Dűne Gyermekei (regény)

 Ah, mégis van egy kötet az elsőn kívül, amihez van függelék! De ezúttal világ-kronológiát kapunk.
Ezek szerint az Atraides-ház a görög Agamemnontól eredezteti magát, akit a trójai háborúban legyilkoltak a haverjai az osztozkodás során.
De, uhm, miért szerepelnek a kronológiában a Dűne: Káptalanház adatai? A Valhal-lala kiadó okoos próbált lenni már megint?
A többit viszont inkább hagyjuk, és fedezzük fel magunk.

Ja, Paul ikrei amúgy valahogy olyanok mint Alia, mert... Mert nem az Élet Vize kell a ... uhm ... képességekhez, hanem Fűszer-túladagolás? Merthogy a fogamzásgátló-gátló étrend persze Fűszer-alapú volt.
Mindegy, értitek mi van. Vágjunk neki.

Wow, az Ikrek 9 évesek, tehát 9 évet ugrottunk előre.
És a bolygó fele már növényzettel borított.

Nos, asszem elfelejthetjük az előző kötetben beharangozott lányát Aliának.
Ja, és Paul mégse halt meg a sivatagban, valahogy visszakeveredett a városba (vagy el sem ment!), és most ő az Eretnek Próféta.

Az Ikrek meg nem szenvednek a felmenő személyiségek átkától (tehát nem "szörnyszülöttek" (abomination)), mert... a) deus ex machina b) még fiatalok c) nem intenzív Fűszer-fogyasztók.
Lol, az jutott eszembe, az előszólöttek olyanok mint Obelix.


Uhm, az Iker-Leto az miért Leto II, mikor Leto II Paul első gyereke volt, aki az első könyben meghalt mielőtt egyéves lett? Ez is retkonolva van? Mert különben ennek a Letonak Leto III-nak kéne lennie.

Alia nagy problémája jelenleg kettős: egy, hogy a genetikus személyiségek kezdenek elhatalmasodni rajta (legerősebben Harkonen Báró, de erről még csak az Ikrek tudnak). Kettő: túlságosan hozzászokott a Fűszerhez, így jövőbelátást alig tud már kihozni magából, így rávenné az Ikreket (oké: Leto III-at, mert Frank H szexista) hogy őók vegyék be helyette és biztosítsák a hatalmát.

A Császár leszármazottja (unokája? gyereke?, de ki tartja számon) vmi kiber-tigrisekkel akarja felfalatni az Ikreket.

Asszem értem, miért ez a kötet az első után a következő aminél az olvasók otthagyták a sorozatot. Ez már-már konvencionális regény, ruhaleírásokkal, karakter-reakciókkal, nem az a filozófiakönyv mint amit eddig valaki megszeretett. Szintén, hogy 400 oldal, az az előző kötet duplája. És a leírások miatt, a sima tőmondatok lecserélése miatt jóval nehezebben olvasható. Ha valaki olvasta a John Carter/Mars Hadura és többi akármije regényeket, az egész olyan ízű, de azok nem voltak jó regények, eldobható akció/kaland ponyvák voltak.
A harmadik, és egyben utolsó olvasószámcsökkentést pedig majd a Dűne Istencsászára végzi - elég nyilvánvaló a híre, tartalmának felületes ismerete, vagy akár a címe alapján, hogy az egyfajta csúcspontja lesz az egész regényfolyamnak.

"[a medence] felszínét  ragadozóhalak  mozgása fodrozta, amiket a fremenek a homoksügérek távoltartására telepítettek a tartalék vizükbe.
-  A hal és a féreg között állok – mormolta [Leto].
...
A  haploid  homoksügérek minden nagyobb víztömeget elpusztítottak a bolygófelszín közelében"
-----------
Hú, ez mély. A (ragadozó) hal és a Féreg között ugye az ember áll, aki odaviszi a halat, hogy megőrizze a vizet. Így ugyanakkor az ember a víz, ami miatt a Féreg nem tudja elpusztítani a halat, hogy elszívhassa-elzárhassa a vizet.
Ha az Ember pedig a víz, amit a Féreg elszív, ugyanakkor a víz méreg a Féreg számára, akkor ez az egész kép analógiája a Dűne Istencsászárának, amiben ugye Leto (az ember, a víz) beleolvad egy féreg testébe.
Vagy csak agyamra ment az irodalomóra.

A hatalom akarása.
A hatalom kizárólagosságában lévő magányossága.
A Fűszer pedig mindnekire ugyanúgy hat, csak van aki érzékenyebb rá genetikailag?
A hangsúlyt pedig Hörbi eltolná a Fűszerről, és a múltbéli életek közös tudatának hálójára tolná át?

Na, előkerül az Arany Ösvény, legalábbis említés szinten. TUTI hogy találtam ennek megfelelőjét az első könyvben, valakik éppen a déli sarkköri régió kitermelésére áhítoztak, de hogy oda szinte lehetetlen eljutni, pedig az ám a jackpot. Most meg persze képtelen vagyok megtalálálni a hivatkozást. Grrr!
...
Nah, csakazértis!
"[Jessica:] - Mondd  csak,  merrefelé  található  a  fűszer? Mélyen behatolnak a fűszervadászok a sivatagba?
- ... Egy mendemonda szerint a déli vidéken egy hatalmas fűszertelér található, az  úgynevezett  Anyatelér (angolban: Motherload)  –  mondta  Kynes"

FH Dűne-regényeiben állandóan ott van mindenben egy-egy paradoxon. A gyengeség pl. védelmet jelent a lány-Iker számára, védi a megőrüléstől.
Vagy itt van Leto istencsászársága. Csak a legkevesebbet tudom a következő kötetről, de az szemben áll az itt vázolt, "józan ész" diktálta koncepcióval az egész egyszemélyi megváltókultuszról, ami szerint a Messiás, Isten, Jézus, vagy bármely más szent/istenség jól elvezeti a Népet/az Emberiséget a tutiba, valami aranykorba. De amennyire értem abból amit hallottam, Leto III. épp ellenkezőleg tervez: a posványba lenyomni szándékozik az emberiséget, hogy tanuljon belőle, és újjáalkossa önmagát, hogy többé eszébe se jusson Hősre vágyni.

Alia egyre paranoidabb és csapongó.
Alia megpróbálja megöletni az anyját. "Harkonen Báró" nem újra élni akar, hanem hogy az atraidesek haljanak ki? Illene az önpusztítás tematikájához.
 
Az Ikrek lelépnek azzal a tervvel, hogy Leto III megrendezi a halálát a császári tigrisek által.

Az Ikrek csatája a tigrisekkel "kicsit" másként van mint a tv-változatban. Itt Lány beakad a barlang szájánál, ahová Fiú már bement. Fiú megmenti Lányt, majd mérgezett tőrrel megdöfi a mancsával benyúlkáló egyik tigrist. Majd mivel Lány már úgyis sebesült (meg leve őt küldték volna vissza, khm, Mr. Herbert, khm), előveszi a kését, és beáldozza magát hogy elintézze a másik tigrist.
Igazából nem emlékszem hogy innentől a filmben csinált volna bármi fontosat, szóval meg is halhatott volna, de oké, akkor nem. Végülis mindegy. De úgy hozta volna a hős-klisét, nem ártott volna meg. És akkor van egy erős nőji karakterünk, és örülhetnek az SJW-k is.

Na, végre megtudjuk mi Jacurutu legendája! A sztori, hogy ott egy ~kannibál fremen törzs lakott, akik mindenki más megtámadtak a vizükért. Aztán egy nap a többiek megunták, és kiírtották őket.

Leto összes genetikus személyiségét egybegyúrja saját fő személyiségével, így egy ősidők óta létezővé válik - aki csak 9 éve született. Léte egy újabb paradoxon.

Letot fogva tartják Jessica emberei, és Fűszerrel tömik.

Leto nagy terve hogy a jövőbelátás vakfoltjaiban fog haladni. És tudtam én hogy az a Flash-elés csak valami hülyeség volt!

Leto képes a nemi izgalomra. Ezért nem érdekel mit mondott Hörbi, a srác inkább-legalább 12, mint 9.

Kralizek. A világ végét jelentő csata. Ha úgy ismerősebb: Ragnarök. Az Arany Ösvény amin haladva az emberiség győztesen kerülhet ki belőle.

Leto élő homoksügérekből (a homokféreg kezdeti alakja, olyan változás van a két alak közt mint a rovaroknál) péncélt, második bőrt kreál magának. Ettől ellenállása lesz, meg szuperereje, meg szupergyorsasága. De ellentétben a tv-sorozattal, ez a nyavaja arcán, szemén, fülén, orrán kívül mindent befed, a száját is. Nem tudom hogy fog így kommunikálni... Hát leginkább úgy, hogy el is van takarva a szája, meg nem is, ilyen Schrödinger Macskája stílusban.
 
Alia kezd külsőleg is a Báróra  hasonlítani.

Duncan kiprovokálja hogy megöljék, így beindítva a végjátékot.

Paul/MuadDib/Prófétát megölik - Alia papjai.
Aliáról lehullik minden máz, Szörnyeteg ő - végül öngyilkos lesz. Nem úgy ahogy az adaptációban, de ez csak az érzelmi töltetben, meg bushido-dologban különbség. Eh, mennyire szánalmas mikor a "tisztelet és becsület" fontosabb az őszinteségnél, igazságnál, megbánásnál :(

Hm, Letot elpusztítja a metamorfózisa, ca. 4,000 év múlva?
Mindenestre a kötet végén Leto Az Akárhányadik átveszi a Bene Geserit irányítását, és megkezdi a saját tenyészprogramját, bármilyen irányba is tartson majd. Ehhez és az uralkodáshoz névleg feleségül veszi a Lány Ikert, de igazából a Kwisatznak(?) kiképzett császári poronty fog utódokat nemzeni vele - akinek egyúttal feladata felügyelni hogy az Istencsászár hatalma ne növekedjen túl nagyra/öncélúra? Ez inkább koncepciós filozofálgatás, hiszen honnan is tudhatná bárki, senki nem érti az Arany Ösvényt magán Leton kívül.

Zárásként pedig egy idézetet a könyv végéről: "Ugyanolyan kegyetlen vagyok mint a gondos gazda." - a szóhasználat a Bibliát idézi, Istenre hivatkozik. Azt mondja, Isten kegyetlen, és nem olyasmi amit szeretnél. Egy időre szükségszerű, hogy Leto betöltse ezt a mitikus szerepet - hogy végleg le lehessen számolni az eszmével.

Ezt meg ide a kötethez epilógusnak:



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad