A magyar filmgyártás filmjei 296 - A Hortobágy legendája (2008) / Kalandorok (2008) / Kis Vuk (2008) / Macskafogó 2

Hát, igazából elég lenne 3 film mára, de a negyedik nem érdemli meg hogy jól látható legyen.

Nem, ez nem doku. Állítólag. Mert már sokmindent láttunk az agyar filmgyártásban.

Amikor olyanokat olvasol az ajánlóban hogy "Szakrálisan közelít az ősi hortobágyi emberek őszinteségéhez" - MENEKÜLJ!
Szintúgy a "misztikus látásmód" és "kommunista hatalomátvétel" (vagy "kommunista" bármilyen összetételben) láttán FUSS! És ne azt kérdezd hová, csak azt tartsd észben, honnan!
Ráadásul a "három történet/novella egyben" agyar filmtípust használja ami aaaanyira tud ám működni, hogy szerintem eddig minden alakolmmal elérte nálam az 1/10-et!

Első szegmensben vannak marhák, disznók - szóval állatok - azokkal nemlehethibázni. Aztán besétál egy rakás katona, és közlik "tíz napja menekülünk". Eddig A FILMEN BELÜL nem hangzott el még semmi amiről beazonosítható lenne a) a kor b) a hely c) kik a katonák d) miért futnak e) ki elől f) és lelőnék-e a tanyasiakat ha azok nemet mondanak, vagy azok valamiért maguktól ilyen készségesek.

A történet onnan logikátlan, hogya dokumentarista-jelleget kölcsönző narrátor bemondja, parasztbácsi elkezdett aggódni a katonák otthagyta felszerelés miatt, merthogy jajjlelövikérte.
Azért bezzeg nem aggódott hogy a semennyire el nem bújt (csak padlásra fellépcsőzött) tucatnyi kaotnát kiszúrhatják. Akikről amúgy nem tudta hol vannak, lehettek volna oroszok érkezésekor akárhol, kitörhetett volna lövöldözés. De nemhogy azon nem aggódott hogy ne bújjanak el már nála mert ha megtalálják őket az ő családját is szétlövik, még azon sem aggódott hogy hol vannak, elbújtak-e.
Most meg holmi egyenruhákon sopánkodik, holott azt aztán könnyű elrejteni, csak ásni kell egy gödröt, aztán azt betemetni. Amíg ásol rátolhatsz szénát, ládát, akármit. Tanyán fel sem tűnik ha ásol valamit, ugye vezetékes víz sincs ásod a wc-t banyek.

Annak oka miért változott meg a film harmadik harmadára így a viselet,
nincs magyarázat.

A filmet leginkább a tanya állandósága, a marhacsorda, ilyesmi tartja egyben.

5/10

------------

Ez után majd kicsit kavarunk a sorrenden szerkesztői megfontolásokból.

Ha az ajánlóban ilyen összetétel szerepel: "trombitaművész" + "gázolás, üldözés, nők, hullák", akkor alapos okunk van segítségül hívni egy előzetest, anélkül önszántunkból NEM megnézni a filmet.

Apa, nagyapa ésfiú elindulnak... Elindulnak, na.
Ugyan mára kezdőzene, és Rudolf Péter alakítása is szaglintja hogy ez csak egy, amúgy jó filmeket gyártó világban közepes filmnek lesz elkszülve, de az már elég jó ahhoz hogy ne sírjuk visszaa mozijegyet ha már beültünk. Persze hogy mindezt agyarba követik el számítható számos anyázás.
Mindhárman egy-egy tönkrement kapcsolatból menekülnek (kinek mennyire hiábja az max elemzési szempont).

A filmben érzésemszerint nem aza lényeg hova mennek, hovaérkeznek meg, megérkeznek-e, hanem hogy elmennek. Otthagyják a nőt, otthon már régen nincs, a végén a kocsi is szétesik, már csak a zöldhatár marad és az ismeretlen. És itt elrontódik azzal hogy a végén ott áll egy nő, akihez mind beköltöznének. Ezzel most visszatérünk a kezdőpontra? Mert semmi nem utal rá hogy ez lenne  a megváltás pillanata. Annak is legfeljebb ígérete, mert nem halljuk a(z igenlő) választ.

5-6/10

-----------

Vuk 2, avagy Kis Vuk. Nagyon sokba került, és talán az animációs technológiának hála annyira kirívóan szar és fos lett hogy egyként felhördült mindenki: Eddig és ne tovább!


-4/10

---------------

Korábban vhogy kimaradt a Macskafogó 2.
Nincs róla sokat mit mondani, sajnos.
A korábbi James Bond-feelinget átírták egy sima akciófilmmé, és bár a concept art kinézett valahogy (az őserdei egérpopuláció tulajdonképpen tetszett, vagy legalábbis nem volt riasztó), de ott a gond hogy azegész kiüresedett.Sehol egy poén, sehol a tartalom, csak egy robbanásoktól villódzó képernyő

1/10

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad