Dűne film vs Dűne minisorozat

 David Lynch 1984-ben csinálta a filmet, és az akkoriban nem cellulodihulldékra specializálódott syfy-channel 2000-ben a 3 részes minisorozatot.
 Gondoltam, érdemes lenne megnézni miben különböznek a hosszon kívül :D
 
1984:  0-0:00:50
2000: 0-0:01:15

Mindkét verzió egy-egy narrációval indít. És most várnom kell 30 percet mire leszedek egy angol verziót az 1984-ből, mert rájöttem hogy a) én feliratosan néztem VHS-en és b) a szinkron csapnivaló retek.

1984: 0:00:50-0:03:50
A narráció kívülről befelé halad. AElőször az univerzum, aztán a császár, aztán az űr-liga, aztán az Arakis/Dűne, és végül újabb stáblista-szegmens, ami alatt magát a bolygót láthatjuk, megértjük mit jelent hogy ez egy bolgyó, ami egyetlen sivatag. Magányos, kihaltnak tűnik, mégis a legértékesebb dolog a galaxisban (valahogy a scifikben is alig mozdulunk ki a Tejútról).
2000: 0:01:15-0:01:55
 A narráció belülről kifelé halad, az Arrakison kezd, és minden más legfeljebb másodlagosnak tűnik mellette. Innen azonnal egy csatajelentre ugrunk.
A legnagyobb különbség a két verzió között, hogy a film a Fűszert egy sci-fi elemként kezeli, ami jelentős, de nem az egyetlen erőforrás, míg a tv-sorozat egyszerűen azt mondja, akié az Arrakis, és rajta a Fűszer, az ~a császár. A Császár is csak attól császár, hogy végső soron ő irányítja/tulajdonolja a Dűnét.

2000: 0:01:55-0:02:30
Ah, szóval az valami látomás vlt, amiben Paul apja meghalt sok-sok csata után.

2000: 0:02:30-0:04:20
Szóval Paulnak nem tetszik, hogy az Atraides-ház a Dűnére költözik, mert egy elkényeztetett taknyos, aki nem éri fel ésszel az Arrakis jelentőségét. Mellesleg kapunk egy gyors áttekintést is a Dűne-univerzum alapvető hatalmi struktúrájáról.
1984: 0:03:50-0:05:10
 Ugyanúgy megkapjuk a hatalmi struktúrát, de nem találkozunk az Atraides-házzal, és a forrásunk is más: direkt betekintés az Űrliga egy belső dokumentumába. Amit a tv-sorozat nagyon bénán próbál titokzatosan emlegetni, az itt ki van mondva, de a titokzatosságot is megkapjuk, csak az ezúttal okosan van a sturktúrában, az, hogy ez egy titkos jelentés. Innen egyértelmű, hogy a Császár, meg pláne mindenki más érdektelen senkik, az "elvileg független" Űrliga mozgatja a szálakat a színfalak mögött, egyetlen céllal: a Fűszerszállítmányoknak lenniük kell.
Az is tetszik, hogy már értesültünk a fremenekről, és bár közük nincs a Házak Játékához, meg úgy egyik frakcióhoz sem, mégis szervesen részei ennek az univerzumnak, bár szerepük egyelőre rejtve marad.
 
1984:  0:05:10-0:10:30
Az űrliga egy tagja a kíséretével meglátogatja a Császárt, és hű, gyönyörű és lenyűgöző és bizarr az egész A Császár vázolja, hogy a terv, hogy az Atraidesek és a Harkonenek háborúba kezdjenek, és felszámolják egymást, stabilabbá téve a hatalmi viszonyokat. Ami ezt a cselekvést kiváltotta, hogy a) eddig az egyensúlyt jelentette hogy a Harkonenek bányászták a Fűszert, de most az Atraidesek előálltak egy új technológiával, így a seregük túl erős lesz, így konfliktust kell produkálni.
Ah, az egyszerű, nüanszok nélküli történetmesélés kora!
Ja, és elég egyértelműen ebben a verzióban a Fűszer paranormális képességeket biztosít.
A bene-geserit nőszemély elmegy felkeresni Pault, mert a Liga meg akarja öletni.

2000: 0:04:20-0:08:55
A Tisztelendő Anya meglátogatja Pault, és ott a doboz, amiben fájdalom van. Paul szövegelése számunkra kontextus nélküli zagyvaság mindössze. És szerintem sokat veszít a jelenet amiatt, hogy átlátunk a dobozon.
Btw, a nyanyának vmi varázshangja van, amivel parancsolni tud.
Megtudjuk, hogy a Bene Gesrit frakció is játssza a Házak Játékát, azt akarták hogy Paul anyja lányt szüljön, így az Atraidesek és a Harkonenek közti viszály jól megszűnt volna, és a rendszer stabilizálódik. (Azért itt egy kérdés: az összeforrt Atrades/Harkonen ház nem lett volna túl erős?)
Szó esik valamiféle fajnemesítési programról is.

1984: 0:10:30-0:19:18
Jó a kontraszt az Akariks és az Atraides-ház bolygója között. Mélységet ad a költözés dilemmájának. 
Narrációs expozíció mondja el mi a Bene Geserit: céljuk egy Kwisatz Haderak nevű szuperlény kitenyésztése, és EZ az amiért Paul anyjának (Jessica) lányt kellett volna szülnie, amit a Harkonenekkel kellett volna házasítani.
Látjuk Pault, de nem egy audiobookot "hallgat" (mármint nem figyel oda rá), hanem akítvan tanul. Ettől én többre értékelem. Itt hallunk a Mentátok frakciójáról, akik az "emberi számítógépek".
Infószegmens az Arrakisról: a reménytelenség érzése fokozódik.
Paul három tanára jön, és az első érzésünk Paullal kapcsolatban, hogy okos és tehetséges. Kissé talán önhitt, de ez inkább önbizalom, ami a kényelemből és az egyértelmű képességekből (és a sok tanulásból) fakad.
Látjuk a sci-fi-technológiát, a személyi pajzsot.
Realitycheck Paulon keresztül: mindenki tisztában van vele, hogy a helyzet véresen komoly. Ugyanakkor Paulban maradt annyi, hogy szimplán érdeklődjön. Az arrakisi Férgek iránt. És még ez a momentum is oda vezet, hogy egy újabb oldalról kapunk egy rúgást, hogy a helyzet váratlanul komoly - pedig csak a Férgek mérete került szóba. Egy kis subtility (?finomság?).
Paul vmi robottal küzd - pajzs nélkül is jó harcos.
Aztán vmi barátjával fut össze a folyosón Paul, ahonnan Apuhoz megy.

2000: 0:08:55-0:10:20
Paul késpárbajt vív - akárkivel. Ez most támadás, gyakorlat, vagy valami más? Nem tudjuk.
A másik filmből felismerjük a neveket - ezek szerint itt Duncan, a barát csak említés szintjén fog létezni. Ez nem hzza közelebb ezt a vinnyogó fiút a szívünkhöz.
Érdekes ahogy ez a párbaj alakul. Gaurtney nem egy mentor, hanem egy arrogáns fasz, aki kiherélné Pault. A filmváltozatban ugyanő kibelezéssel, kölcsönös elpusztításal világított rá a helyzetre. És amíg a filmváltozatban a párbaj azzal kezdődött hogy Paulnak nincs kedve harclni, de most muszáj, itt a végén kivágja a hisztit, hogy akkor neki nincs kedve ehhez az egészhez. Gaurtney meg azért vágja ki a hisztit, mert Jessica a saját módszereire is megtanította a fiát. Itt tehát az Atraides-ház nem erős, hanem szétesőben van! Ha nem piszkálnak hozzá, talán akkor is szétesik. A másik két mesterről semmit nem tudunk meg, sőt, csak egyiküket látjuk egyáltalán.

1984: 0:19:18-0:30:30
A Letoval való párbeszéd a filmváltozat titokzatos, visszatérő vonulatának kezdete: "Az alvónak fel kell ébrednie."
Paul álmodik - ez "foreshadowing". Bár nem értjük, de érzelmi töltést hordoznak a képek, és érzelmileg kötődünk Paulhoz, ezért működik.
A Tisztelendő Anya megérkezett, és a Doboz-jelenet legalább föl van vezetve Jessica belső monológjával. Nem csak "nesze itt a doboz", túl vagyunk rajta, felejtsük el - a jelenet ettől az 1-2 mondattól súlyt kap, ezt itt nem a pillanat szülte, hanem hosszú előkészítés - és a Bene Geserit még tagjai előtt is titkokat rejteget. A titokzatosság nő, ami feszültséghez vezet. Jessica egyúttal aggódó anya, nem egy agyatlan drón.
TA tájékoztat nem viszály lezárásáról, amit az Atraides és Harkonen között van, hanem egy résről, ami a kettő között van tenyésztésileg. Nem érdekli őket béke, egyensúly, vagy bármi - csak hogy elveszhet két tenyészcsoport, mondjuk azokat évezredek alatt érték el, szóval valahol megértjük így is.
A közbeékelt Paul-látomás összerántja az egész filmet, és hogy tetteti az alvást tovább erősíti a karaktert.
A jelenet külön karaktert kap mert a TA megdícséri Pault hogy hallgatózott, másodsorban pedig a Hangot csak akkor használja vele szemben, mikor Jessica már nincs ott - akkor viszont azonnal. Így nem tudjuk hányadán állunk a Bene Geserittel: irányítani akarnak, vagy sem? És EZ a titokzatosság jót tesz nekik, nem csak valami űr-frakció mint a tv-sorozatban.
Paul pedig végül megy, szemben a tv-sorozattal, tehát még van hova fejlődnie. A tv-sorozatban a Hang és a Doboz két egymástól független próba volt, kontextus nélkül. Itt a kettő két különböző képességet tesz próbára, de egyetlen próba. És amíg a tv-sorozatban Pault inkább a kíváncsiság vezérelte a dobozhoz, itt a doboz egyértelműen fenyegetés. És a tv-változatból hiányzik a misztikus körítés: "Azt mondod, a Herceg fia puszta állat? // Azt mondom, talán ember vagy."
És Paul motyogása nem zagyvaságnak tűnik, mivel a Tisztelendő Anya felvezette. Így már utalás a tanulmányaira, és fenntartja a film az álomszerű zavarosságot -az alvónak fel kell ébrednie! Plusz nem látunk át a dobozon. Paul képzeletébe látunk bele, a Tisztelendő Anya szuggesztiója áttörve a negyedik falat, ránk is hat!
Paul jutalma pedig itt elismerés, egy jéghideg elmétől. A tv-változatban jó, átmentél, haladjunk, ráadásul mintha a TA ott átérezné a fájdalmat vmi empatikus módon, ami gyengíti a karakterét. AZ a Tisztelendő Anya nem olyan aki 10,000 évig tenyésztget embereket.
TA jóváhagyja Paul LÉTÉT (felhívom a figyelmet Gaurtney tesztjére, ahol Paul attól tartott, hogy megölte volna a mestere, most tudjuk, hogy EZ a mestere viszont tényleg megölné), és fleszólítja Jessicát, hogy tanítsa meg Paulnak a Hangot. Merthogy ebben a változatban még egyáltalán nem tudja ezt.

---------------------

1984: 0:30:30-0:42:00
Íme a Harkonenek. Fejlett - de undorító. A báró pedig kívül.belül  romlott. Ugyanakkor bár teljesen őrült, nem ostoba, és hiányosságait a megfelelő személyzettel pótolja.
Megérkeztünk az Arrakisra.

2000: 0:10:20-0:18:30
Tanár #2 (a másik filmből tudjuk hogy Yhuei a mentát) habog valamit a Dűne viharairól, meg hogy szerinte a Bene Geserit átverés, mert "légből kapott jóslatok". Ez hülyeség. Ha azt mondaná, hogy "mert vallás", amilyenek a könyvekben, az működne, de a logika és a számok nálam azt diktálják, hogy ami működik, az működik. Márpedig a BG jóslatai működnek a Dűne-univerzumban.
Itt most látunk először egy Űrnavigátort, és ez ugyan közelebb áll a könyvek tematikájához a nem-angyal-angyal képpel (ott a fő téma hogy nincs Isten, mindenki Ember, még az is aki istennek látszik, beleértve Pault, és a Dűne Istencsászárát is), nekem mégis jobban tetszik a mutáns embrió változat a filmből, ami szekuláris sci-fi motívum. Bónuszként: megmutatni a navigátort itt teljesen céltalan.
Vladjimir bácsi itt tol egy expozíciót, és itt eleve szó nem volt a megegyezés lehetőségéről, meg bushidóról (becsületről). Báró két fia pedig totálisan inkompetens, ez a Ház nem fenntartható tehát. Pár év, és magától összeomlik.
És mint kiderül, a Fűszer termelésével már most, a konfliktus megezdése előtt gondok voltak.
Még rosszabb, hogy a filmben Raban egyszerűen egy idióta, Fey viszont nem csak csinos, de egész értelmesnek is tűnik, itt viszont Fey csak egy szépfiú, maxium báb lehetne egy mentát kezében, Raban az aki azt kérdi "ki az áruló", mint egy béna minion.
Még sokkal rosszabb, tudván hogy alakul a történet, hogy Harkonen-uraság arra számít, az Atraidesek nem tudván ki az áruló, majd jól egymás ellen fordulnak.
Ja, egyébként már le is szálltunk a bolygóra, meg kipakoltuk a cuccost, miegymás. Hová rohan az amúgy háromszor olyan hosszú minisorozat???

1984: 0:42:00-0:47:30
 Ah, szóval bár mindenki azt hiszi a fremenek kevesen vannak, valószínűleg annál sokkal többen.
Elvben arra várunk, hogy megtörténjen a Harkonen csapás - de szereplőink nem várakoznak erre, hanem millió dolgukat intézik, amit amúgyis kéne. Ha Robert Jordan (Az Idő Kereke) írta volna, akkor a radarokon bámulnák a nagy semmit.
Heh, a filmnek van ideje nüanszokra :D Max von Sidow mondja, hogy "a császár szolgálatában" van a bolygón, mire Paul gyanút fog hogy kém, a kamera pedig egy pillanatra egy csapat fremenre ugrik mikor Leto őrsége lefogná őkelmét mikor hozzáér a herceghez a ruhabemutató kapcsán (amiben a sivatagban lehet mászkálni akár), jelezve hogy ha ez kém, akkor nem a Csázáré, és onnan áttevőlegesen a Harkonenek támogatója - hanem a fremenek embere :D Ügyes.
A fremen ruha pedig tényleg nagyon fasza sci-fi cucc.
A bázis elfog egy harkonen adást - semmi meglepő nincs benne, ám a hercegi család éppen kiruccan megnézni a bányászatot, tehát lássuk lesz-e belőle probléma.

2000: 0:18:30-0:34:50
Leto elküldi Duncant a fremenekhez, mert azt hallotta, azok sokan vannak. Kitől hallotta? Ki tudja.
Felteszem, ez a verzió jobban hasonlít a könyvbelire. A filmben nem látjuk a külvilágot, ha van egyáltalán olyan, de ez itt igazi feudális körülmények érzetét kelti  A fremenek alávaló-alattvaló jobbágyak, még Jessica számára is. És Paulnak csak most tűnik fel a szemük, amiről film-Paul már indulás előtt tájékozódott.
Jessica egy nyavajgós picsa, és nem értem igazán miért van még egy nyelv itt a galaktikus közös, és esetleg a fremenen kívül. A filmben a navigátorok nyelvét nem volt okom kifogásolni, lévén szeparatisták. És miért akar Paul megdugni egy cselédet?
Kérdés a magyar szinkronhoz: miért maradt simán német felirat az idegen nyelv alatt?
Itt is létezik egy jóslat Paulról a fremenek között.
Van valami tanácskozás, és teljesen értelmetlen. Nincs viszonyítási alapunk felmérni mennyi az értéke 10milliárd pénzegységnek. És nem értem mi számít majd visszaigényelhető költségnek. A koncepciót értem mi történt, de a részleteket nem, és ez zavar, elidegenít. Az egész csak fehér zaj.

A császár lánya táncolni tanul, a császár meg panaszkodik hogy a lányat a könyvek érdeklik, nem a politika. A kérdésem: mi köze a táncnak a politikához? Semmi, így ez itt megint fehér zaj.
Paul csak most ismeri fel a csapdahelyzetet.
Jessica kiszúrja a Harkoneneket, de ez kurvára nem érdekes, mert az a fontos hogy vmi kinti csapat is észrevette őket - de kétszer újra kellett néznem hogy észrevegyem miért mutatják a várost a harkonenek helyett

1984: 0:47:30-0:54:00
 Poén a bázis körül lévő pajzs, és megadja a technológia folyamatos jelenlétét.
Szóval Yuhei az áruló. Sajna nem tudjuk ez miért nagy szám. De legalább kellően magas rangú.
Fasza, látunk egy férget. Éppen csak. Okos ötlet ez a villámlás, pláne hogy szerintem ekkoriban gyártották az első Termors-filmet is, így föld alatt is megkülönböztethetők azoktól. Látjuk a Féreg pusztító erejét.

2000: 0:34:50-0:44:50
Yuhee random módon beszámol Jessicának róla, hogy birodalmi kondicionálás, meg feleség. Hogy került ez szóba? Miért most? Úgy tűnik ráadásul ez mind olyasmi amiről Jessica eleve tud ebben a verzióban, tehát fölösleges vele közölni, velünk a nézővel közli valójában a forgatókönyvíró, de ez így a gyenge írás jele. A nyökögése meg hogy "könny! micsoda pazarlás!" értelmetlen, sőt, képmutató, mert a bejárati szökőkúttal nem volt baja. Vagyis nem neki volt baja. Vagyis neki nem volt baja vele, nem szólt hozzá mikor Jessica ennek kapcsán rendelkezett stb. Így nincs hogyan jelentőséget kapcsolni hozzá, csak egy másik karakter motivációján keresztül, de az lévén nem ez a karakter...

Paul nyavajog egy cseppet hogym iért nincsenek pajzsok a bányagépeken, ami ismét mutatja hogy felkészületlen, nyamvadt egy alak. Aztán Paul egyszerűen lerohanja Nem Max von Sydow-t, hogy "Te fremen vagyol!", azaz a fickó egy bunkó, minden kifinomultság nélkül, zéró érzékkel a politikához. És ő lenne a nagyszerű kvizatz haderak, a szuperlény? Alig hiszem!
Elmennek sivatagot nézni. Nincs céljuk, szemben a filmmel. Nem a bányászatot mennek megnézni, csak repkednek egy kört :(
Jujj! Leto javasolja, hogy irtsák ki a férgeket! A film-változatban ez fel sem merült! Ott egyszerűen nem opció, mert túl nagyok!
Belefutnak egy bányába, jön a kukac - de itt nincs várakozás hogy jöjjön a mentőhajó, hanem már itt kéne lennie. Szintén nincs aggodalom hogy Leto van a fedélzeten, nincs jele hogy kódolt csatornát használnának, vagy bármiféle biztonsági intézkedésnek.
További gond Leto motivációja. A filmben fel sem merült az amúgy nyilvánvaló dolog, hogy a fűszer nem megy sehova, de a bányászok rohadtul meghalnak ha maradnak. Itt igen. Így itt Leto nem emberbarát, csak számító, majdhogynem kabzsi, szmító üzletember. Szintén gyengíti a jelenetet hogy szó nincs róla hogy mindenkit kimentenének.
És megint a probléma: szart se értek a mértékegységekből. Miért nem megint az időt mondja, miért a sebességet? Bónusz: a távozási parancsot miért nem adta ki mára leszállás előtt?
Ez a féreg-verzió nem kapott villámokat, helyettük homokpor van. Béna-cgi homokpor.

1984: 0:54:00-0:59:38
Jessica megszemléli a személyzetet, itt látjuk benne az empátiát. Ez egy érzelemgazdag nő: empátia, családi érzés, szerelem, kötelesség... Ja, és látjuk mi Yuhee meghatározó élménye, mozgatóoka.
Ah, szóval azért fontos hogy Y. az áruló, mert elvileg kondicionálva van hogy 100% megbízható legyen.
Pault megpróbálják megmerényleni egy repülő fecskendővel. Azzal végződik, hogy egy fremen bejön felvenni a kapcsolatot Paullal, és megerősíti, hogy igen, van itt egy áruló.

2000: 0:44:50-0:56:35
Harkonenénél hallunk a többi nemesi házról - de nem látjuk őket

Paul egy enciklopédiabejegyzésből tudja meg ebben a verzióban, hogy "nincs rá bizonyíték hogy a Fűszertermelés és a Férgek között kapcsolat van". Elnézést? Leto akkor HÜLYE? Kiírtaná a Férgeket, pedig lehetséges hogy azzal tönkretenné, elpusztítaná a Fűszeripart??? Arról meg már fölösleges is szót ejteni hogy ilyen bejegyzés enciklopédiákban nincs.
Hm, a fremenek zsidók.
Pault megtámadja a fecskendő, miközben a cuki fremen szolgalány bent van. Ennek a fecsinek van zseblámpája, vagy valamiféle szenzora, tehát nincs oka hogy ne lásson, és csak a mozgásra reagáljon.
A készítők a hatástalanítást is jól elbasszák, mert bele próbálja vágni egy kőfalba. Aztán valakinek eszébe jutott a stábból, hogy legyen inkább egy pohár vízben zárlat. Ostobaság.
Paul meg tényleg hülye, mert nekiáll ordítozni a frissen érkezett második szolgával, hogy "miért csináltál ilyet", mikor annak fogalma sem lehetett mi történik.
Majd megpróbálják előadni, hogy a véletlen besétálás szándékos önfeláldozás volt. Csakhogy honnan tudta hogy be kéne mennie, ha nem látta mi történik, és ugye az sem köztudomású hogyan működik az a szar, tehát nem tudhatta hogy be kell jönnie, és nem tudhatta mit kéne tennie.
Mindenesetre benyögi, hogy "áruló van köztetek".
 
1984: 0:59:38-1:16:10
 Pault elkábították, Yueeh leengedte a pajzsot, majd beültet egy mérgező gázzal teli fogat Leetoba, hogy azzal nyírja ki Harkonen bárót, viszont megmenti neki Pault és Jessicát. A harkonenek rohamoznak Duncan meghal. Yueeh-t kinyírják.
Pault és Jessicát viszik a sivatagba eltűntetni, Paul a Hanggal próbálja kivágni magukat. Mivel korábban nem volt a birtokában a Hang, ez bizonytalanságot ad a jelenetnek, izgalmassá teszi hogy talán nem sikerül.
Leto kinyírja a báró mentátját.
Paulék lezuhannak a déli sarkkörön - extrém veszélyzóna.

2000: 0:56:35-1:27:00
Ezesetben, csak egy pillanatra, a tv-változat jobb. A filmnél elég nagy gond hogy Paul hatástalanítja a merényletet, majd rögtön utána mégis el van kábítva. Itt legalább megtudjuk, hogy Rabban, a Báró kövérebbik fia küldte a merénylőt.
Ugyanakkor itt eza  jelenet, ahol a báró egyértelműen nem tudja hogyan tovább, tehát ebben a változatban SEM valami okos mesterpolitikussal van dolgunk, pusztán kevésbé feltűnő mikor lelepleződik, hogy szarhoz se ért, mindent a mentátja talált ki neki.
 
A csempészek itt váltak feltűnővé. Kinek és hova adják el az árút? A filmváltozatban elment az egész a "suspension of disbelief" (a hietlenség felfüggezstése?) függönye alatt, de itt, hogy gyorsak a hajóik? Ez mit jelent? Szart se, mert az űrutazáshoz mindenkinek a navigátorokat kell igénybevennie.
Madarak?
Paul meg még mindig egy pöcs.
Gurney tisztázódik a vád alól hogy azért nyírta ki a merénylőt, mert harkonen ügynök lenne.
Nem tudom minek pöcsölünk a császár lányával. Azt értem hogy azt akarja, Paul répázza meg, de tisztáztuk, hogy császár-bá ezt megtiltotta.
Paul a semiből nagy fremen-kultúra-szakértő lett. Másik oldaról meg: komolyan odamentek az atreidesek a fremenekről szóló részletes információk nélkül? Szegénységi bizonyítvány.
Az a nyamvadt szobanő meg mitől tud mindent, és miért Leetonak szövegel? Eh...
Itt nem derül ki mi érdekes van a Fogban.
Gurtney rájön, hogy a támadók résben a Császár egységei - de minek?
A fő-bérgyilkos meg meghal.
Behozni Yuhijj feleségének testét szánalmas és fölösleges volt.
És túl sokan játsszák túl a szerepüket. A filmben csak a báró, és ő nagyon, így kirí a tömegből. Ez meg itt olyan, mint egy burleszk.
A Fog itt teljesen ... egyszerűen nem működik, mert nem látjuk hogy Leto ne lenne eszénél. Bónuszként: kinek örömködik a Báró?

Pault és Jessicát meg csak úgy kidobták a sivatagba, egymás mellé, és a csajnak még a szájpeckét is kivették - mindezt kamerán kívül? Woah!

2000: 1:27:00-1:35:10
Wee, itt még felszerelésük sincs!
Faszom? Duncan, meg az ökológus véletlen arrajár, és felveszi őket?  Aha, szóval Yueh küldte őket Leto pecsétgyűrűjével.
Duncan akkor asszem meghótt.
Paul belerepül valami viharba. Gondolom jól le fognak zuhanni.
A Bárónak mitől vannak jósálmai?
Az ökkológust elfogták.
És igen, Paul lezuhant.

1984: 1:16:10-1:29:20
 Paul megtalálja a Háza gyűrűjét.
Paul megkétja, hogy Jessica terhes egy lánnyal.
A harkonenek kidobják az ökológust ()Max von Sydow) a sivatagba meghalni.
A főorgyilkost is elfogták.
Yueh otthagyta a hangfegyverek tervrajzát is. Szerintem kifejezetten okos összekapcsolni ezzel a cuccal a történet különböző elemeit. Az atraideseknekkatonai fejlesztésük van. Az atraideseket segíti egy bene geserit. A bene geseritek szuperereje a hangja. Miért ne lehetne hogy épp azért van új hadi fejlesztés, MERT egy bene geserit alájukdolgozik, és akkor ugye pontosan hangfegyver! Az, hogy a könyvben az ő kungfujuk a legjobb - leszarom. Ez a megoldás sokkal eszesebb.
Paulék megpróbálnak elérni egy sziklás részt, hogy a kukacok ne egyék meg őket. És Jessica a tv-sorozattal ellentétben itt nem nyafog, hogy minek menjünk bárhova.
Ez a féreg nagyobb, de legalábbis ezt aztán szemügyre vehettük! A tv-sorozat sajnos kb. minden ilyen töltetet ellőtt az első találkozáskor.
Egy ismeretlen dobolója elcsalja a Férget. Here be fremens.
Jessicát is hajlandók befogadni, cserébe hogy megtanítja nekik a bene-geserit harci technikát.
Paul belefut a fremen waifujába.
Paul lesz MuadDib.

2000: 1:35:10-1:55:00
Yueh itt is hagyott egy papírt, de ebben csak az indítékait írta le.
Paulék elindulnak megtalálni a fremeneket - ami logikus, ám azzal a hátulütővel, hogy aktívan nem tudnak tenni érte semmit. Ülhetünk és várhatjuk hogy a plot utólérje önmagát. Ráadásul mennek a sivatagban, és nincs ok miért nem eszik meg őket a Férgek.
Ha egy 25-éves nem képzett uralkodó még, ott komoly baj van Mr. Császár!
Paulnak itt is megvan a látomása róla hogy húga lesz - a gond, hogy ez lehetne következtetés is, lévén Anyu már másodszor produkál reggeli rosszullétet.
Miért gondolja Pál, hogy egy szörnyszülött? Mert "álmai" vannak"? Ne már! Az viszont tetszik, hogy azt érzékelteti, szerinte azért költöztek az atreidesek az Arrakisra, hogy őt a fűszer-telített környezet megváltoztassa.
A sivatagi ruha álarc-része kifejezetten kínos, hogy beszédnél mindig leveszik, hogy látsszon a színész arca.
Na, végre, kukac. Btw, elhagytak EGY iránytűt. Csakhogy mikor otthagyták a gépet TŰÖBBET vittek el! A Féreg itt elég ... mellékesnek érződik. Ami gáz, mert ugye ez lenne a franchise központi eleme. A "ni, emberkéz műve" benyögés se működik, mert korábban már láttak ilyet. Akkor lehetett volna ilyet mondani.
A főfrement már a palotából ismerjük, kényelmes módon már szövetséget kötött az atreidesekkel - ez valamiért az embereire mégsem vonatkozik. Jessica meg nekiáll teleportálni mint valami szaros Mortal Kombat karakter? Mi ő, Son Goku a DragonBallból?

2000: 1:55:00-2:05:30
Né, ott egy Indokolatlan Csupasz Férfisegg.
Nos, az ökológus halott. Mondott valamit film-nyelven, majd felrobbant.
Az egyik fremen kihívja párbajra Pault. Jessica megpróbálja lebeszélni - a Hanggal. És nem működik. Kínos. A Bene Geserit egy szar.
 
1984: 1:29:20-1:37:20
A fremenek titokban hatalmas vízgyűjtőket csináltak. Rengeteget. A tv-sorozat csak utalt rájuk.
A Báró elküldi Rabbant arra, amit a filmváltozatban már az egész film előtt művelt. ÉRdekes különbség.
A Tisztelendő Anya haldoklik, és üzenet Jessicának, hogy vegye át a helyét. Ehhez innia kell az Élet Vizéből. Ez ugyanolyan hatással volt a magzatra, mint az anyára. Ez a rész amúgy elismerem zavarosra sikerült, mert Jessica valahogy elhagyja a bolygót a posztért, csak ugye ehhez űrhajó kéne, vagy mit tudom én, elmagyarázni hogy most mi történt, mert így elsőre szerintem senki nem értette.
Thufir, a főassassin/mentát a Báró kezében van.
Paul és a fremen csajszi dugnak.

2000: 2:05:30-2:22:00
Ennek a Paulnak fogalma sincs hogy a Muad  Dib névnek jelentősége lehetne, és ismét eg érdekes különbség: a neve egy állatfajt jelent, nem egy foltot a Második Holdon.
Egyszercsak a fremen vezér egy kukacon lovagol, és a törzs is felmászik. Ezt, így, kontextus nélkül.
Aztán mutatnak egy szobrot, közlik Paullal hogy az Muad Dib, de nem vált vissza a kamera hogy rendesen megnézhessük. milyen rendezés ez?!?
Fremen Csaj megmutatja a gyűjtőmedencét. Ezekről beszélt amiért lefizetik a navigátorokat hogy ne küldjenek műholdakat, me ilyesmiket a bolygóhoz.
Néha bevágják ezeket a MuadDibező szektásokat - de semmit nem tudunk meg róla miként viszonyul hozzájuk Pali, ami kár, mert fontos lenne.
A császárlány elküldi a benegeseritjét(?) a harkonenekhez kémkedni.
A fremenek szorgalmasan piszkálják a Fűszerbányászokat. De miért is?

1984: 1:37:20-1:48:00
Paulnak akkor mostantól van egy szép kis hadserege.
Paul kihírdeti tervét: leállítani a Fűszerbányászatot, hogy tárgyalópartnere lehessen - mindenkinek. 
Paul Igazi Vezérré válásának feltétele itt nem a fremen főnök megölése, hanem Shai Hulud, az Óriás Féreg meglovagolása. Ezúttal közel megyünk a féreghez, de az igazi teljesítmény a stábtól, amikor kiemelkedik a Féreg a homok alól.
A másik amiben ez a rész jobb, hogy nem csákjázzák meg a lényt mikor valaki már a tetején áll, és szárat vert rá.


Ugye az egész úgy működik, hogy belevered azt a kampót, a kukac érzi hogy megsérült, a sérülést meg fölfelé fordítja hogy ne menjen bele a homok. Ha többen vernek bele csáklyát, pláne nem egyszerre, akkor a tetején lévők futhatnak hogy le ne essenek! Na ilyen a filmváltozatban nincs, itt egyvalaki kampóz, a többiek felmásznak kötélen.
És amikor a fremenek kiképzése befejeződött, megindul a bányászat felszámolása.
Paul és Fremen Csaj dugnak.
Né, egy Random Gurney csempésznek állt.

2000: 2:22:00-1:04:22 (2. rész)
A Báró elküldi Feydet hogy nyírja ki Rabant, és rakja rendbe a Fűszerbányászatot.
A navigátorok összeesküdnek a bene geserittel a Fűszer áramlásának biztosítására. 
Né, egy Random Gurney csempésznek állt. De itt Paul nem találkozik vele testközelből és veszi be a bandába.
Paul megígéri, hogy kiképzik a bene geserit harcművészetre a fremeneket.
A Feday Kin a filmben Paul személyi testőrsége volt, nem az egész fremen sereg.
Sokáig vagy semmi nem történik, vagy ugynazokat az információkat kapjuk meg újra amikkel már rendelkeztünk, aztán Fremen Csaj elmagyarázza, hogyan lesz a Fűszer. A filmváltozat egyszerűbb volt. Ott a Féreg mindenestül maga a Fűszer.

Megjegyzés: a magyar kiadása a Dűne-tv-sorozatnak 2 részes, az eredeti 3 rész helyett. Ezen nem kell meglepődni.

Jessica iszik az Élet Vizéből, hogy Tisztelendő Anya legyen, mert van itt egy igen vén Tisztelendő Anya, és le köll cserélni. Mert a plot így kívánja. Ez a víz-dolog amúgy vagy valami genetikai emlékezet, vagy a mester energiáit és tapasztalatát adja tovább egyre halmozódva. De amúgy passz.
A császárlány végre megtudta amit akart, bár az igazmondójának(?) nem sok haszna volt azon kívül hogy őt dugta mega  harkonen-srác helyette.
A fremenek egy zioni orgiát tartanak (l. Mátrix). Ja, hogy csak Paul fantáziál.
He? Paulnak lett egy gyereke? És akármit károg is, mi a nézők nem tudunk róla hogy lett volna valami problémás látomása.

Na álljunk meg egy csöppet, Dűne-kultisták. Szóval felhoztátok azt a marha kifogást a filmmel szemben, hogy a Báró abban annyira elaljasodott, hogy tiszta LGBT+ söpredék, értsd: meleg.


És itt egy jelenet a tv-sorozatban, ahol SZINTÉN MELEG. Ti nem néztétek végig a sorozatot, ami szerintetek annyival jobb mint a film? Egyébként elárulom, hogy a Dűne keresztény-ellenes propaganda. Az Arany Középútnak csak akkor van értelme!
Harkonen-báró új terve amúgy kiiktatni a Császárt magát.

Paul nekilát meglovagolni egy hernyót. Miért? Csak. Valami köze van állítólag a vezérséghez.

Gurtni csapatát most viszont elkapja Paul.

A Liga minden Fűszert felvásárol és ezzel romba dönti a gazdaságot. A Császár rájön, hogy a harkonen báró kiprovokálta a beavatkozását.
Paul azon siránkozik, hogy nem mindentudó. Végül hát iszik az Élet Vizéből.
 
1984: 1:48:00-2:06:50
Paul megálmodja, ha most rögtön nem iszik az Élet Vizéből, a Császár szétlövi az Arrakist. Hát megy és iszik belőle.
Aztán elindul az összecsapás. Kezdetnek Paul atombombát dob le, hogy megtisztítsa maga előtt az utat. Ühüm.
A Császár mellesleg kivégeztette Rabbant.
Alia, Paul húga valahogy a Császár köré keveredett, és nem vagyok benne biztos hogy most 1 Tisztelendő Anya van a képben, vagy 2.
Most először merül fel hogy "a sivatag ereje". A tv-sorozat ettől a felismeréstől is megfosztotta Pált, és igazából érthetetlenné tete az atraidesek vereségét. Hiszen ha ezt tudták...
Alia - igazán hátborzongató alakítás - kinyírja a Bárót azzal a gyűszűvel ami "csak állatokat öl". Lol.

2000: 1:04:22-1:44:15
Paul magához tér az Élet Vize okozta kómából, majd bejelenti hogy megváltoztatja a törvényeket. Az Idő Kerekével szemben erre alapos oka van, és nem azért teszi mert úri kedve úgy diktálja.
Ah, kedves Dűne-kultisták, ismét kérdezném: ti nem néztétek meg a tv-sorozatot, csak örültetek hogy ezen a gyatra és unalmas fércmunkán úgyse rágja át magát túl sok mindenki, ti meg jól bealudtatok a képernyő előtt? Probléma volt, hogy Pali esőt csinált a filmben? Itt ugyanazt csinálja: terraformálja a bolygót. Vizet fakaszt, folyót csinál, ami esőhöz vezet.
És igen, látom hogy ez egy Mózes-analógia. De csak egy ostoba dől be neki és hiszi a franchise-t keresztény propagandának. Az olyan ostoba nem érti meg, hogy a Dűne-sorozat (l. könyvek) alap felütése az egyszemélyi uralkodók kétségbevonása, megdöntése, bálványuk ledöntése. Az abszolut diktátor pedig maga Isten - a Dűne franchise Nagy Ellensége.
Én nem tudom mire kéri MuadDib, mert sneki nem mondta el, mi van ha a Fűszert összekevered az Élet Vizével.
Itt kiderül, hogy Jessica papája a Báró, tehát a Bene Geserit hülye és inkompetens, már annyira elmerültek a házasításokban, hogy elvesztették a fonalat.
Ugyanezt a kérdést a film másként kezeli, ott a Bene Geserit hülye ugyan, de nem inkompetens. Ott a Bene Geserit MINDENKI vérvonalát egyesítette volna a Quisatz Haderakban, ezzel megsemmisítve az elért eredményt, aminek végterméke minden "jó" és "nemes" tulajdonság az atraides-házban, és minden "gonosz" és "alantas" tulajdonság a harkonen-házban. Ezek egyesítése visszalökte volna őket a programjuk elejére, egy értelmezési nehézség miatt a szuperlény kapcsán.
Paul fiát kinyírták - talán Rabban? Az itt még akkor él?
Aliát elfogta a Császár.
Áááh, Dűne-kultisták! Miért is volt gond hogy a Bene Geserit a filmben telepata - MIKOR ALIA ITT IS TELEPATA?
Ja, történik itt is egy atomvillanás, de itt nincs szó atombombáról. A könyvről me azt hallottam, hogy a pajzsokat vmi energiafegyverrel eltalálva létrejön mag-jelenség, de nem tudom hogy kezelik ott ennek kapcsán a sugárzást, így itt kap egy zöldkártyát.
Alia kinyírja Harkonen Bárót, de gyakorlatilag mellékesen.
Rabbant kinyírja a főfremen.
Oké, akkor az a kövér csóka nem Rabban volt. Bár végülis tökmindegy, mert akkor most széttépte a csőcselék.

1984: 2:06:50-
A győztesek bevonulnak a trónterembe. Áh, szóval itt is KÉT Tisztelendő Anya van.
Muad Dib párbajban elpusztítja Feyd-t.
Esni kezd az eső.
 
2000:  1:44:15-
A győztesek a trónteremben ülnek, a Császár bejön a többiekkel.
Szép beszédet vág le Paul, bár hamisat. A civilizáció fennmaradna. Az űrutazás továbbra is lehetséges lenne, csak ritka, mert veszélyes.
Kérdés: sokan próbáltak Fűszert lopni. Miért nem próbált soha senki Férget lopni?
A csázsár lánya felajánlkozik második waifunak, mire a Feyd hívja párbajra MuadDib/Pault. És Paul nem elfogadja - belekényszerítik a párbajba. Újabb különbség, hogy nem a császár ajánlja fel a tőrét, hanem Paul provokálja ki a felajánlást. Ez működne, ha a sorozat felállított volna egy "jaj, jaj, a sors elkerülhetetlen" theme-t. Akkor mindenki passzivitása akár előny is lehetne.
Btw, a film el bírta érni, hogy elhiggyem Feyd veszélyes, pusztán a jelenlétével. Itt végig erőlködniük kellett sok percnyi műsoridőn át mutatva, hogy Feyd ilyen harcművészetbuzi.
Másik ami miatt ez a harc nem olyan jó, hogy a) sokkal tovább tart b) a cukkolás és pózolás nem harc közben hanem a harc előtt történt c) ahhoz képest hogy itt akkor élet-halál harc lenne, azaz gyors, erőszakos küzdelem, egy harcművészeti bemutatót látunk. Ez így sokkal unalmasabb.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad