Múmiás filmek

 Ne aggódjatok, nem fogom megnézni ezeket.
A címekért ismét a wikipediát túrtam fel, mármint másoltam ki onnan a listát.
Egyértelmű tendencia a szörny kiveszése a filmiparból, az elvesző érdeklődés, a bevétel elmaradása miatt.
És őszintén szólva nem kell nagy ész hogy kitaláljuk, miért alakult így.

Mi is a múmia? A múmia lassan mozog mint egy Klasszikus Zombi, és ráadásul egyedül van. Mindig Egyiptomban bukkan fel, nagyritkán akad egy azték, vagy kínai darab, de  a lényeg, hogy szemben egy vámpírral vagy farkasemberrel, nem bukkanhat fel akárhol, már az is vagy negyedórát elvisz a filmből hogy megindokolják a létét.
Hozzá sokat csinálni sem tud, így marad egy átok. Amihez viszont nem kell a múmia mint lény., ha úgy vesszük. Az átok ugyanúgy hatni fog, ha császkál az a talpig begipszelt alak, ha nem.

Legtöbbször hát két régész áll szemben egymással: az "etikus régész", aki kiállítaná a dolgokat, és a sírrabló aki eladná a feketepiacon. 
Ez akkor is így van, ha a múmiáról kiderül hogy nő, és a főszereplőbe szerelmes lesz, akinek persze már van nője, és ezért kergetik egymást (The Mummy's Curse, 1944).
Az '50-es években pedig a múmia ugyan technikailag létezett, de inkább a lélek tárolására szolgált, és ilyen megszállós-történetekkel gazdagodott a világ. Megint a kérdés: mire kell a múmia? És hát az egyiptomi ásatások varázsa egy idő után bizony elmúlt, a teljes országot felásták, nagyobb adag kincsek már nem voltak várhatók, és mindenki látott már legalább egy kiállítást. Egyiptom megszokottá vált, önmagában nem nyújtott már újdonságot.

A múmia továbbá természetes fegyverekkel sem rendelkezik, így marad a mágia - amiről az oktatás leszoktatott -, vagy megkocogtatja a vállad, és kamerán kívül jól összeesel. A múmia egyszerűen nem alkalmas szörnynek lenni.
A The Blood from the Mummy's Tomb (1971) egyenesen azzal operál, hogy a múmia fel se éled, csak próbálják feléleszteni a gonoszok a film során. Ugyanezzel operál az 1980-as The Awakening, habár ott már abban sem lehetünk biztosak, hogy a varázslás sikerülne, létezik-e  mágia a film világában.

Az 1981-es Dawn of the Mummy megpróbált zombi-sereget adni a múmiájának (és lopta a Dawn of the Dead sikerét), de szemben hasonló vámpíros alkotásokkal, ott maradt a probléma, hogy maga a múmia nem veszélyes.

Az 1982-es Time Walker mindent bevetett: a múmia a'la Indiana Jones és a Kristálykoponya... nem múmia, hanem űrlény. Vannak hagyományosan a "múmiáról" ellopott ékszerek, amiket a "múmia" vissza akar szerezni. És van egy ~átok is, pontosabban egy mérgező növény/gomba, aminek ha az izéit belélegzed, meghósz.
De akkor ezt most minek tekintsük - múmiás, vagy földönkívülis filmnek? Eddigre 1899 óta súlykolta minden és mindenki, hogy a múmiák csakis Egyiptomból jönnek! És minek ennyi fenyegetés? Ufók, múmia, a múmia átka... Sok ez egy filmbe.
Nekem mondjuk tetszik a sztori, már az eredetiség miatt is, de a múmia-filmek bevált közönsége nyilván nem értékelte.

'97-ben elérte a múmiákat a gyerekbarátiasítás Under Wraps cím alatt, amiről rögtön a Harry és a Hendersonok ugrott be, amiben egy yeti lakik egy családnál, és tök cuki, ahelyett hogy megenné őket.

'99-ben persze beindult a Múmia-franchise Brandon Fraserrel, na az is tartott vagy 2 filmig.

2006-ban a The Curse of King Tut's Tomb az egész visszavonhatatlanul a Gagyi CGI-al turbózott straight-to-DVD dolgok közé sorolódott. Egyébként roppant mozgalmas gagyi-Indiana Jones film, tudom ajánlani.

2017-ben Tom Cruise Múmiája úgy tűnik, végleg betett a karakternek, ami azóta állítólag csak a Hotel Transsylvániában jelent meg.

Végül találtam összesen 4 filmet, amibe érdemes lenne talán belenéznem, de nem számítok semmi jóra az ismereteim szélesítésén kívül.
Ebből az egyik az Asylum egyik felületesen vizsgált filmje, Legion of the Dead (2005). Azért megpróbáltam kicsit rákeresni most, és ennél jobban nem tudom bemutatni:



Persze nem lehetetlen hogy a 2014-es The Pyramid-ot gondoltam ki eredetileg, mindenesetre dereng vhonnan egy found footage múmiás-film, amiben mintha egy egészh ordányi múmia lett volna... De mikor ránéztem a promó-anyagukra, hát a képzeletemben vmi sokkal meggyőzőbb élt.
Lementünk 3-ra, ami végülis nekem jó.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad