Robert Silverberg - Éjszárnyak

Na megint egy scifi köntösbe bújtatott vallási propaganda. Vagy ha nem is propaganda, hát teológiai eszmefuttatás. A teológia az, amikor egy pap filozófusnak tetteti magát, hogy többnek látszon.

A regény igazából három novella, és hogy "egyszerűbb" legyen, a kötet az első novella címét kapta.

Az alapfelállás, hogy a jövőben minden ember géntenyésztett, a'la Szép Új Világ, de igazából ez érdektelen. Ami az igazság, hogy a "Torzszülöttek" a zsidók, a Kémlelő-főszereplőnk Jézus, az Éjszárnyak tulajdonosa pedig a Szent Lélek.

Na ők bemennek Roumba, Eyrop kontinensén. Ezért az egyért lehet méltatni a könyvet, a szótorzítások azonnal érthetőek. Különösebb dolguk nincs, és csak egyiküknek van ... munkája, az Kémlelőnek: ő az Idegenek érkezését vizsgálja. Persze a novella végén kiderül, hogy azok máris itt vannak, hahaha.
De csak a második novella 3-4. fejezeténél érted meg, miről is van szó itten: ez a Második Eljövetel, mert az Emberiség elfordult Istentől. A földönkívüliek töltik be az angyalok hadának szerepét. És igen, az emberiség között kitört a vallásosság. Hogy most, vagy ez olyan retroaktívan beleírt dolog - nem számít.
Ami számít, hogy az emberiség megtagadta Istent (ellenséges lett a többi értelmes fajjal), mer'hogy így a Tudományban bízott, és naná elbukott, a mocskos materialista-kommunista-sátánista-ateista mindenit, és most Lesújtás.

A második novella amúgy igazából egy hatalmas expozíció, semmi más.

Végül Rómából elindulnak Jeruzsálembe. Mert ugyan hová máshová. Útközben találkoznak vmi földönkívülivel, ami jól össze akarja fogdosni a műszereiket, még pénzt is ajánl érte - sikít, hogy ez a sztori amiben Nikodémusz be akarta vásárolni magát a Hitbe.
Jeruzsálemben amúgy Ítélet vár a Helytartó előtt (Heródes, ugye), meg a Kémlelő megfiatalodni fog, azaz meghalni és feltámadni, mert ő Jézus. Még vmi ragálysújtotta faluba is elmegy csodás gyógyulást csinálni. Mert ő Jézus. Fárasztó.
Itt kapunk egy Jób Könyve jelenetet is, amiben jól kitárgyalják, most miért sújtott le Az Akarat (értsd: Isten). A válasz persze, hogy nincs Isten, de ugye az szembemegy ezzel a vallási propagandával.
Fene, Jeruzsálemben közlik az (ex-)Kémlelővel, hogy ő Megváltó lesz. Mer'hogy itt a harmadik novellában már csak úgy váltogatni is lehet a kasztokat... Érted, amire genetikailag terveztek.

A végén természetesen mindenki belép a szektába, és Mr. Kémlelő jól megkúrja a tizenkét éves kislányt az éjszárnyakkal. Elvégre kereszténység!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad