Joan of Arcadia (Isteni sugallat, sorozat)

 Az eredeti címet jobban kedvelem, mert a) egy szójáték a főszereplő nevével b) amennyire lehet az alapszituhoz társítva, meglehetősen szekuláris, azaz nem akarja letuszkolni a torkodon Istent, annak ellenére, hogy a sorozat felállása, hogy ott egy serdülő lány, teli hormonokkal, meg családi és iskolai zűrökkel, és egyszercsak odahallucinálja Istent. Legalábbis egy istent, mert Jézusozás, na az soha fel nem merül, így ez inkább egy deista istenség, aki van, tanácsokat oszt, de amúgy nincs róla semmi konkrétum, sőt, maga nem cselekszik.
Az eredeti cím hivatkozás Joan of Arcra, angolosítatlan nevén Jean d'Arc-ra, aki az Orleansi Szűz néven vált ismertté, amikor a franciákat győzelemre vezette egyszerű parasztlányként a hódító brittek ellen - aztán inkább kinyírták mielőtt elindult volna elfoglalni Angliát. Ja, és persze "isteni sugallat"-ra hivatkozva csinálta a dolgait.
 
A sorozat sikeréhez a tagline is hozzájárulhatott, ami ügyesen beleolvadt az akkoriban létező, konvenciókat kifordító koncepciókba, mint pl. Angel a gonosz ellen küzdő vámpír, True Calling (az Őrangyal) ahol az ellenlábas alaknak nagyon jól megindokolt alapja volt keresztbetenni, meg már a fene tudja.
A tagline az volt: "Mi lenne, ha Isten csak egy lenne közülünk / csak egy alak a tömegben / csak egy idegen a vonaton, aki próbál hazajutni".
Nyilván nem kell szó szerint venni a "hazajutni"-t, inkább az a jelentés társul hozzá, hogy "keresi a helyét". Tehát ez az isten nem mindenható, csak próbálja tenni a dolgát, és vagy sikerül, vagy nem.
Ja: a címnek itt van egy plusz csavarja, mert a főcímdal előadója is egy Joan ;)
 

A szekuláris érzést tovább erősíti, hogy mikor Joan először találkozik "Istennel", felcsendül a 3 Doors Down-tól a Kryptonite, konkrétan ezt a sor: "Well, I took a walk around the world to ease my troubled mind" - troubled mind, azaz zavart elme. Azaz Mr. Isten itt minden valószínűség szerint egy képzelgés, hallucináció. Végülis semmi olyat nem mond, mait Joan ne tudna.
Ja, az Arcadia-rész pedig a város nevéből jön, ahol a sorozat játszódik.


Ez a sor is érdekes: "If I go crazy, then will you still call me Superman?" - kb. Ha kiderül hogy őrült vagyok, akkor is Supermannek fogsz tartani?
Mivel Joan egy csomó valószínűtlen sikert fog elérni a sorozatban, ha a végén kiderül hogy "csak" egy őrült - fogod-e ugyanúgy tisztelni az eredményeit?
 
Amivel amúgy anno a pilot megfogott, az ez a new-age-es szócsere:
- Oké, ha Isten vagy, lássunk egy csodát!
- Íme!
- Ez egy fa.
- Lássuk a tiédet!
Oké, az epizódban nem pont így hangzik el, de bennem így maradt meg, és ragaszkodom hozzá.
 
A szereplőgárda már a második részben kiegészül Füves Sráccal és Deszkás Lánnyal. Mégiscsak uncsi lett volna ha csak Őrült Lány, Nerd Öccs és Nyomi Bátyus lettek volna anyu és apu mellett. Apu mellesleg a rendőrfőnök, első részben vmi sorozatgyilkos után nyomoz - az évad végére tuti segít neki Joan elkapni!

Vagy nem, mert a sorozat 60%-ban Apu nyomozásait mutatja, ami miatt egyszerre 2 nézőcsoportnak is szimpatikus tud lenni.

A család akik a történet központja, egyébként egy átlagos amerikai család a kora-2000-es évekből: tudnak ugyan a kereszténységről, de nem foglalkoznak a hittel, pláne nem járnak templomba. Ugyan szerepel időnként Anyu szálán egypap, időnkénti felbukkanás mindössze, és totálisan inkompetens, sosem szolgál semmilyen válasszal, meg sem kísérli, legtöbbször csak a számára biztonságos templom falai közé akar eljutni, ahol bármilyen baromságot tolhatna és nem szólhatnának vissza. Enélkül viszont totálisan elveszett.

A 7. résznél van egy konkrét megjegyzésem. A sorozat nagyon jól felépített, nagyon jól megírt, ezt elismerem, de itt becsúszott az a ... hiba, hogy igen/nem választásként kezel mindent, főleg a rendőrfőnök politika-elutasító magatartása kapcsán. A rész bűnügyi témája egy rendőri intézkedés, ami vagy túlkapás, vagy nem, vagy jogtalan erőszak, vagy nem.
Ez alapesetben így rendben is lenne, de szerintem a dolgot bonyolítja, hogy a megvert illető értelmi fogyatékos. Nem nagyon, csak éppen eléggé, hogy már ne tudjon több lehetőségben gondolkodni, számára csak igen/nem válaszok léteznek. Így a rendőr ha rasszista volt, ha nem, ha igazat mondott a megvert illető viselkedéséről ha nem, itt már nem elég arról beszélni, hogy túl sokáig túl gyorsan ment, meg nem volt képes az elvárt módon reagálni a rendőri intézkedésre, amiért azok azt hitték fegyverért nyúl a zsebébe. Épp ez a gond, hogy nem az elvárt módon reagált. Azért, mert értelmileg behatárolt képességű személy.
Tehát én úgy gondolom, itt senki nem volt hibás, a gond a rendszerrel volt. A megvert fickó is hibás, betű szerint. A rendőrök is hibásak, mert nem voltak kellőképpen felkészültek egy ilyen helyzetre. A megoldás nem büntetés - hanem továbbképzés. Úgyis fel vannak függesztve 30 napra - tölsék hasznosan!

A 10. rész fura - semmi amit Joan csinál a részben nincs hatással a történésekre. Ha abszolut cinikus lennék, azt mondanám, az autogyártók és az olajipar lobbija az epizód.
 
 A 11. részben - egyek között - letartóztatják a fél várost. Gondolhatod, ez megoldja Apu problémáját, hogy mindenki azzal fenyegeti, próbaidő után viszlát-csókolom!

Megvan, miért nem ment ennek a hittérítés-rész. Az Igazgató figurája miatt. Egy: igazából sosem viselkedik másként, mint egy bürokráciahívő, vaskalapos - ember. Kettő: sosem örömködik mások bukásán. Három: az évad második felében nem is szerepel! Így ha be akarták állítani az Ördögnek - csapnivaló munkát végeztek. Így marad egy mindennapi élet dolgaival küzdő lány, meg a családja, és senki nem tud semmi olyat, amit ne tudhatna normálisan. Különösen a 22. résznél igaz ez, ami azzal a képtelenséggel eteti a nézőjét, hogy nem iratkozik fel minden fiú is a +2 jegy lehetőségéért sminkórára.
 
Az 1. évad utolsó részében igen aggasztó képet festenek az amerikai iskolarendszerről. Hogy nincs az a gyerek még orvosnál? Az, hogy ő nem megy, és hogy a családja vak, egy dolog, de hogy nem küldte egy tanár se azonnal az iskolaorvoshoz a láztól izzadó diákot?
Hm, ez az 1. évad végén volt, nem a másodikén?


Abban azért biztos voltam, hogy a jelenet amit keresek, a 2. évadban van.

-----------

2. évad

Nem csak az évad új, de új az iskolaév is.
 
Na végre, a 4. részben van amit kerestem.
 
A végén egyszerűen dobtak egy Tru Calling-ot.
 

 Mindkét show 2003-tól 2005-ig futott, 2 évadot. Lehet hogy ez nem akart versenyezni - a másiknak meg nem volt kellő nézőszáma?
Esetleg mindkettőtől megvonták a támogatás a vallásos csoportok, mert nem propagálták a szervezett egyházat.
Esetleg tudjátok mi lehet még? Hogy nem voltak válaszaik a saját kérdéseikre. Túl megalapozott volt az ellenlábas. A Tru Callingban persze, szép dolog megmenteni mások életét - de az is igaz, hogy ezzel beavatkozol a természet rendjébe. Itt meg a Szabad Akarat a kérdés. Ha azt teszed, amit ez az istenség mond, persze, minden jó lesz. De mivel vagy több mint egy agyatlan drón? A másik oldalon ott van az, aki láthatóan egy csomó jót tesz, ezen istenség figyelembevétele nélkül - és mivel ott a Terv Titokzatossága, ki tudhatja hogy nem úgy lenne-e a jobb? Maga JoA istensége sem ítéli el Joan ellenlábasát - akkor nekünk miért kéne?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad