A Cherubion Kiadóról

Ennek a kiadványnak a kapcsán beszélgessünk a Cherubion-kiadóról.
Alapítva a '90-es évek elején ők voltak, akik hajlandóak voltak fantasyt megjelentetni, és leginkább magyarok írta fantasyt. Ebben kvázi versenytársuk-partnerük volt még a Valhalla Kiadó, de az főleg a szerepjátékukra (M.A.G.U.S.) koncentrált, meg elég sok scifire, végül 2000-ben, a vadkapitalizmus végével meg is szűnt.
A Cherubion túlélt, de hol tart ma? Idézném az első olvasói megszólalást a jubeliumi kiadványuk: "Harminc Év" (nem azonos az A Cherubion kiadó Első Harminc Éve-vel!) alól a moly-ról:
"Bár jubileumi kiadás, ez a belbecsben nem érződik. Nagyon hullámzó a minőség, pont úgy mint az összes antológiában. ... Semmiképp nem ajánlom teljes áron megvenni, én magam szerencsés voltam, antikváriumban féláron jutottam hozzá, és ez sokat elmond az értékéről."
A kiadó pedig nem csak jublieumhoz, de generációváltáshoz is érkezett, mivel kvázi-egyszemélyi tulajdonosa, Nemes István, egészségi állapotára és évei számára tekintettel már azt se tudja tovább vinni, ami megmaradt a Delta Vision-be olvadás után, mert ugye kénytelenek voltak eladni a céget elkerülendő a biztos csődöt.
De mi is okozta a Cherubion lecsúszását?
Először is, a piaci verseny. Amit ugyanis kiadtak, az nem a minőség, inkább a mennyiség felé tendál. Az antológiáik szerkesztése sem túl szerencsés, ott is gyakran a megúszásra játszanak: erős indítás, folyamatos minőségvesztés, és talán a végére egy közepes írás hogy relatíve felhúzza a végét.
Persze az antológiák 99%-ába beraktak mindig 1 db Worlukon játszódó írás (vagy annak mondott szerzemény, mert sok novellán-kisregényen-regényen látszik a fiók mélyéről előkotortság, hogy csak átírjanak pár nevet, oszt "jó lesz az ezeknek így is"). De még ezt se tudták jól megmarketingelni, mert régen egyáltalán nem jelezték melyik írás melyik világon játszódik, később meg elvileg jelezték, csak aztán a dolog mégis elsikkadt, és jöjjön rá az olvasó olvasás közben. És igen, ciki, hogy nem került MINDBE Worlukos írás, az nagyon gyengíthette a Cherubion Exkluzív brandet.
No persze a kiadónak az sem tett jót, hogy - és a szóhasználatot idézem tőlük - az írók nem csak munkatársak de "ivócimborák is". Ha nem vesszük a kocsmázásos beszólást, ez akkor is a várható következményekkel jár a cégre: kritika nélküli ecco-chamber, és az abból következő atrófia.
De még ha a baráti alapon szerveződés nem is tett volna be annyira, a középszerűség és a dömpingtermelés, pláne a kettő kombinációja igen. A piaci versenyben ugyanis a múltaddal is versenyzel. És ha nem tudsz felmutatni fejlődést, pláne ha a vadkapitalizmusból jöttél, ahol minden ért, hát ne csodálkozz ha meghalnak az eladásaid.
Mert az eladások bizony halnak, és a kiadó, fene, az írói pálya nem vonzó többé. A Cherubion írói is mennek el, újak meg ugye nem nagyon jönnek. Az a Benjamin Rascal interjú is úgy kezdődik: "minek írjak? Ezeknek?"
És még amikor jól mennek is a dolgok, ez a "baráti alapon való szerveződés" akkor se működött. Amikor a kiadó befuttatott egy brandet, a brand írói azonnal kiváltak, hogy saját kiadót alapítsanak. Kárpáthia. Ammenúria. Dark Space. Gothic Space. Nyugatvég. Mysterious Universe. Megannyi brand, amik amint a távolban pénzcsillogást láttak, azonnal ugrottak a Cherubiontól. A legtöbb bele is halt kb. azonnal, de az a Cherubionon már nem segít.
És akkor nem beszéltünk a Harcos Képzelet játékkönyvekről, pedig AZ AZTÁN igénytelen brand volt, nem is titkolták hogy "ezeknek jó lesz így is".
Szóval a fenyegető generációváltás miatt Károly Mazák kiadta ezt a nosztalgiakiadványt: "A Cherubion Kiadó Első Harminc Éve". Ahogy kinéz, nem lesz újabb harminc. De beszéljünk a kiadványról. Idézek a hátlapról: "Ez a gazdagon illusztrált kötet nem csak egyfajta katalógus"
Namost mi is itt a gond? Hát hogy katalógusként nem működik! Egy doktor csak tudhatná mik lettek volna a formai követelményei egy ilyen kiadványnak, ami könnyű, gyors áttekinthetőséget kellene kínáljon 30 év kiadói munkásságáról. De ez egy igénytelen cucc lett, ami csak nosztalgiázni alkalmas, tehát a már meglévő (és egyre fogyó) olvasótábort tudja megszólítani, az újakat nem.
Mert nem alkalmas katalógusnak, nem képes áttekintést nyújtani, nem foglal rendszerbe.
A tartalomjegyzék pl. annyiban kimerül, hogy: "1) előszó 2) tartalom 3) címek listája"
És a címek listájánál még az oldalszámot sem sikerült feltüntetni, adott kiadvány melyik oldalon kerül tárgyalásra. Végig kell lapoznod az igen vaskos formátumú kötetet minden alkalommal, amikor keresel valamit.
A jelölések (N, K, R) nem kerültek elmagyarázásra mit jelentenek, ami egy doktori címmel rendelkező valakinél instant diplomavesztés, de még haszontalan is az olvasó számára, hiszen kit érdekel hogy az adott írás novella, kisregény, vagy regény. A pontos terjedelmet nem mondja meg, eligazodni a kiadó világaiban nem segít - egyszerűen haszontalan adat. Az olvasó számára is, meg a nerd számára is. Ezek helyett nyilvánvalóan olyan jelzések kellettek volna, mint C: Cherubion, W: Worluk, A: Ammenúria, S: Soraabia stb. Olyan információ, ami által a (reménybeli) olvasó el tud igazodni az iránt ami őt érdekli az elmúlt 30 év terméséből.
Helyette kaptuk ezt az inkompetens nosztalgiázást, ami hogy értéke legyen ki kell olvasni egészében, és írni kell belőle egy új könyvet, ami vagy tartalmazni fogja a minket érdeklő információkat - vagy nem.
Felemlegethetnénk még az eszement ötletet, hogy a Cherubion-világra raknak egy gyűjthető kártyajátékot (egy világra, ami írásokkal nem bővült), a Harc az Éj Könyvéért-ben kihagyott marketinglehetőséget, a következetlen logó-használatot, a bedőlt weboldalakat, fórumokat, a többször belekezdett de soha el nem készült wikiket, az elveszett tartalmakat. Hogy a mai napig nem sikerült wikipédia-szócikkeket létrehozni az alapcímeiknek sem - ami ugye alapvető marketing lenne. Felemlegethetnénk - de úgyse figyelnek rá.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad