Hülye reklámok 97 - KSH és munkanélküliség

Kijött egy remek cikk a munkaerőhiányról és munkanélküliségről a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adataival. Mitől olyanremek ez a cikk? 1) A KSH mértékadó forrás 2) Az adatok nem valami %-os hülyeségek, hanem darabra megmondja a számokat. Így látni amit látni kéne háttérkutatás nélkül - ezen követelményt minél inkább be kéne vinni a tudományos publikációkba.
Merthogy ja, az ilyen statisztikaiadatok tudományios kutatásnak is minősíthetők, de haladjunk.

Senki ne aggódjon, mivel a linket idővel úgyis lekorlátozza a portfolio.hu, screenshotolom az összes  érdekes táblázatot.

De először próbáltam (csak összehasonlításként) keresni vmi 2008-as adatokat. Ennyit találtam:


Namost ezzel úgy kitörölheted a segged. Az oké hogy 65 éves korig számol, ami elvben a nyugdíjkorhatár. Lesz. 2022-ben. A marhák.
De ott a kérdés, miért 15 évtől számolja amit számol a táblázat. Még a fideszkdnp idiotizmusa szerint is 16 évesen kerül ki az iskolából a gyerek és megy gyermekmunkára, pláne 2008 előtt, ahol 18 év volt a tankötelezettség. De akkor miért néz ki így a táblázat? Miért volt jó a magas munkanélküliségi ráta látszata?

Aztán jött a fideszkdnp híresen képtelen szlogene: "egymillió új munkahelyet teremtünk!, már úgy értve nem a köz-, hanem a versenyszférában ráadásul. És a másik szlogent: "Agyarországon csak az nem dolgozik aki nem akar."
Mielőtt nekilátnánk kielemezni ennek megvalósulását, lessünk félszemmel a 2008-as KSH-táblázatra. Mennyi is a tényleges munkanélkülliség? Azt én is látom hogy a "munkanélküliség" az a vékony sáv. Fasza. Csakhogy látok egy hárommillió fős "inaktív" részt. Nálam pedig ez azt jelenti,. hogy ha valami varázslat révén mégiscsak sikerülne 1,000,000 új munkahelyet létesíteni, akkor is maradna KÉTMILLIÓ MUNKANÉLKÜLI! Velük mi lesz?

Ez mondhatni apróság, nézzünkmeg egy cikket arról, létrejött-e belőle valami is:


Szóval bár a fideszkdnp azt mondja létrejött 500K+ munkahely, még ezt is hazudják, ugyanis 480K jött csak létre. Mármint az általuk hamisított számolt statisztisztikában.


Nyilván "kicsi" a különbség, de nem illene elkövetni akkor sem.
Ennél persze fontosabb, hogy sikerült az adatba beleszámolni a közfoglalkoztatottakat, másnéven Állami Rabszolgákat, ami a) közszférában jelentkező foglalkoztatottság b) definició szerint munka helyetti juttatás, azaz segély. Azaz nem munka.
Sikerült beleszámolni a külföldre menekült külföldön munkát vállaló tömegeket is. Csakhát ők persze már meglévő munkahelyeket oroztak el migránsokként más országok Keményen Dolgozó Kisemberei elől. Nekik semmiféle munkahelyet a fideszkdnp nem "teremtett".
Végül pedig - olyan"apróságok" átugrása után mint a feketegazdaság esetleges fehérülése, amivel minden statisztikának/statisztikusnak számolnia kéne - ott a piac önstabilizáló hatása, azaz olyan munkahelyek, amik az akkoriban dúló válság elmúltával önmaguktól megjelennek ismét, azaz ezekhez sincs a fideszkdnp-nek (se más politikaierőnek, gazdasági intézkedésnek) semmi köze.
-----
Ha ezen utolsó tényezőt nem is vesszük figyelembe, akkor is mindössze 150K munkahely "létrejöttével" számolhatunk, de ezzel sincs a fideszkndp (se a dolgozni akaró) sehol sem, hiszen 3.6 millió + 0.15 millió = 3.75 millió aktív munkavállalót jelent, ami az MSZP-korszakban már létezett, sőt, ott a rekord 3.9 millió foglalkoztatott volt. Tisztán belföldön.

De nem erről a cikkről akartam elsősorban beszélni, hanem a most következő kimutatásokat tartalmazóról:


Mint látható, betöltésre összesen - a kimutatás szerint - 40K munkahely vár. Azaz ennyien tudnának elhelyezkedni ha varázslat révén eljutnának oda, megfelelő szakképzettséggel és egyéb képességekkel, és még a bérezésről is meg tudnának állapodni (munkáltató a munkavállalóval). Természetesen ez ideális eset lenne, mutatom miért hoztam szóba:


Szóval a táblázat szerint összesen 200K népesség van munka nélkül. Most azt is mégkérdezném, ha 2010-hez képest 480K (~500K) munkahely jött létre, 2010-ben viszont az ÖSSZES munkanélküli volt 500K, akkor:
- kinek szánták/szánják a fennmaradó 500K létrehozandó munkahelyet? Migránsoknak?
- 500 - 500 = 220? Komolyan, ha 500K munkanélküli volt, és 500K munkanélküli állást talált (külföldön, közfogiban, akárhogy), HOGYAN VAN MÉG MINDIG MUNKANÉLKÜLISÉG egyáltalán?

Ezen felül vki elmagyarázhatná, hogy amennyiben ma már csak az számít a statisztikában munkanélkülinek aki munkaügyi központban ("munkanélküli hivatalban") regisztrált álláskereső, akkor hogy jött létre ez a görbe:


Honnan került elő még ~50K Nyilvántartott Álláskereső?
Az egy dolog lenne ugye ha illető Álláskereső. Munka mellett is kereshet valaki állást. De ezek Nyilvántartott Álláskeresők. Az pedig azoknak a száma akiket a Munkaügyi Központ regisztrált.
Hát, mondhatnánk, vanakit regisztráltak,de esze ágában sincsen munkát keresni. Csakhogy. Definició szerint aki Regisztrált Álláskereső, az minden felajánlott munkát el kell fogadjon (különben törlik a rendszerből), azaz ő álláskereső.
További feltétele a Munkaügyi Központban való Regisztrációnak, hogy az illetőnek ne legyen munkája, ne legyen foglalkoztatva semmilyen módon. Azaz ő definició szerint munkanélküli.

Tehát felmerül a kérdés: hogyan lehet több munkaügyi központban regisztrált, tehát tökéletesen munkanélküli személy, mint amennyi munkanélküli azadatokszerint létezik?
Hogyan lehet hogy X =/= X?

És ha 200K+ még mindig állásra vár, de csak 40K betöltetlen munkahely van, hogyan lehet az a szlogen hogy "csak az nem dolgozik aki nem akar"?








Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad