Rendőrakadémia 1-7

A franchise ma is elég jól működő vígjáték, bár vannak gyengébb hajtásai.

Az alaphelyzet, hogy egy rakás kretén bejut a rendőrakadémiára, és ott bizonyítania kell. Ezt meg is teszik, méghozzá úgy, hogy közben nem viselkednek bunkó seggfejként, és rombolják le a várost.
Sőt, az ellenségkép kifejezetten a már rendőr feljebbvalók képében érkezik: először Harris hadnagy, később mások is. 
A politikai posztot betöltő szereplők se igazán barátságosak, mivel saját érdekeiket nézik, nem feltétlen szövetségesei, sőt, gyakran fenyegetés forrása a rendőrakadémiára.
No de persze mindig felbukkan néhány igazi bűnöző elem is... A végeösszecsapáshoz.

Az első filmek igen nagy szereplőgárdát mozgatnak, de a sok gag valahogy foglalkoztatni tudja mindet (jobbára), és mindig találtak folytatási lehetőséget.

A legelső film afféle pilot a film-sorozatban, így magasan viszi a korhatárt, rengeteg a csöcs és szexuális innuendo. Viszont amellett hogy a maga korának terméke, így itt-ott homofób (amit ellensúlyoz a Kék Osztriga Bár), és marginálisan rasszista - utóbbit keményen megbünteti -, tartalmaz nem csak poén-sketcheket, de kihoz némi karakterfejlődést is, különösen Mahoney esetében, aki úgy tűnik, rendesen összejön egy lánnyal, és felhagy szociopata kilengéseivel.
Ami most újranézve még meglepett, hogy Lassard parancsnok bár a szenilis, de szerethető hülye, a végén a prostival bizonyítja, hogy kicsit olyan mint Dumbledoor: ha kell, tud ő még dolgokat.

A második film bevallom mindig is idegesített. Frissen végzett rendőreinket az előző filmből nézhetjük első szolgálati napjaikban - meg egy rohadt idegesítő bandavezért. Szintén zavaró, hogy akikhez rendőreinket társként beosztják, nem nagyon produkálnak semmit 1 kivételével.
Harris is hiányzik, Mauser hadnagy azért elmegy egy filmre, és megkapjuk mellette Proctort, aki igazi minion.

A harmadik filmben visszatérünk az Akadémiára, rendőreinket visszahelyezték oda. Hát ugye a cím Rendőrakadémia, szóval ez érthető. Ezt még nyakonöntötték egy rivalizálással egy másik akadémiával, de az inkább a műsoridőt viszi mint érdekes.
A gond, hogy a gárda kezd nagyon felfújt lenni, és nem mindenkinek jutnak személyre szabott poénok. Különösen nem jut semmi Gazdag Srácnak, aki simán egy nemváltott Gazdag Lány az első filmből. Akiről szólva: ő lett anno Mahoney barátnője, de mostanra eltűnt. Mahoneyt összegyúrták az első film amorozojával, és oké, értem én hogy valahol ő volt a sorozat arca, meg ő volt úgymond az ész, akinek összetett mondatok is jutottak a forgatókönyvben, de ez eléggé one-trick-phoney, hogy minden részben ő majd egy új nővel jön össze, és ennyit tud.
Vagy ott van az első filmből a kelekótya pali, aki mindig katasztrófát okozott maga körül. Most a felesége megy az akadémiára - akinek a karaktere ennyiben ki is merül, hogy ő a kelekótya fickó felesége.
Az előző film gonoszát visszahozzák, aki szép megjavulástörténetet kap, és bár nem nagyon tűnik fel - ami gond -, de az első film bűnözője a mostani főellenség is.
A gárdán nem segít, hogy az Életünket Megnehezítő Rendőr az Mauser, akit ezúttal 3 minion is szolgál ami túl sok, pláne egy maga sem túl erős karakter mellett.
A film jól felvezeti viszont a következő filmet, tulajdonképpen. És jó, hogy végre gyakorlatilag már itt lecserélték Mr. Katasztrófát Szvicsekre. Aki nagyon jól működik Mr. Ex-Bűnözővel.

A negyedik film is szenved casting-problémákkal, de sokkal erősebbek a poénok és a történetszálak, így ez nagyon is ajánlahtó.
A gyenge pontok, hogy hiába most Sharon Stone mint Mahoney Ügyeletes Barátnője, ha egyszer tök úgy néz ki mint az előző filmbeli (és talán még a foglalkozása is azonos). Plusz a fotoriporter szerepkörével egy kissé összemosódik Széllelbélelt Kadéttal - aki a 2. film bűnözőjének lesz a barátnője, és roppant jól működnek ők ketten!
Tackleberry meg egy egész családot kapott, ami valahol tök jó, látni hogy ezeknek van életük a munkán kívül is, de másfelől ebből kettő rendőr, és csak biodíszlet, amik azt szolgálják, hogy Tackleberrynek legyen családja (akiktől fél, mert erőszakosabbak, mint ő).
Ha binge-eled ezt az egészet, az is feltűnik, hogy a feka karakterek nem nagyon csinálnak semmit. Hightower magas, és kész. Hooks kicsi és halk - amíg a filmenkénti egyszer el nem ordítja magát. Jones meg úgy a 2. filmtől leszokott a hang-kiadásról, és kungfumesterré képezte át magát, filmenként továbbra is 1 jelenettel.
És minden gyengesége ellenére EZ a film működik. Pl. mert visszakaptuk Harrist.
Ja, itt mi az alapszitu: civileket képeznek önkéntes rendőrnek. Fő a változatosság. Szerencsére ezen a fronton nincs sok új karakter, összesen 2-3 db.

Elértünk az 5. filmhez, aminél a nagyon zavaró pont, hogy a stáb a felére zuhant. Nem Mahoney-t hiányolom részemről, hanem általában a szereplők mennyiségét.
A könnyű karibi zene, és egy igen erős Bűnöző azért segítenek elvinni a filmet.

A 6. filmre a stáb még tovább apadt, különösen feltűnő, hogy Lassard Rokonának barinője sincs sehol.
Az egész olcsónak néz ki, amin az se segít, hogy szereplőinket nem az Akadémiáról helyezik vissza az utcára, hanem az utcáról szedik össze őket egy körzetbe.
Legalább a Gonoszon próbáltak csinálni valami csavart, de az egész akkor is egy tv-epizód szintje.

A 7. film ezen a ponton lássuk be, majdnem mindegy milyen. Bár az igazsághoz tartozik, hogy próbálkoztak.
Az azért ciki, hogy Lasard Rokonának egy hasonmását kellett keríteni egy új karakterhez. És hát a csapat tényleg egy "skeleton crew", azaz tényleg csak az van itt, akinek nem volt jobb dolga.
Ja, mielőtt elfelejtem: itt már külföldre mennek.

Volt ez után egy sorozat is, mármint kettő: egy élőszereplős és egy animációs. Maradjunk az élőszereplősnél:
Nyilván lecserélték a stábot, de 1-1 epizód erejéig visszatértek: Lasard parancsnok, Hightower, Tackleberry, Callahan őrmester. Továbbá állandó szereplő volt Jones (a hangutánzós fekete).

A rajzfilmsorozat pedig érdekes állatfaj, mert sok szereplőt használtak benne szerte a filmekből, de egyiknek se adta az eredeti színész a hangját.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad