Stephen King - A Setét Torony, 3

Érdekes megjegyezni, hogy még a 2. kötet utószavában King már felvázolta a 3-4. kötetet.
A 4. kötet "kicsit" aggasztó, mert háttértörténet-kötetnek készült. Azok ám milyen "izgalmasak".

Az is megemlíthető, hogy "6 vagy 7 kötet"-et tervezett. Ez azért mókás, mert ugye végül 9 lett. Bár sokan mondják az 5-7 kötetet egy külön, önálló trilógiának a szériában. Az pedig úgy csak 7. Hozzávéve, hogy a 0. kötet csak egy kisregény, mondhatjuk hogy 6.
Ez a kavarás kicsit olyan mint a Három Kártyalap körüli értelmezési mizéria a 2. kötetben: kijön így is, úgy is.

Btw, kezd unalmas lenni a  vers folytonos beillesztése - bár a külcsíny miatt gondolom fontos. Meg hát 8-10 oldal munka nélkül, az 8-10oldal terjedelem ami után a kiadó fizet.

----------------------

előszó-összefoglaló: "tudjuk,  Marten  mesterkedése  folytán  szerzett  tudomást  anyja félrelépésérıl, mert a varázsló azt remélte,  a fiú  kudarcot  vall  az  avatáson" - igazából eddig nem tudtuk, de tökmindegy.
Szintén új kiadás előtti koncepció hogy Walter és Marten nem ugyanaz, de kit érdekel?
Szintén nem tudunk "más világok"-ról. Eddig minden ilyesmi időutazás volt, nem dimenzióutazás.
"elveszti jobb  kezének mutató- és középső ujját" - meg a hüvelyket.

tartalomjegyzék: a könyv 2 "könyv"-re tagolódik ez alapján, amik 3-3 ~fejezetre tagolódnak.

-----------------------

"medve és csont" - eredetileg "bear and bone", ami egy ostoba szójáték a "bare bone"-ra, aminek a jelentése kb. "alapvető dolgok", "legbelső szerkezet".

199 + 27 (24?) (19??) golyó. Így álltunk a múltkor. De mivel Stephen King szar író, itt már 300+ lőszer áll a 199 helyén.

 Lőni, meg vadonban tanulni tanulnak.

 -6 lőszer

Aztán találkoznak egy óriás, halhatatlan medvévelaz erdőben, ami amúgy szvsz a Corum Karjdaiból a Yore-i Óriás lopása. Most azért haldoklik, mert Stephen King lenyúlta a Világok Harca csattanóját. És csak mert eszébe jut, bedobja mint Torony-analógiát.
Ez amúgy egy kibermedve, és a Rolandot telepatikusan megszálló Jake (l.1. kötet) mondja meg hogyan lehet legyőzni, meg hogy vmi 12 őrző egyike.

-9 lőszer

Mint kiderül ez a 4-es számú pozitronrobot volt. Lopás Isaac Asimovtól.
Egyéb őrök: a hal, az oroszlán, a denevér, a teknős
Roland előszopja hogy a világ valahogy lapos, és a peremén van a 12 őr (mitől védik?), középen meg A Torony, amit vmi utak kötnek össze az őrökkel. Hát tőlem...

Roland, pontosabban Stephen King, A Szar Író, kitalálja, hogy Jake-et anno mégse a Feketeruhás Ember lökte a kocsi alá. Pontosabban ez olyan


Hogy ennek mi a szerepe a történet szempontjából? SEMMI. Funkcióra meg kb. Roland sebfertőzésének az újramesélése, és mint ilyen unalmas.
Csak Stephen  King, aki szaríró, megpróbálkozik ezúttal egy kalandregénnyel - csak ez nem megy neki, mert a véletlenszerű eseményekből nem áll össze történet. Csak kapcsolódás nélkül vannak egymás mellett. A nagy gond, hogy a 2. kötet további cél, illetve lehetőségek nélkül ért véget, és itt a medve/őr kiiktatása még nem jelent semmit, mert fene tudja miféle sugárút köti a Toronyhoz az egészet, így a történet egyelőre továbbra is a semmiben lebeg.

-18 lőszer

King tol valami new age marhaságot táguló világegyetemről, meg hasonlókról, és hogy az Ősök - akik nem a világegyetemet, de az azt összetartó erőket készítették - legfőbb gépe, a Sötét Torony elhasználódott, és amiatt az erők elgyengültek, és ezért tágul a világegyetem, pl. ami Roland gyerekkorában 1000 mérföld volt (kb. 1500 km), azt felnőttként 20 év alatt tudta átszelni. Erősen Végtelen Történet zengése van a dolognak.
Ilyen kretén párbeszédekkel tolja:
"–   Sugarak?  –  kérdezte Susannah. – Milyen Sugarak?
– A világot nem a Nagy Öregek alkották, de ők alakították át. Némely mesemondók  szerint  a  Sugarak tartották össze; mások szerint éppők a világ szétesésének  csírái. A Nagy Öregek  a  Sugarakat  alkották. Ezek valamilyen vonalak...  vonalak, amelyek összekötnek... és összetartanak... –  A  mágnesességről  beszélsz?  –  kérdezte  óvatosan Susannah."

Ja: a csont. A Feketeruhás állkapoccsontját elégetik. Semmi fontos idevágó nem lesz belőle, az a vízió csak Jake sztorijának előrevetítése, és mint olyan, itt értelmetlen.

----------------------

"kulcs és rózsa"

Pont amikor végre lett volna forrása a történetnek (megvan az út), új "könyvbe" kezd. Ez durva.
Átváltunk az Elütetlen Jake-re, és a szokásos Maine-i családi drámát kapjuk. Ezt SK rutinból sk (saját kezűleg) kitolja. Az egész csak filler: Jake keres egy ajtót hogy átléphessen Rolandékhoz.
Mellesleg ad egy műelemzést a saját művéhez az író. Naaagyon metaaa.
Egyéb gond a fillerségen kívül, hogy gyakorlatilag egy teljes újabb fejezetet/könyvet előre elmesél - de úgy meg ki kíváncsi arra? Erre meg ki kíváncsi, ha egyszer filler? Na így kell elrontani egy könyvet.

----------------------

ajtó és démon

Roland világa a "belső világ". Akármit is jelent. Szerintem itt elkezdődik egy retkon/koncepcióváltás, vagy simán csak zavarosan ír Stephen-bácsi, mert szar író. A "belső világ" mint majd kiderül, a képzelet világa, Stephen King regényeinek univerzuma.
A Thomas a Gőzmozdony hivatkozás se hat meg, ahogy az Alíz Csodaországban sem.
Ja: a srác visz magával egy .44-es pisztolyt, és egy doboz lőszert (az ki tudja mennyi). Eddie meg farag magának egy csúzlit.
Ja: ez csak az előző ~könyv folytatása, amiben végre összecsatlakozik a két szál.
Közben Eddie amúgy nyom egy frissiben kitalált Baywatch-PTSD-t (poszt traumás stressz). Érdektelen filler, úgyis túl lesz rajta, nem tudok izgulni miatta, hiszen jelen történésen úgysem lesz jelentősége.
Várj: Roland világa a Középső Világ Királyság? Hm... Csak mert fizikailag érik el a Belső Világ Királyság határát.
Btw, ezúttal Eddie telepatizálódik Jake-el.

Szerintem abbahagyhatjuk a golyók számolását, mert nagy (több napos) távolságokat tesznek meg, de King nem jelzi hogy vadásznának, pontosabban mit fognak és hogyan.

Ez a rész mondjuk nincs rosszul megírva amúgy... De a körülmények között nagyon ponyva.
Gyakorlatilag az a szitu, hogy gyártaniuk kell az ajtót Jake-nek, mert az csak az egyik oldalon létezik, és teljesen zárva van. Egy kőkört használnak, l. 1. könyv, aminek az őrét használják hogy kiiktassa a másik oldalon lévő ajtóőr szellem-démon-nyavaját, ami tök jó ötlet. Csak mint mondom, az előzmények miatt az egész ponyvává silányul.
Hozza a hírt Jake: meg kell találni "a vonatot".
Ja: és a skizoid állapot (Rolan, Jake, időparadoxon) elmúlt. Mint mondtam: mondvacsinált térkitöltő volt.

----------------------
----------------------

Lud - egy csomó tört kép
----------------------
A város és a ka-tet

Jake hirtelen lebetegszik, majd meggyógyul. Na ennek se volt semmi értelme.
Meg összeszednek valami Cuki Disney Állatkát. Semmi jelentősége.

Az az érzésem, King itt csak ír. Nem tudja mit, olyan mint másnál az elgondolkodva bambulás: csak úgy jön neki. A kiadója meg eladja. De mi minek olvasnánk el? Mi aszerepe hogy egy öregemberek lakta posztapokaliptikus városban vacsoráznak? Nem ugorhattunk volna rögtön a vonatos városra?
A kalandregények egyik  ismérve, hogy sosem készülünk fel egy-egy jelenetre. Csak bemennek a karakterek, és megcsinálják. Ez így... Locsogás.

Utána egy tábortűz körül előadják egymásnak a történeteiket, és King mindenféle kapcsolatokat dob be a "világok" között (mint tudjuk szerintem nincsenek világok, csak időpontok). Ez elég korrekt, meg új olvasóknak ismétlés. Én jórészt gyorsolvasom.

----------------------

A híd és a város

Megtudjuk hogy volt itt valami globális(?) atomkatasztrófa.
Jake meg idegesítő expozíciódömping, de rosszabb mint Brandon Starka Trónok Harcában, mert ő nem csak abszolut mindentudó, de még oka sincs hogy az legyen. Ő egyszerűen a rossz író szócsöve.
Btw, a Tik-Tak-Ember az Óz-ban szerepelt. A Visszatérés Óz filmben, meg a könyvekben. És jó volt...


Bemennek a városba, elrabolják még a kapuban Jake-et, kergetőznek kicsit...
A Disney-cuk-szörnyike redundáns, semmit nem csinál amit nélküle ne tudnának (nyomkövetés).
Blaine, a vonat pedig jóformán nem szerepel a részben. Ja, egyébként KÉT Blaine-van... Mármint két AI.

Szintén megemlítendő, hogy a kötet azért is haszontalan, mert Roland múltjáról és céljáról további dolgokat nem tudunk meg.

És a kibaszott találóskérdések... A fél könyvet kitöltik, de mi ugye nem egy rajtvényfüzetet vettünk meg, ugye nem azt kértük a boltban?
Plusz nem is az megy hogy ki gondol ki jobbat, és verseny sincsen. Blaine nem  kérdez. A csipetcsapat felolvas neki egy rejtvénykönyvből! 50-100-akárhány oldalon keresztül!

Bedob még a rész végére valami Időtlen Idegent, aki Merlin a mágus - mittudomén.

-29 lőszer

----------------------

Találós kérdés és pusztaság

"–  Isten  hozta  önöket  a  Blaine-ben  –  mondta  egy vigasztaló   hang,   amint   berontottak   a   vonatba. Valamennyien   fölismerték   ezt   a   hangot;   kicsit hangosabb, kicsit magabiztosabb változata volt a Kis Blaine  hangjának.  –  Éljen  a  Birodalom!  Kérem, készítsék elő jegyüket kezelésre, és ne feledjék, hogy a jegy hamisítását a törvény bünteti. Reméljük, élvezni fogják az utat. Isten hozta önöket a Blaine-ben. Éljen a Birodalom! Kérem, készítsék elő... A  hang  hirtelen  felgyorsult,  először  csicsergéssé, majd  magas,  karattyoló  visítássá.  Kurta  elektromos kattanás hallatszott – BOOP! –, azután végképp elné-mult.
 –   AZT   HISZEM,   MELLŐZHETJÜK   EZT   AZ UNALMAS, ÓCSKA MARHASÁGOT, UGYE? – kérdezte Blaine.

Hát ha maga az író így áll hozzá...
Ami mégis jelentőséggel bírhat, hogy elhagyják a tolószéket.

Jut eszembe: ez a kötet azért is vacak, mert hiányzik belőle a Sötétruhás Férfi. Hol a "gonosz"? Hol van akit le kell küzdeni? Ha nincs kit, és nincs mit leküzdeni, akkor előbb-utóbb úgyis sikerül amit csinálnak - akkor viszont kit érdekel? Hol a történet?
És ne már!


Ezen még mind tényleg végig kell mennünk?

Btw, a One Piece a vonatját erről koppintotta. Szóval abban még ennyi eredetiség sincs. Pedig már itt is koppintás a vonat.

Elég fura mondjuk hogy földrajzi helyekkel azonosítja amit ő ugyanakkor külső, belső, középső, és vég-világnak nevez (utóbbi ahol a Torony van).

A könyv azzal ér véget, hogy Roland&Co elkezdik feltenni a kérdéseket Blaine-nek (aki NEM a vonat, ottmaradt a hardware-e a városban). Ez értelmezhető úgy, hogy a köv. kötet teljes egészében, vagy legalábbis az első felében az utazásról fog szólni... A Fent mutatott megállókkal... Nagyon harmatos kapocs.

----------------------

A szerző jegyzete 

Azaz inkább utószó.
A kötet végén nyavajog - nekem nem ez a problémám. A problémám, hogy hova  lett a Pisztolyharcos? Nem véletlen emlegetem itt végig Rolandként. Hová lett a sivár világ? Az egy dolog hogy itt most be van mondva hogy posztapoklaiptikus, meg anyámkínja - de mégis sokkal nyüzsgőbbnek, élettelinek hat mint a korábbi kötetek.
És az is baj hogy semmit nem adott hozzá a történethez. Oké, földrajzilag kicsit előrébb vannak, akármekkora is az út - de különben? Ezt tényleg kb. 2 oldalban össze lehet foglalni, és nem vesztettél semmit. Jó kalandregényt akarsz? Ne bajlódj ezzel a franchise-al, olvasd el inkább az Old Shatterhandot, vagy valami jobb Verne-regényt. Az is fosta a szót, de korlátozta a regényei terjedelmét legalább! Bár tőle se sokat érdemes ám olvasni. 12 körüli fiúknak ott a Grand Kapitány Gyermekei, vagy a 15 éves kapitány. A 80 nap alatt a Föld körült nézd meg filmen, vagy még jobb ha a rajzfilmsorozatban.


Dea Kétévi Vakáció már önismétlés volt, egy Dél Csillaga/Fekete Indiák pedig mára legfeljebb korrajz, nem szórakoztatás.

És ITT képes bedobni, a kibebaszott "szerző jegyzete" utószóban, amit 99%-ban a kutya nem olvas el, pláne egy nem jó regénynél mint ez, hogy az Időtlen Idegen az Walter, a Feketeruhás Ember. Az Időtlen Idegen meg úgy hangzik mint Mark Twain Különös Idegenje.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad