Full Moon filmek 11. rész (8 film - creature features)

End of the World (1977):
 
Az első amit észreveszek ezen, hogy a felvétel ijesztően zajos.
A második, hogy vmi bolt tulaja/alkalmazottja/vezetője flipperezik a boltban. Miért?
A harmadik, hogy a jelenetnek, amiben besétál Christopher Lee papként, és a rendőrséget akarja felhívni, aztán minden felrobban, és közben nem derül ki semmi, majd a film előről kezdődik egy tudóssal - semmi értelme, az időmet vesztegetik. Lee nyilván csak húzónévnek, arra az egy jelenetre volt a filmben - és ha nem, akkor még rosszabb, mert prédikációvá degradálja az egész filmet.
Ha vallási képek, akkor maximum így:


Ééés igen, jól detektáltam, a végén ketten menekülnek, meg, nam-Ádám, és nem-Éva.


A poszteren látható lény gyakorlatilag nincs is a filmben.
 

Tipikusan az a film, amit a vallásosak scifi/katasztrófafilmnek hazudnak, én egyszerűen vallásos filmnek nevezem.
 
----------------------------
 
 Seedpeople (1992):
 
Mi a faxomat jelent az, hogy "XY eredeti ötlete alapján"?
 

 Amúgy seed-people -> pod-people = invasion of the bodysnatcher just szerintem a címről mindnekinek eszébe, de lássuk, hátha.


Szóval ja, ez a Testrablók Támadása, csak bármiféle kiemelkedő rész nélkül, ha nem számítjuk a lények szörny-formáját.
 
----------------------------
 
Lurking Fear (1994):
 
A gond, hogy a film rablók veszekedése ki vigye haza a rablott cuccot, a lények csak fűszerezés. Persze ha nem creature-feature-nek próbálták volna eladni másként állnék hozzá.
Egyéb pozitívumként el kell mondani, hogy a Full Moon megcsinálta a remastert, és végre kinéz valahogy a film. Alsó képen a DVD-változat hála egy youtubernek, felsőn a stream:

 
----------------------------
 
Mega Scorpions (aka. Deadly Stingers, 2003):
 
Lassú metálzene, óriásskorpiók és kender:
 
 
 Klasszikus nyitás:


Aztán jön egy klasszikus szexjelenet, aminek nem tetszi ka dinamikája. A fakeout scare, hogy a csaj távozni akar, kinyítja az ajtót, sikoly - de nem, nem állt ott a skorpió. Helyette jön egy nemi erőszak kísérlet - ééés én itt bevallom, a nemi erőszak megöli nálam a hangulatot ha erotikáról van szó. Egy kis rough sex belefér, a nemi erőszak már kényelmetlen. És EKKOR bezzeg működésbe lép a skorpió, ami mininum akkora mint egy kutya (térdmagasságú kutya), azaz hol is bujkált idáig, különösen figyelembevéve a POV-shotokat?



Esetleg a tv hátuljára kapaszkodhatott, de akkor látnunk kellett volna a lábait, vagy valami.
Hozzáteszem, hogy a pasit útáljuk, de ez az előre-hátra dolog megöli a hangulatot hogy örüljünk a halálának, pláne az után hogy a csaj Igazságtalan Halálát éppen ellopták az orrunk elől. Tipikus rossz rendezésre vall a jelenet, és akkor mit várjunk a teljes filmre?
Aztán egy fél perccel későbbre hová tűnt a hulla (ez egy SKORPIÓ), és ki az a csajjal egykorú illető, aki úgy köszönti "drágám"? A csaj csalfa?
És ahelyett hogy elmagyaráznák mi van

 
egy pillanatra azt hittem, ez ugyanaz a jelenet, csak már bent vagyunk a házban, bár nem értettem miért változott meg a karakterdinamika, és különösen miért motyog a fickó arról hogy "JÖNNEK A DÉMONOK!".
 
A filmet pedig azzal a szlogennel hirdették, hogy "Az 1950es évek óriásbogárfilmjeit kívánja utánozni." Ezzel két gond van:
- a '950-es évek óriásbogarai tényleg óriásiak voltak. HÁZNYI  méretűek.
- a lényeket nem rejtegették. Lévén háznyi méretűek, ha volt egy kill, akkor azok bizony jelen voltak, premier plán, mindegy milyen szarul néztek ki.
Ellenben mutatom ebben a filmben hogy néz ki egy bogáraktivitás:
 

 Hát kérem az van, hogy nincs szörnyünk. Van egy szörny farkunk, de szörnyünk nincs. Az '50-es években ultraközeliben felvettek egy hangyát, vagy egy pók árnyékát, vagy valami papírmasé amisikerültöt, és kész. Ez itt ezt nem tudja produkálni.
Akartam mondani, hogy jól kalkuláltam, ezek kutya nagyságúek:


 de itt még alapvető következetességet se lehet számonkérni, mert 2 mop múlva, mikor a házhoz ér ugyanez:


Bizony, itt már két ember nagyságú.
És EZ minek kellett a végére?


Ha ez nincs a végén, megadtam volna a 4/10-et, mert legalább elméletben mászkál egy szörny és teszi a dolgát. De így? Brrr!

 ----------------------------
 
 Petrified (2006):
 



 De nem csak az eladók próbálják átverni egymást:


Nos, van egy múmiánk.


Vagy inkább gorgó? Mert a tekintetével kővé dermeszt.

Főcím, és máshol:
Pasi kocsija lerobban (vagy nem, khm), és bemegy a közelben álló egyetlen épületbe, ami szanatórium nimfomániásoknak. Yep. Nem én találtam ki.
Ezek ketten meg kilógtak dugni:


Mondok valamit. Oké, van egy introjelenetünk. Ami miatt ez nem csak idővesztegetés, hogy tudjuk, a következő helyszínre tartunk az onnan távozott szereplővel. És ha ilyenkor sikerült felépítened egy hangulatot, akkor képzelj el egy folyamatosan csökkenő csíkot, amennyi időd van, hogy folytasd a filmet, megérkezzen a szereplőd, és újból elkezd fokozni a hangulatot, folytasd a történetet.
De ez a Csökkenő Csík nem végtelen. Először csak közönnyé változik a néző állapota, aztán unalomba, és még egy nagyon röviddel az után elkapcsol. Itt az a rémtörténet a két leszboszitól nagyon nem kellett ide, átlökött a Közöny vonalon. Hiába jó a történet amit elmesél, ha egyszer nem kapcsolódik a film történetéhez, érdektelen.
 
A film nagy előnye, hogy mindenki több, mint aminek látszik. A legnyilvánvalóbb Lerobbant Autós Pasi, aki ugye az új átadásra vár. Aztán ott van Dokinő, aki valójában az egyik paciens rokona, és az intézet megváltozott hozzáállása miatt agitál. Vagy az egyik rendőr a párosból, aki a Természetfeletti Ügyosztálynál dolgozik - számunkra nyilvánvalóan, a filmben van vmi kódnév rá hogy ne lehessen tudni mit csinálnak.
Ezek összességében adnak egy extra B-film lendületet az egésznek, amitől élvezet nézni.

Ééés a múmiának arca lett, pólya nélküli? Wow.


De tényleg, ez egy jó maszk. És nem kérdőjelezem meg, ahogy azt se, miért van két keze, ha a ládácskában az egyik kézfeje van. Vagy kiderül, vagy nem.
 

Persze az is sokat segít, hogy a tiszta játékidő ha 60 perc.
Azt is értékelem, hogy van pár setup - payoff. Pl. azt gondoltam, az ázsiai tyúk és a másik ápolt kavarása csak arra jó, hogy legyen egy újabb melltartós-bugyis jelenet, de a film kihasználta a titkos légyottot, amihez a szellőzőjáratot használták, azon keresztül tudott elmenekülni nőcske a múmiától (vagy bármi is ez). A poroltó meg mint többcélú fegyver több filmben elférne! Szóval kaptunk egy nagyon jól felállított akciójelenetet, ami megmutatta hogy Pasi kömény, a szörny is tudott valamit csinálni, és mivel egy töltelékszereplővel esett meg, megvolt a tétje is a dolognak.
 

 Hm? Mid-credit scene?

 
 ----------------------------
 
Meridian (1990):
 
Heh. Ennek meg kellett volna kapnia a kék jelzést, értsd bőven láttam belőle eleget reviewk által, hogy ne akarjam végigszenvedni.
 Arról szól, hogy egy képrestaurátor dug egy időutazó farkasembert. Ha én időutazós romantikus filmet akarok látni, megnézem a Kate és Leopold-ot Hugh Jackmannel.
 
 
----------------------------
 
Castle Freak (1995):
 
Ezt elraktam ide a végére, mert elvileg ez a Full Moon legnagyobb klasszikus szóló-filmje (azaz aminek nincs folytatása). A tetejébe mikor beütöttem a címe, kiderült létezik egy remake-je, amit a Fangoria (a horrorfilm-újság , alapvetően) forgatott.
Érdekes kollekciója van gyártott filmekből a Fangoriának, de többek között hozzájuk tartozik a Puppet Master: the Littlest Reich is, azaz valami köze valakinek onnan van a Full Moonhoz, legalábbis a Puppet Master franchise-hoz... A Castle Freak remake mai napig az utolsó filmjük, de ezt inkább érzem minőségi kérdésnek mint anyaginak.
Btw, az imdb-t valaki elszúrhatta, mert EZ NEM jelent meg magyarul, a remake-nek lehet magyar címe, az feliratosan megtalálható.
 


 Aztán a nyanya öregségben kinyiffan, hátrahagyva torzan született és agyonkínzott gyermekét.


Nos, Mr. Re-Animátor váratlanul örökölt egy kastélyt, és van egy gyenge-egészségű (oké, legalábbis vak) lánya. Hm.
 

 Ebben a kastélyban amúgy nem először forgattak. Mármint nem egyszer forgattak, mert ki tudja melyik film volt előbb. Ezt a képet felismerem:


Szerencsére van annyira realisztikus a film, hogy nem akarják megtartani.
Van családi dráma is: Apu megcsalta Anyut, aki így most külön szobában alszik. Á. Nem megcsalás volt, hanem egy autobaleset, amiben meghalt a fiuk és megvakult a lányuk.

A korcs megeszi a macskát - de nem gonoszságból, hanem mert éhes.
Btw, igazán zseniális, hogy nem rejtegetik a szörnyet - mégsem tudjuk igazából hogy néz ki. mindig megmutatják ami fontos belőle - és mivel látod ami fontos belőle, föl sem tűnik, hogy nem látod egészen.


A szülők meg annyira el vannak foglalva egymás hibáztatásával, hogy nem hiszik el a lányuknak, hogy valaki más is van a kastélyban. A film még azt is elárulta nekik, kicsoda-micsoda!
Vagy amikor a Rém rátalál a Lányra alvás közben, és amikor az felriad, szégyelli magát! Viszont mivel 5 évesen bezárták, nem tudja kifejezni magát, a Lány meg nem látja...

Ez egy jól feléépített, gótikus-regény motvívumokra épülő film. Pl. apu összeroppan és öngyilkosságot követ el majdnem azon a történetelemen kiindulva, hogy a grófnő az ő elvesztett gyerekének képét hazsnálta a saját fia halálának meghamisításához, ezért azt hiszi a kastélyban kószáló illető az ő gyerekének kísértete...

 



A film persze nem tökéletes, pl. sneki nem mutat rá, hogy mikor a tükör összetört, a férj is jelen volt, mind együttvoltak, így ő nem törhette össze. Vagy ott van a tény, hogy a filmanyag maire forgattak , voltaképpen tv-film minőséget képvisel, így a fillm sokaknak elavultnak tűnhet. Mindazonáltal a film nem véletlenül híres. NEM a Full Moon legjobbja ha engem kérdeztek, de érthetően híres.

Vigyázz, kés van nála!





---------------------------- 
 
Castle Freak (2020): 

Az értékeléssel éppen nem törődnék, túl sok az eredeti-ista, de a leírás nem egy rémről, hanem többről beszél, ami furcsa.
A trailerben megvan a vak lány - de nincs család, így minden ahhoz tartozó hozadékot bukik a fim.
Vannak helyettük viszont lemészáraolandó tini/korai huszas barátok.
Hű, és még egy egész Yog-Sototh-hívő szekta is van, amit a Rém vezet! Hajaj.
Ami végül lett, az egy voyeour softpornó (csöcsök nélkül), meg hogy világvége.


Ajánlom az eredetit.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad