Végítélet - Stephen King, The Stand (1994)

 Érdekelne melyik bibliafordításból idéztek, mert nem olyanból, amit én ismerek:


Tegyük hozzá, hogy a forgatókönyvet maga King írta. Így ez az ő hibája.


"Az akcióval kell indítani", de még itt is van annyi esze a rendezőnek, hogy adjon pár másodperc életképet mielőtt elszabadul az egész.
A kiskatona szökése is mennyivel kidolgozottabb itt. Nem a laborból mászik ki a lakórészre, a lezárandó terület az egész állomás. Így itt a halálos fezsültség alatt lévő kerítés nem csak biodíszlet, hanem fontos kellék. A kocsi ahogy súrlódva épp kicsusszan meg nem csak feszültséggel teli, de valaki utánajárt a tényeknek végre, és rájött, hogy faraday-kalitkaként működik a járgány.

De tudjátok mi fog meg nagyon gyorsan? Ez a részlet:


A bázison mindenki haldoklik, és közben a tv-ben a Blackout c. vetélkedő megy.
Blackout ~ elsötétedés.

A sherrif súgását a benzinkútnak is átírták. A város már le van zárva itt, nem azért meg a rokon-sherrif hogy tán lépjetek le. A szereplők is ésszerűen viselkednek, amitől szerethetők lesznek, ami miatt aggódni kezdünk értük ahelyett hogy "haha, ezek most mind betegek". Egyik tüsszent miután szólt a sherrif hogy itt járvány néz ki és aggódni kezd. A másik csak legyint - de akkor ő is tüsszent. Erre ez a második jónak látja, ha megkérdik tegnapról a többieket, ők hogy vannak. Ezért duplán sokkoló, amikor a sherrif ellövi az utolsó utáni esélyt a járvány megfékezésére a Kormányzat elleni bizalmatlanság miatt.

Larryt a problémái közepén dobja be a mminisorozat, ami jól áll a karakternek így.

Haroldot rögtön összerakják Frannyvel, így ők indításkor egy páros, még ha ugye viszonzatlan szerelem is. Ugyanakkor Harold csak egy barátzónában landolt fiatalabb lúzer srác, de nem egy karikatúra mint a könyvben, és nem is ragad pisztolyt pszichopataként már induláskor. Továbbá itt is össze van gyúrva Jeffel, a költővel, Jeff pedig csak egy névvé vált, mint ex-pasi.

A következő Nick, akiről megtudjuk hogy legalábbis a kocsmatöltelékek szerint beléjükkötött, ezért verik meg, és rögtön találkozunk is Abigél Nyanyával, sőt, rögtön tudjuk hogy ez valami különös dolog, mert a süketnéma beszél és hall. A könyvben nagyon sokáig legfeljebb a kukoricát láttuk az álmokban, az első ilyen álmot is nagyon sokára kaptuk.

Az igaz, hogy a könyvben Flagg az álmokban vagy árnyék fedte arccal, vagy csuklyában jelent meg, és semmi ilyen szörny-dolog nem történt. Ez mindkét tv-adaptációban meg lett újítva.

A sherrif Nicknél egy akkoriban C-kategóriás név, és az egész jelenet hoz egy nagyon jó hangulatot. Elegyedik benne a megvert Nick esete, a kisvárosi mindenki mindenkit unásig ismer és ezen csak nevetni lehet életérzés, plusz a Járvány közelsége, merthogy a sherrif köhög. Nem kicsit, nagyon.
 
 Megjegyzés: egy korábbi színben Ed Harris karaktere azt mondja, ráfogják majd egy történelem homályából előbukkant vírusra. Ha így lenne, kombinálva azzal a jelenettel amiben megállapítják, hogy a betegség roppant gyors lefolyású, akkor csak el kéne rendelni az országos vesztegzárat, a vírus pár napon belül kifúj további terjedés nélkül, és probléma megoldva. Nyilvánvaló miért nem történik ez: úgy nincs film.

Az 50. percben máris találkozunk Flagg népének első képviselőjével, még ha cameo-szerep is.
Rögtön utána pedig Lloyddal.

 A katonaság a nézőnek bevallja hogy ennyi volt, Nicknél a sherrif meghalt. Haladunk.

Franny második jelenete ahogy a szép házában a nyugis külvárosban az apja súlyos beteg lesz, és ő még mindig naívan életteli. Aztán hallgatják Apu kedvenc rádióműsorát - és Frannyre rátör a valóság, mikor legéppuskázzák a rádióst.
Franny jó karakter? Nem. De tulajdonképpen megvan a jelentősége: a végsőkig tagadók szerepe az övé. És ennél a műsoridőnél esélyünk sincs megunni a szottyogását.
Közben a társadalom káoszba sodródik.


Stu is megkapja az Álmot.
 
--------------------
 
Kisebb folyamatossági hiba:
 


Mint látható, az első rész végén a Végítéletpróféta valami országúton halt meg. Valaki tehát elvonszolta onnan, és arra a lépcsőre rakta.

Nadine (Flagg ivadékának leendő anyja) karaktere össze lett vonva Ritával (a gazdag idős nő, Larry útitársa)
 
Találkozunk TrashCan Mannel, illetve Lloydot kiszabadítja Flagg - Flaggnek most először látjuk az emberi arcát.
 
*a kép a 3. epizódból van
 
 
Elismerve, hogy ez egy hooosszú tv-re készült valami, továbbá hogy nem épp A-kategóriás alakításokat látunk, a casting mégis tökéletes. Lloyd, Flagg, Trash - mind tökéletesek a figuráikhoz.

Széljegyzet: 106 = 7, 108 = 9, szóval ez a változtatás igazából jelentéktelen.

Ami miatt többé-kevésbé működik még a minisorozat, hogy a szereplők nem Isteneznek folyton. Persze, Abigél Nyanya igen, de se Flagg, se a többiek (kivéve a retardot) nem isteneznek. A legtöbb dolog itt amúgy karakterrajz, vagy ilyesmi, ki tudja mi a pontos kifejezés, de a nagy csattanó Tom Cullen (az értelmi sérült), mert ő az, akitől megtudja egy másik karakter, hogy ni, ugyanazt álmodjuk. Végülis ilyet ki hozna szóba, nemigaz? (Oké, ott volt Larry, de az véletlen volt, meg különben is.)
Amúgy Glenn egyenesen a nyanya ellen van. Ezt jó érzés hallani. Nem Flagg-párti, ó, nem, de nem tetszik neki hogy Abigélre támaszkodva építenék újra a társadalmat, mert az csak újra ugyanide vezetne. És milyen igaza van.

Vagy itt vannak az álmok. Flagg folyton feltűnik a kukoricásban, megzavarva az álmokat. Vagy épp patkányokat küld. Tehát megvan egy rivalizálás a két erő között, ami hiányzott a könyvben, nem volt igazán kihasználva.
 
Embereink párosával mennek már kivétel nélkül, és most Stu-ékhoz csatlakoznak Frannyék. Ez így sokkal kezelhetőbb. És mivel nem állok le nézegetni egy idegen ország térképét filmnézés közben, nincs olyan problémám sem, merre mennek, betudom úgy, hogy mindig végső soron Nebraska/Colorado felé.
Megjegyzés: azért Colorado, mert az az "arany állama"? Híres aranyásó-vidék volt a weternkorszakban. Ha már nem tejjel-mézzel folyó föld ahova mennek, legyen arany?
 
Előkerül Sally, és mit mondjak, karikatúraszerűen túljátszott. De valahogy pont ettől működik.
Egyébként elég jó iramban kerülnek elő a szereplők. Épp annyi időt töltünk velük hogy megismerjük őket, aztán ahogy haladnak futnak össze újakkal. Nem kapunk még mindegyik mellé 30-50 oldal háttérsztorit a gyerekkorukból, meg ilyen hülyeségek. Hiszen minek kapnánk?

Aztán Nickék összefutnak Ralph-fal, akiről annyit kell tudni, neki van kocsija. Annyit még sikerül hozzátenni, ő végre bemutatja egymásnak a némát és az analfabétát :)
Ami ... kicsit különös, hogy egymással szembe tartanak ugyanoda, khm.

Larry összefut "Lucy"-val (a könyvből összevonták a csak Boulderben felbukkanó Lucyt Nadinnel) és "Joe-val", Különösebb szerepük nem lesz, de hát ez van.
Ezt a jelenetet átkötik Trash-hez, és tök jó, hogy ahol kóvályog az a "Badlands" (rossz földek). Lehet hogy csak nem emlékszem említették-e a szót a könyvben, de ott a célváros mint afféle mitikus csodaváros volt a fontos egyedül.

Hoppá, Nickék már meg is érkeztek - és kamerán kívül még ketten csatlakoztak hozzájuk. Ez ismét egy jel hogy haladunk.
Nick továbbá kijelenti hogy ő kösz, nem kér Istenből, mire a nyanya: ő, az tőle oké.

A végére kapunk még egy kis jelenetet Vegasban, ami segít az ütemen, hogy ne csak a szekta oldalát lássuk. Igazából ebben a részben elég sokszor találkoztunk Flagg leendő hordájával: magányos őrültek és bűnöző hada. Mind kirívó egyéniség, ami kompenzálja a kevesebb műsoridőt.


--------------------

Hát itt nem tudom közben mi történt, valahol elveszett egy jelenet netán?


Annyira igazából nem gond. Eredetileg úgyis volt pár nap a részek közt, így ki emlékszik pontosan, és hogy ezt a két új, tök jellegtelen szereplőt nem tudták bevezetni a társaságba, hát nem megyek falnak. Plusz érezzük, hogy itt közben haladtak, történnek dolgok, ami tulajdonképpen jó. Végülis ez az egész jelenleg egy road-movie random események sorával.

Ami kihagyás viszont lényeges,  az Franny terhessége. Itt fogalmunk sincs mikor és kitől lett terhes, ezt az infót itt nem kaptuk meg. így most, úgy június akárhanyadikán azt feltételezhetjük, hogy Stu az apa. Bár mondja, hogy januárra várja - de akkor mitől indult be ennyire Stu?

Nicsak, Flagg telepe milyen befogadó! Abigél Nyanya szektája viszont eléggé eugenikusnak tűnik így...


King meg becameozta magát:


Glenn közben egy szószátyár idiótából (ami a könyvben volt) igazi értelmiségivé változott, aki felhívja rá a figyelmet, igazából fogalmuk sincs mibe csöppentek Abigél Nyanyával, meg a Fekete Emberrel.

Boulderben visszakapcsolják az áramot.
A filmben ez után tartanak népgyűlést, ami közben lép le a nyanya. Erre az újonnan ávlasztott vezetőség kémeket küld Flaghez. Itt csak 3-at:
- Farris bírót
- vmi Danát
- Tom Cullen (itt is zavar, hogy a szabad akarattal szórakoznak)

Megjegyzem, lett volna miből vágni - pl. a himnuszéneklésből - hogy Larry szálát egy kicsit jobban felépítsék mielőtt belerondít Nadine.
A Nadine-helyzet tragédiája egyébként jobban átjön Larry "teljes", könyvbeli végtelen hosszú háttérsztorija nélkül.
 
No, itt most nem csak úgy kapunk egy Ellenség POV-t hogy harci repülőket szerelnek fel. Hanem az egyik boulderi kém szúrja ezt ki. Ez eddig legalább a minimum elvárhatót hozza.
Azért had jegyezzem meg, nem tudjuk mit és miért akarnak ezzel kezdeni. Oh, könnyű belelátni hogy Boulder ellen, meg hogy ők gonoszak. Ezen a ponton a film ezt eléggé felépítette a néző számára. De ha kicsit kilépünk a sodrásból és megnézzük, akkor mit látunk?
Azt látjuk, hogy Stu a 2. részben puskával járt, önvédelemből. Ez ugyanaz, csak nagyobb léptékben. Azt is tudjuk, hogy Boulderben Abigél Néne egy vallási fanatikus szektavezér, aki Flagg és kompániája eltörlésére, holokausztjára tör. Az önvédelem tehát messzemenően igazolt.
 
Az, hogy Nadine közvetlen az után helyezi el a bombát (amiről nem is látjuk hogy a bomba) hogy Harold éppen elküldte a házból, mert készíti a bombát, rendezői hiba.
És ekkor visszatér Abigél.
 

Hogy én mióta el akartam sütni ezt a poént.

Érdekes változtatás, hogy a főszereplők nem azért mennek ki a házból ahol üléseznek mint városi tanács mert visszajött Abigél Nyanya, hanem mert a nyanya telepatikusan érzékeli a bombát, és szól nekik.
Nicknek továbbra is annyi.
Fura úgy látni egy kukoricás-álmot (Franny), hogy a nyanya amúgy fizikailag ugyanott van ahol ők. Abigél pedig kökzli, hogy igazából ő (rajta keresztük Isten) szarik ám az emberekre, csak Flagget nélkülük nem tudja elintézni. És azért volt annyi főszereplő, hogy legyen tartalék. 4-nek kell menni, és van sorrend is hogy ki mennyire feláldozható. Akiknek Nick kiestével menni kell, azok:
- Stu, Ralph, Glenn, Larry.
Fran nekiáll alkudozni, mire Abi megfenyegeti, és közli hogy itt vagy a szektában, tehát azt csinálod amit a szektavezér mond, különben kinyírunk baz'meg! (Megjegyzés: az alkudozás mégis működhetett, mert egy jelenettel később már "egyikőtök nem jut el odáig", és ugye tudjuk hogy az Stu lesz.)

Abigél Nyanya meghal, a Négyek elindulnak. Mármint az Ötök.

--------------------

Haroldnak annyi. Stu meg telepatikusan érzékeli.

Nem tudom miért törődünk a kémekkel még, de legalább valami kitölti az időt, és a pacing egyszerűen sokkal-sokkal jobb mint a könyvben.

Farris bírónak annyi.

A női kémnek is annyi.

Most esik le, miért küldték Tomot. De ha már King mindent szájba rágott, ezt miért nem? És itt mégúgyse, kombinálnom kellett a könyvből szerzett tudást az itteni információkkal. Flag nem lát bele Tom agyába, mert Flagg "a racionalitás démona", Tom pedig híján van az értelemnek.

Trash egy paranoiás rohamában felrobbantja Flagg repülőgépeit.

Flagg megerőszakolja Nadine-t. Szerintem fontos, hogy itt maga az aktus sem végig önkéntes, szemben a könyvvel.
Szintén, Nadine haja és őrülete itt egybeesik. A könyvben ugye idő választja el ezeket.

Glenn gyakorlatilag egy öngyilkos-merénylő-toborzó szólamot vág  le.

Tudjátok, fel van építve tulajdonképpen, hogy "a gonosz okozza saját pusztulását" azzal, hogy a harmadik kémet jelenteni akarják, de Flagg leinti őket, hogy majd később.
A gond? Nyilvánvaló: a kémek nem jutnak szerephez végül a történetben.

Nadine öngyilkos lesz. Hogy itt nem kerül 200 oldal egyoldalú semmitcsinálásba Flagg terveinek összeomlása, sokat segít.

Trash lenyúl egy atombombát.

Stu kitöri a lábát. Ez az utolsó 45 perc kezdete, és itt kezd igazán átmenni az egész tiszta hittérítésbe.

Továbbra is állítom, hogy Stu és Larry karakterét össze kellett volna vonni.

A kivégzési díszlet itt baromira tetszik. Csakúgy a radioaktivitástól szétbomló Trash sminkje.


Ahogy Trash hámló-égett bőrébe bele van sülve a védőszemüveg gumiszíja, és úgy kell letépnie gyakorlatilag az arcával együtt...

És tudjátok mmiért nem működik a vége, miért lóg úgy a levegőben az egész egy "Mi lesz most? / Nem tudom"-mal? Mert a vallás probléma, nem pedig megoldás.

 
 
 PS: belelapoztam random a képregényváltozatba, és rögtön ezeknél nyílt ki:


KÉT Stephen King hasonmás azonnal!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad