Full Moon - a stúdió filmtermésének felülnézete

 Sokminden eszembe jutott, többek között, hogy végigvettem már:
- a teljes magyar filmgyártást (amennyire hozzáférhető volt addig a pontig), azaz egy teljes országot
- az összes farkasemberes filmet (amit a wikipedia listázott és hozzáférhető volt persze), mondhatni egy teljes al-műfajt
- Mark Polonia munkásságának mondjuk úgy az eredeti ötletekre épülő részét, azaz egy rendezőt
- az Asylum Studiot, ami egy mockbuster-filmstúdió (úgy 175 filmmel ezen a ponton)
 
És akkor itt állok a Full Moon Features & társult leányvállalatok életművével, ami egy teljes, önálló stúdió, 1990 óta gyárt filmeket, de saját meghatározása szerint a Charles Band Productionnel kezdődött, aztán Empire Pictures-nek nevezte magát, vagy legalábbis többynire-jobbára-ki-tudja milyen jogi státuszban voltak, majd lett végül a '90-es években végül Full Moon Features, egy rakás leányvállalattal/divízióval, mint Full Moon Productions, Full Moon Entertainment, Full Moon Studios, Full Moon Pictures, Full Moon Features, Moonbeam Entertainment, Torchlight Entertainment, Monster Island Entertainment, Filmonsters!, Alchemy Entertainment/Big City Pictures, Edge Entertainment, Delirium Films.

Na ezzel a sok névvel jobbára nem kell törődni, mert a Full Moonnak szokásává lett számozással ellátni, hogy az adott film hányadik a stúdió munkásságában. Pl.:


Sőt, saját listát is vezetnek ezekről a számokról, és bár akad rajta jónehány anomália, de ez a hivatalos lista.
Olyanokra gondolok, mint a Josh Kirby...-filmekből van hat, a számokban meg így jönnek: 1 -> 2 -> 3 -> 6 -> 4 -> 5, és ki tudja miért.
Fel van továbbá tüntetve rajta olyan cím is, amiket (még) nem gyártottak le, jelenleg a 347-349, PLUSZ a Bride of The Head of The Family.
Máskor meg egyes filmek nincsenek feltűntetve egy szériából. A Bunker of Blood 4-8 fenn van, az 1-3 viszont nem. (Oké, megvan: 301-303.)
Vagy ott van a Pulse Pounders, ami elvileg egy 3 filmből álló antológia, de a harmadik szegmens nem szerepel a listán.
Vagy szerepel a ... sorozat, amiben William Shattner (Star Trek, T.J. Hooker stb.) volt a horror-host, amiben leadták a Full Moon filmjeit, és bár jópár epizód volt (13), de csak 3 szerepel kiírva.

Aztán összevetettem a listát a wikipedia-szócikkel, mert ennyi al-vállalatnál gyanús volt hogy egyes filmek lemaradnak a listáról, és tényleg, ezek nincsenek rajta a számozott listán:

Vampire Resurrection
Scream of the Blind Dead
It Knows You're Alone
The Seduction of Rose Parrish
The Incredible Genie
Jigsaw
Speck
Gun: Fatal Betrayal
Dying to Get Rich!
Freeway II: Confessions of a Trickbaby
Blonde Heaven
Magic in the Mirror: Fowl Play
Darkwalker (? Dark Walker)
The Baker's Dozen
Dead Man's Hand
Attack of the 50 Foot Camgirl
 
Az utolsó cím azért is érdekes, mert a facebookjukon is büszkén hirdetik.
 
Idegesítő szokása egyébként a stúdiónak, hogy clipshow-filmeket gyárt. Mint kiderült, ez nem is olyan újkeletű dolog, már a legelején belemásztak  ebbe a ... műfajba? megoldásba? Mindegy. Mindenestre a 10. ... "filmjük", vagy nevezném inkább kiadványnak, produktumnak egy rakás VHS-re egymás után pakolt trailer/legjobb jelenetek volt "The Best of Sex and Violence" címmel. Hát nem mondanám se jónak, se igazán a vonatkozó jelenetek gyűjteményének, de a VHS-korszakban gondolom alapot adott válogatni a közönségnek, mint egy afféle reklámkiadvány. Csak sajnálni tudom aki más céllal pénzt adott ki ezért.
De ez legalább valami. A következő fokozatnak, bár itt nem feltétlen veszek időrendet, a Bunker of Blood-to mondanám, ami már csak saját kiadványokat vágott fel, de köréraktak vmi keretet, és mintha egy új történetet vágtak volna össze a brandjeikből, mint Killjoy, Puppet Master stb., minden ... produktumnál egy brandet használva. Ha igazam van, és ezeknél tényleg összeraktak egy új narratívát, akkor az mondjuk egy tizedespontot számít a skálán.
Legrosszabb persze az, amiből már láttunk is példát, 
 
 
amikor nem gyártanak új történetet, egyszerűen megpróbálják összetömöríteni a már létező filmjeiket, és eladni antológia cimkével. Hát most erre mit mondjak, geci egy húzás.

Na lássuk a számozott filmpalettát:


 A színkód a bal felső sarokban, de azért ide is leírom:
- zöld amit már láttam
- kék amiről láttam kritikát, és úgy érzem, semmit nem nyernék vele ha az egészet megnézném a maga teljességében abból ítélve amennyit már láttam a filmből (ami gyakran elég sok)
- a sárga mondhatni semennyire nem burkoltan egyszerűen pornó. Nem pornhub-féle minden-testnyálst-használó pornó, hanem vetkőzés, tapi, leszbikus szex, meg hasonlók, de akkor is pornó.
- a piros mezőjelölés a clipshow-filmeké
- a fekete a legyártatlan filmek
- és végül a piros betű ami nincs fenn a streaming-csatornájukon. Előálltak egy igen meggyőző ajánlattal, hogy egyszer pénzt adjak nekik, no. De egyébként van még a saját cuccukon kívül más is a streamjükön, bár még ki kell derítenem, hogyan férhetnék hozzá a teljes címlistához.

Mint látható, '90 előttről sok film hiányzik az adatbázisukból, de mint mondtam fentebb már, akkor még más volt a cég neve, vagy mi, szóval nyilván az indokolja. De akkor miért onnan kezdték a számozást...?
Ami még érdekes ebből a korszakból, hogy bizony pár pornó is található a kínálatban, méghozzá musical-pornó-filmek! A Cinderella és a Fairy Tales bizony mintha Disney-koppintások lennének, vagy Óz a Csodák Csodája rajongó csinálta volna őket - csak temérdek csöccsel, alkalmanként pénisszel, és alkalmanként szexxel. Leszbikus vagy hetero.
Rohadtul elavult giccs az egész, de filmtörténeti értéke, na az biztos van a dolognak.

'90-'95 között mondhatni az időszakot, amikor elindult a stúdió. Az ekkor készült filmjeik inkább ébresztenek nosztalgiát, mint gerjesztenek valódi érdeklődést. Az eredeti Puppet Master, Dollman, Doctor Mordrid, Demonic Toys, Robot Wars, Subspecies, Trancers, vagy az '50-es éveket idéző Seed People.

'95-2000 között érdekes módon ráálltak a gyerekfilm-iparra, még néhány animációs címre is futotta?. Prehysteria, Beanstalk, Dragonworld, Pet Shop, Timekeeper, vagy az igen "érdekes" Mysterious Museum, amiről poszter alapján feltételezem, hogy a Prehysteriához is lehet köze, meg az Éjszaka a Múzeumban-t is lopja.
Egyébként nagy csalódásom, hogy a Josh Kirby... filmek nincsenek meg nekik, a puszta számukkal, és különös címükkel tisztára felkeltették az érdeklődésem, hogy ha nem is végignézzem, de átpörgessem őket. Pláne, hogy elvileg mind a hat film kijött magyarul is.

2001-ből találtam a Demonicus címet, amiről beugrott az Attila c. Asylum-film, lehet az ennek a ripoffja. Hogy miért akarná bárki ellopni a Demonicust, az persze totális rejtély.


 2000-'02 között úgy látom átgondolták a gyártást, és a stúdió '03-'09 között a stúdió jóformán leállt. És bármennyire különösen hangzik, lehet meg is szűntek volna, ha nem jön a Gonosz Vizipipa (Evil Bong) franchise!
Én legalábbis nem látok semmi mást ebben az időszakban ami vissza tudta volna lökni a Full Moont a pusztulás széléről. A Gingerdead Man egylövetű valami volt (kösz Gary Busey), és akadt pár folytatás-rész, de azokhoz is pénz kell, és szerintem az Evil Bong lökte be a szekeret.
 
Ami nem ment túl jól. '16-'19 között a stúdió gyakorlatilag pornógyártásra állt rá, szinte kizárólagosan.
 
Na jó, az előtt még volt egy periódus, ami '09-'16 közé esett. Ez alatt viszont szinte semmi újítás nem történt, mondhatni felélték maradék készleteiket rókabőrnyúzásból. Folytatás folytatás hátán, és pofátlan exploitation-címek. Aztán pedig behalt az egész, és átálltak pornóra.
 
2018-ban történt a Bunker of Blood. Nem tudom hogy ez mi volt. Nosztalgiázás a korábbi teljesítmények fölött? Még egy rókabőr mielőtt lehúzzák a rolót? Nem lehet eldönteni, de akár a puszta címadás miatt vagy a közönségben, vagy a stúdióban felébredt valami, ami 2019-ben a The Deadly Ten - lett volna. Egy project, aminek keretében 10 filmet forgattak volna 1 év alatt, és te egy valóságshow keretében nézheted ahogy készítik őket.
Nos, ez tudjuk miért nem jött össze, de részleges sikert mégis zártak, és úgy tűnik, az ajándéktárgyak és egyéb járulékos promóciós termékek (pl. képregények - összefoglalóan tehát: merchandise) is fogytak.

Mindenesetre 2021-ben elkezdődött új - és jó! - filmek gyártása, tehát a kényszerszünetet kreativitásra használták, ellentétben az Asylummal, ami csak kesergett és legyártotta ugyanazt a filmet négyszer.
A Resonator U egy 6-részes sorozat lett, a Gingerweed Man hát az lett ami (spnioff-folytatás-alternatív idősík?) - de ott van még a Don't Let Her In és a Baby Oopsie, mindkettő kis stábbal, kevés helyszínnel, de ezeket jól hazsnálják, és a forgatókönyv is erős, megtámogatva kompetens rendezéssel, és jó színészi játékkal.
És akkor volt még Doktor Death, pontosabban nem volt, azért nem találom, mert még nem gyártották le, talán majd 2023-ban, a Puppet Master széria darabja lesz.
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad