Múmia 1-2-3 (Brendan Fraser)

 Igazából nem ezek a filmek érdekelnek, így csak végigfutok rajtuk, bemelegítve a Skorpiókirály-filmekhez.
Unásig vetítették ezeket tv-ben, a 3. film (A sárkánycsászár sírja) jól el lett baszarintva, a franchise-t amúgyis megölték az eredeti-mániások, pedig a 2. film sokkal-sokkal jobb.
De akkor lássuk igazam van-e.

Múmia (1999)

Hatásvadász indítás, és a gagyi cgi:


Valahogy az egész film ezt a tv-szintű, üres-hamis feelinget hozza. Mikor kijött annyira nem volt gond, mert az akció/vígjáték kevés volt, Indiános Jónást már ki tudja hová ette a fene, és Arnold Vosloo (a Múmia) amúgyis ilyen kinézetű sorozatokban szerepelt rogyásig. De objektíve nézve már anno se nézett ki jól. Csak "elment".

Az alapsztori, hogy Imhotep dugta a Fáraó lányát, lebuktak, Anaksunamun öngyilkos lett abban a reményben, hogy Imhotep majd feltámasztja. Az szerzett egy Necronomicont, de nem tudta időben kiolvasni, így múmiává változtatták. A szarkofágokat pedig az illimunati... akarom mondani a Magik őrzik.

Évszázadokkal később az arabok és az Idegenlégió gyakják egymást Arábiai Lawrence-style.


Közben Régészkisasszony ledöntötte a könyvtárat, mert az vicces.


Némi shennanigan után összejön a nagy csapat: a kapzsi megbízó, a szélhámos öcsike, és a sunyiképű légiós csatlakozik még a bandához. Mert a magik elkövették a szokásos hibát: nem bizonyosodtak meg róla, hogy a célpont elhalálozott.

A film legnagyobb gyengesége, hogy 9%-ban két arc van a képernyőn, és a háttér ha egyáltalán van, ki van homályosítva.


A következő film annyiban is jobb, hogy végre lesz lore, háttéranyag, és inem smétli meg ami már elhangzott a film közepén. A film szintén ódivatú a szerkezetét tekintve. A múmia csak a film felénél támad fel, példának okáért, addig igazából nem történik semmi ami szervesen a múmiához kapcsolódna.


I. megpróbálja Csaj testébe idézni A. szellemét, ezt a plot-device főmagitól tudjuk meg. A magiknak itt semmi mélysége nincs, csak emberek, akiknek filctollal bajuszt rajzoltak az arcukra.

A riválisok végül lekopnak, a patkányképű légióstárs mindenkit elárul és belehal a kapzsiságába, a jófiúk meg épp időben jutnak ki az összedőlő sírból, de az egész nem számít, mert a szerelem az igazi kincs. Micsoda glej.


-------------------------

A múmia visszatér (2001)

Erre a filmre végre költöttek.


i.e. 3067-ben tehát Skorpiókirály meg akarta hódítani a világot. De elszúrta, erre felajánlotta lelkét Annubisznak (az egyiptomi Sátán, lol), és még fasza kis hadsereget is kapott.


Rachel Weis megint a misztikus erők középpontja, de itt nem vmi tehetetlen báb akit midnenki ide-oda rántgat, hanem aktív pszí.
Brandan továbbra is bumfordi - de józan, Rachel bumfordi - de valódi tudós, így a könyvtár polcainak ledöntésének újráját végre olyanra lehet osztani, akit ez nem húz le: egy gyerekre. És most nem rendszerezett archívumot döntenek le, hanem egy romot. Mármint ja, így is ciki, de hát a rom az már csak rom.

Itt is van Másik Ásatás, de a csavar, hogy ott is történik valami. Ebben a filmben folyton történik valami.
A Főmági is visszatér, és végre csinál is valamit, meg karaktert növeszt...


Vmi olyan szitu van, hogy van egy őrült nő, aki azt hiszi ő Anakszunamún reinkarnációja, legalábbis testre tök ugyanúgy néz ki, és ezért Imhotep, meg Világuralom.

Közben végig vannak izgalmas-látványos közelharcok, felváltva puskaropogással - és itt aztán megannyi féle-fajta fegyver van a thompson géppuskától a két hatlövetűig.

A jó színészi játékon, meg hogy mindenkinek van mit csinálnia kívül ott van, hogy mindenki másért megy a Skorpiókirályhoz. Brendan mert oda viszik a gyerekét. A mágik hogy megállítsák az Aktuális Világvégét. Imhotep&Co hogy megszerezzék Anubisz seregei fölött az uralmat. Szélhámos Tesó a piramis csúcsán látott gyémántért.
És ezek nem csak egymás útjában állnak, hanem a Skorpiókirályt övező dolgok - csapdák, őrök, egykori hívek maradéka - is útjukban áll. Theát nem az van, hogy megy a nagy utazás, a végén a Nagy Összecsapással, hanem vanm it csinálni, és senki nem lehet biztos a dolgában!
Azt különösen becsülöm, hogy az annubisz-harcosok nem csak az elején tűntek fel, hanem a végén is kapnak nagyjelenetet, a mágik hadsereg összecsap az ő hadseregükkel! Ekkoriban jött ki a Gyűrűk Ura, szóval tudták hogyan kell megcsinálni egy ilyet ráadásul.


Oké, a Skorpiókirály sajna csak papíron volt jó ötlet.


De mondok valamit. Szerepel az a cgi-borzadály kb. 2 percet ha összesen. A többi része a filmnek viszont olyan jó, és anno az átlagos cgi olyannyira rossz volt, hogy hajalmos vagyok elsiklani ezen bűn fölött.


Azt is lássuk be, a Skorpiókirály maga sokkal inkább volt hab a tortán, mint lényeg. A lényeg a
halhatatlanságra ítélt Imhotep volt, akinek a vége gyönyörű párhuzamban van Brendan/O'Connel karakterével. Míg hősünket kihúzza szerelme a holtakhoz nyíló szakadékból, kockáztatva/önfeleláldozva, addig kibukik I. gyengesége - az önzés. És valahol ezen lezárása a történetének romantikusan tökéletes, hiszen mihez kezdenél a halhatatlansággal? Ezért is rémes az animációs Múmia-sorozat (2001-2003), amiben visszahozták Imhotepet még egy körre. Igen, volt egy ilyen:


Részemről nem kívánom megnézni, de a részek leírását azért átfutottam.
 
Btw, tudod mit imádtam még a ...Visszatérben? Hoy nem próbálja eladni mindneáron a szirupos üzenetét, hogy a barátság mindennél többet ér.


Ha ilyet meg is enged a film, mindig csak apróságokat tarthat meg a hős/csapata. Itt viszont viszik a nagy szajrét!

-------------------------

A Múmia - A Sárkánycsászár sírja (2008)

Kissé megkésve és megtörve, ráadásul Rachel Weiß nélkül érkezett meg a harmadik film, Kínába helyezve, ami egy csöppet eleve gyanússá tette a filmet. A végeredményt látva valljuk be, a gynaú nem volt alaptalan. Nemi gazán törődtek vele hogy megismertessék velünk az ősi kínai múmiák történetét, az egész így kilógott mint a lóláb, mert Kína elefet fizetett hogy náluk gyártsák a filmet. Pfujj.
A rendezőt is sikerült lecserélni - gratulálok neki hogy időben elmenekült.

Egyik gondja volt a franchise-nak, hogy mindent Imhotepre építettek eddig, még arra az animációs izére is visszahozták a francnak. Ebben pedig tényleg nincs Imhotep.

2009-re már promózták a Dragonball Evolúciót, és pont olyan gagyi itt a cgi. Mert itt túlzásba estek a számítógépeffektekkel.
Az is felmerül, Brendanék mitől lettek ilyen zsúrpubik?


És 40 percen keresztül - amikor a ...Visszatérben Imhotep már feltámadt! - itt egyáltalán nem történik semmi, de még ami történik arról se tudjuk hogy mi! Az úgy meg unalmas.

Szintén rombolta a film ázsióját az Indiana Jones és a Kristálykoponya..., ami ugyanebben a filmben jött ki, és ugyanúgy nem volt épp a helyzet magaslatán.

Az is rohadtul zavar, hogy rachel Weis karaktere itt olyan harcművész-kunsztokat mutat be, hogy felmászik a fickó hátára, majd onnan átdobja a fején! Ez honnan jött...


És ugye egy dolog hogy a Császár feltámad - de miért is kell neki elmennie Shangri Laba,, és az Örök Élet Vizétől miért is a hadserege támad majd föl? Ez logikátlan. Megyünk egyik random dologból a másikba. Itt egy yeti, ott egy Mortal Kombat annihilation-szörny.


Igazából azt se nagyon értem, miért akarná ezt a palit bárki feltámasztani.

Meg aztán Brendan arca jórészt-teljesen csak a brandért van a filmre ragasztva, aminek a főszereplője, aktív szereplője az a kínai csaj, akivel még az is a gond, hogy mary sue, azaz mindent előre tud, semmit nem kell nyomoznia. De az úgy unalmas, illetve idegesítő.

A 10 percnyi stáblista sem segít, de ami különösen bánt, hogy mi is volt a pláne egykokr-nagy-szám Jet Liben? Elvileg ő volt az Utolsó Léghajlító, de a varázsképességei úgy egyáltalán nem kaptak szerepet!
Szóval ez aztán egy szar volt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad