Narnia Krónikái - A VARÁZSLÓ UNOKAÖCCSE (revisited)

 Ebben a világban Sherlock Holmes valóságos, Bastables-ék meg a fasz tudja kik, de ők is:
"Azokban a napokban Mr. Sherlock Holmes még javában a Baker Street-en élt, és Bastables-ék belemerültek a kincskeresésbe a Lewishem Road-on".
 Ez izomból egy prequel lesz:
"Igen fontos történet, mert elmondja, hogyan is kezdődött a sűrű jövés-menés a mi világunk és Narnia országa között."
 
 A ~főszereplő bizonyos Polly Plummer, ami egyszerűen Super Mario genderswap.
 
 A párja Digory. Nem Cedric.
A srácnak apja kiküldetésen, anyja biztos-halálos-beteg


és a nagynéni és nagybácsi tutira csak őrület agglegény/vénlány, és nem titokban egymást kúrogatják.

A két gyerek talál egy egész falut összekötő csempészfolyosót. És az is biztos, hogy a legalapvetőbb matematikát se tudják elvégezni. Annyi eszük sincsen, hogy ha már összeadni nem tudnak, a kimért lépéseket egyesével tegyék meg. Így ahelyett hogy a szomszéd házba jutottak volna, a saját házuk hosszának felét se tették meg, és Andrew "dehogy pedofil, csak el van tiltva a gyerekektől" bácsi dolgozószobájában lukadnak ki.
 
Kérdés: honnan veszi Andrew-bácsi, hogy a kísérlet a tengerimalaccal sikerült, ha az nem jött vissza, mert ugye nem lehet megmondani neki hogyan jöjjön vissza?
Aztán a lánynak "gyűrűt ad", ami egyértelműáen eufemizmus arra, hogy beszervezi a keresztény szektájába hogy ott kúrogassa, a srácot meg az anyjával zsarolja hogy behódoljon ő is.
Volt egyébként egy Lefay néni, aki börtönbe került "megnevezetlen" dolgok miatt, és akiről Andreww-bácsi azt mondja: "Hozzám mindig nagyon jó volt." és "mind a ketten érdeklődtünk bizonyos dolgok iránt." - megvan kitől tanulta a pedofíliát.
 
"Csak persze be kell látnod, hogy az efféle szabályok, bármily kitűnők kisfiúk meg szolgák, sőt nők számára, és általában az emberek legtöbbjére vonatkozón, képtelenség elvárni, hogy kutatókat, nagy gondolkodókat és bölcseket is kötelezzenek. Nem, Digory. A magamfajta emberek, akiknek birtokában vannak a rejtett tudományok, mentesülnek a közönséges szabályoktól" - egy szabály nektek, egy nekem. Nárcisztikus és zsarnoki. Az is "tetszik", hogy rangsorolja az embereket. A gyerekek jóformán értéktelenek, majdnem annyira mint a szolgák, de még a nők is értéktelenebbek, kivétel nélkül,  mint egy ffi! És az egészp iramis csúcsán természetesen csak és kizárólag Mr. Andrew áll.

"Az igazság az, hogy ő volt az utolsó halandó ebben az országban, akinek ereiben tündérvér keringett" - he?

"ivel Atlantisz már az idők korahajnalán hatalmas város volt, palotákkal, templomokkal és tanult emberekkel falai között." - ja, Atlantisz, miért pont azt ne.

A lényeg a fenti sok hülyeségből, hogy van egy doboz, amit Andrew-bá örökölt, aminek első ismert felbukkanási helye Atlantisz, a tartalma meg egy halom másvilági por volt, amit Andrew gyűrűbe öntött, hogy utazni tudjon a világok között. Hogy hogyan sikerült kétféle anyagot öntenie egyféle porból, én nem értek hozzá, hogy hogyan jutott a tudáshoz az is minél homályosabbra van írva, hogyan került a ládába a por is ismeretlen, és hogy hogyan sikerül tökéletesíteni a gyűrűket hogy az alany ne robbanjon fel...

Kibukkannak vmi tóból totál amnéziásan, de ez a részlet jobban megfog:
"És valóban az volt: egy kövér tengerimalac, amint a fűben szaglászott. A törzse körül egy szalag, rákötve egy világossárga gyűrű."
De akkor minek a gyűrű? Egy golyó, vagy akármi még jobb lenne. Egy zacskóba varrva.
Btw, azt mondtam amnézia? Felejtsétek el de máris!
Nem-Cedricen meg kitör a kíváncsiság a másik világok felé, mert Az Erdőben nem csak egy Tó van, hanem több.
De előtte mégis gyorsan hazaportálnak, aztán rögtön vissza - és valahogy az amnézia ezúttal nem üt be. Milyen kényelmes.

Kérdés: ha Az Erdőben nem él senki, hogyan került a por ki onnan?

No de eljutnak egy új világba - ahol nem történik semmi, nem fedeznek fel semmit, nem tanulnak semmit, sok-sok oldalon át. Végül egy felirat:
"Szólaltasd meg a harangot: Veszélyt ígér vagy kalandot? Vagy töprengj az őrülésig, Mit mulaszt, ki tenni késik!" - ki készítette a feliratot? Nyilván: Aslan. Tehát minden ami történik - az ő hibája!
A felirat nyomán-kapcsán sikerül elszabadítani: "Én, Jadis, az utolsó királynő, a világ királynője!" - lelövöm a poént: a Fehér Boszorkányt.
Ez természetesen hatalmas retkon, hiszen:
- ezek szerint a nő sima ember, bár egy másik világból
- nem, nem egy óriás és egy boszorkány (Narniában külön faj eddig a könyvig) gyereke
- szintén érthetetlen miért nem tudja mi az az ember - ha egyszer itt van kettővel - és ő maga is az!

Btw, Andrew bácsi, Jadis, és Aslan miben is különbözik egymástól? Mindegyik A Hatalom A Pórnép Fölé Emel elvet vallja.

Visszatérnek haza, de a "királynő" beléjükkapaszkodik, így az is megy velük.
Btw, a Kiíírtom Az egész Világot-szó az akkor csak Jadis szülővilágán működik? Vagy csak CSL szar a retkonban is?

"abban az időben mindenkinek népes személyzete volt" - CSL szerint vagy a személyzetnek is volt személyzete - vagy a személyzet nem tartozik bele a "mindenki"-be, nem emberek, csak valami aljadék. Tisztára mintha Andrew-bácsit hallanám...

Mindneki mákjára amúgy a boszorkány-királynő mágiája nem hat a Föld világában, így bár elkószál, és rendőrökre támad egy kitépett villanyoszlopal, végül sikerül elragadni Az Erdőbe.
"Szamóca természetes ösztönnel szép lassan odaballagott az első tóhoz, mivel igen szomjas volt (ami nem csoda), és belegázolt, hogy jót igyon. Digory még egyre a boszorkány sarkát szorongatta, Polly meg Digory kezét fogta. A gazda egyik keze Szamócán volt; és Andrew bácsi még mindig igen reszketegen, a derék férfiú másik kezébe kapaszkodott. — Gyorsan! — szólalt meg Polly, Digoryra pillantva. — A zöldeket!"
Kérdés: miért nem a tóból próbált inni, amiből kimásztak, tehát legközelebb volt?
Illetve kérdés: hogyan sikerül eljutniuk egy világba - ami még nem is létezik? A fejezet végén, a könyv felénél-felén túl érkezünk végre Narniába.
Megint kérdés: miért nem hagyják instant ott a boszorkányt, mennek haza, és elég volt a kalandokból?

Felmerül a kérdés, hogy aslant hogyan lehetett kinyírni egy késsel, ha egy egész lámpaoszlop-lándzsa egyszerűen lepattan róla.

Amikor Andrew-bá csatahajókat akar növeszteni Narniában, felmerül bennem: hogyan szállítaná a Földre? És:
"— Ketterley úr is épp olyan, mint a boszorkány — mondta Polly. — Örökké csak az öldöklésen jár az esze." - hát tökre mint CSL-nek. Emlékezzünk csak vissza az előző regényekre!

"Rendre megérintett kettőt valamennyi hód közül, majd kettőt a leopárdokból, a szarvasokból egy szarvasbikát meg egy ünőt, a többin meg túlment. Némely állatfajtából egyet sem jelölt ki." - csak arra tudok gondolni, hogy Aslan selejteket gyártott.
 
 "A fák közül mesebeli lények illantak elő, erdei istenek és istennők; s velük együtt faunok, szatírok és törpék" - akkor Aslan csak vmi főisten.

" néma állatok, akiket nem választottam ki, ők is a tiétek. Bánjatok velük gyöngéden, óvjátok, szeressétek őket, de ne vegyétek át szokásaikat, mert akkor ti sem maradtok többé beszélő állatok. Bár közülük emeltelek ki benneteket, de nincs visszaút hozzájuk." - alóbbrendű fajok, felsőbbrendű fajok, fasizmus.
Ja, közben a történet megállt, hogy Bibliát olvassunk. Ez elviselhetetlen.

"— Kérlek, Szamóca — fordult hozzá Digory —, engedd meg, hogy a hátadra üljek és vigyél el Aslanhoz! ... Digory már fönn is volt Szamóca hátán, otthonos kényelemben, hiszen hozzászokott korábban, hogy szőrén ülje meg a saját póniját" - honnan volt neki pónija, és nincs neki lába hogy magától odamenjen?!?

"Egyszerűen észre sem vette, hogy Aslan kiválaszt egy párt valamennyi állatfajtából" - CSL máris elfejtette mit írt össze 1-2 oldallal korábban?!?

"És minél hosszabban és minél szebben énekelt az Oroszlán, Andrew bácsi annál makacsabbul győzködte magát, hogy amit hall, semmi más, csak ordítás. ... Hamarosan valóban mást sem hallott Aslan énekéből, mint amit akart: ordítást." - mint tudjuk, a valóság nem így műkökdik. Ez itt 100% tiszta hittérítés, és a sztori még mindig csak áll.
A vicc másik fele, hogy az állatok (a keresztények a szimbolika szerint) se értik emiatt mit mond a bácsi.

" Még azt sem tudták volna, hogy ezek mindhárman egyazon fajtából eredtek, ha nem beszéltek volna velük, és nem látják, hogy Szamóca véleménye is ez." - kis evolúcióellenesség.

"— Látjátok, barátaim — mondta —, még hét órát sem ért ez az új, tiszta világ, amelyet nektek adtam és már belopódzott ide a gonosz ereje; Ádám fia ébresztette föl és hozta ide ... — De ne búsuljatok — folytatta Aslan, még mindig az állatoknak szánva szavait. — Ami szerencsétlenség csak eljön, ettől a gonosz hatalomtól ered. Ám az még valahol a messzi időben rejlik, s én gondoskodom róla, hogy a legrosszabb rám hulljon belőle. " - azért azt ne felejtsük el, hogy Aslan ezek szerint nem csak saját feláldozását (l. ...Ruhásszekrény) tervezte el, de Jadis Narniára kerülését is - honnan is volt ott ugye az a szöveg? Igazi szektavezér, aki megmenti a követőit a saját maga által kreált veszedelemtől, hah%

Felmerült bennem a kérdés: miért nem Narniában van az Élet Fája, miért egy rivális országban?
Mindenesetre az a következő cél, mert elmegyünk sidequestre. Olyan organikusan mint egy homlokra ragasztott műpénisz.
Útközben megállnak enni - és a földi ló csodálkozik, hogy az emberek nem esznek füvet. A srác meg lehordja a lányt, hogy miért nem pakolt kaját egy passzív-agresszív beszólással:
"— Azért valaki összekészíthetett volna egy kis útravalót — mondta panaszosan Digory."


"E kapun jöjj be, vagy be se lépj, Add másnak gyümölcsöm, vagy le se tépd. Ki tolvajként mászik falamon át, Vágyára lel, de elveszti magát." - de mi van ha az ajtón át megyek be, viszont magamnak szakítok? Azon túl, hogy azonnal bérelek egy NPCt a feladatra!
  Újabb retkon: "ttem belőle; és máris érzem magamon a változást, tudom, hogy sosem öregszem meg, és soha meg nem halok." - a Fehér Boszorkány ugyebár nagyon is meghótt.
Meg itt pöcsölünk azon is, hogy most Aslannak vigye az almát, vagy Anyucinak. Miért nem visz kettőt? Miért nem opció hogy a küldetés után visszajön egy másikért?

Miután nem értek el semmit, Aslan hazateleportálja a srácot, a lányt, meg a nagybácsit, utóbbi gyorsan alkoholista lett, Anyu meg megzabálta az almát és meggyógyult. A gyűrűket meg elásták, mert az olyan kurvára biztosíték hogy soha senki (és semmi!) nem találja meg őket.

"Frank király és Helen királynő gyermekeivel együtt nyugodt biztonságban, megelégedetten élt. Második fiuk lett később Archenland királya. A fiúk nimfákkal, a lányok erdő- és folyamistenekkel házasodtak össze"- és abban az időkben óriások valának a földön, és Aslan megharaguvék, és elhatározás hogy mindenkit özönvízbe fullaszt, csak Noé talált kegylemet szemei előtt...
 
Btw, az alma maradékát is elásták - és persze hogy lett következménye! Teljesen véletlenül - hát persze - a Ruhásszekrény lett belőle.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad