A magyar filmgyártás filmjei 297 - Kaméleon (2008) / Mázli (2008) / A nyomozó (2008) / Nyugalom (2008)

Azt el kell ismerni, átkozottul jó plakátja volt:


A motiváció a 2011-es Csúcshatásból legkönnyebben megmutatható, a film alapfelállása azonban régebbi filmeké, az 1988-as A Riviéra Vadorzói (Steve Martin, Michael Cain), de van benne egy kicsi (kicsi?) Nicholas Cage 2003-as Trükkös Fiúk-jából is, de valószínűleg odahatott a Tök Alsó is.


Ami megkülönbözteti a műfajban, hogy erős hangsúlyt helyez a romantikus szálra a hagyományos trükközős/egymás-átverős/vígjátéki elemek helyett.
Részemről elbírtamvolna több olyanfajta feszültséget mint a Csúcshatásban, és nem vagyok benne biztos hogy igazán tetszik ez a fajta megoldás, meg picit folyamatosan az az érzésem "láttam ezt már?", ezért 7/10. Részemről.

---------------

Megpróbálták lekoppintani a Nyócker (2004) alaptörténetét élőszereplősre. Most akármelyik került helyett falura, de ez maximum skinchange.

Két dologra emlékeztet maga a megvalósítás: egyrészről Az Angol Aki Dombra Ment Föl De Hegyről Jött Le (1995) a falusi pitiáner, de mégis nagyszabású szervezkedésről, másfelől mint a Mikszáth-novellák annaka kornak aminek készültek.

Mondjuk egy 5/10.

---------------

Egyértelműen a Nicholas Cage-es Tolvajtempó boncnokáról mintázták a karaktert. Legalábbis az előzetes alapján. Ami valami hátborzongatót ígért, meg hullákat, meg gyilkosságot, meg kemény, sötét hangulatot.

Ehelyetta konkrét filmben magas hangúhegedűnyikorgás megy,meg "Heló Tibike!" valami öregasszonytól hullamosónknak, meg randevúzás ezerrel, néha egy Stursky és Hutch/Derrick/Kojak korból átemelt "nyi-nyi-nyi-nyü" riogatózenével este hajtó kocsiknál (olyan Psychós nyi-nyi-nyi, csak gagyi mint a StarTrek eredeti sorozat).

Komolyan, a barátnő lejátssza az egész filmet a vászonról.

5/10

---------------

Az ilyen címeknél mindig tömény unalomra számítok. Mi másra?
De más ok is van a gyanakvásra:

Miért titlja le az indafilm a kommentelést? Mert az nem ám valami magáncsatorna, az a full legit ingyen streaming for ungarische people.

Úgy tűnik ezt a filmet csak az látta(? vagy csak kommentelte?) aki olvasta a könyvet vagy látták színházban, azaz eltévedt pár fecske akik meg nem olvasták azok nagyon gyorsan okádtak egyet tőle.


Mesterséges, múltszázadi (mármin 1800-as évek) beszédstílus, tévéfilm-minőségű végtermék, valamint francia filmekre jellemző pucérkodás (nem lehet pornónak nevezni, mert a meztelenség/szex nem erotikus, csak olyan hétköznapi - pedig van itt anál, orál, és egyáltalán).

Nem érdekel hogy ki rendezte (Alföldi volt, jó színházigazgató), én csak egy jó filmet akartam. Ez nem az.
Könyvben nem tudom milyen, színházban valószínűleg királyság (fene tudja a szex-részét hogyan oldják meg), de filmen ez silány.
3/10



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad