Dűne (regény) 2/2

 "De  még  mindig  nem  tudta,  mit  akar  a  fremen,  és  ez  nyugtalanította.  A Mentát-képzésnek képesnek kellett volna tennie rá, hogy világosan lássa az indítékait!" - ezt csak úgy jegyezzük meg.

Jó, akkor ez a sokoldalas rész Tufirral nem vezetett sehová.

Egy jó kérdés: a Császárnak miért nem szült fiút a Bene Geserit?

Úgy vélem, Duncan épp meghótt.
A különbség a tv-sorozathoz képest, hogy az ökológus/planetológustól nem a semmibe válnak el, hanem az mondja hogy repüljenek a viharral, és oda küld majd értük pár frement.

A doboló koncepciója mindig úgy a semmiből jön...

Lol, mindent elvesztenek, kivéve az iránytűt. Aztán Paul dob egy McGuyvert...

Gourney beáll csempésznek.

Miért keveri bele a vallást?
És ismét két utat kínál - de nem foglal állást egyik mellett sem, nem igazán. Kínál (mjad) harmadik választást?
Mindenesetre az ökológus halott.

Pault és az anyját megtalálják a fremenek, és itt egy részlet amit a tv-sorozatnak nem ártott volna integrálnia: hogy a fremenek keresik őket, és tudják, hogy most talán őket találták meg. A filmváltozat jóval feszesebben vezette a sztorit, ott erre nem volt szükség.

Hö. Csani, a Fremen Csaj, Paul waifuja az ökológus lánya. Ezt miért nem tartotta mondjuk a tv-sorozat fontosnak közölni...

Pault kihívja egy fremen - de ez nem ilyen egyszerű itt. Igazából Jessicát hívja ki, és Paulnak kell a bajnokának lennie.
A harcban Paul egyszer ajánlja fel a megadást (ami a kultúrák különbözősége miatt fordul elő egyáltalán), és nincs nagy "jajj ki győzött" - egyértelműen Paul.

A vallást egyértelműen ellenzi. Vagy csak a vallási fundamentalizmust? A mechanizmust, vagy a végeredményt?

Tufir a harkoneneknek dolgozik, mert meghalt Leto, és mert azt hiszi, Jessica volt az áruló. Ellenben itt nem tud a méregről amihez folyamatosan ellenszert kell szednie.

Feyd nyom egy gladiátorküzdelmet, de ennek politikai oka van, és a másik fél nem valami kis véznaság, hanem olyan, mint Michael Chiklis a Kemény Zsarukból.

A tv-sorozat folyamatosan szerepeltette a császár lányát, de itt egy teljesen másik szereplő van, a Dűne Csmpészminisztere, meg a bene geserit felesége. Esetleg mindketten bene-geserit ügynökök? Mindenesetre a nőci ráhajt Faydre, mint a császár lányának kopasz szolgálója a sorozatban.

A legyőzött fremen feleségét Paul megkapja waifunak.

A Fremen Tisztelendő Anya csak most bukkan fel, és már temethetjük is. Egyúttal a Fremen Csajt javasasszonnyá teszik.

Nos, fogalmam sincs mit csinál az Élet Vize a bene geserittel, de közben a haldokló Tisztelendő Anya átadta minden emlékezetét az új Tisztelendő Anyának, és ezzel az előttük lévő összes Tisztelendő Anya emlékét a láncban. A személyiségét viszont nem.
Érdekesség, hogy az Élet Vize nem az Arrakistól függ. Korábban kifejlesztették, az Arrakison csak csiszoltak rajta.

-----------------

Bár 2 kötetben jött ki, de három "könyv"-ből áll a Dűne. Itt kedződik a harmadik.

Hö. ez a "ja, amúgy eltelt 2 év" benyögés, ez azért fight.

Tuffir nem szerepel, csak off-screen létezik, de miközben a Bárónak dolgozik, már megkísérelt egy merényletet Feyd és a Báró ellen is... Ez poén.

Ez a "könyv" a harkonenek szemszögéből fogja mutatni a dolgokat? "Érdekes" választásnak hangzik.

Hm, szóval mégiscsak fasza új kiképzése volt az atraides seregnek, csak még ők sem tudtak róla. A császár viszont fel tudta mérni a lehetőségeket.

Szóval Pálnak lett egy gyereke, II. Leto, és z az univerzum egyyüttesen gyakorolja a gyermekcsonkítást.

A flemászás a Féreg hátára igen... érdekes. Nincs ledobott kötél, de az sincs, hogy össze.vissza mindenki belevágja a horgát. Pontosabban belevágja mindenki a horgát, de épp emiatt nem áll Paul a tetején, hanem folyamatosan "ereszkedik".

Paul felszedi Gourneyt.

Elfogják a sardaukart - de nem tartják fogva, még aznap engedik elszökni.

Gourney rátámad Jessicára, ezért Paul iszik az Élet Vizéből - ami tulajdonképpen tesztje a tökéletes, molekuláris szintű önkontrollnak, önismeretnek. Ez eléggé new age-szabú összemosás, de ám legyen.
És végül Paul egyfajta androgün állapotba kerül.

Ez tényleg atomot dob le a saját útjába. Rofl.

Muad Dib alig indítja mega  támadást, jöna  hír hogy Aliát elfogták, Leto II. pedig meghalt.

A könyvben most először találkozunk a Császárral.

Hö? Wut? Mikor telt el újabb 2 év, hogy Alia most 4 éves?

Az atraidesek gom-jabbarja? Azt a szart tudtommal a bene geserit használja.

A Báró halott.

? A bene geserit Tisztelendő Anya a Császár oldalán az egyetlen akinek a ruhája és külseje le van írva. Ad egy, úgy néz ki minta keleti boszorkány az Ózból. Ad kettő, egy fekete színű Ku Klux Klán-csukját visel. Fasza.
#ThisDidNotAgeWell

A könyv legnagyobb gyengesége hogy nem ad hangsúlyt a fontos dolgoknak, mint a hercegi pecsétgyűrű, meg hasonlók. 
 A másik meg, amiben a feldolgozások hibáznak, hogy nem adnak kellő hangsúlyt, nem tiszta, ha nem olvastad a könyvet egyáltalán nm jön át, hogy Paul nem nyert a végén, hanem elbukott. Persze, legyőzte a házakat, a harkoneneket, a császárt, magát a Ligát is - mégis buks ez, mert nem sikerült elkerülni a djihadot.

Í legvégén bejelentik, hogy offscreen meghalt Rabban is. Elpazarolt karakter.

Ah, itt van hát Irulan, a Császár lánya, bene geserit, Paul harmadik waifuja.

Igazán sajnálom hogy senki nem próbálta meg a könyv végi megoldást a Paul vs Mindenki jelenetre a csata után. Ez itt egy tárgyalótermi jelenet, nem dicső bevonulás, és az Utolsó Harkonen lemészárlása.
A Liga navigátorai pedig... A film verziója tök jó, de tényleg, ám... It ezek egyszerű, hétköznapi emberek, csak ilyen ufo-szemmel (olyan mély kék, hogy már gyakorlatilag fekete mélység).
A vége pedig úgy áll, hogy a bene geserit egy maguk közül való császárnőt akar a trónra, a császárlány belemenne az érdekházasságba Paullal, aki ugye félig fremen, a Liga meg csak a fűszerét akarja a függőségében - viszont a Császár még húzódozik, ezért provokálja ki Muad Dib a párbajt a harkonennel.
Egyszóval kvázi minden frakció össze van rántva itt a végén egy véd-és-dacszövetségbe - és ez mégis bukás.
Szintén érdekes ahogy kiderül hogy minden frakció végső soron a Fűszeren alapszik - és ezt még maguk előtt is tagadták.
Szintén összerántja az író a kis elemeit a történetnek a párbajjal. A párbajban megtestesül a jó vs gonosz atraides vs harkonen különbözőség, de egyúttal a fremen Párbaj A Vezérségért motívum, és meglesz a kívánt összecsapás is az űrfeudális rendszerben.

Úgy vélem, Paul tragidéiája, hogy nem több, mint a részek összessége, nem lép túl az emberségén.
És itt ez a téma is: "az ember is csak egy állat".

Hm? Feydnek van egy (törvényen kívüli) lánya?

Jó hír azonban, hogy a párbaj gúnyolódásait mindkét eddigi feldolgozás teljesen szekulárisra írta át.

Paul a Salus Secundusra, a császári börtönbolygóra száműzi  Császárt, de egyúttal felszámolja a sardaukar kiképzőtelepeket (ugyanott).
 
Gurney lesz az Atraides-ház(?) új feje, bolygója az atraidesek volt bolygója, a Caladan.
 
---------------------
 
Összegzés: Jó regény-e a Dűne? Nem. Olyan közepes kalandregény-szaga van. Érthető-e miért híres? Meglehetősen. Az ötletek jók, de az egész felületesnek érződik, és a felvetések kidolgozottsága kesze-kusza. 
Érdemes-e törődni a könyvvel? Nemi gazán. A filmváltozatot, és a Dűne Gyermekei tv-mini-sorozatot ajánlanám egyelőre, azzal a kiegészítéssel, hogy a könyv legalábbis értelmezhető úgy, hogy Paul egy bukott hős. Ugyanakkor a sztori így befejezetlen.
Érdemes-e újra feldolgozni az elejétől az egészet? Akkor, ha a Paul-problémát, a dzsihádra való kelletlen kifutást sikerül áthozni, persze anélkül, hogy végigsértenénk a globális közönséget azzal, hogy tiszta győzelemként tálaljuk a vallási alapon elkövetett népírtást. És emiatt a másik kikötésem az lenne, hogy ne csak a Dűnét, hanem Frank Herbert többi kötetét is filmesítsék meg.
És hozzá kell tennem, hogy valamiért szó nincs róla, hogy Frank azt mondta volna, a története befejezetlen, lécci csinálja meg valaki a végét, itt vannak a  jegyzeteim. Tehát hajlandó vagyok legalábbis feltételezni, hogy a fia által írt folytatások... Nem szükségszerűek.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad