A magyar filmgyártás filmjei összefoglaló V 2002-től 2010-zel bezárólag

Sok tanulsága volt ennek a korszaknak.

Először is:
- rosszak a magyar filmek, mert pártállami utasítás alapján, propagandacéllal készülnek. Amikor az 56. '56-ról szóló filmet látod, pláne ilyen rövid időn belül, az hihetetlen ordenáré mocsok, ami elveszi a kedved, és jusztse ülsz be agyarfilmre, ha fizetnek se.
- rosszak a magyar filmek az "Egy pályázat Két induló, Két nyertes" hozzáállás miatt, ami még a vaknak is látszik a 2010-es két Mindszenty-filmnél. Egy évben ugyanazt a sztorit kétszer nem (sem) fogják bekajolni a népek, és ha mindkettőről tudomásuk van, még a jót (ha volt jó) is inkább igyekeznek száműzni.
- rosszak a magyar filmek, mert egy filmhez forgatókönyv kell. A 2009-es évnél látszik kiemelten (most mindegy amúgy mennyire voltak fogyaszthatóak az akkori filmek amúgy), hogy az agyar filmgyártás nem úgy működik hogy "van egy (remélhetőleg jó) ötletem, történetem, forgatókönyvem, nosza csináljuk meg", hanem év elején leülünk, megnézzük mennyi az elkölthető keret, ez alapján berendelünk annyi filmet amennyit finanszírozni lehet belőle, ott helyben kitaláljuk a címeket arra az évre, és csak az után állunk neki megírni a scriptet, kitalálni mi is legyen a cím után.
2009 év volt az ahol annyi filmet gyártottak, hogy az abc(!) másodikfelére már nem maradt kreatív anyag, a filmek a közepüknél véget értek, de a műsoridő és az ingyenpénz miatt csak forgattak még anyagot, végül rátűzték a cetlit hogy boltba. De miért? Nyilván pénzért.
- rosszak a magyar filmek, mert mint látszik hogy nincs filmgyártás egy-két ritka kivételtől eltekintve. Az agyar filmgyártás pénzkifizetőhelyként működött mint a BKV. Az se működött. Most se működik.
Ráadásul a gyártott filmek mennyiségén is látszik hogy kifizetőhely, mert amint kormányváltás van, visszaesik a gyártott filmmennyiség, és annak függvényében nő a számuk, mennyi ideig marad a politikai erő hatalmon. A filmek minősége meg ezzel párhuzamosan annyival romlik. Mert minél később van, annál jobban látszik hogy nem kell dolgozni a pénzért. Váltásnál nyilván legalább a nagyja kiszűrődik a Megélhetési Filmgyártóból.
- rosszak a magyar filmek, mert a  filmesek semmi mást nem ismernek a magyar filmgyártás szakmai körein kívül (és nem is akarnak, ha a 2002-es Hotel Tubu önvallomását hitelesnek tekinthetjük). Még filmeket sem néznek, moziba sem járnak, nemhogy - teszem azt - kimenjenek az utcára, olvassanak (vagyis inkább azt ne, mert akkor még megpróbálják forgatókönyvként azt használva megfilmesíteni, pláne bármiféle átdolgozás nélkül, ahogy az jó agyar filmgyártóhoz illik), egyáltalán csináljanak valamit szűk szakmai ismeretségen kívüli közös partizásnál.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad