Narnia Krónikái - A LÓ ÉS KIS KIS KIS KIS GAZDÁJA (revisited)

 "Ez a történet arról a kalandos utazásról szól, ... amikor Peter király uralkodott Narniában öccsével és két lánytestvérével." - szóval ez egy midquel az első regény vége és befejezése között. Gondolom CSL megunta új családtagok kitalálását, és hát nem mintha bármi befolyásolná a különböző történeteket. Amit X regényben csinálnak, annak nincs következménye Y regényben. A legközelebb ilyenhez  akkor jártunk, amikor a Hajnalvándor...-ban ráköszönhettek volna X Caspianra, aki adhatott volna nekik hajót. Ami ugye nem következett be.
 
"Abban az időben, messze délen, Calormen országában" - oké, de hogy helyezkedik el az ország Archenlandhoz képest? ("Dél felé indulj, ott kelj át a határon és próbálj Archenland király udvarába eljutni, ő jó barát, biztosan segíteni fog." - Caspian Herceg.)
Tekintve, hogy főszereplőnk halász, én erre tippelek:


No, valamim vitéz gyün a szegínyembörhöz, rögtön el is adná neki fogadott fiát, mire az így gondolkodik:
"Talán ... felszabadít, majd később fiává fogad, palotát ajándékoz nekem, egész fegyvertárral."
A kis vérszomjas.
És akkor kiderül, a vitéz lova narniai:
"— Miért nem mondtad el nekik ki vagy?
— Akkora bolond nem vagyok. Ha egyszer rájönnének, hogy tudok beszélni, vásárokon mutogatnának, és sokkal szigorúbban őriznének, mint most. Elszalasztanám a menekülés utolsó lehetőségét. "
 Nafene a ló meg anarchista. Természetesen egy ilyen alak "abszolut megbízható" forrás a gazdájáról...
Ennek fényében pedig:
" ha lovas nélkül vágok neki, mindenki azt hiszi, elkóboroltam és utánam erednek" az angol cím sokkal kifejezőbb: THE HORSE AND HIS BOY. Azaz szó nincs arról, hogy a fiú lenne a ló gazdája, éppenhogy fordítva!

Tehát keresztény példaképünk azzal indít, hogy ellop egy lovat, és meglép istenadta gazdájától. Hát...
És természetesen rögtön első nap első dolga berúgni egy kis bortól.
Ez meg egy kis etnonacionalizmus: 
"— Hurrá! — ujjongott Shasta. 
— Tehát észak felé megyünk. Egész életemben oda vágytam. — Persze — mondta a ló. A véred oda húz, ahonnan származol. Északi vagy. "
És: "Azt nézd majd meg, amikor szabad lóként, a narniai hadseregben küzdök!" - a ló is vérszomjas. Igazi keresztény!

Btw, Calormen kibaszott nagy Narniához képest, mert máris "hetek óta" úton vannak, míg Narnián úgy 1 hét alatt gyalog is keresztül lehet vágni.
Ekkor az író feszültséget próbál kelteni holmi oroszlános üldözéssel, meg minden, de ezen a ponton mérföldekről nyilvánvaló hogy Aslan szerzett feleséget a lónak és a srácnak.

"— Nyugalom, Shasta — intette le Bree. — A kérdés nem oktalan. Én kezeskedem a fiúért, kisasszony. Jóbarát, Kipróbáltam a hűségét. És inkább narniai, mint archenlandi" - Archenland és Calormen ugyanaz lenne, vagy csak CSLnek ment el teljesen az esze?

Aravis sztorija a szokásos: gonosz mostoha, kijelölt-nem kívánt vőlegény.
Ezért hát csalt, lopott, hazudott, konspirált, hamisított és mérgezett hogy meg tudjon szökni.
 
"Nem vagy még felnőtt, annyi idős lehetsz, mint én, vagy annyi sem. Hogy léphetsz házasságra ilyen fiatalon?" - ez a többi részlettel elég nyilvánvalóvá teszi, hogy Calormen az iszlám-világ, és az iszlámvilág aljanép.

Elérnek a helyi fővárosba, Tashbaanba, rögtön bele is futnak a narniai királyokba, akik lefoglalják a sárcot, mert kiköpött mása az Archenlandi király fiának. A legnagyobb gondom mégis egy Peridan nevű ember - hogy kerül Narniába ember, különösen a Pennywise-ok uralkodásának idejében?
 
"és Susan zokogásban tört ki. — Bár sose hagytam volna el Cair Paravelt! Azok voltak az utolsó boldog napjaim " - kérdés: mi lett volna a Nagy Terv itt? A környező országok vagy nem léteznek, vagy sátánista bálványimádókkal vannak tele. Netán a testvéreknek egymás közt kellett volna házasodniuk? Vagy meg kellett volna dugniuk egy állatot?

"Beszélt jóságos apjáról, Lune-ról, Archenland öreg királyáról" - most már tényleg nem tudom hogy viszonyul Archenaldn Calormen és Narnia egymáshoz!
Az biztos, hogy Calormen határos Narniával: "Calormen határán nem volt összetűzés?" - Hajnalvándor. 
Itt viszont azt írja: "Hanem van másik út is... (Most Shasta még jobban figyelt!) Aki ezt meg akarja találni, annak a Királysíroktól kell elindulnia, északnyugat felé úgy, hogy a Pire-hegység kettős csúcsa mindig előtte legyen. Lóháton egynapi útra van egy sziklás völgy, de a bejárata oly szűk, hogy ezerszer is elhaladhatsz mellette, mégsem veszed észre. Föntről sem füvet, sem patakot, semmit sem látsz oda lenn. Pedig aki lelovagol, folyóra bukkan a mélyén, pedig egyenesen Archenlandba vezet."
Akkor tehát...
 

 
 De igazából mintha a két ország ugyanazt a földrajzi helyet foglalná el...
 Az egész kitérő egyébként arra volt jó, hogy megtudják hol van egy átjáró a hegyek között, ne a sivatagon kelljen mégis átkelni.
.
"— Azt óhajtom és ajánlom, ó atyám — szólt Rabadash —, hogy haladék nélkül mozgósítsd győzhetetlen hadseregünket és támadjuk meg a háromszorosan átkozott földet, Narniá" - ez igazi képtelenség ha Narnia és köztük ott áll egy egész másik ország.
"— Hallgass meg, ó atyám! Még ma éjjel, ebben az órában kétszáz lovassal átkelek a sivatagon. Őrizd meg a látszatot az emberek előtt, hogy te semmiről sem tudsz. A második reggelre Lune király várában, Anvardban leszek, Archenlandban."
 

 Btw, a Hajnalvándort itt Splendour Hyaline-nak hívják.

No, a srác hát nm pont belefut vmi erdő közepén az archenladni királyba? Milyen kényelmes véletlen.
A várba viszont nem jut be, hogy ne kelljen csatajelenettel veszdőni - és maradjon idő prédikálásra.
Teljesen érthetetlen módon ugyanis töksötétbe kerül a srác, a hangot akinek találgatnia kell hogy Aslan az menjen orvoshoz, és tökéletesen érthetetlen miért kezd itt arról nyafogni, hogy nem ismerte se anyját, se apját.
Azt meg pláne nem értem miért lesz boldog attól, hogy ez az ismeretlen-oroszlán széttépte a csajt akivel utazott. Oké, legalábbis súlyosan megsebesítette.
Amúgy tegyük fel, Aslan nem kavar be itt. Mi történt volna? Az oké, elfoglalják a várat. Ez igazából eléggé a kit érdekel tartomány - mert a király nem volt benne. Kijönni nem tud, legitimációja hatalomátvételre nincsen, erősítésre nem számíthat, maximum egy jó kis várostromra.
Hozzá mivel Radabash nem-keresztny hívő karakter kiírtott volna minden ffit csecsemőkkel bezárólag (ahogy a Biblia előírja a keresztényeknek, Aslan népének itt, khm), a nőket meg izomból verni rendeli - hogy igazodna el? Hogyan működne ez az egész?

"Shasta mind ez idáig messze délen, Calorlmenben élt, és nem hallotta a regéket, melyeket Tashbaanban suttogtak a borzalmas narniai démonról, amely oroszlán képében szokott megjelenni. És persze az igaz történeteket sem ismerte Aslanról, a nagy oroszlánról, a Világmindenség uráról, minden királyok királyáról." - azért erre a "világmindenség"-dologra majd emlékezzünk a következő könyvnél ;)

"— Nos, idegen, most megmutatom neked a vidéket. Innen csaknem egész Dél-Narniát beláthatod. Büszkék is vagyunk erre a panorámára. Balról jobbra a közeli dombok mögött kiveheted a Nyugati hegység körvonalait. Az a kerek halom ott jobbra a híres Kőasztal... " - na itt tökéletesen összeomlik a térkép. Tashbaan a keleti parton van, két napra (legalábbis 2 nap kemény lovaglásra) Anvardtól. És el kéne hinnem, hogy onnen éfl napi gyaloglásra máris ott a Kőasztal az első könyvből?
Az istovább csökkenti Narnia méretét, hogy a Boszorkány alatt ugyan lehet hogy egészen az északi tengerig húzódott az ország, de ez itt most azt mondja, az óriásoknak külön országa van, nem csak úgy laknak ott északon. Úgy "felvirágoztatták" a Pennywise-ok Narniát, hogy elveszítették a felét-harmadát, és egy egész tengerpartot!

"— Látom, hogy nem vagy áruló — és Edmund király a fiú fejére tette kezét. — De máskor vigyázz jobban, ne légy fültanúja idegen titkoknak" - Az egész történet alapját az képezi hogy a srác meghallott titkolni kívánt dolgokat, anélkül Narnia is megsemmisült volna.
 
 Btw, a végén a narniai felmentősereg egyetlen útközbeni apropója az volt, hogy az archenlandi királyfitt nem engedhetik harcolni (mert még gyerek, és mert mit szólna a király ha baja esik). Erre hát nem ott harcol mégis?!?

Hah! Shastáról kiderül hogy az archenlandi király fia! Hah!
Ki a faszt érdekel, mi a faszt számít?
 
"Ezt a csónakot senki sem látta többé. Természetesen ez volt az, amelyiket Aslan — mert minden mögött ő áll" vs " — Aslan azt mondaná, ne ártsd bele magad a más életébe".
Ugye "amit szabad Mohamednek"... Aslan képmutató, kettős mércével mér stb.
Az is figyelmreméltó, hogy ezek szerint "hőseink" nem jutnak el Narniába, csak "egy lépcsővel" kerülnek közelebb. Hiába no, a gój az gój marad, hét nemzedéken át...



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad