Terror (1963)

 Erről a filmről azt "kell" tudni, hogy a rendező ... Oké, inkább nevezzük nevén, mert a gyártás komplikált volt: Roger Corman, 2 nappal korábban fejezte be előző filmjének forgatását mint tervezte. De mivel kifizette a stábot szerződés szerint arra a két napra, úgy gondolta, akkor leforgatja a jeleneteket a legdrágább színészével, Boris Karloffal - akkoriban akkora név mint Lugosi Béla - egy akkor még meg nem rendelt, ki nem fizetett, sőt, ami legfontosabb, meg sem írt filmhez.
Aztán lepasszolta az anyagot a stúdiónak, hogy találjanak valakit aki megírja és megrendezi a "maradékot".
Bevallom, piszkosul kíváncsi vagyok, mit sikerült ebből kihozni. És végülis színes film, plusz van magyar szinkron is.
 

 Igggen! Hatásvadász gagyiság! Kiesik a csontváz a szekrényből!


Egyébként van benne Jack Nicholson is:



Egy pasi figyeli, de mikor összeesik, lelép. Aztán belefut valami Helen-be, aki besétál a vízbe, és madárrá változik?
Valami javasasszonynál tér magához.


Bizonyos Gusztáv (a nyanya fia, netán munkása) szerint a Helen nevű nő létezik, megszállta vmi szellem, vagy ilyesmi, von Leppe kastélyában lehet megtalálni, és bizonyos Erickel kéne kontaktolni a továbbiakban.

Hm. Sokkal rosszabbat vártam. Lehet hogy a történetnek végül nem lesz se füle-se farka, de ez a film bizonyíték rá, mennyit számít, ha tehetséges emberekkel dolgoztatsz. Szépen néz ki, jók a díszletek, látod mi van a vásznon, hallod mi történik, a zajok és a zene rendben vannak, a színészek úgy viselkednek mint a színészek, nem mint akik az utcáról estek be, vagy rosszabb: akiket kihívtak felelni de nem biztosak benne hogy tudják az anyagot.


A bárónak van egy Stefán nevű komornyikja. Csak hogy számontartsam a szereplőket. Helen pedig elvileg a báró 20 éve halott felesége. A film javára írom, hogy eddig André/Nicholson nem érintette meg, a lány nem nyitott ki se ajtót, se ablakot...
Bár az is igaz, hogy a bárónő Ilsa volt, nem Helen.


Karlof még mindig nagy alakítást nyújt, nem is vártam ezt olyantól aki mint Gumimaszkos Szörny (Frankenstein) futott be.
Amúgy állítólag a báró kinyírta Ilsét mikor rajtakapta hogy megcsalja, Stefán meg a szeretőt rakta el láb alól, aztán elterjesztették, hogy vmi betegségbe halt bele az asszony.
 
Áh. Állítólag az ösregasszony kimentette Ilsát a tengerből, akinek emlékezetkiesése van, és azt mondta neki, hogy Helen. Amúgy az öregasszony feltehetően a lány anyja.
Uhm... Eric volt a szerető?

Hm, a banya hipnotizálja a lányt:


Anyanya valakin valamiért bosszút akar állni. Meglátjuk.

Áh! Az elején A Pasi Aki Bámult Stefán volt. A nyanya neve pedig Katrina, híres boszorkány.

Közben meglesz André lova (oké, vettek helyette egy másikat), Gusztinak meg kikaparja a szemét a madár.


Korával mérve ez egy nagyon jó trükk, a vágásnak, árnyékoknak hála pedig ma sem rossz. Azt meg szimplán nem tudom hogy oldották meg a leesést a szakadékba.
 
Oké, szóval Katarina fia volt Eric, Ilsa/Helena nem a lánya.
Hú, na a végére csak sikerült összecsapni egy zavarosságot! Pedig annyira egyszerű film lehetett volna. De most Stefán felfedi, hogy a bárót ölte meg, tehát a "báró" aki az elmúlt 20 évben a kastélyban él, valójában Eric!
Mondjuk ezt nem tudom hogy nyalták föl a falusiak, akik nyilván tisztában voltak vele látásból ki a földesuruk...
Bónuszként a banyát agyoncsapja egy isteni lesújtás, adva egyet a sajt-gyárnak. Igazán értékelendő hogy nem csak rátoszták a villám-effektet, hanem konkrétan elégettek egy bábút.


Húúú, várjá', a koporsóban is van egy test! Akkor Helene vmi random nőcske? Erre mondják hogy pech.
Végső nagyjelenet:


Mindenki meghal, Nicholson kimenti a nőt. Aki...
Elolvad.


Akkor gondolom mégis szellem volt, vagy mifene.
 
Hű, a vége elég "na most mit néztem" lett, de amúgy ez egy élvezhető film, olyan Tenkes Kapitány-regény érzést kelt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad