Narnia Krónikái - UTAZÁS A TENGERI CIRKÁLÓN (revisited)

 
 "Eustace szerette az állatokat, különösen a bogarakat, főleg amikor ... feltűzdelve láthatta őket.  ... vagy elhízott gyerekek fényképét nézegette, akik nehéz tornamutatványokat végeztek a fogyás reményében."
 
 Hát, a kis E. egy perverz. A szülei is azok, pl. antialkoholisták! A srác amúgy a korábbi négy unokatestvére.
És hát nem végre megtudjuk, csak 3 könyv kellett hozzá, hogy hívták a professzort a Ruhásszekrényben? Hogy mondjuk miért van női neve, és miért olyan baljóslatú a Kirké - gondolom utána tudtok nézni.
 Nyárra Edmund és Lucy le van küldve Eustucékhoz, Peter (Péter?) marad otthon tanulni, Susan meg megy Kirkéhez, hogy ismét disznóvá változtassák.
No ott aztán beszívja Narnia hármukat egy képbe. Még tán Ed és Lu esetében megvonnám a vállam - de Eustace-nál ez emberrablás.
Caspian hajóján kötnek ki.

"Ha évszázadokig maradsz ott és aztán a saját világodba hirtelen visszatérsz, akkor annak a napnak ugyanazon órájában, sőt percében fogod magad találni, mint amikor onnan eltávoztál. Ha hetek múlva térnél vissza ismét Narniába, ott addig évezredek teltek el, vagy egy nap, vagy egy perc sem. " - engem ebből a sok porhintésből az érdekel, hogyan maradhat valaki évszázadokig Narniában? Az biztos, hogy odakerülve az emberek felnőnek. Utána mi lesz?
Ha valakit mégis érdekel, a Földön 1, Narniában 3 év telt el.

Oh, most Trumpkin megint törpe!?

"Nevüket is tudom: ... a hetediket elfelejtettem." - ennyire viseli szívén Caspian az emberei sorsát. Másik, hogy ezért kell jegyzeteket készíteni. Igazán felírhatta volna valahová.
Ripicsíp meg a Világ Végére akar utazni. Elvégre a Föld LAPOS, megírta a Biblia!
„Ahol a víz a földdel összeér,
Ahol a viz édessé válik,
Megtalálod egér, amit keresel.
A világ végét."
És pár oldallal korábban még Eustace-t piszkálták hogy a verse nem rímel.

" A herceg jó néven vette volna, ha királyunk elveszi feleségül a lányát, de ez nem jött össze... 
— Kancsal volt és kövér — legyintett fintorogva Caspian"
Csakis a külső számít! Igazi keresztény!

"Három napig ott maradtunk, míg megfelelő szelet nem kaptunk délkeleti irányból" - inkább délkeleti iránBA, mivel annyi bizonyos, itt végig keletnek kellene hajózniuk.


Kérdés: mennyi lötty van még a gyógyitalból? Az meg, hogy tengeribetegségre akarják használni, hát feszíti a kereteket. Eddig csak és kizárólag vágásokat-szúrásokat gyógyítottak vele.

"Rhince (ő volt a másodkapitány)" - mármint az elsőtiszt?

"Balra kémlelve megpillantották a Lone-szigetek déli csücskét, Felimath- szigetet. Úgy nézett ki, mintha zöld színűre festették volna a tengerben. Mögötte valahol Doorn-szigete sötétlett."
"— Sosem értettem, hogy tartozhatnak ezek Narniához" - jó kérdés.

"Itt biztosan régen nem hallottak már Narniáról, minden vele kapcsolatos esemény elfelejtődött. ... a három szigetet vissza kell foglalnunk, jobb ha hadsereggel térünk ide vissza." - igazi keresztény uralkodó! 1) Szarik a birodalmára 2) de azért elvárná hogy nyalják a talpát és fizessék a "védelmi pénzt" 3) rögtön gyilkolni akar, ipari méretekben!

Mindenesetre partra szállnak az egyiken a Lone-szigetek három szigete közül - rögtön el is fogják őket rabszolgának. Caspiant - mert persze hogy - eladják a keresett Hét Főnemes egyikének. A nyomorult is királyocska már csak 5 névre emlékszik a hétből...
Aztán azzal a felkiáltással, hogy "Óhajunk az, hogy Narnia királyának látogatása mellőzzön minden terrort és erőszakot" terrort és erőszakot alkalmazva berontanak a kormányzóhoz,  Ez meg:
"— Azt is akarom tudni — dörgött Caspian hangja — miért engeded még országodban a rabszolgakereskedést, ellentétben ősi törvényeinkkel és szokásainkkal?!" igen érdekesen jön egy kereszténytől. Nyilván nem hitte CSL hogy olvastuk a Bibliát.
Végül kiderül, hogy a másik 6 Főnemes innen tovább ment, ám ki tudja hová, egy idő után elapadtak a hírek.
Rögtön ezután viharba kerülnek, ezt a mondatot emelném ki az eseményből: "Szükségtelen leírnom, hogy arra sem ügyeltek, hogy a távíró szárazon maradjon, így még S.O.S. jelzéseket sem tudtunk leadni." - tehát VAN távíró a hajón!?!
Kérdés: miért van Edmund a történetben? Meg sem említik, pláne csinálni valamit.
Aztán csak kilukadnak egy újabb szigeten, ahol Eustace jól elcsavarog azon nyomban.
"Eustace sosem olvasott mesekönyveket, a mesebeli szörnyeket sem ismerte, így sosem látott még ehhez hasonló állatot. Vöröses színű arcából hosszú ormány nyúlt előre, ... Sárkány volt" - mert az ormány, az a sárkányok alapvető jellemzője, ha?

"Úgy látszik, errefelé nincs adó, sőt nem kell az Udvarnak beszolgáltatni a fölösleges ékszerkészletet." - mikor volt olyan törvény Angliában, hogy be kell szolgáltatni a "fölösleges" ékszereket? És mitől lett egy ékszer "fölösleges"?

Eustace rögtön belenyúlkál a sárkány kincsébe - amitől sárkánnyá változik! Ettől minden átmenet nélkül megbánta egész életét, és jófiú lett. Ta-da!
Közben a táborban: "Egyetlen hír egy döglött sárkányról érkezett, amit messze, bent a völgyben fedeztek fel." - csakhogy ezt a sárkányt Eustace már korábban fölfalta! Aki egyébként az egyik Főúr volt! De mi lesz most a fiúval? Hát semmi, jön a deus ex machina, és már nem sárkány.

Innen találnak egy újabb lakatlan sz9getet, majd megtámadja őket egy tengeri kígyó, aztán újabb lakatlan sziget, amin újabb, ezúttal arannyá vált Főnemest találnak.


"Nemcsak ez volt furcsa, hiszen léteznek szigetek, ahol lakók nincsenek!" - és főszereplőink már jártak is néhányon!
De nem csak lakatlannak látszik, de ennél tovább a hajó már nem is bírt volna menni, ugyanis kifogytak a készletekből, annyit jöttek legutóbbi állomásuk óta.
Igazából láthatatlan ?embereket? észlelnek, reakciójuk igaz keresztényi: "— Próbáljuk ki — vette át a szót Reepicheep — hátha láthatóvá válnak, ha kardot mártunk beléjük?!"
De a túlerő alatt mégis kénytelenek meghajlani. A láthatatlanok meg mégse akarják lemészárolni őket, azt kérik, Lucy menjen a kastélyba, és múlassza el a láthatatlanságukat, amit magukra olvastak, miután a varázsló igen csúffá tette őket (aztán elmenekültek). Lucy meg így a 3. kötet 2. felében Aslan varázskönyvéből megtudja, hogy a családneve Pevensie.
Több varázslaton átfutunk, ez az igazán érdekes: "A következő oldalon varázsigét olvasott „Hogyan lehet olvasni a másik gondolataiban". ... — Pedig így van! — nevetett szívből az Oroszlán. — Csak nem fogok hazudni neked? Lucy! Drága kislányom! Beszéljünk komolyan! Te hallgatóztál az előbb? ... — Kihallgatni embereket ... Fél és tart az öregebb és erőszakosabb társától, azért beszélt így rólad. A szíve mélyén nem gondolta komolyan." - ember, a varázslattal a GONDOLATOKBAN lehetett olvasni, naná hogy komolyan gondolta, tehát Aslan hazudik.
És hogy mi a tanulsága a szigetnek? Ki tudja. Van itt egy egyértelműen biblikus kép, de tanulságot nem vonunk le, morális kérdéseket nem feszegetünk. Csak azt tudjuk meg, hogy a Főnemesek (melyik süllyedt az arany-tóba?) jártak itt, és továbbmentek.


Elérnek a (rém)álmok szigetére, ahol vaksötét van, de persze ki tudja hány év után az egyik Főnemes még mindig él, föl is veszik.

Mennek tovább, egyre délkelet felé - meg nem mondom miért nem keletre, író azt ír ami akar. No de megvan a maradék három Főnemes. Mágikus álomba merültek, mert Aslan csapdába csalta őket.
Hallunk két ... csillagról ... Komplikált, emberek éppen. Az egyik bűnhődik, a másikat jutalmazzák. A büntetés és a jutalom ugyanaz, és igazából szükségszerűen része a dolog az életfolyamatuknak, így nem értem az egész koncepciót.

"— Én is úgy gondolom — helyeselt Caspian. — A szívem szakadna
meg a bánattól, ha most vissza kellene fordulnunk. Csupán a legénység
miatt vagyok kissé nyugtalan. Eredetileg abban állapodtunk meg, hogy
felkutatjuk apám hét elveszett vagy elpusztult legjobb barátját. Arról
nem volt szó, hogy a Világ végére is elhajózunk! Ha tovább mennénk,
rögvest kitalálnák a szándékunkat. Bátor, erős, hűséges emberek, de
azt is tudom, hogy már nagyon fáradtak, és — bár nem mondják, de
látszik rajtuk: vágyakoznak haza Narniába. Nincs jogom beleegyezésük
nélkül vállalkozni a további útra."
Caspian értelmi sérült lehet, mert ad egy: megígérte az út elején az egérnek, hogy elmennek  a világ Végére. Ad kettő, a Főnemesek nem mennek sehová amíg ők el nem hajóznak a Világ Végére, mert csak úgy lehet megtörni a mágikus álmot.

Közeledünk a vége felé. Először elhajóznak egy sellőváros fölött, amivel nem csinálnak semmit, a tenger meg édesvíz lett, mert miért pont azt ne. Aztán elérnek a "Világ Végéhez", ahol liliomok nőnek - ha valakinek nem esett le, ez a Holtak Földje, a liliomot ugye a sírokra szokták rakni, a halál szimbóluma. Tehát amit itt elkövetni készülnek - otthagyják Ripicsípet a három Főnemesért cserébe - nekromancia. Emellett, hogy erkölcstelen elitizmus, ahol egy "parasztot" feláldoznak az arisztokratákért.
Az egér mellett az gyerekek is partra szállnak - nem tettek semmit, és már nem is fognak.
 
"— Micsoda? — csodálkozott Edmund. — Onnan [a Földről] is át lehet jutni Aslan
országába?
— Mindenütt a világon vezet egy út az én országomban —
magyarázta a bárány"

"— Aslan, várj! — kapaszkodott Lucy az oroszlán bundájába. —
Mielőtt végleg elválunk, mondd meg, mikor jöhetünk újra Narniába?
Kérlek! Ugye nagyon hamar? Mondd azt, hogy igen!
— Drágám! Te és a bátyád soha többé nem látjátok Narniát — és
Aslan hangja először lett fátyolos a meghatódottságtól. — Megnőttetek, gyermekeim. Maholnap a felnőttek világával fogtok
ismerkedni." - "Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat." - 1Kor.13.11, lol, :sarcasm:

"— Drágám! Te és a bátyád soha többé nem látjátok Narniát — és Aslan hangja először lett fátyolos a meghatódottságtól." - ezt a sort mégegyszer, emlékezzünk majd rá.

"Ramandu lánya és Caspian összeházasodtak és elhajóztak Narniába".


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad