Herbie, a kicsi kocsi 1.

 A kicsi kocsi kalandjai volt az első film magyar címe, eredeti megjelenés 1968. Az egész franchise egy "élő" bogárhátú volkswagenről szól, ami mindig segít a tulajdonosának, aki általában autoversenyző. És persze lesz itt szerelem is. Az egész egy családi vígjáték dolog.
Nem egy nagy cucc az egész, de mindenki kellemesen emlékszik rá.
 

Azért ezt a kocsitípust választották, mert olcsó városi autónak tervezték, különleges alakkal, tehát emlékezetes járgány, amit senki nem versenypályára szánt. És igen, anno minden típust fel lehetett ismerni az alakjáról, nem az az egyengyártmány volt minden mint ma.

Főszereplőnk Jim Douglas egy kiöregedett, jobbára ex-autoversenyző. Tolta a yolo-t, most meg semmire nem jó.


Mivel a szerelőjénak művészi hajlamai támadtak, ami miatt szétszedte a kocsiját (a szerelőét), most ott áll kocsi nélkül, ezért elmegy egy autoszalonba. Pénze mondjuk az nincs, így csak csorgathatja a nyálát az ezerdollárokba kerülő járgányokra - ám akkor kigurul "biztos nem húzták be a kéziféket" alapon, és lágyan megböki - Herbie (ejtsd: Hörbi). Az európai szállítmánnyal érkezett, de a tulaj inkább egyenest a zúzdába küldené, annyira alpári az egész.


A "volkswagen" jelentése "népautó", szó szerint azélrt tervezték, hogy "legyen a népnek is egy autója", értsd, akkoriban a gépkocsikat senki nem szánta a pórnép számára, a gazdag elit kiváltsága volt ez is.
 
Oké, szóval a rendes háttérsztori, hogy bizonyos Mrs. Valloey vett egy kocsit, a szobalányának is rendelt egy olcsó kis szart, de egy hónap után visszahozták, "mert valami baj volt vele". Szóval tényleg ment volna a zúzdába innen.
A következő pillanatban mégis azt látjuk, a kocsi kint van a szalonból, követi Jimet - vezető nélkül.


A rendőrség ki is száll, és éppen lecsuknák hősünket, de a kereskedő titkárnője előáll egy javaslattal: adják el a kocsit a fickónak, havi részlet, kedvezmény, csak szabaduljunk már meg tőle.


Herbie meg jól lepisili a tulajt.


A 15. percnél kiütközik Herbie versenyszelleme.


Aztán bezárja és elhurcolja a párost egy kis, olcsó kifőzdébe. Megjegyzés: a titkárnőre komolyan hajt a főnöke. Amim természetesen nem rendes dolog.


Aztán a kocsi elviszi őket a Szerelmesek Dombjára, ezúttal a nő ül a kormánynál, és Jim már csak nevet, mert tudja, nem náluk van a kormány.


Másnap máris versenyezni viszi a kocsit.


A következő versenynek hirtelen komoly tétje támadt. Titkárnő elcipelte a főnökét megnézni a kocsi hogyan válik be, és rávette, hogy az adósság fennmaradó részében fogadjanak.
Hm? Az autokereskedő hirtelen versenyzővé avanzsált?


Van értelme, mert az egyik vonulat, hogy a gép, vagy az ember számít a volán mögött, és neki aztán vannak "gépei".
Egy másik vonulat, hogy a gépek átveszik az uralmat, kiszorítva az emberiséget - tiszta Maximum Overdrive!

Verseny jön verseny hátán.


De hajaj:


Ez az újságcímoldal közvetlen a fenti képek után jön:


A magyar szinkron (szerintem) el van tévedve. Nem azért nem indulnak, mert kicsi a díj. Ott a jelzés, hogy egy technikai előírás (technicality) miatt nem megy az indulás. Az "intake" így azt jelentheti, kicsi a motorteljesítmény. Nyilván a valóságban bizonyított, de az előírásoknak akkor sem felel meg.

A kereskedő megbízza Titkárnőt hogy épüljön be, még a korábban nézgetett über-autót is odaadja a randijukra. Herbie céljaitól egyre távolabb kerülnek Jim céljai...


Te. A fickó azon van, hogyan spécizte fel Jim a kicsi kocsit, de nem esik le neki, hogy két motorja van!


A kereskedő telenyomta ír kávéval Herbiet, aki így a következő versenyen részeg.
Amire föl Jim vesz egy másik kocsit - és mikor a kereskedő ismét ajánlatot tesz Herbiere (a nevét a művész-nem-szerelő adta), igent mond.
Herbie rossz néven veszi a dolgot.



Hű, Hörbi majdnem öngyilkos lesz!


Csámborgásaközben H. elsodort egy kínai üzletet, vicces amikor meg s rendőrségi garázsban a szembesítés. Lényeg: ismét a tulajdonjog a tét, jöhet A Nagy Verseny!


Hijynx ensues.


A Kínai Pali sem épp tisztán játszik, mikor a kocsiból kifogy a benzin szabotázs miatt, ez történik:


Á, az irányjelzőcsere-trükk :D


Újabb szabotázs:


Ezen a ponton lássuk be: ez egy rajzfilm XD
És persze nem adjuk fel!


Azért ez nem semmi kaszkadőrmunka.
De mi lesz másnap?


A kocsi kezd szétesni, menet közben hegesztik XDXD





A kereskedő üzletét elnyerte a kínai.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad