Narnia Krónikái - AZ OROSZLÁN, A BOSZORKÁNY ÉS A KÜLÖNÖS RUHÁSSZEKRÉNY (revisit)

 Szóval van 4 gyerek: Pjotr - bocs, Peter -, Susan, Edmund és Lucy. Vmi H-ború miatt Londonból elküldik őket vidékre vmi öreg professzorhoz. A professzornak nincs neve, a tök lényegtelen személyzetnek (4 fő) viszont van. Ebből is látszik hogy rossz író CSL, ilyet a gyengébb Star Trek epizódokban követtek el, hogy kiteljen a műsoridő.
Ezt meg rakd össze magadnak: "Az első látásra megkedvelték a gyerekek. ... Lucy, a legkisebb lány félni kezdett tőle.+ - most azonnal megkedvelték, vagy azért mégsem annyira?

"— Miért? — csodálkozott Susan. Egyébként is rég ágyban lenne a helyed." - ennyire igénytelen a kiadó (Szent István Társulat). A "Susan" és az "Egyébként" közé kellett volna még egy gondolatjel.

Arról beszélgetnek, Edmundnak el kellene már mennie aludni - megjegyzendő, hogy Lucy a legfiatalabb. Neki nem kéne? Mindenesetre ekkor Peter megszólal: "De most már tényleg megyek aludni." - Szó nem volt róla, hogy neki aludnia kéne!
Peter amúgy megveti a könyveket. Micsoda példakép! Igaz keresztény.

Másnap elmennek felderíteni a házat, Lucy besétál a szekrénybe, és hol bukkan ki.


Persze lehet nem bukkant ki sehol, csak beszívott a molyelleni szerből, és máris perverz kis látomásokat látomásozott össze, mert ott jön szembe egy szatír.
A fickó neve Tumnus, és még életében nem látott embert. Az ország(!) neve pedig Narnia.


Az országot éppen "örök tél" sújtja, amit a Fehér Boszorkány csinál.
A faun megpróbálja elkábítani a lányt, de nem jön be, ettől tökre összeomlik és visszavezeti oda, ahol találkoztak.


Vissza a Földön tán 1 perc telt el, míg Narniában órák.
A többieknek hiába mondja mi volt, azok kinyitják a szekrényt, és az csak egy szekrény.
De pár nappal később ismét megtörténik, ezúttal Edmunddal is, aki rögtön bele is rohan FB-be.
Kérdés: Edmund miért fázik, ha Lucy nem fázott?
A királynő fűt-fát ígér a fiónak, csak hozza el neki a többi gyereket is a kastélyába.


Ed 1 évvel idősebb Lunál. Tökmindegy,, a srác tagadja mi történt, mire elgondolkodik rajta, hogy megírja az apjának hogy mi történt, hogy kiderüljön megbolondult-e a kislány - "Legalább túlleszünk rajta." - ennek az egésznek persze semmi értelme, mivel Ed is ott volt vele. Ha az író Peter szájába adta volna a gondolatot, akkor rendben lenne, de CSL egy szar.
Mindenestre másnap elmondják a professzornak - aki még mindig névtelen -, aki erre előjön ezzel a keresztény marhasággal: "Csak három lehetőség van. A testvéretek vagy hazudik, vagy bolond, vagy igazat állít." Ez persze nem így van. Lehet hogy téved, lehet hogy beszívott a molyírtótól, lehet hogy ennyire beleélte magát a játékba. És a képzelt barát sem elmebetegség  Számos egyébb lehetőség van tehát.
A tetejébe a prof bolondnak bélyegzi a két idősebb testvért, mert azok még a szekrényt is megvizsgálták hogy igazat mond-e Lucy, és úgy találták hogy nem, mégsem hittek neki!
Aztán ez a logikátlanság: "és figyelmeztetlek benneteket, ez egy nagyon különös ház, még én is alig ismerem" vs " Professzor háza annyira régi és híres épület volt, hogy Anglia minden részéből turisták százai jöttek megnézni. Nemcsak az útikönyvekben, de a történelemkönyvekben is szerepelt a neve. ... kalauzolta a vendégeket a házban. Mesélt a képekről, fegyverekről, a könyvritkaságokról." - most még a tulajok se ismerik a házat, vagy hivatalosan is nyilvántartják minden zegét-zugát?
 
"Hihetetlen, de ennek köszönhették, hogy másodszor is csodálatos kalandban vehettek részt. ... Ugorjunk be a szekrénybe, míg elmennek!" - másodszor? Mármint harmadszor. Vagy először. Mert itt most mennek mind a négyen!
A faunt letartóztatták, egy nyúl pedig elvezeti őket egy hódhoz, aki jószándéka jeléül átadja a Tumnusnak korábban Lucy által adott vászonzsebkendőt, majd közli, hogy "Aslan gyün!"



"Úgy érezték (magam is), hogy akkor legízesebb a hal" - mi a faszért ugat bele 4th wall breaking CSL?
Hódpapa pedig iszákos dohányos. Micsoda példakép!
Aslan is csoda egy alak. Elvileg ő a király, de már a hód nagyapjának idejében se látta senki. Aslan ritka lusta és hanyag uralkodó.
"Aslan ... az egész világ urának a leszármazottja." - de vajon ki akkor a világ ura? És milyen alapon pofázik bele Aslan itt akkor bármibe? Btw: "Aslan oroszlán — a legnagyobb az élők között" - akkor Aslan apja már halott. Akkor Aslan is halandó. Egyszer csak megnyúvad...

A FB-ról: "Az édesanyja sem emberféle volt, az apja pedig óriás".

"Lent Cair Paravelnél, ahol a folyó ered, áll egy kastély. Ott lenne az ország fővárosa, ha minden az eredeti törvények szerint lenne.", "a Kőtáblánál találkozhattok vele. — Az merre van? — érdeklődött Lucy. — Majd megmutatom. Lent a folyó mentén, messzire innen."


Edmund közben eltűnik - a hód rögtön megmonnya hodj áruló és a FB-hez ment - nyilván olvasta a forgatókönyvet.
"Elérkezett a másik folyóhoz (ahol először találkoztak a hóddal). Ez inkább patak volt, sebes folyású, ahogy lefelé zúgott a völgybe. Edmund követte a folyását."


 "— Gyertek! — kiabálta újra a hód és csaknem ugrált örömében. —
Gyertek és nézzétek meg! Kezdődik a tánc! Hál’ Istennek, az ereje
hanyatlóban van!
— Mire érti ezt, hód papa? — lihegte Peter, ahogy kapaszkodott a
meredek parton fölfelé.
— Nem megmondtam nektek, hogy örök telet varázsolt és soha
sincsen karácsony? Ugye mondtam! Hát akkor gyertek és nézzétek
meg!
Valóban láthatták Gyönyörű hintó állt ott, csöngőkkel fölszerelve.
Sokkal súlyosabbnak tűnt, mint a boszorkányé, és nem fehér, hanem
barna színű volt.
A bakon egy olyan valaki ült, akit minden gyerek azonnal felismer:"
 
Péter kap egy pajzsot és egy kardot.
Susan egy íjat kap tegezzel, nyilvesszőkkel (Csak végveszély esetén használd az íjadat!), meg egy csontkürtöt, amit ha megfúj, mindig érkezik majd segítség.
Lucy egy adag gyógyitalt kap, meg egy tőrt.
Aztán Mikulás elteleportál.

Közben elindul a FB is Edmund szavai nyomán, és útközben kiderül, tényleg hajlamos kővé változtatni aki nem tetszik neki, nem csak úgy mondják.
 
"Maguk mögött hagyták a nagy folyót, jobbra fordultak (vagyis délnek). A Kőtábla felé tartottak."
 
 "Az emberek előbbrevalók, mint az állatok — súgta vissza a hód." - szolgalelkűség és rasszizmus.

"Peter, kardját a kezében tartva, elsétált az oroszlánnal a hegytető
keleti csücskéhez. Leírhatatlanul gyönyörű volt a látvány! A nap éppen
lenyugodni készült. Az alattuk fekvő hatalmas térséget alkonyi fény
világította be. Hegyek, erdők, völgyek váltogatták egymást az
ezüstösen kígyózó folyó mentén. Messze a távolban, sok-sok
mérföldre hullámzott a tenger
, szinte az égbolttal érintkezett. A felhők
vörösre színeződtek a lenyugvó nap fényében. Itt, ahol Narnia partjait
a tenger mosta, a nagy folyó torkolatánál magasodott egy csillogó
épület.
Ablakai visszatükrözték a nap fényét. Peter úgy látta, mintha
egy hatalmas csillag nyugodna a tengerparton.
Ez, barátom, a négy trónus palotája. Innen is fogsz kormányozni.
Azért mutatom neked, mert te vagy a legidősebb és te leszel az egész
birodalom uralkodója."
 +
 "Nos, Ő mind a négyeteket akarja. Állandóan a négy trónt látja
maga előtt Cair Paravel kastélyában."
 +
"Ez Narnia földje, ahol most vagyunk — felelte a Faun. A lámpaoszloptól egészen a Nagy Zöld Kastélyig, illetve az északi tenger partjáig terjed."
 +
 "Lent Cair Paravelnél, ahol a folyó ered, áll egy kastély. Ott lenne az ország fővárosa, ha minden az
eredeti törvények szerint lenne. Ott vannak a trónszékek, amelyekben Ádám és Éva leszármazottjainak kellene uralkodniuk."
 
 A kérdésem a fentiekhez: keleten is van akkor egy tenger? Vagy keleten van az Északi Tenger? Mi az északi tenger neve, mert kisbetűvel szerepel a könyvben. És a Zöld Kastély azonos Cair Paravel Kastélyával?
És mégis mekkora Narnia? Úgy tűnik, a délnyugati sarokból ellátni a keleti végéig a biodalomnak, szabad szemmel, még ha egy hegytetőről is...
 

"Először is ünnepeljünk — adta ki Aslan a királyi parancsot — Asszonyok, vigyétek a kislányokat a sátorba és vendégeljétek meg őket." - áh, szexizmus.
 
 A FB farkasa felkergeti Susant egy fára, erre megfújja a kürtöt, Peter szalad és ledöfi a farkast.
Btw, ez itt eléggé Végtelen Történet koppintás, de volt itt Alice Csoda/Tüköroszágban lopás is korábban. Meg szerintem Ózt is nyúlja CSL ahogy bírja. No és ne feledkezzünk meg a Hókirálynőről sem.

Aslan állatsereglete elragadja Edmundot, mire FB sereget ... toboroz, mert az ugye megy semmi perc alatt mindneféle szörny-lényekből, majd odamegy a Kőtáblához, és az alapítóvarázslatra vagy mire hivatkozva közli, hogy ő akkor most kinyírná Edet.
 
"Pedig ezt szerették volna már régen, mióta meglátták: beletemetni a hideg kezüket abba a bozontos, dús sörénybe és simogatni, csak simogatni." - a szektavezér biztos boldogan fogadta a gyereklányok ilyetén közeledését...
 
Vicces, de CSL a minotauruszokat mindkét oldalnak felírta mint saját, kizárólagos serege.
 
Aztán Aslan egyszercsak feltámad. Ebben sem volt a gyerekeknek semmi szerepe.
Tegyük fel azta  kérdést is, miért szerepel a történetben Susan? Nem elfeledve, hogy ez solo-kiadványnak készült, nem volt sorozat eltervezve.
És miért kapott Peter pajzsot? Miért kapott Lucy tőrt? Miért kapott Susan íjat?

Aslan elszalad a FB kastélyába, és feléleszti a szoborrá váltakat. Nem tudom hol az őrség, vagy valami.
 

 A fordítás (vagy az írás?) igénytelenségét mutatja, hogy a Lone Islad nyilvánvalóan azonos a Magányos Szigetekkel, ám előbbi egy szigetet, második egy szigetcsoportot jelöl, és előbbi megmaradt féli angolul. A hozzá tartozó rang is következetlen. Egyszer "császárnő", máskor "kormányzó"
 
Mindezt félretéve jöhet a Nagy Csata. Amiről annyit, hogy egyik pillanatban látjuk a kavargásban eltűnni az egymásnak eső A-t és FB-t, majd a következő fejezet közli, hogy FB meghótt. Ez vicc.
Az is vicc, hogy a  csata elején CSL kifejezetten közli, hogy FB valamiért nem használja a kővé változtató pálcáját, a csata végén viszont arról hadovál, hogy változtatott ő mindnekit kővé, csak Edmund odaküzdötte magát, és kettétörte a pálcát. De közben megsérült ÉS kővévált!
Meg ez: "— Lányom! — emelte fel a hangját Aslan. — Mások is élet-halál között lebegnek. Miért kell még többnek meghalnia Edmund bűne miatt?" - először is, Aslan elég vézna egy istenkirály ha még gyógyítani se tud. Kettő: ha Edmund nincs, Aslan baszhatná, mert vesződhetnének várostrommal, szóval legyen szíves megköszönni. Pláne a kővé változtató pálca megsemmisítését.
"[Edmund] a gonoszsága az iskolában kezdődött, a rossz barátok hatására." - a show-don't-tell szabály legelemibb megsértése.

"Azt még elmondom, hogy a két király és királynő uralkodása hosszú és boldog volt. Először is fölkutatták az erdőben bujkáló ellenséget és elpusztították. " - hát kurva boldog lehetett akit lemészároltak! Eleve ez az egész királyosdi. Hol marad a demokrácia? Mitől alkalmas 4 gyerek uralkodni bármin a saját wc-re menésükön kívül?
"még hosszú ideig történtek vad és kegyetlen dolgok az erdő sűrűjében, vadászatok, öldöklések" - felötlik bennem Zootopia. Mit esznek itt a ragadozó állatok? Mert ha ki is írtottak minden farkast mondjuk (éljen a holokauszt!), aslan oldalán akkor is ott vannak mondjuk a sasok. Azok meg nem épp a legelészős fajta.
Uralkodóink "nagyszerű döntései" között számontartatik továbbá hogy bezáratták az iskolákat - gonosz dolgok azok. Igaz keresztények ezek négyen!

"Ami Lucyt illeti, ... Hercegnők rajongtak érte Narniában" - ó, a kis leszbikus!

Aztán üldözik a Fehér Szarvast - és visszajutnak a Földre. Tehát minden álmuk valóra vált azzal, hogy visszatértek a Földre? Ezen lesz mit gondolkodni.
A prof meg ezt mondja: "Nem, nem hiszem, hogy okos dolog lenne visszamenni a kabátokért. Ezen az úton nem jutnátok már el újra Narniába." - ezt meg ő honnan veszi, kérdem én, különösen hogy már háromszor működött a kapu!
Meg ezt is mondja: "Mások előtt se említsétek mindaddig, amíg olyanokkal nem találkoztok, akiknek hasonló kalandokban volt részük." - és ez nevezi magát tudós professzornak. Hol, a kreácionista "egyetemen"?!?


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad