Az Idő Kereke, statisztikai analízis

 Két diagramot mutatnék nektek, az egyik a hányan értékelték le a sorozatot nemzetközileg, a másik, hogy milyen hosszúak az egyes könyvekben a fejezetek. Mindkettő tartogat érdekességeket.


A piros vonal jelzi honnan vette át az új író a sorozatot.
 
Először nézzük meg az összes értékelést.
700K értékelést látunk az első könyvnél - aminek a fele máris elveszett a második könyvre. Ez szerintem nem jó jel.
Még rosszabb, hogy a lecsúszás gyakorlatilag folyamatos. A mélypontot, 160K alatti értékkel akor sikerült elérni, mielőtt átvette volna a sorozatot az új író. Már az ő első könyve előtti megjelenés produkált egy kisebb emelkedést, ami azért rossz jel, mert ezek szerint a korábban kiesett olvasók úgy érezték, bármikor visszatérhetnek a sorozatba, nem érdemes átrágniuk magukat a kihagyott köteteken, elég lesz az aktuális állapot felmérése.
Az új író természetszerűleg hozott magával pár olvasót - de ez nem állította meg az olvasószám zuhanását175K-n állt meg de nyilván csak mert nem volt több könyv. Ez az abszolut mélypont előtti könyv szintje - és mint mondtam/látható az olvasók fogyása folyamatos volt.

Most nézzük meg az 1 csillagra értékelőket. Azt várnánk, hogy akinek nem műfaja, azok hamar kiszelektálódtak. Ez nemi gazán így történt.
Érdekes, hogy a Nagy vízválasztó a 2. kötet. Ezek szerint működött a beetetés, hogy "csak szenvedd át magad az elő X köteten" - de nem volt igazán hatékony, hiszen a másodiknál már a többség vállalhatatlannak tartotta ezt az egészet. Amúgy az 1-csillagos értékelések jobbára együtt mozognak az 5-csillagosokkal, aminek szerintem semmi értelme, legalábbis ha egy jó franchise-ról lenne szó. De ez nem egy jó franchise, ezért folyamatos és állandó ütemű a lemorzsolódás.

Namost lássuk a másik diagramot:



Ok, szóval mit is látunk.
A fejezethosszokban a csúcsokat kerestem, nyilván azok a részek jobban bejöttek az írónak, látszik hol tartotta fontosnak a történetet, legalábbis hol tudott többet írni az akármiről.
Az első könyv elég átlagos, a második is elmegy, bár a csúcsok eléggé erodálódtak.A harmadik kifejezetten izgalmas, sok határozott csúcs, meg minden.
A negyedik egy "csináljuk meg akkor" görbe. Hiába no, a könyv fele előre tudható volt 100%-ban, el se indult a kötet feléig a sztori, egyértelmű kifáradás jelei.
Itt az egy szál novella, majd utána az 5. kötet. Fájdalmasan nyilvánvaló, hogy az írót nem érdekelte a kötet közepe, kizárólag z elejére és a végére figyelt, a többit úgyse olvassa senki alapon. Jó nagy hullámvölgy.
A prequel szinte egyenletes csökkenést mutat, de hát az csak egy fél kötet hosszú, meg prequel is lenne, bővebben nem foglalkozunk vele.
Sokkal érdekesebb a 6. kötettel kezdődő tendencia. ZÉRÓ csúcsok, vagy ha van csúcs, az egyszeri felugrás, nincs íve a könyvnek. Az Álmok Tőre idejére egyenesen flatlineolt az egész sorozat (az agyhalál orvosi jellemzője).

Ekkor vette fel Sanderson az írást, és az első kötet ki is néz valahogy. Standard ív: eleje vége gyors, közepe lassú.
Ám a második kötetre a ritmus megtört, és visszatért Jordan szenvedő görbéje.
Az utolsó kötetnél pedig ismét kilapul a görbe, egyetlen 300 oldalas fejeztszörnnyel tarkítva.

Brandon-bácsi "záró-trilógiájával" amúgy egyéb gondom is van, és a goodreadsen olvasható értékelések erre a megérzésre ráerősítettek.
Nem folytatást írt. Nézzétek a címeket:
1 - gyülekező fellegek
2 - Az éjfél tornyai
3 - A fény emlékezete.
Na mi is a gond. Először is a középső kötet egyértelműen a Gyűrűk Ura - Két Torony címére röffen rá. Ismerve hogy a WoT egy LotR-fanfictönnek indult, majd egy Dűne-ripoff lett belőle, hát a dolog eléggé egyértelmű.
De ez újabb gondolatot ébreszt, amit a címek újraolvasása megerősít:
Az első kötet egy első kötet, történetkezdés: "Gyülekező fellegek". Ha a 12. kötetben még csak gyülekeznek a fellegek, akkor eleve baj van, de akkor még nagyobb, ha Sanderson újrakezdte a sorozatot!
Ééés a záró kötet "A fény emlékezete". Hát az emlékezetnél nincs múltba révedőbb, lezáróbb. Tehát igen, ez nem folytatás-szagú, hanem reboot-rettenet van a szélben.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad