Amityville dokumentumfilmek

Nem tudom mit várok ettől, talán látni hogyan változik az ügy megítélése, meg mennyire igényesen állnak a témához.
Csak önálló filmekkel foglalkozom, a doku-sorozatok epizódjai kideríthetetlenek, aztán még megtalálni is, meg tuti túl sok is van belőlük, nyalják ki.
 

The Real Amityville Horror (2005)

50 perc az egész, és fenn van a U2bon.


"Ez egyértelműen a legfélelmetesebb kísértetjárta ház! A hattyúk is megmondhatják!"


Az introban nem írják ki a neveket, mert a későbbi részekből vannak kiollózva, mert úgy olcsóbb.
A sokkfaktor magas: fényképek a hullákról mindenhol, jumpscare-hangaláfestéssel, a gyilkosságok újrajátszása.
Mindenki R. DeFeot gyanúsította rögtön a városban, mert híresen iszákos, drogfogyasztó és részeg verekedő volt.
8. percnél viszont rátérnek az ügy furcsaságaira, pl. hogy a használt fegyver olyan hangos volt, hogy több utca távolságból hallani lehetett volna, de senki nem hallott semmit (végülis hajnal három volt), és az alvók semmiféle ellenállást nem mutattak.
A 10. percnél egy másik ügyvédi lehetőséget dobnak be: hogy az apa erőszakos volt, így ez gondolom enyhítő körülményként kerülhetett tárgyalásra.
11:30-nál merül fel a "megszállt a Sátán" dolog - értsd, őrületre való hivatkozás. egyértelműen az ügyvéd tanácsára, azaz enyhébb ítélet reményében.
A 15. percnél azzal jönnek, talán R. DeFeo egyik lánytestvére követte el a gyilkosságokat, vagy a kettő közösen tervelte ki az egészet, vagy csak egyet akartak megölni, aztán R. megölte Dawnt is. Egy perccel korábban meg maffialeszámolást emlegettek.
A 17. percnél elmondják hogy életfogytot kapott a fickó, és rátérnek a Lutz-családra. Ők aztán mindenféle tündérmesét gyártottak paranormálissal, és ők álltak elő a 3:15-ös időponttal is (amit ugye bárki kisakkozhatott az újságokból). 21 percnél elérünk oda, hogy kiköltöztek 28 nap után.
22 percnél az jön, hogy béreltek egy paranormális nyomozót, 22 percnél már újságíróknak nyilatkoznak - DeFeo ügyvédje szervezésében. Ekkor már nagyban ment a könyv és az első film tárgyalása. Aztán egyre többen álltak elő a parafenoménok közül, hogy ők is, ők is...


37 percnél egyértelműen elmondják, a történet siker lett, komoly pénzt hozva. És a filmhez még el sem értünk (38. perc).
40. percnél jutunk el végre oda, hogy valaki átverést kiáltott. Ezt az oldalt azonban nem szólaltatják meg, helyette az eddigi - az ügyben anyagilag érdekelt - arcok győzködik tovább a közönséget, hogy deee.
A 42. percnél jutunk el végre oda, hogy a történet mégsem olyan kerek. A 44. percnél viszont már ott tartunk, hogy "végülis kit érdekel? A sztori jól eladható, hehehe!"


Amityville Confidential (2005)

Hát, annyit igazolni tudunk, hogy létezik.



Amityville: The Final Testament (2010)

Ez is fenn van a u2b-on, ha pocsék minőségben is, és csak úgy a fele (kb. 36 és fél perc az 1 órából): LINK
A dailymotion-ön 1. és 3. jelzéssel van fenn a cucc, jobb minőségben, a fenti link első 5 szegmensét fedi le nagyjából (20-25 perc).
Ez is azzal kezdi a lényegi részt, hogy miért nem teagált senki a lövésekre.
Aztán mutatnak valami paranormális nyomozót, és tökre olyan, mint a TLC valóságshowi. 
Itt R. DeFeo sztorija már valami olyasmi, hogy a lánytestvére, Dawn lövöldözött, főleg, meg felbérelte a maffiát is...
Úgy a 30. percnél tér át a film a Lutzokra. Új információ nem hangzik el, kivéve, hogy állítólag a Ház helyén egykor indián temető volt - de mikor ezt a történeti intézet megvizsgálta volna, hirtelen minden vonatkozó feljegyzés "eltűnt".
A paranormális nyomozó szegmensek nem fekszenek bele a ... dokuba, és megmaradnak azon a TLC-szinten.


My Amityville Horror (2012)

Az egyik Lutz abszurd állításaival kezdünk. Hogy az ilyenek tökre történtek, valóságban!


Űgy tűnik, a film mögötti indíttatás, hogy Beszélő Fej Lutz kifogyott a pénzből, és visszajött egy csekkért.
Az eredeti ügyön gyorsan átsiklunk, ott a helyzetértékelés csak annyi, vajon R DeFeo vajon egyedül követte-e el.
A 25. percnél durván elrontják a mesét azzal, hogy kerek perec közli, Lutz Apuka nem Amityville-ben kezdte verni a családját, hanem már korábban. Az se tesz jót, hogy közli, "megpróbáltam megölni az apjáb" (ezen verekedések visszaütést tartalmaztak, inkább), aztán leütésként benyomnak egy heavy metal gitárszólót.



The Horror in Amityville: 112 Ocean Ave (2013)

3 és fél perc mínusz utcai felvétel a házról 2012-ből.



High Hopes: The Amityville Horror Murders (1981)

Ez valójában egy könyv, de valami marha az imdb-re filmként felrakta, a következő háromrészes doku rendezőjének neve alatt. Ne keressétek filmként.
 

Shattered Hopes: The True Story of the Amityville Murders

1. rész - Emberölésből természetfeletti horror



Az újrajátszásokban piszokul zavar ez a ragasztott szakáll:


Jó alaposan bemutatja a DeFeo-családot. Egy igazi keresztény családot. Ennek megfelelően tökéletesen működésképtelen családot. Elég sok új információt hoz, pl. hogy R DeFeo régóta nem lakott a többiekkel, nem állandóan, merthogy volt egy felesége...

2. rész - Gangsterek, garázdaság ... gyilkosság



A nyomozásról, és a gyilkosságok tényleges elkövetésének módjáról van szó ebben, de azelső kb. 30 perc után elveszíti a fonalat, és miden korábbi dokuban elhangzott teóriát a falhoz vág, "lssuk mim ragad meg" alapon, miközben egyértelműen R. Defeot igyekszik minél kevésbé rossz fényben feltüntetni, odáig sodródva, hogy önellentmondásba keveredik, vajon at ügyvéd, vagy a Lutzok jöttek elő a Megszállottság ötletével.
Továbbá az jobban érdekel ami nem hangzik el: hol vannak a fotók ha itt emberek nem az ágyukban haltak meg? Hol az újrajátszásnál mutatott elsütött revolverből kilőtt golyó? Miért nem fedezte jobban a nyomait a rendőrség, ha korrupt? Miért nem próbál makettet építeni mikor az állítólagos véres fényképeket mutogatja? Egy 5 órás dokumentumfilmbe csak belefért volna az is. Ezek között ott van ez az állítólagos kép is:


Én bevallom, nem értek hozzá, nem vagyok helyszínelő, de estem már el. Ez a kép szimpla hamisítványnak tűnik számomra, mivel a "vérnyom" folyamatos, miközben a szekrény széle és a fal között van ugye vagy fél méter. Nem tudom elképzelni hogyan jön létre egy ilyen folyamatos nyom.

3. rész - Szélhámosság



Ez a rész az ítélőszékkel kezdődik, hogy vajon beszámítható volt-e R DeFeo. Az egész 10 perc a család kutyájára megy el, amiről az alábbi állítások hangzanak el:
- a kutya útálta R DeFeot
- a kutyát a gyilkosságok előtt megsétáltatta R DeFeo
- Mike DeFeo (az apa) azzal fenyegette R DeFeot, hogy egyszer bevágja a kutyát a folyóba, és akkor majd utánaküldi R DeFeot is.
Én meg nem értem a szitut:
- R DeFeo nyilvánvalóan nem foghatja arra hogy bekattant, hogy a kutyát kinyírta Apu.
- ha a kutya ÚTÁLTA R DeFeot, akkor hogyan tudta megsétáltatni?
- ha pedig a kutya NEM útálta R DeFeot, semmi különös nincs benne, hogy R DeFeo nem nyírta ki a kutyát.

Aztán a doku a busz alá dobja az ügyvédet, pár "paranormális vizsgálódót" amiért eltértek a kitalált sztoritól, de leginkább a Lutzokat, akiket azzal vádol, lenyúltak minden pénzt a közönség átveréséből, sőt, ők jöttek elő az egésszel, persze csak miután R DeFeo felbérelte őket... Ki tudja mire, de az is a Lutzék hibája!


9 filmes folytatás? A könyvek is gyanúsak, hogy nem volt ám azokból "több tucat", de hogy jön ki egy 10 filmes sorozat?
Az Amityville Dollhouse mondjuk hogy a 8. film. A 2005-ös remake meg mondjuk a 9-ik, bár az ugye már nem folytatás. De ha ennyire rosszul tudnak fogalmazni, akkor lehet az is, hogy 9 filmet akartak mondani, nem 9 folytatást.
Persze az is bezavar még, hogy ez a rész 2014-es, tehát eddigre már létezett az Asylum remake-je, és még a brittek Amityville Asylumja is (ami nem lévén USA, lehet hogy nem tudtak róla).
No persze az sem mindegy, mikor forgatták ezt az egészet, hiszen az első rész 2011-es.
Az utolsó 20-30 perc pedig R DeFeo kétségbeesett vagdalkozása, amiben bárkire rákenné a tettek legalább egy részét, abban a reményben, hogy végül kiengedjék. Kínos, és valahol szomoró.
A doku vége meg nem tudom hogy copy&paste lustaság eredménye, vagy tényleg terveztek-e 4. részt, de biztos nem lesz folytatása.



Famously Haunted: Amityville

A nyitómondat lefordítva: R DeFeo meghalt, húzzunk le még egy bőrt az egészről!
A szellemjárás eredetének irr DeFeo Apuka természetét jelölik meg.
A TikTok-generáció dokuja: tiktok/youtuberek, meg a szokásos paranormális "kutatók" dobták össze a filmet. Annyiból érdekes, hogy technikai oldalról hogyan dobta össze ezt az "internet-generáció". A sok vágás idézi az internetes böngészés gyors találat-nyitogatását.
30 perc után áttérünk a Lutzokra.
60 perc után a pénztermelő részére térünk az esetnek, a legenda születését vesszük szemügyre.
75 perc környékén elővesszük a "mi is történt valójában", gyorsan felsoroljuk az enyhítő körülményeket (drog, alkohol, gangsterek), majd zárunk azzal, hogy Dawn (a lánytestvér) ölt leginkább.
78. percnél persze visszaugrunk, hogy fenntartsuk a legendát, szóval emlegetjük a "démoni megszállás" már hoaxnak bélyegzett állítását. Csak most "tényleg ez történt, csak mindenki tudtán kívül" felkiáltással.

Amityville - the Resurgence

Előzetes van hozzá, de amúgy ki tudja.



Amityville: The People of New York vs Ronald J DeFeo Jr.

Erről már volt szó külön.


My Amityville Diaries

Ez a cucc alig 20 perces:


Az 1979-es film készítéséről van szó benne.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad