Múmiás filmek

 Bubba Ho-Tep (2002)

Sokat nncs értelme megmutatni a filmből, mert a szereplői egytől-egyik öregekotthona lakói, és ha nem tudsz nevetni a halálon, ez a film nagyon nem fog bejönni. A poénok többsége kimerül abban, mikor a múmia épp elkap valakit, az klasszikus horror-módra megkapaszkodik az ajtókeretben, és azt mondja "Segíts!" - a másik meg süket és vak, és mire a szemüvegét megtalálja rég elmúlt az egész, megvonja a vállát, mert biztos nem történt semmi, csak megint az agya tréfálta meg.
Vagy hogy egy fickó, aki talán John F. Kennedy, talán nem, de biztosan fekete (Bruce Campbell karaktere miatt, aki azt állítja, ő Elvis, aki megunta a gazdagok látszatéletét, elcserélte egy imitátorral, AZ halt meg, ő meg egy szerencsétlen balesetben elvesztette a szerződés-példányát - szóval tulajdonképpen nem biztos hogy a feka nem JFK), ő mindenfélét összehord múmiákról, meg lélekszívásról, meg ilyenekről - tipikus őrült öreg motyogás - a poén, hogy itt persze az utolsó szóig pont úgy van.

Azért a film nincs ... akció? történés? nélkül, küzdünk itt wc-re menéssel, óriás skrabeusszal (akkora mint egy kismacska), és a film felénél sétálgat a múmia is már a folyosón - már értve hogy a kamera előtt. És van csöcs.
 


Ja, a múmiával a szitu, hogy itt a múmiáknak lelkeket kell fogyasztania hogy erőre kapjanak. Alanyunkat átokként sújtja a múmiaság, esélye nincs normál emberekre vadászni 3,000 év szarkofágban töltött idő után.

-----------------------

Holtak légiója (2001)

Véresebben kezdődik mint bármikor gondoltam volna.



Álljon meg a fáklyásmenet! Ez akkor nem is múmiásfilm? Ez nagyon úgy hangzik, hogy az volt ott Jézus, a pali meg aki szembejött (és nyilván széttépte a többieket) az Légió.
Mindenesetre ugrunk úgy 2,000 évet, és meghallgatjuk Füves Csávót, hogy vajon előbb a nuni volt, vagy a fütyi?


Nem tudom miért találkoztunk velük, mert máris ugrunk két verőlegényre, akik véletlen éppen apjuk gyilkosát kívánják besorozni a Holtak légiójába a "Legfőbb Úr" nevében, bárki legyen is az.


A háttérben álló amúgy egy kretén. Először egy bazi késsel szétvágja a kezét almapucolás közben, aztán elüti egy kocsi.
Aztán ugrunk rá, aki most nem tudom kit játszik:


Bár jószerivel mindegy, mert visszaugrunk a füvesek bárjába, bár a füvesek már nincsenek ott.


Itt nem történik semmi, viszont az országúton a füveseket elrabolja valami pszichopata sorozatgyilkos. Az érkező igazoltató rendőrt meg simán lelövi.
Hogy lesz ebből film...
Merthogy most meg két újabb karakter rabolja ki a vegyesboltot.


No, épp a boltban van egyébként a bár pincérnője is, de lehet, van benne vmi fura:


Nos, úgy tűnik Hiúz Mátyás (mármint Matthias Hues) valami konfliktusban van a pincérnővel, a két bérgyilkos meg neki dolgozik akkor nyilván.
 Hogy hogy jön ehhez a két füves, meg a bárgyilkos? Vagy ez a legújabb pali?


Nos, a kalapos fickó lop egy járgányt, és kicsinálja a sorozatgyilkost.
 

 A füves komák nagy barmok lehetnek ha nem az utat követik, aztán csodálkoznak nem érnek sehova.


Mindenki elér a bárba, Matyi is beteleportál egy rakás zombival, zúznak, aztán már nem zúznak.
 

 Nos, Matyi és Pincérnő ufók. Mr. Hiúz meg akarja húzni a csajt, de az meg nem akarja. És mellesleg világuralmat is akar, örökkön örökké. Ez meg egy ok nélküli nő segg:


A végén beoltják Matyit a Halálvírussal, de közben Füves Fickó (a kevésbé kretén) is meghal, ezért a csaj visszapörgeti az időt, és az egész film meg se történt, hollárihó!
 
-----------------------
 
Prisoners of the Sun (2013)
 
Az ozirisz nevű idegen faj eljött a Földre, és tökre tolták az Ősi Idegeneket
 

és Világuralom, meg minden, és már idézték volna a főélient, de akkor az emberek, vmi Rá vezetésével (aki vagy földönkívüli, vagy nem) ellopták a mcguffint, ettől pedig nem csak a boss nem tudott spawnolni,  de bezáródtak vmi dungeonba mindahányan.
De persze maradt egy titkos szekta, akik rögtön építettek is egy csillagkaput, és volt egy kulcs,


és volt egy őr.


Az egyiptológusok meg persze áskálnak, mit sem törődve holmi átkokkal.
Gimli meg sokat nézhette a Kört.


A kulcs megvan, a piramis is kiássa magát - ez idáig könnyű volt.


Az mondjuk igaz, hogy másnapra 3 nap eltelt, így már csak 3 nap maradt!
Btw, sajna van itt egy Másik Professzor is, és senkinek a motivációját nem ismerjük, így igazából a szitu nem nagyon érdekel, mert nem tudom kinek szurkoljak.
Ja, és ha kevés a szereplő valakinek, ott van a régészcsaj is, aki egyértelműen az ozirisz-hívő fáraóné leszármazottja.


Aztán Főhős mereng. Sokat.


Aztán mennek tökegyenesen nagyon-nagyon sokáig a sötét folyosón. Végül találnak egy múmiát, de ha nem kel életre, akkor nem számít!


Kidobják a hullát, beillesztik a kulcsot - és mennek tovább egyenesen a sötét, kihalt, dögunalmas folyosón.

Megvannak az idegenek? Akik denevéremberek?


Ezekről eszembe jut az Űrvadász egyik jelenete...
De ni, egy múmia! És még van 20 perc a filmből!


A múmia amúgy kurvára nem érdekel senkit, és csak annaka  random teremnek a csapdája volt, szóval felejtsük is el mi is.

Régészcsaj (még véletlenül se Lilu a neve) megtapizza az ajtót, mer' há' persze hogy megtapizza, különben nem lenne világvégehangulat. Még mindig nem derült ki amúgy ki jött istenné válni az idegenek által, ki más okból.


Nyugi mindenki, tuti megoldják majd az egész ügyet a maradék 10 percben!


A csajt ráültetik egy Blade-ből lopott szerkezetre, és máris játszhatják a Might and Magic 7-et!


De akkor hirtelen lelövik Arthuro Professzort, és ez valahogy betesz a földönkívüliek tervének!


Pont ahogy megjósolták a film elején egyébként.

Na ez de egy kurva nagy átverés volt!

-----------------------

A halottak légiója (2005)

Aaaah, hogy valami kretén összekeverte a Holtak légióját A halottak légiójával!


Tehetségtelen adminisztrátora.

Ez:


nem vmi képátmenet, ilyen a film!

A két füves motoros rögtön bele is esik egy egyiptomi sírba amerikában!


Kinyitnak vmi ajtót, ahonnan fény jön ki, majd az egyik marha rálép valami csapdára, és neki kampó is.


A másiknak is annyi, neki még a vére is felfelé folyik!


Nicsak, ez egy Asylum-film? Nem is emlékeztem.


A sztori, hogy volt bizonyos Anetet-papnő, aki kikiáltotta magát egy élő istenségnek (ami a fáraók joga volt), ezért elküldték a dohányföldekre felügyelni. Hogy tört volna le az összes keze. Tisztességes drogos heroinnal lövi magát hogy ne zavarja a környezetét!

Közben kiderül, hogy Főszereplőnő kúrja a professzorát, a pasija meg emiatt szakított vele, és bár nincs kocsija, simán vissza ... sétál? a sírhoz, élőben olvasni amiről van felvétele. Bár hogy egyáltalán mi olyan nagyszerű abban a feliratban hogy egyáltalán ráizgul, azt persze nem közlik.

Este a múmiát megcsapkodják föld alatti villámok, és még a feliratot, amire a lyány annyira izgult se kellett végigolvasni, pedig tuti az volt a felélesztő-varázsige, mert ott mindig jött a hercegnő árnyéka!


Ilyen szemekkel amúgy


tuti észrevétlen marad!
Az őr le is megy, és persze hogy lebukik a csaj!


Az őrnek kiszívte az életerejét, a profnak meg villámokkal leolvasztja az arcát.


Ez meg nem tudom mi, de akkor van másik múmia is?


Kicsit később kiderül, hogy 6 múmia-testőrt akarunk még feltámasztani, aztán VILÁGURALOM.
A rendezés és forgatókönyv annyira gyenge, hogy úgy 10-15 percig azt gondoltam, 2 Anettka van, mert a szereplő jobb szó híján "teleportál". Az egyébként érdekes csavar lett volna.
Helyette kapunk a Múmia 1-ből a talpnyaló fickóból egy klónt a Vezető Professzor képében, aki rögtön eladja tanítványait a Múmiának az életéért cserébe.
A feka srác rögtön be is végzi, és akkor megvan a második testőr-múmia.


Három:


Btw, tanács: ha a szereplőd kést ránt, és leszúrja a lényed, akkor vagy hagyd elmenekülni, vagy pl. az ő életerejét nem egy felélesztésre hanem saját gyógyítására használja, vagy legalább - kihasználva a múmia-témát - ne vérezzen a nyomorult, hanem peregjen ki némi homok!

A prof is kinyír egy diákot, mert az oda csámborgott, ahová nem tiltotta meg.


Az a retardált meg meg se próbál védekezni, direkt el is esik / le is fekszik, mert olvasta a forgatókkönyvben hogy meg köll halnia.
Ez annyira gyenge, hogy az eddig egész szórakoztató 5/10-es szintről lecsúszott 4/10-re.

Ez a 4. múmia amit ellátnak lélekkel, de eddigre a forgatókönyv kitaálta, hogy a 6., talán mert kifutottak a terjedelemből, talán mert ráuntak az egészre:


A testőrök egyébként egyértelműen a rövidebb végét húzták az alkunak:


Van itt pár perc fogócska a hattal, annyi lejön belőle, sose hódították volna meg ennyivel a világot. Másik, hogy lett volna itt egy jó gerinckitépés - de nem tudták megoldani hogy az illető hátából kilógjon a gerinc, így az egész elveszíti minden varázsát.

Egyébként nem tudom miért feliratozza az angol kópiám (a film második felét nem leltem magyarul) az egyiptomi dumát németül, miközben a beszéd marad angol (és feliratozatlan). Mindenesetre mivel Anettka fel akar áldozni egy szüzet, ez érdekes eredményt ad, mert úgy tűnik, németül a "szűz" feltétlen nőnemű (szó szerint: "fiatal lány"-t jelent a szó). Nekünk meg egy fiú szüzünk van.

És jön ám Seth is


de akkor Főszereplőcsaj leszúrja Anettkát, és fuccs az évezredes tervnek. Másodszor, mert ugye először kihalt a papság akinek a dolga lett volna feléleszteni.
A végén még Főszereplősrácot is feltámasztják.

-----------------------

The Eternal (1998), aka. Trance

Hogy hogy kerül egy múmia írországba, amerikaiak kezébe, és miért volt az illető druida... Na lássuk.

Hát... Igen... ez '998-as.



Van egy alkoholista, nikotinfüggő főszereplőnk, és egy lassú, művészieskedő filmünk, amiben az a lényeg, hogy ilyen testcserés hülyeség zajlik.
A mondanivaló vagy ilyen ír-amerikai "térjünk vissza a gyökereinkhez" szarság, vagy "térj meg wiccának és kigyógyulsz a függőségeidből" badarság. Rád bízom a választást, bár szerintem ha azt választod, nem nézed meg a filmet, akkor döntesz jól.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad