Végítélet - Stephen King, The Stand (2020)

 Csak az első epizódon megyek végig, annyi is elég volt ebből.

1 - Valakik, valahol találnak egy rakás Vírusfertőzöttet. Azt hinnéd, biztos a katonaság a Járvány elején-közepén, de nem, ez a Szabad Övezet, tehát bőven a könyv közepén vagyunk. Hogy kik ezek, hát passz.
Az imdb stáblistája alapján az X-akták Krychakje egy a könyvben nem létező alak... Csak mert ő vezeti ezt a jelenetet.

2 - 5 hónappal korábbra ugrunk, Harold éppen leskelődik Franny után. Ez eszembe juttatja, hogy tényleg, a könyvben nem igazán, sőt egyáltalán nem volt megindokolva miért szállt rá annyira a csajra.
Aztán Haroldról kiderül hogy író (vagy költő, ezzel összevonják a karakterét Jess Riderével, a palival aki felcsinálta Frannyt a könyvben, ugyanakkor egy fotón látjuk Jesst is...). Btw, az éppen aktuális elutasítása a "Cemeterey..."-től jött, ezért azt hittem, pláne látva a lufikat, hogy valaki meghalt, ami elrontott valami születésnapot...? De nem. Fura rendezés.


Na de a lényeg, hogy a falra gyűjtött elutasításaok miatt a Stephen King-insert itt akkor Harold. Miért akarná valaki Kinget egy ennyire undorító szereplővel analógiába hozni, és fel nem foghatom, de nem én vagyok a rendező...

Btw, ebben a változatban van mobiltelefon. 


Ezt ugye akkor meg kell indokolni miért nem jut ki mégsem hír, ezért benyögik, hogy a Kormány lelőtte a netet, mobilszolgáltatást. Most abba ne menjünk bele hogy ez ellehetetleníti a közművek, meg úgy mindenki munkáját, hogy nem érinti a cégek magánhálózatait, a műholdas kapcsolatot, nyomorult CB-adást, bármiféle földi rádióadást - mert legalább valami oka van, hogy a népek Gikszer Kapitány-nak hívják a betegséget.

3 - váltunk Stu-ra. Király. Emlékeztető: a doki ugye felállaítja a karakterét, hogy viccel űzi el a feszültséget. A könyvben erre nem épül további szín, a fickó egyáltalán nem szerepel többet.
A rosszabb: ezután megint lépünk vissza az időben - de ezúttal nincs időjelző kártya.

4 - ismét Harold. De mikor, hol, meg egyáltalán?


Harold karaktere itt amúgy kissé zavaros. A könyvben egy 16 éves srác volt, aki mindig a szobájában ült, aztán hogy mindenki meghalt elszabadult. Ez rendben. De itt? Leselkedik Franny után - rendben. A szülei betegek - rendben. Összeesküvéselmélet-hívő - rendben. Mindenki meghalt? Rendben. Harold felszerelkezik miközben(?) Franny elássa a a szüleit a kert végében - rendben. De aztán miért ül vissza Harold az írógép elé és zárkózik be?

5 - Stut átszállítják az abszolut biztos laborból egy még abszolut biztosabb laborba, csak hogy ott mindenki azonnal köhögni kezdjen, nyilván mert fertőzött. Szóval ennek mi értelme volt?

6 - Flagg kövei a könyvben Lloydnál bukkantak fel először. Egyet elővett, kulccsá változtatta, és kinyitotta vele a zárkaajtót (ami amúgy nem kulccsal nyílt), aztán átadta Lloydnak, jelképeként az elkötelezettségnek. Itt meg csak úgy bemondja, hogy "Boulderben csak Harold lehet, Nyugaton viszont Prince" Oké, a könyvben nem volt kidolgozva a kő kulcs.jellege, de azért több értelme volt mint itt, és itt a szóvicc/sakk-analógia sem áll teljesen, bár értékelem az erőfeszítést. És a dolog nem rossz, csak ugyanolyan kidolgozatlan, mint a kő kulcs-jellege. Persze itt legalább lehet a "Herceg" jellegre építeni.

Kérdés: Te elsőre megmondanád, hogy ugyanaz van a képeken?


Én nem. Szintén nem értem honnan jön Harold hitelen haragja, vagy Franny terhessége.

7 - erről már nem is kérdezek:


Szóval Flagg miatt nem záródott be itt az ajtó. Mert a fickó szupererős, és valahogy senki nem vette észre egy szupertitkos, hiperbiztos katonai kutatólaborban. Stimmt.

De igazából ami komolyan eltemeti a sorozatot, az a nyitóképsor:


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad