Sharknado - dokumentumfilm és mockumentumfilm

Sharnado: Feeding Frenzy
 

Az ötlet megszületésével kezdünk, aztán azzal, hogyan (nem) sikerült színészeket találni a projecthez.
 

Pl. a főszereplőről mindenki tudja, csak azért vállalta végül az egészet, mert kezdett lejárni z egészségbiztosítása, olyan rég nem dolgozott. (Ott ez nyilván több mint 3 hónap után történik.)


A "behind the scenes" betétek érdekesek, elárulják, mennyire komoly mennyiségű CGI tartja össze a filmet.

A vita a címről is kifejezetten érdekes ha belegondolsz. Ezek a mockbuster-címek még sehol nem voltak a köztudatban, hiába volt már a Snakes on a Plane Samuel L. Jacksonnal, például. Így mindenki egy Twister-szintű olcsó-és-unalmas fizetési csekkre hajtott, nem látva a potenciált egy ennyire tökéletes címben, mint Sharknado.
Azért Ian alternatívája se hangzik olyan rosszul:


Aztán jött a váratlan siker:


Érdekes látni, hogy ekkor (a doku készítésekor) még csak 3 film volt a franchiseban:


A legjobb része a dokunak látni a leplezetlen izgatottságot a megszólalókon.

Wow! Mutatnak 25 perc környékén pár reklámbetétet, és Arnold S. is beugrott egyre?!?

"Ami kiemelte ezt a filmet, hogy mindenki értette a viccet - kivéve a színészek."
Milyen igaz.


"Ez a stúdió arra épült, hogy a gagyi amit tegnap készítettünk fogja fizetni a gagyit amit holnap készítünk." - ez a fajta őszinte önismeret jó, hogy jelen van. A magyar filmgyártás tanulhatna belőle, khm, khm.
A költéseket pedig megnehezítette az első film sikere, a marketinggépezet dübörgése,  és a rajongók, akik elárasztották a forgatást. Elvégre nem forgathatsz titokban, illegálisan, ha mindenki tud rólad.


"Felkértünk egy rakás hírességet hogy cameozzon a filmben, de mint kiderült a film iránti lelkesedés odáig nem terjedt, hogy szerepeljenek is a filmben."
Azért kiderül itt is, csak az igazán nagy nevektől estek el, a B-C listások (Kelly Osborn, Paris Hilton stb.).
 
A metrón forgatás egyértelműen a fontos törzsanyag, meg izgalmas is, de ami kiemeli ezt a dokut egy DVD-extrából, azok az olyan csemegék, mint hogy a forgatás alatt szokatlan időjárási körülmények voltak:
 

Mert érted, Sharnado. Plusz a 2. film hidege emlékezetes kontrasztot alkot az 1. film floridai melegével.

Az 50. percnél kerülnek csak szóba az ajándéktárgyak, de ezt is sikerült dokumentum-jelleggel integrálni, mutatva a franchise növekedését.
 

Ez a doku 1 nappal a Sharknado 3 előtt jött ki:
 

1 óránál mutatnak több percnyi fan-videot. Jó válogatás, és ízléses köszönet a rajongóknak.


Elértünk a részhez, ahol a Színész Szakszervezet tűnt fel, és leállították a forgatást. Nem csak azzal, hogy a tagokat felszólították a távozásra, hanem hogy a nem-tagokat is megfenyegették, hogy sose léphetnek majd be.
Az egész mögött a költségvetés állt. Az Asylum egyszerűen nem tudott Szakszervezeti béreket fizetni, ami mellett a brand akkorára nőtt, hogy már kiszúrta a Szakszervezet szemét.
Hogy ez végülis jó volt-e a Nagy Kép szempontjából - én nem tudom megmondani. De érdekes belegondolni, hogy a stúdió esetleg azon a ponton állt, hogy kitörjön, és egyike legyen a Nagy Stúdióknak, mint Disney, Universal, Warner Brothers, Paramount.
 
Érdekes, hogy aztán az egészet kifuttatják arra, hogy "esetleg a minőség a film egyes részei között észrevehető lesz", ami csodás marketing, és tényleg elveszi a szakszervezet-ellenes felhangot, és átformálja rajongókkal való törődéssé
 
A fentit ellensúlyozandó bedobják a legfrissebb cameokat, amik ezúttal tényleg felismerhető nevek.
És amit még feltétlen fel tud mutatni ez a doku, az az Asylumosokban rejlő kreatív potenciál. Helyzetmegoldás, gyors alkalmazkodás, forgatókönyv-összerakás teamben.
Ez volt 2015-ben, aztán az Sharknado 3 kapcsán jött egy szerencsétlen marketinghúzás (a Tara Reid szavazás), aztán mikor a Sharknado-filmek végleg szárazra futottak, beütött A Járvány.
A 2025 Armageddonnal próbálkoznak mostanság összekaparni maradék hírnevüket - meglátjuk mire lesz elég.
 
 
 
Sharknado: Heart of Sharkness

Ez egy mockumentumfilm. Az alapvetése, hogy kitalálják azt a narratívát, hogy a Sharknado előtt már létezett a filmre egy másik terv, egy másik rendezőtől... Ú, botrány!


És nincs ez se tartalom és sztárszereplők nélkül, látjuk pl. belülről ezúttal az Asylum stúdiót, és olyan arcok is megjelennek benne, mint Diana Terranova!


Egyébként ez itt egy hatalmas in-joke, persze hogy kisebb pontszámot kap. Pláne ha a népek nem tudják a műfajt előre, meg ha itt is a normál stábot várják, nem D-kategóriás arcokat, mint Postal Guy:



Ez a fickó a kedvencem az egészben:


Vmi kameraman, akinek a gimmickje, hogy szart se tud angolul.
És tényleg ez a szakmája, ott az imdb adatlapja: LINK


Lol:



A rendező teljesen becsavarodik, és egy nap besétál a sekélyben úszó cápák közé. A megjósolható eredménnyel.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad