Lapozgatós könyv franchise-ok 34. - A kis gonosz könyv

Oh, szegény kis könyv, marha jó is lehetett volna, de van pár kifogásom vele szemben:

Egy: A cím. Miért nem "Gonosz kis könyv"? És megnéztem eredetibe', ami német, és ott is így van, nem szidható a magyar fordító.

Kettő: az identitásválsága. Kinek íródott ez a könyv? A fogalmazás alapján 8 évesek, de akkor úgy kéne kinézzen, hogy eleve tisztában vagyunk vele, a könyv nem kaar gonosz lenni, csak ő a gonosz könyvek családjába született, és végül muszáj lesz pár kisebb hazugság, ilyesmi, de mindig előre tudjuk ez nem fog ártani, és a végén jól el van rendezve az egész.
Itt ez nem így megy, itt rögtön hazudunk és lopunk, ami etikai dilemma és szituációs humor, ami legalább 14-es karika. Csak nem tudom, az az évjárat felfogja-e a könyv abszurd, morbid, szatirikus humorát.
Így marad az, hogy felnőttirodalom, amihez viszont, pláne ebben a stílusban megírva marketing kellene, ami meg nem volt. Fel volt dobva a gyerekkönyv-polcra, gondolom a cuki címlap alapján - ezt is megnéztem, eredetiben is gyerekkönyvként forgalmazták -, és az úgy káros. A vége egy rakás mérges szülő lesz, meg elrontott gyerek.


Egyébként tényleg jó humora van a dolognak, pl. az egyik történet végén amit  akönyv "oktató jelleggel" elmesél nekünk, megkérdezi, hogy megértetted-e mi a következő lépés. Ha nem, visszaküld a történet elejére, hogy olvasd el újra XD

A játékköny-aspektus minimális. Ha nem haladunk a történetben, az vagy azonnali game over, vagy egy "próbáld meg újra, ezúttal válassz mást". De így is tud annyit, hogy játékkönyvnek nevezzük, nem sima foglalkoztatókönyvnek. Igen, vannak feladványok. Gyerekek számára még érdekesek is lennének - csak mint mondtam, én ezt 8-évesek kezébe nagyon nem adnám.

Ezen túl pedig a könyv kiadása (az eredetihez nem volt szerencsém) hibás.
A 14-15. oldalon egy képrejtvényben megtalálva a továbbjutás kódját kellene meglépnünk a cellánkból, de rossz számot adtak meg. A 24 helyett a 20-re kellett volna lapoztatni.

Van egy másik, bonyolultabb hiba is. A könyv mesél egy újabb történetet, amiben el vannak rejtve számok. Ez a történet "olyan félelmetes, hogy a nyúlszívűekre halálos". Ezért az oda vezető utasítás a történet végére rak minket, hogy mérsékelje az olvasóra mért hatást. A gond az, hogy az ottani kódrészlet egy kódrészlet, nem a teljes kód, így kénytelen leszünk visszalapozni a teljes történetért.

A németek 4 kötetet is kiadtak ebben a sorozatban, nálunk ez az egy jelent meg. Egy kis alakú füzetben olcsón kijavítva érdemes lett volna kitolni az egészet, így csak lehúzás, a hibák miatt még a gyűjtőknek se fog kelleni, pedig a 100-oldalas/fejezetpontos kategóriában ez tényleg nem lenne rossz, sőt, jó lenne.
Csak azok a hibák...

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad