Stephen King - A Setét Torony, 5-7

Egyben kezelem, mert úgyse olvasom el. Ezek a kötetek Kingneka DCEU-ja (DC-extended universe).
Sajnálatos, hogy King retkonolta az eredeti koncepciót, és most már tényleg dimenziók vannak, tényleg egy Végtelen Történet módjára, míg korábban az Ősök Gépezete működtette, időutazós cucc volt, valahol a Világ Végén, ahonnan nincs visszatérés akik a Pisztolyharcos társául szegődnek, merta dolgok egyszerűen csak így szétesnek.
Ez azért is zavaró, mert az emlegetésével hogy nem térhetnek vissza, azt ígérte az író, hogy a történet többi része Roland világában fog játszódni. Valamint roppan "kényelmes" lesz hogy az a három ajtó pont ugyanabba a világba, csak külön idejeibe nyílt. És Jake is ugye,ami már egy negyedik ajtó...

---------------------

Az 5. könyv amúgy egy másik készülő könyv, egy Salem's Lot folytatás átformálásából született, ami nyilván nem tett jót neki. Mármint elmondás alapján egy jórésze a könyvnek ehhez a történethez semmiben nem kapcsolódik, csakis ahhoz a másik könyvhöz.


A wikipedia leírása alapján a kötetet jóformán meg se változtatta (vámpírok helyett farkasemberek jönnek, persze mivel Sötét Torony, ezért kiborgok/robotok), csak beleírt a 4. kötetkapcsán egy démoni terhességet a nyomorék nőnek, meg a végére az első komoly meta-fordulatot: a Salem's Lot főszereplője megtalálja King Salem's Lot c. könyvét. Búúú!
Szóval a sztori továbbra is egyhelyben topog.

A kötet tartalmazza amúgy a sorozatlegutolsó történeti összefoglalóját. Utószó pedig nincsen. Meh.Azért lássuk mit tartalmaz:

- King az előző könyveinek lüke és fölösleges alcímeket kezd osztogatni. Mert megteheti.
- emlékeztet rá, hogy a mondhatni kreatív megoldása a Hármak Elhivatására mekkora retkont kapott mikor visszahozta Dzséjk karakterét.
- emlékeztet rá hogy nem csak egy  gyereket, de egy cuki-állatot is hősei nyakába pakolt.
- emlékeztet hogy van egy rohadt ezüstkeresztjük, mert ők kerezsdtények, ésam keresztények mindenkinél felsőrendőbbek, vagy valami.
- Hm. Az jutott eszembe, a 4. kötetvégén, mikor Óz Tróntermében vannak, és Blaina füst-varázsló, és Tik-Tak-Ember (aki szintén Óz-karakter, ki tudja miért választotta King) az Óz, azt mondja itt "Amikor Tik-Tak meghal, elılép a valódi Varázsló, Roland régi balvégzete az, Martén", szóval ki lépett elő mikor Óz lelépett (léghajón)? Ki volt az "igazi varázsló" az eredeti könyvben? Így van: Glenda. Glenda, aki a három nagy Disney-film alapján (Óz a Hatalmas (2013), Óz a csodák csodája (1939), Visszatérés Óz földjére (1985) a főgonosz, aki megszállja Óz földjét, és bejelenti igényét a Föld világára is! Mondtam én hogy gonosz a banya.

A nyúlfarknyi utószóban (A Szerző Jegyzete) King azt állítja ez western-kötet, és tudjátok mit? Nincs okom kételkedni a szavában. Meg olyan műfaj eddig nem volt.

---------------------

a 6. könyv ahol Stephen King beleírta magát szereplőként... A történet meg ilyen kicseszett Sliders-é változott. Neee!


Ahogy az előző kötetben elkezdték, itt folytatják egy Random Rózsa védelmét. Ez valami telekpapírokkal való kavarás,és kb. annyira hangzik izgalmasnak, mint átlagembernek adóbevallást készíteni.
Továbbá erős áthallások, ha nem is teljesen ripoff van a Végítélet c. King-műhöz is, ami nem tesz jót a dolgoknak, mert ha azt akarom olvasni,akkor azt olvasom el, nem ezt, stimmt?

A könyv végén  kvázi utószóként áll "Stephen King Naplója", amiben meséli az 5. kötethez hogyan vette elő a cuccot... Megtudhatunk olyan dolgokat belőle, mint "Mit is akartam én ezzel a történettel? Nem jutott eszembe, csak az, hogy réges-régen fogant meg bennem.", "Az első résznek („A feketébe  öltözött  ember  a  sivatagon  át  menekült,  a harcos pedig követte stb. stb. bla-bla, bang-bang"", "A fenébe, megint ittam. Alig látom ezt az istenverte lapot,  de  gondolom,  jobb,  ha  leírok valamit, mielőtt ágyba  tántorognék. "Mindenesetre  úgy  tőnik,  tanári  pályafutásom befejezıdött.  Ennek  örömére  rendesen  betintáztam. ",   "Míg  ezen  rágódtam,  sokkal könnyebb lett átmenni North Windhambe és elhozni két  kis  hordó  sört  a  bulira."em  hiszem,  hogy egyszer  még  visszatérnék  Roland,  a  Pisztollyal Hadonászó  Kóbor  Lovag  Kalandjaihoz ... elég ostoba voltam, hogy rátegyem A Setét Torony-t az Állattemetı szerzıi listájára.  ", "Azt  mondja,  föltenni  a  listára  egy könyvet,  amelyet  a  rajongók  várnak  &  aztán  nem kiadni ...  az  emberek  olyan  kurvára el vannak kényeztetve! Azt hiszik, hogy ha van a világon egy  könyv,  amit  ık szeretnek, akkor  joguk  van  azt követelni.", "elindultam a boltba sörért", "Felébredtem  az  éjszaka  közepén.  Macskajajos voltam,  és  pisilnem  kellett. "Mindegyik  ajtó  mögül  egy  újabb  szereplőt  hív  be  a történetbe. Az első egy drogos lesz" (ezek szerint Eddi az King alteregója!), "Vannak  napok,  amikor  szeretném  abbahagyni  az ivást,  de  annyit  mondhatok:  szinte  félek  felhagyni vele.  Tudom,  hogy  az  ihlet  nem  a  palack  nyakából csurog", "Kész. A hármak elhívatása készen van. Berúgtam en- nek örömére. Be is téptem. Hogy mi jön most? ... Természetesen ittam ennek örömére", "éha úgy rémlik, hogy ebben az anyagban semmi nem  az  enyém,  nem  vagyok  más, mint Gileádi Roland kibaszott íródeákja. ","Bennem van  valami,  ami vissza akar térni erre a történetre, de átkozott legyek, ha tudom, hogyan térjek vissza. ...  Tudják,  mit  találtam  ma  reggel, miközben valami olvasnivalót kerestem? A Shardik-ot,Richard  Adamstól!  Ez  a  történet  nem  a  nyulakról szólt, hanem az óriási, mitikus medvéről. ", "Tíz  óra  körül,  miközben  írtam  (illetve  miközben  a szövegszerkesztőt  bámultam,  és  arról  álmodoztam, milyen  jó  is  lenne  egy  korsó  jéghideg  Budweiser),"
Itt végre leesett, hogy Roland régi szerelme ugye Susan. A nyomorék fekete nő meg Susannah. Jake ugye a kvázi-fia, tehát akkor ezek szerint Susannah a kvázi-szerelme kéne legyen, és akkor Eddie az kvázi-önmaga. Tehát ő megy a Toronyhoz, a többiek meg... A sok "többé nem hagylak ott" mikor Jake másodszor is bejött, meg a többi, tehát narratíve az lenne hogy nem áldozza fel őket, hanem kint maradnak, és boldogan élik az életet.
"Amióta  ...,  Tabby  és  én  nem  veszekedtünk,  ma  reggel  azonban összekaptunk. ... halálra  gázolta  egy cserbenhagyó.   Természetesen   azon   az   úton, amelyiken  én  is  sétálni  szoktam.  Tabby  rá  akart beszélni, hogy maradjak a Teknőshát úton ... Ha már az útnál tartunk, ma délután majdnem be kellett  ugranom  az  árokba,  hogy  elkerüljek  egy furgonos  szivart  –  nyilvánvalóan  piás  volt,  ide-odakacsázott  a  két  padka  között  –  a  7-es  út  utolsó szakaszán, melőtt befordulhattam volna a viszonylag védettebb  Teknőshát  útra.  Nem  hiszem,  hogy beszámolok erről Tabbynek", "Ma délután sétáltam, este elvittem Fred Hausert a névtelen alkoholisták fryeburgi találkozójára. ", "Mindenesetre  a Torony történetek olvasótábora  ugyancsak  csökkent  mostanában  –  a számok  igazán  lehangolók, ... De nem számít,  legalábbis  nekem","este  pedig  Flip  Thompsonnal  és  George  McLeoddal sörözöm  Pat  Pizzájába", "Tudják  mit?  Azt hiszem,  végre  visszatérek  Roland történetéhez.  Ahogy  befejezem  a  könyvet,  amelyen dolgozom (Az  írásról, nem  is  rossz cím, egyszerő és lényegre törő). De most ragyog a nap, szép a reggel, és elmegyek sétálni. Később talán folytaom az írást. A portlandi Sunday Telegram 1999. június 20-i számából:  LOVELLI OTTHONÁNAK KÖZELÉBEN MEGHALT STEPHEN KING "

Ám meg kell jegyezni, eddigre rég tisztáztuk hogy a történet nem függ tőle, ő csak elmondja (a regényben), nem alkotja (a regényben). Szóval ez csak egy hülye meta-poén. És mint ilyen fárasztó, és mint olyan unalmas.

---------------------

És akkor a 7. könyv, a befejezés.

Az utószóban,amit érdemes előrevenni, magyarázza a hatodik kötetet - mármint hogy miért írta bele magát. Csuhajja.

Mindegy. King most kitalálja hogy a Karmazsin Király nem a Tornyon keresztül akar uralkodni, hanem le akarja azt rombolni, hogy őskáosz, muahaha. Miközben a roncsbrigádot Rolandék szétverik, Eddie meghal.
Teszi ezt úgy, hogy King durván lopja az Artúr-mondakört, legalábbis abból Mordred karakterét, akit itt is Mordrednek hív, mert fenébe az okos utalásokkal, metaforákkal, minden írói eszközzel! Oké, mondjuk egyesíti Artúr alakjával a nagy fogantatási kérdéssel - ez azért nem mentség.
Retkonolja az előző kötetvégét, és King mégis él - mert Jake mártírkodik egyet.
Susan meg egyszerűen átcsúszik egy másik dimenzióba, mert unja ezt az egészet.
Roland összecsap AZ-zal, mármint Mordreddel (mindkettő végső formája egy óriás pók, lol), amibe a Disney-állatka is belehal. Ő vajon hogyan számított a Hármak Elhivatásába?
Útközben Roland felszedett egy Patrick Danville nevű alakot, aki bármit rajzol, valósággá válik, mert övé a Varázsceruza, vagy valami.


Na ez a Patrick egyszerűen kiradírozza a Karmazsin Királyt (Crimson King), ezzel negligálva a teljes sorozatot, pont mint a Trónok Harcában mikor a kis árja likvidálja a jégzombik királyát. De a poén kedvéért, mert mert Kingnek nincs már eredeti ötlete nagyon régóta, megmaradnak a szemei. Torony, Szem... Hol hallottam már ilyet?


---------------------
---------------------

Utószó - Susannah New Yorkban

Susan megkapja a Happy Endet egy Alternatív Valóság Eddie-vel, és ... Alternatív Valóság Jake-kel, aki... Eddie ÖCCSE ebben a verzióban? Miért? Mindenesetre ennyi. Persze King még hittérít egy sort, meg depressziózik egy félmondatot, de attól még ez HE.

---------------------

Kóda a célnál

Roland/Pisztolyharcos tehát belépett a Toronyba. Amiben már semmi dolga, lévén kiradírozták a sorozatból a Karmazsin Királyt. Lássuk mi maradt odabent.

Rodítási hiba:






Nem az első kettő, hanem csak az első. Fordításban pedig nem az első, hanem az utolsó.

Ja: NEM lett megmagyarázva miért kereste a Tornyot.

Eredetileg a csúcson a Karmazsin Király volt...

King bedobja a 2001 Űrodüsszeia végét...

Megy felfelé, és az emeleteken saját élete állomásaival találkozik. Gyakrolatilagegy újabb meta-dolog: újramesélése az egész Sötét Torony-ciklusnak.
És mi van az út végén? Hát az út eleje.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad