet:


de technikailag csak őrparancsnoknak szegődik el, tehát technikailag nincs újabb országa.
 
 -----------------------
 
The Scorpion King: Book of Souls (2018)

Nos, míg az első három fent van a videán ha sikerül rálelni, a negyedik is volt magyarul, ez már tisztán angol.
Volt szó ez után egy rebootról, de szerintem ők is belátták, hogy ez senkit nem érdekel.
 
Így állunk tehát a film elején:
 

A film azzal indul, hogy Narrátor elmondja, Memtep-király kardot kapott Annubisztól. Akiket a karddal megölnek, azok "neve" bekerül a Lelkek Könyvébe (Book of Souls, theát nem Book of Dead, a Holtak Könyve).
 

Ez az alak azért egy picit ígéretes.
 

Te, lehet az Élőszereplős Mulan innen lopta a varázslónőjét?
Az előző két film nem-Conanjét nem tudták megtartani, így Matyit most más játssza. Matyit, aki most kovács. És a jogvédelmi jogászok esküsznek, hogy nem Conan!


Az alapszitu nem-Conan szemszögéből, hogy ő az Utolsó Akkád, és van egy újabb Világuralomra törő Hadúr, és milyen jól mutatna már Matyi feje a trófeateremben.
 
Tényfeltáró csapatunk talált a filmben egy nevet: Uruk. Ez egy város volt, miért ne lehetett volna viszont alapítójáról elnevezve. Alapítva i.e. 40003000 között, azaz visszaugrottunk a ...Visszatér időskálájára. Ugyanakkor esemény-idővonalon az SK1 után vagyunk, nem-Conan nem harcos, erősen depressziós, így első nekirugaszkodásra az SK4 elé tenném.
Második nekifutásra is. A film azzal végződik: "És a legendás harcos soha többé nem felejtette el végzetét." Azaz visszatér harcosnak.

Tehát a végső sorrendje a filmeknek szvsz ez:


 
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad