Sharknado 1-3.

 Kizárt hogy ne írtam volna legalább az első filmről, de a blogbankereső nem segít, manuálisan meg nincs kedvem visszakeresni.

Sharknado 1 (2013)

A film izgalmasan indul, és bár a szokásos cold opening, azaz igazából nem lesz a jelenet része a konkrét történetnek, annyi legalább működik, hogy bemutatja az Aktuális Fenyegetést, ami kellően túlzó.


A magyar szinkron szerint a cím: Shárknádó :D
A legenda szerint amúgy mikor a stúdió kiosztotta, hogy ezzel a címmel kell filmet csinálni (sokat elárul az Asylum működéséről maga ez a tény, hogy ennyire mélyen dolgozták ki a koncepciót mielőtt gyártásra küldték), a rendező azt mondta, csak úgy vállalja, ha szabad kezet kap (persze a költségvetésen belül).
A hírnevet pedig egy újabb legenda szerint úgy szerezte, hogy vmi Hólivúdi sztárocskának nem volt kedve a Superbowl-t nézni, és kitwitterezte, hogy mekkora lükeséget talált a csatornák közt kapcsolgatva.

A cápákkal kontrasztban pedig ott van ez a Baywatchos látvány:


Ja, a Beverly Hills 90210-fickót (a főszereplő) úgy sikerült megcsípini, hogy eddigre elég rég nem szerepelt semmiben, ezért az ügynöke kénytelen volt szólni, hogy vállaljon el valamit, bármit, különben ugrik az egészségbiztosítása, amit a színész-szakszervezet fizet. És lőn.

A stock-snitteket ki lehet szúrni ha keresed - de miért keresnéd? A cgiról meg azt mondom, olcsó, de aki csinálta foglalkozott vele, így nem mondanám hogy rosszul viselte az időt.
A kamerakezelés kreatív, a vágás csak akkor őrül meg ha akciót kell érzékeltetni, és mivel horrorfilm, senkit nem érdekel hogy a cápák tulajdonképpen térdig érő vízben támadnak :D A szabály szerint ha már ellepné a víz a cápát, akkor ott tud támadni is!
Szép mennyiségben akadnak valódi kellékek is.


Valahogy mindenki olyan alakítást nyújt, ami simán elmenne bármilyen filmben. Messze a szokásos Asylum-bérencek fölött. Meg segíti őket a konzisztens karakterizáció is. Ellentétben mondjuk egy Bikini Springs Breakkel, ahol a karakterkártyákat odafigyelés nélkül osztották ki, így néha a Leszbikus Csajhoz odakerült valami hetero karakter anyaga és fordítva stb., itt Fin (jelentése: uszony) a természetes vezető, April a mogorva ex-feleség, a bárpincérnő (Nova) a kemény csaj aki hajt Finre akit mindenki alábecsül. Pl. mikor az a cápa berepül a bárba, ő az első aki mozdul, egy dákóval leszúrja a dögöt. Ő az, aki a bárpult alatt lévő puskát ragadja meg - persze van még hová fejlődnie (ami tök jó, mert 6 filmünk van).


A 21. percben emgcsinálják a Cápa végét :D (cápa szájába palack, belelő, felrobban)

A szokásos asylumos túlzások is megvannak, pl. az elszabadult gigantikus óriáskerék. Sőt, ezúttal menekülnek is előle!


A cselekmény egyelőre annyi, hogy a partot elöntötte a víz, így kocsiba vágták magukat, és elindultak megnézni, Aprilék jól vannak-e.
Közben bónuszpont hogy nem egyszerűen "cápák" vannak, hanem láthattunk pörölyfejűt, Nova meg bemondja hogy "Az ott egy tigriscápa." Tehát van változatosság. Életszerűbb mintha egyetlen általános Cápafaj rohamozna itten.

Hű, a ~30. percnél George (akinek a fegyvere a bárszék volt) ki lett írva! Itten nem biztosított a túlélés kérem!
És bármilyen őrült is a helyzet, elhiszed hogy a karakterek küzdenek. A kamerakezelés és a vágás enyhén dezorientáló jellege is támogatja a hitetlenség felfüggesztését, hiszen ha nem tudjuk pontosan hol a cápa (tipp: mindenhol), akkor akár ott is lehet ahol a film akarja hogy hidd.

A film leghihetetlenebb része, mikor Aprilék háza a hegyoldalban áll, az utcán nyilván bokáig sem ér az eső, de odabent méter magasan áll a víz. A filmnek azonban ezt is sikerül megúsznia, ami bizonyítja értékeit.
Azt is értékelem, hogy időnként jut idejük víz alatt mutatni a cápákat, ráadásul kreatívan:


Az ütemezés fel se tűnt, de a film felénél "elállt a szél", ami a valóságban a vihar közepét jelentené. Itt azt jelenti, a cápák már nem csak felúsznak az árral, meg előugranak a csatornából - hanem hogy a helyzet most fordul igazán rosszra: jönnek a tornádók!


Legalább ötödször nézem, azóta rengeteget is tapasztaltam, így vissza tudom fejteni a gyártást. Elsőre egyáltalán nem tűnt fel, és nem is számít,, de ha filmet akarsz csinálni, jó tippeket lehet szerezni hogyan csináld.
A film jelentős részében a kocsiban ülnek. Körben tippre fehér lepedőfal, és öntik rájuk a vizet az esőgépből. Egy másik fontos rész amikor forgalomban vezetnek - de nem látod az utasokat. Nyilván valaki körbefurikázott a városban ezekért. És persze ott vannak a stock-felvételek természetfilmekből, meg híradókból, amikért szintén nem, vagy alig kell fizetni. Mindössze a maradék 5-10% amit helyszínen, vagy épített díszletben kellett forgatni!

A film kb. kétharmadánál elveszítik a kocsit, elérnek Matthez (Fin fia), és nekilátnak fölszerelkezni.

 
Van terv is: dobjunk bombát a tornádókba, és nem lesznek több cápák! Valakinek a forgatókönyvírók közül eszébe jutott, hogy attól még viharok lesznek, ezért gyártottak egy bullshit-science-t, hogy akkor kiegyenlítődik a légnyomás, és azok is eltűnnek - nem lehet nem szeretni :)


Az egész közepén pedig megmentenek egy busznyi gyereket, egy idősotthont, meg egy kiskutyát ;)
És persze jön az ikonikus jelenet is:


És a filmzene is király.

------------------------------

Sharknado 2: A második harapás (2014)

Akkora kasszasiker volt az első film, hogy persze hogy csináltak folytatást. De egyúttal az olyan volt, mint palackba zárni a villámot. Sikerül-e megismételni, mindenki azt kérdezte. Az biztos volt, hogy az üstökösszerű siker ellenére a sztárok nagyon nem akartak szerepelni benne, pedig végighívtak mindenkit aki kirakta a social media felületére.
  Azért annyira nem kell kétségbeesni, volt stra-power ebben is, rögtön indításnak Kelly Osborne:
 

April élvezi az események hozta sikert, Fin viszont kissé PTSD-s. Épp vmi dedikálásra tartanak, mikor:
 
 
Igen, azok ott mind cápák. Amik leharapják April kezét!


A főcímstáblista kifejezetten kreatívra sikerült.
Egy szerepre sikerült megfogni Kari Whurert:


Mondhatsz amit akarsz, de nekem mindig be fog jönni.
Egyébként érdemes megnézni a költségvetést. Ennél feltolták 1 milláról 1.5 millára a büdzsét, és elárulom, hogy a 3. filmre még többet szántak:2.4 milliót. Ezt feltétlen értékelni kell.
Né, egy Random Billy Ray Cyrus:


Már a második omage-t követik el, de ez nem többi mint omage, nem pedig ripoff. Először az Alkonyzóna-film "Van  valami a gép szárnyán" jelenete (sose tudok mérges lenni ezért, instant klasszikus klisé), most meg a Cápa 3, csak ugye ez meg sem próbál komoly lenni, így a Bosszúszomjas Cápa koncepciója itt beleolvad az egészbe.
Itt is a családot kell megmenteni (és a várost). April (Tara Reid) marad a kórházban, de KAri Whurer (April tesója) kinnragadt a Szabadságszobornál, a férje meg vmi meccsen van, őt be kell hát gyűjteni (kikapcsolt mobil, meg minden).
A film költségvetése megengedett egy rakás utcai forgatást, a költségcsökkentő részt leginkább a híradósjelentések vették át, amibe beletartozik némi BS_science is, hála a forgatóköknyvírónak.


"George" helyett most egy taxisofőrt kapunk mint "öreg kutya nem vén kutya" comic relief:


A fickó olyan szerepekből lehet ismerős, mint a Függetlenség Napjában Jeff Goldblum apja.
 
Egy újabb cameo, és a Hamarosan Elhalálozó Második Comic Relief:
 

Aztán metróra szállnak, amihez a izéket le kellene zárni hogy ne öntse el a víz, de ekkor ott egy albínó aligátor a csatornában!


A tongue-and-cheek humor megmaradt, pl. a világvégeprófétát szinte azonnal felfalja egy cápa.

Óriáskerék helyett most a Szabadságszobor feje görög egy csoport hősünk után, és amsszívan erős killt produkál.


Az első filmben helikopterrel (és egy autoval) robbantottak tornádót, itt felhőkarcolóról dobják a förgetegbe a bombát.

Természetesen ide is kellett egy "láncűrészes pillanat", ezt így oldották meg:


Ha mondanom kéne valamit összehasonlítani az első két filmet, az első egy creature-feature, a második inkább egy hagyományosabb katasztrófafilm, aminek a végén alulról víz, fölülről tűz elől menekülnek, közben meg mindenhol cápák (természetesen).
 De miért van még mindig hátra a film negyede?

"Ha nem tudjuk felmelegíteni, megfagyasztjuk"
 
 Valahogy az az érzésem, valaki korrigálta a forgatókönyvet:


De nekem mégis az jött be legjobban, hogy Tara Reid kezére körfűrészt raktak:


Levezetésként pedig egy adag jó öreg lokálpatriotizmus:



Jaaaj, neee, a végén pont az a cápa van ott ami leharapta April karját, és még mindig szorítja a pisztolyt XD


------------------------------
 
Sharknado 3. - A végső harapás (2015)
 
 Jó eséllyel vágtak neki, mert ebben végre MINDENKI szerepelni akart. Annyira, hogy a filmesek szakszervezetének is feltűnt, és ráparancsoltak a fél stábra, hogy akkor húzzanak onnan, vagy követeljék a szakszervezeti bért - amit a stúdió nem tudott megfizetni, ezért röptében kellett mindent újraszervezni.*
 
*Ez az infó az Asylum saját dokumentumfilmjéből van, amit a Sharknado-ról gyártottak. Hogy rókabőrnek, vagy a  negyedik rész reménybeli promójának, mindneki megítélésére bízom, mindazonáltal jó doku volt.


De maradjunk a filmeknél. pláne hogy most nem sikerült megtalálnom (mármint nem-fizetősen), csak anno láttam.

 
Szerintem ezt csak másodszor nézem, és lol, a Világvégepróféta él! A cápák hasából kivágatás statisztikai méreteket öltött XD
Egy évvel később járunk. Először voltunk Los Angelesben, másodszor New Yorkban, most Washington DC-ben fog lecsapni a vihar.Fint éppen kitünteti az elnök. A kapcsolata Aprillel úgy áll, hogy az első részben meghalt a nő új pasija, így új esélyt kaptak. A második filmben újra megkérte a kezét, és April igent mondott. Most pedig útban van a következő baba. És már ki is tör a vihar.


Volt ebben az évben egy elnök-testőrés film, azt egyértelműen nyúlja az eleje.
A pénz még több, még őrültebb dolgokra ment el, és szvsz felvetődik a kérdés, mia frászra költi Hollywood a százszorennyit?


A magyar tv-változat ezúttal is erősebb mint az eredeti, úgy egy tized ponttal a tizes skálán. Az előzőnél pár fölösleges másodpercet vágtak ki, amik csak minimáálisan, de megakasztották a film sebességét, itt elsőnek egy product placementet (a Universal Studio parkjának egyik belépőfajtáját magyarázzák teljesen nyilvánvalóan marketingcélzattal).

Nova az első filmből visszatért, és beállt Tini Ninja Teknőcnek.
April karjáról sajna leszerelték a fűrészt, sima műkezet kapott helyette. Á! alatta beépített láncfűrész van!
Az új felállás amúgy hogy a teljes Keleti-Part veszélyeztetett. A franchise egyre csak fejlődik.
Oh, yeah:


Tudjátok mit nem értek? miért csak pár országban mutatták ezt be, miért nem kb. mindenhol? Eddigre még ebben az országban is szenzáció volt. Vagy ahhoz, hogy vetítsék is ismerned kell valakit, aki ismer valakit?

Lol, Chris Jerco beleharapott a cápába! (lucky cgi)


Ezt azért, mert nem írtad meg a végét, kövér öregember!


Lol, a Universal logója csak cápákat nyírt ki, azután meg kirepült az űrbe.
Jegyezzük meg, a Sharknado előbb volt az űrben, mint a Fast and the Furious!

Tudjátok, David Hasselhoff valószínűleg élete alakítását nyújtja itt.
Lézerláncfűrész! ("Hogy maradnak életben az űrben? // Hogy maradnak életben egy tornádóban?")


A visszatérés a Földre abszolut és totális képtelenség:


És az még csak nem is a csúcspont.


A film badass, és teli van a sokat áhított R-rated gore-ral. De akkor miért kezdett mélyrepülésbe a következő rész?
 
Hát először is, túl sok lett a szereplő, vagy legalábbis a potenciális szereplő, szóval a Sepherd-család. És ha valamit gyengén csinált a széria, akkor az a karakterek számontarthatósága. Martin (Fin öccse) pl. a film elején egyszerűen eltűnik a filmből. Mattet, Fin fiát aki csak az első filmben szerepel csak emlegetik. Claudiát, Fin lányát újracastingolták, és az én egyszerű agyamban a külső hasonlóság miatt ez a változat összemosódott Nova megjelenésével.

Aztán ott volt a következő film, ami nagyon gimmicky-nek nézett ki. Majd mutatok posztert. De a legnagyobb bűn az volt, hogy a marketing-team kitalálta, szavazzanak a nézők arról, April visszatérjen-e a folytatásban. Nem tudom hogy Tara Reid nem akart visszajönni és így próbálták meggyőzni, vagy a stúdió volt teljesen hülye, de mutatom mi a film legvége:


És még csak nem is egy cápa...!

Annyira fel voltunk spannolva a végére, annyit szenvedtek, ott volt a hihetetlen megmenekülés, a nő kiborg volt, és a három filmes karakterfejlődés mind azt mondta, hogy márpedig ők most, ha egy pillanatra is, de boldogok. És akkor kapjuk ezt, ami elképesztően, elhihetetetlenül olcsó húzás volt.

Folytatása következik?


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad