Szellemírtók (1984)

Gondoltam megnézem, tényleg annyira jó ez a film, vagy csak nosztalgia? Tényleg jobb volt a forgatókönyv? Tényleg másként működtek a dolgok, vagy csak kisebb volt a választék?

Íme a nyitóképünk:


Egy könyvtár. Tehát ismeretek, új ismeretek megszerzése - szellemek. Plusz a főszereplőink tudósok lesznek. Semmi kísértetház - ez egy normális épület egy normális városban.

Látunk egy könyvtárost:


Semmi különleges, nemde? Mégis várakozásteljes feszültségben figyeljük - a filmzene miatt. Nem fogjuk magnón hallgatni (léteznek még magnók? - szóval nem fogjuk otthon hallgatni), de tökéletes funkcióbetöltő.

Lemegy vmi raktár-alagsorba, és... Mielőtt elunnánk magunkat, az a könyv átlebegett egyik polcról a másikra? És ő is néz, tehát MI a nézők biztosak lehetünk benne hogy igen.
Aztán papírok kezdenek röpködni, a könyvtárosnő menekül, szellem még sehol, befordul egy sarkon - és ott a szellem! Persze mi nem látjuk :D Az átvezetés is zseniális: a könyvtár eltűnik, a könytárosnő helyén megjelenik a szellem - de csak egy másodperccel később húzzák át, ezzel gyakorlatilag elmesélve az egész film alaptörténetét!

Eddig eltelt 2 és fél perc mindösszesen!!!


Alatta pedig meg a zene: "ha valami fura van a szomszédban, kit fogsz hívni? A SZELLEMÍRTÓKAT!"

Bemegyünk a kamerával az épületbe - mi a néző. Nem egy karakter megy be.

Bent Wankman szórakozik valami geekal, meg egy dögös csajjal. A fickó ellenszenves. Elektrosokkolja a nerdet, a csajnak meg mident jóváhagy. Elvileg ez egy klasszikus parapszichológiai teszt - a kártyák közt nincs is kilences!
A megkínzott-megalázott fickó le is lép. Wankman nyomulni kezd a csajnál. Bejön Ray, a nagyon lelkes és elhivatott. Észre se veszi mi történik, ellenben megtudjuk tőle hogy van egy harmadik is a brancsban: Sprengler. És Wankmannek fontosabb a csajozás mint az évszázad felfedezése. Ami miatt nem érünk rá útálni Wankmant.

Megtudjuk, hogy Wankman rég nem hisz abban amit csinál, a többiek viszont hihetetlen lúzerek."Tenger alatti tömeges szivacsvándorlás pár centivel arrébb" - igazi tudósok XD
Wankman ugyanakkor a csapat horgonya a valósághoz, mert míg Egon Sprengler, aki lukat akart fúrni a saját fejébe (W akadályozta meg), és Ray mennének a szellem irányába, W felteszi a kérdéseket hogy kizárja egy őrült látomásait. Ugyanakkor W nem szükségtelenül durva, mikor a könyvtárosnőtől megkérdezi fogyasztott-e kábítószert, rögvest bocsánatot kér a kérdés miatt.

Lemennek a lépcsőn, és a zene tüp-tüp, tüp-tüp, megyünk kalandozni mint egy rajzfilmben!
De mikor leérnek, átvált a szellem nyugtalanító zenéjére, rámutatva most hol járnak, és nem leszez olyan egyszerű.


A következő pillanatban majdnem rájukdől egy könyvespolc. Szellem sehol, tehát ki tudja. De biztos, hogy veszélyben vannak.
Egy műszer beindul, követni kezdik, Egon úgy bámulja hogy észre se veszi a szellemet ami előtte van.


W roppant ideges (nem áll neki a tényeket vitatni!), és felteszi a kérdést: mit csináljunk?
Ekkor kiderül a két nagy koponyának mellette FOGALMA SINCSEN XD
Kiküldik W-t hogy beszéljen vele, majd mikor ez nem működik, Ray A Lelkes megpróbálja földre birkózni a szellemet XD


Elpucolnak, de a professzionalizmus látszatát igyekezve tartani még odavetik az igazgatónak: "Még jelentkezünk!"

Az 5 mp futás levezetőként szolgál, vágás, a következő helyszín vmi fás-parkos hely, W nevet: "Elkapni! Heh. Micsoda terv."
Feltűnik Egon, és kiderül, a szellemeket el lehet kapni! W rögtön lehetőséget szagol. Ami jó, mert az egyetem kirúgja őket. Az esetről még nem is hallottak - ilyen a bürokrácia.
Ray le van lombozva, mert minden játékot megkapott a dolgaihoz, jó fizetést, és semmit nem kellett produkálnia cserébe.
W viszont lelkesítőleg lép fel, hiszen tudja: olyasmi van a birtokukban, ami senki másnak.


És honnan lesz indulótőke? Ray amúgy nem használt, nyilván óriási házára vesznek fel brutális jelzálogköcsönt.


Kivesznek egy épületet, ami a főhadiszállásuk lesz - itt Ray A Lelkes nem próbál alkudozni, amit fél másodperce W-nek rótt fel. Szegény hajlamos nem gondolkodni a pillanaton kívül.


Lássuk be, elég volt a fiúkból, ugrunk.


Ezzel az épülettel valami nem stimmel:


De hagyjuk ezt, ő ki?


A környék békés, a házmesterkedves, a szomszéd fura de kedves - ez egy jó környék.
Mondjuk a szomszéd (Tully) nyomul hősnőnkre, akit ez láthatólag kissé feszélyez, de ez van.
Ugyanakkor a kis fickó mozgalmas életet él, és nem hülye.
A két szálat összekapcsolja a fiúk hírdetése:


És akkor:



Ray A Lelkes beállít egy rozoga és túlárazott kocsival, és fogadok hogy ő vette fel a titkárnőt is.


A titkárnő kilóg, elismerem, mert mire föl. De ugyanakkor el tudom helyezni a történetben!


"Egyesek szerint túl intellektuális vagyok. Magának van hobbija?" - Jennice, a titkárnő
"Én gombákat és spórákat gyűjtö" - Egon.
XDXDXD

Dana a Házban lakó nő besétál a Szellemírtókhoz, és a következő percek tiszta komédia. Ugyanakkor felépített komédia. Semmi rögtönzés. Látunk egy csomó gépet, mondják mik a lehetőségek a történtekre, mondják hol néznek utána - egyiknél se ragadnak le sokáig, folyamatosan felépülő szín.

A Házba ugrunk, és diadalittas zene. Hogy miért? Talán hogy itt lesz a nagy áttörés? A Ház intéz kihívást a Szellemírtókhoz? Mindkettő?
Aztán nem történik semmi, hiteltelenítve Danat. És még ez is vicces, a) mert tudjuk hogy van itt valami b) mert "Az ott a wc.""Az ott a háló, de ott soha semmi nem történik. // Milyen kár."
Ja: Wankman, azaz Peter használ valami kütyöt, amiről Dana végül megkérdezi: "Ez mi?" A válasz: "Egy eszköz." És ennyi. Nem tol fél óra technoblablát.

Fél óra eltelt, megvan a csapatunk, a motivációjuk, a lehetőségük, a helyzetük a világban, a főellenség... A megmentendő és meghódítandó nő...

És ekkor végre befut az első igazi megbízatás.


Gyakorlatilag egy fölösleges másodperc sincsen az egészben, és minden másodpercnek jelentősége van!
A párbeszédek viccesek, kidolgozottak, a zene és még a vágások is támogatják az egész filmet, a karakterek jól megkülönböztethetőek, és csapatként kiválóan működnek, ugyanakkor semmit nem rágnak a szánkba. És az effektek is tökéletesen állják az idő próbáját.

Nem mintha nem jutna hely az imporvizációnak. Eskü, mikor beszállnak a liftbe a hotelben, a "Írtással foglalkozunk. Valaki svábbogarat látott a 12-en. // Jókora svábbogarak lehetnek. // Röhögve leharapnák a fejét." - az utolsó megjegyzés szerintem rögtönzés Bill Murraytől, mert "Ray"-en látom, majdnem elröhögi a felvételt. Aztán visszafordul, és megkérdi: "Felfele jön?"
Profik.

Ugyanakkor ahol kell, hagynak időt leüllepedni a dolgoknak. Pl. mikor szétlövik a takarítóskocsit. Peter lenyugtatja a másik kettőt, és vagy 2 mp-ig nem történik semmit. Bocsánatot kérnek, és Peter közben még azt is beszúrja "Azt hittük valaki más az." Majd újabb 2-3 mp ahogy a takarító a szétgurult, égett wc-papírtekercseket szedegeti össze. Közben senki nem dumál, van időnk feldolgozni mi történt: szabadalmazatlan nukleáris fegyverrel rohangászik három idióta egy emberekkel teli hotelben. Az történt. Mert ők a hősök!


Később (42. perc!) megjön majd a 4. szellemírtó is, aki egyszerű lélek, ő csak dolgozni akar. És mert kell a munkaerő, mindegy hogy nem hisz a természetfelettiben, felveszik.
Közben nem engedik el a Dana-szálat, rendre be-bevágják ahogy a tv-ből értesül az újabb fogásokról. És addigra hőseink tényleg profik már. És Peter motivált abban hogy Dana ügyében időnként haladást érjen el, hiszen így találkozhat vele ismét.

Idővel felbukkannak az állami hatóságok, és a természetfeletti helyzet is egyre fokozódik...


Szóval igen, ez egy (majdnem) tökéletes film a mai napig.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad