Narnia Krónikái - CASPIAN HERCEG (revisited)

 "és egy véletlen folytán, a már ismeretes úton, visszatértek Angliába (a szobájukba), vagyis a valóságos életbe" - tehát Narnia NEM valóságos, ezt maga CSL is elismeri.

Egy évvel az előző történet után vagyunk a valósgában. Előzőleg 1 óra alatt több évtized eltelt Narniában - már amikor nem 1 perc alatt egy délután telt el. Kezdem azt érezni, meglehetősen fölösleges számontartani az időket, mert úgy van vele CSL mint a csillagkapukódokkal az SG-1: nem tartja számon.

" Percek múlva már fut a lányokkal a vonat, aztán a fiúkkal siet az iskola felé." - természetesen a lányok nem tanulnak. Azért csak érdekelne, ők hová mennek? Pláne vonattal. És hogy áll a Háború, akármelyik is volt egy évvel ezelőtt?
"Különösen Lucy ül magába roskadva, hiszen most először fog megismerkedni a kollégiumi élet örömeivel." - oh, akkor mégiscsak mennek a lyányok suliba - csak valaki nem tud fogalmazni. Mondanám kerek-peres  hogy CSL, de a fordítók se nyűgöztek le. Pl.: "Mi ütött belétek? — szólt rájuk Péter" - Péter. Amikor eddig mindig megtartották az angol nevet: Peter. Többiek meg miért nem lettek magyarosítva? Susan helyett Zsuzsi, miegymás?

Érdekes ahogy most átjutnak egyik világból a másikba. A Szekrénnyel majdhogynem véletlenül  léptek át, egyértelműen nem volt kényszer. Most van. A szabad választás nincs egyértelműen kizárva, de fizikai kínzás mint ösztökélés kell hogy át lehessen rántani őket. És történik mindez egy nyílt színen. Nincs kapu, átjáró amin átlépnének, egyszerűen el vannak teleportálva.

Narnia földrajzával kapcsolatban egy kérdést sikerült tisztázni - aminek eredményeképpen az ország jelentősen összement a korábbi, megengedő térképezéssel szemben. Ifjaink ugyanis egy "szigetre" érkeznek, és a közelben látnak még egyet. Ahol vannak, ott vannak Cair Paraval romjai - elárasztotta a tenger. Érdekelne mondjuk hogy nem mosta el az egész szárazföldet, de ne legyünk annyira háklisak.


Hallunk egy új királyságról is, bár hogy merre van, vagy mik lakják, azt egyelőre nem árulják el.
Oh, és a vár hirtelen félszigeten volt anno? Két hegy, meg egy félsziget? Utóbbi tényt pedig "elfelejtettük" említeni, hm, Mr. Lewis?


Na a fentiből lett mostanra:


Szóval  1 év alatt 200+ év telt el - tökmindegy. Jobb kérdés: miért hagyták hátra a kincstár értékeit az utolsó távozók?
Azt is megkérdezhetnénk miért nem volt hatással "hőseinkre" (sok hősieset nem cisnáltak) hogy már leéltek egy fél életet, de nyilvánvalóan gyerekkönyv lévén ilyet nem kérek számon.
Lucy tőrét gyorsan retkonolja CSL. És egy másik retkon - vagy Peter bődületes hazugsága: "Drága kis kardom! Ezzel döftem le a Fehér Boszorkányt!"
Ja, és a gyerekek hülyék. Fáklyának hazsnálni a tábortüzet az miért nem jutott senki eszébe? Miért nem jutott CSL eszébe ahelyett hogy beerőltet helyette egy zseblámpát?

Aztán Susan nekilát lemészárolni két csónakost az íjával. Jutalmuk a csónak, meg egy törpe.

"Úgy látom, ez nehezebb lesz, mint a Rózsák háborúja, a középkorban! Kedveseim — szólt nyájas hangon a törpe." - honnan tud egy narniai egy földi eseményről?

"Oroszlánok nincsenek Narniában." - ez érdekes, mert az első kötetben voltak - úgy értve, hogy Aslanon kívül is.
Amúgy MI Caspian? ember nem lehetne... És honnan kerültek beszélni nem tudó állatok Narniába? Áh, Telmarból.

"I. Caspian, az ön dédnagyapja volt az első, aki meghódította Narniát és megalapította a királyságot" - csakhogy ez a Caspian X., azaz 10. Caspian Tehát mondjuk volt I. Caspian a dédnagyapa, II. Caspian a nagyapa, III. Caspian az apa, és IV-IX Caspianok, akik valahogy a trónon ültek, de X. Caspiannal nem álltak rokonságban! Vagy sok volt a testvérgyilkosság, és mindenkit Capsiannak hívtak...

"Ti telmarinok vagytok. Ez azt jelenti, hogy Telmar földjéről telepedtetek át ide." - olyan messze van, hogy a Narniaiakhoz sose jutott el belőőlük egy se, lásd első könyv?

"Telmar földje messze van innen, a Nagy Nyugati hegység mögött található" - a Nagy Nyugati Hegység az a Nagy Nyugati Erdőség mögött van - vagy helyett?

Áh, és igen, a telmarinok emberek. Ami retkon.
 
"Nem volt nehéz kiválasztani azt a két csillagot, aminek megfigyelésére idejöttek." - csillagok? Merthogy: "Pontban éjfélkor két égitest, a Tarva és az Alambil néhány száz méterre megközelítik egymást" - mégis mit képzelt CSL, mik a csillagok? Had találom ki: kicsi drágakövek az égbolton, amik néha leesnek, és össze lehet szedni őket - ahogy a Biblia írja, he? 
Számos oldalt töltünk amúgy Caspiannal, "mintha" igazából ő lenne a főszereplő, és kb. semmi ok nem lenne az előző könyv főszereplőinek szerepeltetésére. Persze várjuk ki, amíg találkoznak.
 

Az alkímia mint tudomány. A beszélő-állatok tagadóinak iskolájában. Ej, ej, CSL, ej, ej.

"A hajózás tudományától „megmenekült", mivel Miraz király eltiltotta országát a hajózástól, illetve a tengertől." - miért, mi ez, Kína? A Sárga Veszedelem!!!
 
"Caspiant meglepte a dolog, de megtanulta feltétel nélkül tisztelni mesterét és engedelmeskedni neki, bármit is parancsoljon" - azaz jó náci lett belőle.
 
"Dél felé indulj, ott kelj át a határon és próbálj Archenland király udvarába eljutni" - meg ne mondd milyen országban, meg ne mondd...
 
"Legalább hadd vigyem magammal kedvenc lovamat, Destriert!" - ez a gondolat gyökeret verhetett CSL-ben, annyira, hogy egy egész Narnia-kötet lett belőle.
Lényeg, nagybácsinak mégis születik egy vér szerinti gyereke, így Caspian a titokban törpe tínatója unszolására lelép.
 

 "— Elkísérjünk a szikláig? Az óriás és egy boszorkány lakik ott.
Bemutatnánk őket is, feltéve, ha kívánod. — Inkább nem. De azért köszönöm — válaszolta udvariasan Caspian.
— Igazad van — erősítette meg Trufflehunter. — Nem akarunk ilyen barátokat."

Jó érzés hogy a rasszizmus nem halt ki Narniában. A "jók" között pláne.

Hm. Akkor még nem szóltam, mikor belezavarodtam kicsoda is Trüffel-akárki. Jobban mondva érzésem szerint az író zavarodott bele. Abba se kötöttem bele, mikor a borz leállatozta az egyik törpét. Mert hát vannak hülyék. De azt már nem hagyom szó nélkül, hogy Narnia Népe azt mondta, X. Caspian (apja IX. Capsian, dédapja I. Caspian) lovát agyonütötte egy villám - ám Cornélius a titokban-törpe azt állítja, a ló visszatért a királyi várba.
Vagy Narnia Népe hazudik, vagy az ember/törpe, de valaki itt nagyon kavarja a szart!

Mikor került a Nagy Kőtábla a föld alá, egy barlangba? Hogyan tudták egyáltalán elmozdítani ezt a szupermágikus dolgot?

Nos, tehát Caspian (X.) története, hogy nagybácsi szépen a kormányzóságig vitte azzal, hogy kinírta a családtagokat, C-t meg megtartotta fogadott gyereknek, neki egy se lévén. De aztán mégis lett, C-nek meg mondta a féltörpe hogy uzsgyi, és vagy úgy volt, vagy nem, de kormányzó úr kiküldte a katonáit - vagy ezért, vagy azért, mindenesetre Caspian nekilátott Vietnámot játszani, és úgy már a kocka el volt vetve, csak hát gyerkőcök, ifjú legények nem épp mesteri hadvezérek, ezért megfújták A kürtöt, és elvileg attól hoppanált ide a pereputty.
Korábban meg a telmárok, élükön I. Caspian, szépen jöttek, és igyekeztek kiírtani minden meselényt Narniából.
Aslan persze szokás szerint sehol, végülis csak ő az ország ura, vagy mi.
Igazából annyira nem lenne zavaró ez a majdnem a könyv teljes első felét kitöltő rizsa, ha fel lett volna vállalva, hogy Caspian a főszereplő, és a négy gyerek érkezése ez után a loredump után került volna beillesztésre. De hát CSL szar író.

Megjegyzés: egész Narnia ha 2 napi gyaloglás keletről nyugatra. Hát nem valami nagy. Az úgy 50-60 km.

A "Lőne Szigetek" szerintem a Lone Szigetek újabb magyar kiadású igénytelensége...


"Talán felséged valóban oroszlánt látott, de meg kell hogy mondjam, sok oroszlán él ezen a vidéken " - na döntsük már el hogy akkor most élnek oroszlánok mostanság Narniában, vagy sem!


 "— Nem te nőttél meg?
— Nem bizony. Ahogy nősz, úgy látsz engem is egyre nagyobbnak."

Mennek, mennek, Caspianról nem hallunk nagyon sokáig, és ez, lévén ő a főszereplő, igen zavaró. Nem mintha túl nagy probléma lenne magával a menéssel, elmegy ifjúsági kalandregény szinten. Nagyobb gond mikor felbukkan Aslan. Lucynek. A lényeg itt, hogy L. azt mondja A. szerint balra kéne menni, a többiek meg "de hát az út jobbra van", aztán mikor az a terv befuccsol elismerik hogy L-nek mindenben igaza volt, a'la Ruhásszekrény. De aztán a következő lélegzetvétellel meg tagadják hogy L. látta volna A-t mikor új utasítás jön. Annyira átlátszóan hittérítéses példabeszéd az egész, hogy minden más szempontból nagyon gyenge írás.
Hozzá az egész teli van következetlenséggel. Az egyik pillanatban kifejezetten közli hogy levették a páncélt a meleg miatt, a következőben lepattan róla egy nyilvessző. Kijelentik hogy erővel is ottfogják Lucyt, következő pillanatban mennek vele. És ezek így.
 
 Vmi törpe meg akarja idézni a Fehér Boszorkányt vagy mi, pontosabb nem derül ki, mert elkezdik a "jók" lecsapkodni egymás fejét. Pedig csak annyit kellett volna tenniük, hogy besétálnak, hogy "megjöttünk", hiszen az egész téma csak azért merült föl, mert a Kürtöt már mikor megfújták, oszt eredmény semmi.

"[FB] A hódokat kiirtotta, hírmondójuk sem maradt Narniában."
vs
"— Uram! Szabad valamit mondanom? — emelte fel mancsát a hód, le nem véve a szemét Peterről."
Ha ott ült az a kurva hód a kicseszett tanácskozásban, miért mondta bárki, hogy nincsenek többé hódok?!?

"nálunk minden az ősi hagyományok és szokások szerint történik." - ez az örökös múltbarévedés, a haladás teljes elvetése nem épp követendő tanulság.

Oh, Trumpkin meg most már nem törpe, hanem hód! Anyád.

Na, közben azt sütötték ki, hogy beugratják Miraz-nagybácsit egy párharcba. Ehhez igazából fölösleges Peter, csinálhatta volna Edmund, de Susan aki tényleg semmit nem csinál már megint.
A párviadal végül elég kétesélyesen alakul, ám akad páráruló a kormányzó soraiban, akik szépen elintézik királyukat, küzdhetnek tovább a seregek. Amt alapvetően el akartak kerülni, de Aslan deus ex machina bedob először egy sereg óriást, aztán enteket.

Kérdés: Silenus, a szamár hogyhogy még mindig él?

A párbaj közben a lányok Aslannal elmennek, és lerombolnak egy iskolát. ahogy azt kell. Jó keresztény módra.
Fává változtatnak egy férfit - mennyivel is jobb Aslan a Fehér Boszorkánál akkor?
Dezintegrálnak egy csapat gyereket, mert azoknak volt merszük tanulni akarni.
Lerombolják egy szegény asszony házát, és kifosztják a kamráját. Mindenki - a gyerekek különösen - vörösbort szlopál.

"Long Island" szerintem ismét csak a Magányos Szigetek egy elcseszett variációja.

CSL odavolt az egerekért? Az első kötetben is előugrott egy csapat, itt egyenesen van egy nevesítettünk. Miért? Egy péniszviccért?

"Minél többet gondoltak rá, annál jobban gyűlölték Aslant és népét." - a gond az ilyen mondatokkal az, hogy a keresztények ugye írásba adták a valóságban, hogy ezt akarják tenni, itt nincs alaptalan feltételezgetősdi. A valóságban ezeknek az embereknek igazuk lenne.
 "A kijelölt napon a telmarinoknak több mint a fele megjelent Aslan előtt. Az Oroszlán fákból óriási kaput állított fel, amiről senki sem tudta, hová vezet. ... Aki egyszer ezen a kapun belép, soha vissza nem térhet. ... Valaki a telmarinok közül ... Egy szempillantás alatt köddé vált." - na jó, igazából visszavezet a kapu a Földre - ami komoly kérdéseket vet föl. Pl. hogy fognak elszámolni extra párezer emberrel? hogy fognak ezek az emberek elszámolni a hatóságok felé személyi, vagy bármiféle irat nélkül? Hogyan fognak tudni alkalmazkodni egy középkori technológiájú világ helyett egy 20. századi világhoz? Hogyan jött át egy sereg ember a Földről Narniába? Hogyan működik ez az egész??? Kik laknak a déli királyságban?
De legalább a következő kötetre Petert és Susant, a két tök hazsnontalan szereplőt végre kiírták.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad