Dűne (regény) 1/2

 Húúú!
Alig nyitottam meg az ebookot, azonnal szembesültem vele, hogy az Idő Kereke kezdettől zt a formátumot másolta. 50 oldal függelék! Nem olvastam végig, de feltűnt 4 nagyobb írás közte.
A negyediket el is lehet felejteni, mert a szószedetben lenne a helye (a főbb szereplőket listázza).
A harmadik egy függelék a Bene Geseritről, ami olyasmiket tisztáz mi a Kwisatz Haderach (egy szuper-mentát, aki annyira faszán számol fejben hogy megjósolja a jövőt), vgy hogy a Második Alapítvány (l. Isaac Asimov) ügyködik a Bene Geserit mögött.
A második a vallással foglalkozik, és jobbára nem érdekel. Összefoglalva volt egy vallási reform terv, ami elbukott, végül mégis egyeduralkodó lett (szent könyve az orániai katolikus biblia, aki akarja keressen rá melyik szent volt orániai akárki). De ugyanakor elismeri, hogy a társadalomnak legalább egy része tisztában van vele, hogy a  vallás hazugság.
Az első ilyen függelék viszont egy önálló kis novella, amiben egy ökológus (a filmváltozatban Max von Sydow nagyapja) odament a fremenekhez, hogy hé, haverok, itt a terv hogyan lehet terraformálni a bolygót. Azok ránéztek, és azt mondták, ez hülye, de aztán alaposabban megnézték a terveket, és azt mondták lehet hogy hülye, de a terve működni fog, ezért nekiláttak végrehajtani.
A könyvben a terv nem annyi hogy szélcsapdákkal vizet gyűjtünk, hanem a felszínen a homokdűnéket növényekkel is megkötik, meg minden, szóval ez a Dűne messze nem egy sima sivatagbolygó.
A bolygó térképe kifejezetten érdekes. Az emberi élet csakis az északi-sarkon lehetséges, mivel ott van egyedül valamennyi víz. Itt kezdik el a terraformálást a fremenek, és igen, az űrnavigátorok ligája itt is le van fizetve hogy ne küldjön időjárásmérés-vizsgálatra alkalmas felszerelést- bár a terv hogy a bolygó kellő részét meghagyják sivatagnak, a Fűszertermelés miatt. A sivatag pedig nem érintkezik közvetlenül a lakott résszel, a terraformálás miatt egy spcin kémiai határ húzódik a kettő között, ami genetikailag összeférhetetlen és halálosan mérgező a helyi létformákra, de a földi típusú életnek csodás műtrágya.
A Fűszerről is kapunk infót: a Féreg lepetézik, ez pedig vizet von el a felszínről. A petézés helye egyszercsak felrobban (nem tisztázott, hogyan), ami túléli az meg elmegy felnőni. A robbanás során keletkező Fűszert szárazföldi planktonok zabálják, ezt eszik a Férgek. Szóval eléggé perprétum mobile szaga van a dolognak, tehát ezt be kell tudni annak, mikor írták az egészet.
Ami még említendő, hogy a) a Bene Geserit, vagy a fremenek telepaták. Ez a részlet nem igazán tiszta, de a film ezek után nem hibáztatható amiért náluk a Tisztelendő Anyák telepaták. b) a "kismesterek" nem fiatal kukacok mint a tv-sorozatban, hanem egy különálló faj!

Vicces, hogy a könyv is egy narrációval kezdődik, pont mint a film. A problémázók egyáltalán kézbevették a könyvet?
Meglepő, de a Bene Geserit szó szerint úgy van kezelve mint a mesebeli vasorrú boszorkányok. Ja, és egyébként (l. függelék) szándékosan terjesztenek mindenhol mítoszokat, hogy ha pl. bajba kerül valaki, akkor rábökhessen hogy neki itten JÁR a segítség.
Hm. A filmben és a tv-sorozatban is a Fűszer az űrutazás miatt volt fontos. Itt meg valami ráncelleni krém. Csak persze ez működik, mert ez sci-fi. Ja, a Liga navigátorai pedig szintén látnak a jövőbe, de nem annyira, mint majd Paul.
Megvan Tufir, a főbérgyilkos.
Mi a fene az a Landsraad? Már a függelékben is felmerült, és most hogy megnéztem, nincs róla szócikk!
Yeah az Paul tanára.
Pál a könyvben csak 15 éves (ezt is ellopta Robert Jordan), és megvan a bene geserit képzettsége, azaz jelentős önuralom, és felismerni ha valaki hazudik.
A könyv nyitójelenete a Doboz. Semmi felvezetés, rögtön a mélyvíz. És Paulnak még esélye sincs ellenállni a Hangnak, mire egyáltalán felismeri hogy alkalmazták, már úgy is tett.
Ja, és csak a próba után beszélgetnek.
Van egy theme a tudatosságról, és egy a rabszolgaságról.
No, Thufir mentát is, és Paul az ő képzését is megkapta.
Áh! Jó hogy előtte megnéztem a filmet, így feltűnik egy apróság itt: Jessica azért nem tudhatta az apja nevét, MERT össze akarták házasítani egy harkonen-fiúval a gyerekét "hogy dominánssá tegyünk egy öröklődő jelleget" - ami gyakorlatilag vérfertőzés lett volna. És arról jobb ha nem tudnak mások.
Az Igazmondató Szer (később: Élet Vize) a "test emlékezetét" nyitja meg, azaz a genetikai emlékezetét az egyednek. De a nők csak a nőági leszármazásba tudnak belenézni. A Kwisatztól azt várják, hogy a férfiba is.

Itt van Pjotr, a harkonenek mentátorgyilkosa. A könyv gyorsan lerendezi a viszonyokat: a Báró szerint Piter egy rakás szerencsétlenség, ideje kivégezni lassan. Ugyanakkor egyértelmű az is, hogy a Bárónak kell egy mentát.
 És Pjotr egy fremen? "Fehérje nélküli kék szemek" ... Ja, csak mert hogy fűszerfüggő.
Ééés itt semmi titok nincs abban, hogy Yueh az áruló. Nem is ismerjük a fickót, így el se kezdünk gondolkodni olyanon hgy mondjuk "miért".
Vicces hogy a mentátok a társadalom válasza a számítógépek hiányára. Ha nem csinálhatunk mesterséges számítógépeket, majd csinálunk élőlényekből.
A Báróról meg annyit, hogy soha nem fog "helyesen" megjelenni vásznon, ahhoz Avatár-technológia kéne. A könyvbeli leírása szerint ugyanis "200 kiló, de a lába csak 50-et bírna el", azaz nem vehetsz fel simán egy dagadt színészt, mert a figura ~lényege az, hogy az iszonyú testehez egy gyermek lába tartozik. (Utalás Dániel Könyvére?)

Gurney létezik, zenész és harcművész.
Duncan a katona.
Érdekes, hogy itt nem Gurney parancsol Paulra, hanem ez játék, amiben Paul hívja ki Gourneyt.
"Lásd VII. Függelék" - csakhogy ilyen nincs a könyvben :(
Tök fura, hogy a filmekben mindig Paul ment az apjához, itt meg fordítva.
Hm, a Fűszer egészen mellékesnek tűnik a könyvben, az igazi tét az Igazgatótanácsbeli helyek, mert a Birodalom úgy működik, mint Szingapúr: vállalati alapon. Még ha ez a rendszer meglehetősen feudális is.

Szóval a bene geserit hajt a kwisatzra, a harkonenek vissza akarják kapni az Arrakist a Fűszer jelentette anyagi haszon miatt, ugyanakkor a Császár is Fűszert halmoz fel, ami azt jelenti, ők sem barátai az Atraideseknek. Az Atraidesek higgadtan a Császár ellen törnek, amellett hogy először persze a harkonenek jelentik a közvetlen akadályt. Érdekes a sardraukarok és kiképzőbolygójuk párhuzambaállítása az Arrakis fremenjeivel, és itt a lényeg: a könyvben az atraideseknek semmiféle katonai előnyük nincsen. Az átköltözéstől remélik megszerezni ezt az előnyt,a  fremenek beszervezésével.

Megjegyzem az űrutazásból nem látunk semmit, a navigátorokból pláne egyáltalán.

Oké, szóval az atomtechnológia ebben a világban reális lehetőség, és vannak lézerpisztolyok is, csak pajzsra ne lőjél vele.
A könyvváltozat fürkésze konkrétan egy repülő injekcióstő, az is alig 5 cm, szóval a filmváltozatok ezt ki kellett javítsák.
A fecsi irányítóját itt a ház random őrei intézik el, mert ellenállt.
A tv-sorozat növény-szobája/pálmaháza is felbukkan, de itt az egy titkos szoba.
Az adózási kérdés a tv-sorozatból megvan, de nem Paultól, hanem Letotól származik. Paul legtöbbször Jelen Van, az olvasó kesztyűbábjaként ott van, és tanul. Az egész eddigi szöveg olyan, mint egy nagy expozíció Paulnak, vagy mi. De mihez?
A szöveget mindenesetre könnyű olvasni, nincs tele minden szarral, nem első világháborús arisztokrécia manőverezése mint egy Jókai-kötetben. És még vallás sincs még. Tistára kíváncsi lettem. Ha a könyv nem is jó, de a középszer felső vonalában mozog.
Miért 330 napra adják meg a bevételt?
Megvan a köpködős fremen jelenet, és ahogy sejteni lehetett, NEM Paul oldja fel a szitut (hanem Duncan).

"Nem  pusztíthatjuk  el  méreggel  a lakosság nagy tömegeit ... Az Arrakis, lám, ilyen erkölcsössé tesz bennünket." - Leto Atraides

A kirepülés előtti jelenet is teljesen más mint a filmváltozatokban. Szó nincs róla hogy az atraidsek uralnák a színt, sőt, kifejezetten hátrányban vannak. Nem egy ~szolga segít nekik, hanem egy arrogáns helybeli, akihez vendégek jöttek. Ideiglenes vendégek. Ráadásul az atraidesek bizalmatlanok, nem örömmel fogadott kísérőként fogadják az ökológust, hanem potenciális fenyegetésként. És igen, van pajzsuk.

A féreg-támadta fűszerbányász is más. A film verziója a legjobb, ez elég lapos. Amit megjegyzenék, hogy itt nem 1 hajó van a hercggel, sem egy egész konvoj - a herceg hajója van, meg egy kísérő hogy fedezze. Miért nem volt jó ez így az adaptációknak... Vagy lehet több volt nekik, de a bányászoknak is vannak vmi kisgépeik, ami itt egyértelmű. Mi ez a kavarás... A film a legjobb verzió, de adjunk hozzá egy kísérőgépet, és tökéletes.

Pfff, Frank nem tudta eldönteni, hogy a Fűszer egy sehol-kaja amit mindenki a számára kívánatosnak érez, vagy fahéj-szagú. Hol van ilyenkor a szerkesztő?

Valahogy előkerült a kézmosó-kút - eléggé ötletszerűen ha engem kérdeztek, mintha most jutott volna Herbert eszébe az egész, és visszamenőlegesen létezne. A másik amiért felhoztam, hogy nem Jessica intézkedik az ügyben, hanem Leto. Valamiért miután a zíró bemutatta Pault, mintha most Leto lenne a regény fókuszpontjábn. És nem tudom megmondani, ki a főszereplő, ha van egyáltalán.

A Dűne lakóira azt mondanám, legjobban egy A Silla Királyság Ékköve-re hasonlít. Mindenki igyekszik faarcot vágni, és a kis, tudat alatti gesztusokból ítélni.
Azt meg szokták mondani, hogy nehéz a Dűnét olvasni a rengeteg ökológiai, szociológiai stb. utalás miatt. Én azt mondom, semmiféle utalás nincs, nem szükséges külső forrás. Viszont IQ kell ahhoz, hogy felismerd, mindegy miről beszél, ökológiáról, pénzügyekről, bármiről, mindig ugyanarról beszél.
Most éppen a víz mint szűk keresztmetszet játszik. Gondolom ez előrevetíti hogy ami az Arrakison a limitáló tényező, az az Univerzum számára a Fűszer. De miért fontos ez, és hogy jön össze a többi felvetett témával?

Á! Yueh nem verte ki Leto fogát a Fog beültetéséhez, eleve volt egy fogpótlása. Ez megmagyarázza miért nem volt vér, meg hasonlók.

Másodszor kapunk jelzést hogy a Báró ... meleg. De legalább nem Feyd-t akarja megbaszni. Mellékesen a szószedet explicite mondja hogy a Báró LGBT+. Mehet az egész amazon-sorozat is a 22.00 utáni idősávba...
Amúgy ez igen kínos vonása a könyvnek. Gonosz, tehát buzi. Hiába no, erős volt még a keresztény hatás!

Fura hogy egyik filmváltozat sem foglalkozott vele, miért nem kell mégsem Pjtornak Jessica, pedig mindkét feldolgozás belevette hogy kell neki. Itt egyszerű: felajánlották neki az Arrakis felügyeletét. Megjegyzem, a könyvben eddig egyáltalán nem szerepelt Rabban. Bár tudjuk hogy fel fog bukkanni, láttam a hozzá tartozó szójegyzéket a függelékben.

Itt, mikor Pált és Jessica Rabbitet kiviszik a sivatagba, van ám problémám. A kisebbik, hogy mintha csak 1-2 napja szálltak volna le az atraidesek, azaz volt-e ideje Paulnak kitanulni a Hangot? A második, hogy csak pár oldallal korábban említette a Báró, hogy Yueh elmondta neki, hogy a fiú "ugyanolyan életveszélyes mint az anyja". Tehát adódik a kérdés: miért nincs Paulnak szájpecke?
Nyilvánvalóan mert az író sarokba írta önmagát azzal hogy a szállító őrök egyike süket, ÉS van annyi eszük hogy ő vigyáz a foglyokra.
Még rosszabb, hogy a Hang a süket őrre is hatással van.

Na, ez érdekes: az atraidesek küldtek egy szabotőrosztagot megsemmisíteni a harkonenek felhalmozott Fűszerét - és sikerrel jártak!

Na, Rabban csak azért kerül ide, mert Pjotr beadta a kulcsot! De amúgy ugyanazt a hülyeséget fogja csinálni.

Paul szörnynek nevezi magát, de a könyvben ezt a körülmények indokolják. A hirtelen stressz miatt beütött a kamaszkor, az összes tanítása hirtelen egyszerre áttört egy gáton, és most egyik társadalmi kasztba sem illik bele - nem egyszerű ember, nem simán mentát, és pláne nem bene geserit. Plusz épp elveszítette az apját, de nem érez gyászt, hanem máris hadsereget szervezne. Szóval igazi kis pszichopata elme. "A szunnyadó." És nem, a könyvben ennek semmi köze Leto vágyaihoz.
A másik oka az írónak erre az eltávolításra az olvasótól az lehet hogy ... ne azt lássuk aki, hanem ami? De mi i volt Leto? Mi most Paul?

Mi az a "vallásmanipulátor"? Szócikk nincs hozzá.

"És nem csak maga mögé látott, hanem előre is - a legijesztőbb irányba -, láthatta hová vezet ez az egész!"
Nem tudom ez mit jelent, de fontosnak tűnik, jelentőségteljesnek.

Btw, a Hang a könyvben nem valami misztikus képesség, hanem valamiféle alkalmazott pszichológia, amiben keveredik az emberismeret, a testbeszéd, a szavak jelentése, a hangsúly, és a hangfrekvencia. Ez tulajdonképpen érdekes.

Muad Dib két utat lát maga előtt. Az egyiken "szembekerül a Báróval, és nagyapjaként üdvözli", bármit is jelentsen ez. A másikon egy dzsihadot lát, és úgy dönt, ezen az úton SEM indulhat el - tehát lemond a vallásról.

És itt ér véget az első kötet.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad