Szellemírtók (2016)

Angol eredeti címén Ghostbusters. Várj. Mégsem?


Ez a címkártya. Szóval ez most mi?

Amúgy nem azért vállalkoztam a megnézésére hogy erre sarkalljak bárkit, hanem mert most már erre remélhetőleg amúgysincs esély, pláne hogy talán készül egy valódi folytatás. Hacsak be ne nem dobják, mint megannyi projectnél előfordul.

A film első képe ez:


Elkerülhetetlen az összehasonlítás az eredetivel, és az a toronyház egy szarkupac Dana (Sigurney Weaver) házához képest. És hát míg az lenyűgöző volt, ez egy kupac. Nézd csak meg mi volt:


Na de nem a régi miatt vagyunk itt.
Hogy lássuk mennyivel feljebb léptünk, nem is a toronyház a célunk, gondolom ezt kitaláltátok. Az a vén kísértetház kell nekünk. Mert fenébe a kifinomultsággal.
Hirtelen - ok nélkül - kiderül hogy mégis vannak kísértetek a házban, és a túravezető fickó még csak el sem menekülhet. Tehát percekig a ... megölését nézzük?
Plusz van földből bugyogó gonosz nyálkánk, mint a Szellemírtók 2-ben.

-------------

Ez most egy egyetem, vagy egy múzeum? Mindenesetre nem tudom kinek volt a "zseniális" ötlete hogy az összes főszerepbe sima standup comedyst válogassanak be, de nem volt nagy ötlet.

 
Az idióta professorNŐ akihez odaviszik kijelenti hogy a tudományos folyóiratok meghamisítják a tényeket, majd hozzáteszi"sajnos ez az egyetlen mód hogy felhívjuk a figyelmet ... a tehetségre". És itt egy olyan gesztust tesz, ami egyértelműen jelzi, szerinte tehetség = nő. WTF?
Majd főszereplő kreténke megpróbálja lesmárolni a kísérő pasit, de az nem veszi a lapot, mire az öltönyének ad egy csókot? Ennek mi értelme?
Majd jön pár vonatott rész még arról, hogy szociálisan képzetlen/értelme, meg hogy írt egy new age könyvet szellemekről, ami a barinőjének most pénzt hoz, meg neki talán munkát, de a munkahelyén ahol talán véglegesítik a főnök pont akkor jön amikor nézi a neten, és annyi esze nincs hogy lerakja tálcára...
És ez leírva még egész jól hangzik!

A barinő egy általános iskolában rakott össze részecskegyorsítót, és azért van ez a fején, mert volt ilyen az eredetiben is, csak ott ugye volt értelme:


Hé, Dopinder a Deapoolból!


Az, hogy barinő mennyire támogató, rögtön szimpatikussá teszi. Összetartás, és csapatmunka, mint az eredetiben!


Majd beteleportál egy kis manó a szobába, mert eddig nem volt benn:


Baszakodnak itt perceket kísértetvadász natgeo hülyeségműsorok dolgaival - jobban bírnám ha megtámadta volna őket egy szellem... Mint hogy kiderüljön egy szellem ráfingott a magnójukra ultrahanggal, vagy mivel. Ja, nem is, Manó csinált puncpukit. Mi ez South Park?
Áh,csak úgy érzem a közösséget ezekkel!


Hm. Korábbról a csávó ezek szerint mégse halt meg. Mikor Melissa McCarty meghallja hogy majd, sőt tényleg befosott, mintát akar. A kakiból. Amikor a könyvtárban az eredetiben nyálkamintát vettek, ami talán ektoplazma volt, talán takony, azt értetem. Ezt nem.

Na, megvan az első szellemünk, ami mintha a Scooby Doo filmből szökött volna.


Le is hányja Scooby Doo-takonnyal Professzor Lúzert. Mert a hányás vicces?

Majd mutatnak egy videorészletet, ami azért fura, mert csak az egész végén az örömködést, egy jelentőség nélküli weblapon, amire azt mondom a haverokkal hülyültünk. Ellenben az egészet felvették, és úgy néz ki, ezek a szellemek látszanak felvételen.


Mindenesetre Lúzert most kirúgják.
Aztán Dagit és Manót is kirúgják. Mert a dékánjuknak most jut eszébe hogy a részecskegyorsítókkal, meg házi atomerőművel felszerelt labor/tanszék, aminek egyetlen diákja sincsen, még létezik. Két percig figyelhetjük ahogy középső ujjat mutat.
Aztán jönnek azzal, hogy természetfeletti. Miért lenne az?

Meglátjuk a Fekát, akinél valami ketyós éppen szellemelővarázsoló ketyerét szerel fel a metróban.


De nem a 2. rész vonatát varázsolja elő, hanem az egyik tárgyalótermi szellemet a 2. részből.
A fickót amúgy Rowannek hívják, pont mint Rowan Attkinson a Scooby Dooban...

Megérkezünk a régi Szellemírtók-helyre:


mire hőseink közlik hogy nekik nincs ennyi pénzük, inkább olcsóbb hely kéne.
Hát én nem vagyok ismerős az inflációban, de ennek a költségvetése 144millió $ volt, az eredetinek 30millió $.

Kapunk itt egy musicalbetétet...? Miért?
Figyeljük meg ezt a beszélgetést (nem mondanám párbeszédnek) a végén:
Dagi: Tiszta Madonna.
Manó: Ez is az ő száma? Akkor még nem is éltem!
Dagi: (szemet forgat) Mindegy.
Csak úgy érzed, mennyire lenézi a legszorosabb, majdnemegyetlen barátját-munkatársát.

Amit még nem értek, hogy Lúzer miért akarta a véglegesítést. Felteszem a pénzért. Azaz le van égve. Miért van itt, félig-kész elméletek, és zéró ajánlatok között?
És még egy recepcióst is felvesznek!


Chris Hamsworth, aki az MCU-ban Thor, jól elrejttette a nevét az imdb-n. Meg is értem.
Amúgy ha ez ilyen feminista film, miért tárgyiasítják a srácot a nők?
"A recepciós állásra jelentkeznék. // Meg hát, höhöhö." Ez mi volt?
Ú bazmeg, eza karakter szimplán értelmi fogyatékos.

Íme az új logó. Eddig nem volt másik...


Oké, de lesz. Lopják egy művésztől. De komolyan.


Te, milyen felszerelés? Úgy volt, hogy még nincs kidolgozva se, pláne megépítve!

Manó amúgy lezbi?

Ja: szerintem az a protonsugár ketté kellett volna vágja a metrót, de izgalmasabb hogy szerintem Feka felvetette magát Gügye helyére. Nem vagyok benne biztos mondjuk.

EZ UTÁN sor kerül az első tesztre, amiben Dagi az életéért kapaszkodik egy sikátorban. A többiek kommentje: "hagyjuk lebegni, és majd magától leáll". Igazi kis csapat.

Na jó. 49 percet bírtam, de még önkínzásnak is rossz, mert ez egyszerűen csak unalmas.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Oké, kíváncsi vagyok a sztorira. A film nézhetetlen, és az értékelés pont jó ha megállok a 49. percnél. Nem kéne továbbmennem. De esik.

5 perc haszontalanad-lib után bemutatják hogy a metróban felvették a szellemet. Ekkor mutatnak a tévében egy "szkeptikust", akitől megkérdezik, HA bebizonyosodik hogy vannak szellemek, akkor a "Szellemírtókat" megilleti-e az elismerés? Válasz: igen. Eddig jó. De rögtön utána ez a mondat jön: "Természetesen azonban nincsenek szellemek." Mindezt úgy, hogy ott a nyavajás felvétel egy szellemről. WTF?
Aztán 2 percet töltenek azzal, hogy megismétlik a jelenetet, ahol Lúzer elhatározza hogy fognak egy szellemet, beviszik, és mindenki láthatja. Vágó? Forgatókönyvíró? Rendező? Senki nem vette észre ezt a hibát?
Aztán újabb 2 percnyi adlib rontja a levegőt egy jelenet közben mikor Lúzeraz (ex)pasijával beszél.

Még újabb embléma?

Ezek nem dobtak ki semmit? Semmi nem maradt a vágószoba padlóján?

Újabb logikátlan és adlibbel megakasztott jelenet (eredetileg a kocsiban kellett volna átöltözniük).
Egy rasszista poénnal később egy szállóban vagyunk - ez lenne ugye az első munka. Csak ez mennyiben érdekel minket? Annak ellenére hogy legalább hármuknak nincs munkája, erősen kétséges az üzletük létjogosultsága mindenki szemében, és még egy alkalmazottat is fizetni kéne (plusz az iroda), eddig semmit nem hallottunk anyagi nehézségekről, motivációról. Igazából ez nekik csak egy jó móka, mindössze a presztízsről szól - érdekelne mennyi pénzt hagyott rájuk a gazdag rokonaik.

Aztán arcokat vág rájuk egy próbababa, amire rálőnek, mire kibújik belőle egy Scooby Doo-szörny. Valamiért arra nem hatnak a sugarak, vagy tudomisén.


A szárnyas szörny beszöökik egy metál-koncerte, ami erősen emlékeztet a Scooby Doo 2 prteodactylusára.


A jelenet papíron amúgy még érdekes is, de a hülye ripacskodás, meg a rasszista adlib elrontja.
Ez a fajta szellemcsapda amúgy roppant kényelmes, mert rááll a célpontra!

Közben megint van egy teljesen értelmetlen bevágás a Lököttről aki a főellenség lesz, meg újabb perc adlib, meg újabb technoblabla, mire végre bejön Mr. Szkeptikus, akinek ahelyett hogy előadnák a mérési eredményeket, miegymást, ráengedik a szellemet, ami kidobja az ablakon, ezzel felelőssé téve "hőseinket" gondatlanságból elkövetett emberölésért.
De mielőtt lecsukhatnák őket, szerencséjükre a polgármester elviteti őket magához Ahol kis csapatunk közli hogy "azért szaporodtak el a paranormális esetek, mert" - hogy MI VAN? Egyáltalán nem voltak korábban paranormális esetek! Az egyébként piszok lassan mozgó forgatókönyv itt akkorát ugrott, hogy el se hiszem! De mit akar a polgármester? Hogy hagyják abba amit csinálnak, mert "túl feltűnő", és majd ők kézben tartják a dolgokat. HOGYAN? Nincs felszerelésük, nincs elérhetőségük, nem kínálnak semmit! Miért hagyta jóvá a stúdió ezt a forgatókönyvet?
Ja, és ebben az univerzumban léteznek UFO-k.
Ja, és bár a legújabb fejlesztésen még meg se száradt a festék, máris van egy még újabb fejlesztés!
Ja: úgy tűnik Gyagyát mégse rúgták ki. Annyira nincs szerepe, hogy el is felejtkeztem róla.
Aztán Dagi azt röfögi "rövid idő alatt több 4-esosztályú szellemmel találkoztunk" - nem igaz. Egyetlen 4-essel találkoztak, a sárkányra 3-ast mondtak, több meg nem volt.
Ja, és ebben az univerzumban a ley-vonalak is valósak.

Továbbra is óriási problémám, hogy az elején Lökött nem volt ott a házban.

Aztán bemegyünk Lökött helyére, ami tök úgy néz ki mint a Scooby Doo 2 gyára, ahol a sok szellemmel kergetőztek.


Hé, a Scooby Doo 2-ben volt, hogy a szellem lehányta az embert!


Lökött öngyilkos lesz, ezzel beindítja a masinát, ami majd borst szór az emberekre amíg más sem marad belőlük mint borsos véres húscafatok. Ez idézet a filmből különben.

Sokpercnyi adlib és technoblabla árán megtudjuk hogy Lökött visszajött szellemként, átjáró nyitva, és még Dagit is megszállta, mert miért ne tudná rögtön azt is. Onnan kiűzik egy pofonnal, és Gyagyába megy.
Ekkor Lúzer az utcán fejvesztve kiabálja hogy itt a Világvége, ami tök értelmetlen, és nem tudom mit csinálnak addig a többiek.
Eztán rengeteg perc jön a Scooby Doo 2 stílusában:


És... Lúzer mintha átment volna Tullyba (a Drágám a kölykök Összementek-fickó az eredetiből).

Ez a snitt meg mintha a Tim Butronös Batman-filmekből lenne:


Gügye a Szellemírtók 2 múzeuma előtt aztán leszáll mint Superman, és megtáncoltatja a rendőröket, mint Jim Carrey a Maszkban.Belül sírok.
Azátn lopja az1980-as The Fog (A Köd)-öt, a harci jelenet meg tökéletesen értelmetlen, hiszen a protonfegyverek lassúak, és elfogásra valók, tömeg ellen nem használhatóak. Itt mégis azt akarják hogy ilyet higgyünk.
Manó fegyvere amúgy a Vasember 2-ből Mickey Rourke fegyverének lopása. Dagié az Erő Gyremekei-éből van (futurisztikus harcművészfilm Samo Lo-val). Ezek a cuccok amúgy már nem elfogják, hanem valahogy megsemmisítik a szellemeket.

Ellövik a "hogyan jelenljek meg" poént, csak eddig egyetlen szellem se tudott ilyet, és ezt is csakarra használják hogy újrajátsszák a Godzilla 1998 egy snittjét.

A "keresztezzük a sugarakat" dolognak semmi értelme itt, mert anno ugye "megfordítja a részecskék töltését, és kvantum" volt a magyarázat, itt pedig korábban hogy visszahatást generál (gyakorlatilag a beérkező sugarat a fegyvert tartóba vezeti). De itt most valahogy felerősítik egymást veszélyes mértékben. Nem erről volt szó. És még csak be sem jön.
Végül fogják a kocsijukat, amiben van egy miniatűr atomreaktor - ne kérdezd -, és ezzel "fordítsuk meg a polaritást". Ami star trek.
Plusz:


És igazából meg kell kérdeznem: miért menti meg Lúzer a Dagit? Ezek mind útálják egymást, beleértve a Fekát. Akkor meg miért?

A "befejezés" meg teljesen értelmetlen jelenetek kupaca.





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad